Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Pitäisikö sinun mielestä Turun kaupunkiin rakennuttaa Toriparkki?

Kyllä
46
40%
Ei
48
42%
En osaa sanoa
21
18%
tekijänä James
#94499
hmikko kirjoitti:^ Kyseisellä aukiolla Martissa on StreetView-kuvissa vuodelta 2014 miehittämätön bensa-asema. En muista, onko se vielä tällä hetkellä siellä, mutta eniveis, kyseinen paikka ei nyt ole ollut niin järin ylevässä käytössä tähänkään asti. Liikennemelu on myös melkoinen.

Mutta tosiaan, kumma että tuommoista laitosta kannattaa ruveta hyssyttämään toiseen paikkaan. Ilmeisesti joku suht helposti siirrettavä teräsrakenne? Muuten tulisi varmaan uusi halvemmaksi.
Shellin asema on siinä edelleen ja tulee pysymään siinä. Tämä tulisi Temppelinkadun puolelle bensa-asemaa, tosin ajoyhteys tulisi ilmeisesti Sotalaistenkadulta aseman ohi. Kyllä siinä puustoa ja ruohikkoa saisi väistyä aika lailla, mikä ainakin omaan silmään olisi harmi. Muuten toki olen sitä mieltä, että Marttiin saisi lisääkin palveluita tulla.
hmikko, Ruutukaava tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#94725
Toriparkin arkeologisten kaivausten paljastuksia parin viikon takaa. Kaivoja!
Kuva

Kuva

Kännykuvia viime viikolta.
Kuva

Kuva

Kuva

Panoraama. Lattea myötävalokuva.
Kuva

Kaivausalueelta on tähän mennessä löytynyt jo 7-8 talonpohjaa. Kännykuva tältä päivältä. Tuulenpuuska on kaatanut kaivausten ympärillä ollutta aitaa pitkät pätkät, näkymä oli hyvä.
Kuva


Ylen juttu kaivauksista.
https://yle.fi/uutiset/3-10281229
jfo, hmikko, veka ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#94768
Eilen, laajennetulla kaivausalueella. Vanhaa 1700-luvulla tehtyä kapeaa mukulakivikatua. Runsaasti talonpohjia kaivuualueelta paljastunut myöskin.
veka, Darre tykkää tästä
Avatar
tekijänä grendy
#94777
Kiinnostavin parkkihalliprojekti ikinä historian ansiosta ;)
Avatar
tekijänä Kantti
#94781
Videon kuvassa näkyvä kivetty katu, on kapea sivukatu. Leveä pääkatu menee tähän nähden poikittain kuvaajan selän takana, vielä toripinnan alla. Eiköhän se sieltä paljastu kaivausten edistyessä?
Avatar
tekijänä Kantti
#94870
Jatketaan videolinjalla, antaa enemmän.
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#94955
Noin viikko sitten kauppatorille järjestettiin kaupunkilaisille avoin johdettu tutustuminen kaivausalueelle. Siitä kuvia.

Kuva

Hiiltynytta talonpohjaa. Tämä ei välttämättä ole Turun viimeisen kaupunkipalon 1827 jälkiä, voi olla jo aikaisemmilta kaupunkipaloilta olevaa jäämistöä?
Kuva

Salvoskaivo ja rakennuksen varastotilan lattiakivetystä.
Kuva

1600-luvulla eläneiden ihmisten kenkien alla kopissutta mukulakivikatua noin 300 vuoden takaa. Nyt katukiviä astelivat 2000-luvun kaupunkilaiset!
Kuva

Kuva

Kuva

Mustaa hiiltyneen näköistä maaperää. Takana sadekatoksissa esillä alueelta löytyneitä erilaisia esineitä ja ruukunpaloja jne.
Kuva

Hiiltynyt kynnyspuu talon entisessä oviaukossa.
Kuva

Panoraama alueesta.
Kuva
jfo, hmikko, veka ja 4 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#95139
Iso osa toria on revitty auki. Väliaikasen torin alue päällystetty asfaltilla ja laitettu katulampuille paikkoja. Ympäristössä on selvästi odotettu kaivamisen aloittamista, sillä sekä Wiklundissa, Hansassa että KOP-kolmiossa on käynnistetty monien miljoonien remontit.
KuvaP1010837 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010838 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010839 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010840 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010843 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010844 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010846 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010847 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010848 by TurkuCubed, on Flickr
KuvaP1010850 by TurkuCubed, on Flickr
Ukilainen, hmikko, Kantti ja 2 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#95647
Pari päivää sitten otetut videonpätkät kauppatorilta. Eerikinkadun reunan grilli/pikasuutari- jne rakennus oli purkamisen loppuvaiheessa. Vanha kunnon kusiputka/pystykaffekioskirakennus taas viimeistä päivää pystyssä.
Tänään torilla käydessäni kusiputkarakennus oli jo maassa. Arkeologiset kaivaukset torilla jatkuvat edelleen ja vanhaa mukulakivikatuakin on paljastunut kaivuualuetta Yliopistonkadun suuntaan laajennettaessa. Paljonkohan se vielä laajenee ortodoksikirkon suuntaan ja jatkuuko arkeologien rapsuttelu vielä sinne?
paavali tykkää tästä
tekijänä hmikko
#95651
Nyt täytyy sanoa suorastaan bernheartilaisittain, että jotain hyvää tästä hankkeesta seurasi vaikka homma pysähtyisi tuohon - eli torin hökkeleistä päästiin.
paavali, Bernheart, jfo tykkää tästä
Avatar
tekijänä Bernheart
#95669
Eksfittäin hyvin sanottu! Nuo järkyttävät kusiputkat ja rasvanhajuiset kioskinhökkelit olivat häpeä. Ehkä suurimpana ja kauheimpana Kallun grilli, josta sai kolesteroliarvot koholle vain kävelemällä ohitse ja hengittämällä rasvankäryä.
Avatar
tekijänä Ketorin
#95673
No jaa. Nuo vanhemmat torin kulman kioskit olivat tiukan utilitaristisia käyttörakennuksia, ne sopivat paikalleen toisin kuin ex-Kallu ja Hese, joiden koko tarkoitus jo on olla silmää särkeviä huomion kiinnittimiä.

Tilalle tulee näemmä jotain epäkäytännöllistä ulkonäkö edellä rakennettua vaitsi-vauta, jossa liiketilat kaikuvat tyhjyyttään, kun millään sellaisella yrittäjällä, jota siihen oikeasti kaivattaisiin, ei ole varaa siinä toimia.
tekijänä paavali
#95674
No ei kyllä itseäni haittaa vaikka siinä kellään ei olisikaan varaa toimia, ainakaan ei torilla ole enää samanlaisia surkean näköisiä rakennuksia jotka olisi pitänyt purkaa jo 90-luvulla. Hesejä saa aina uusia ja niitä Turussa kyllä riittää, ja siinä grillillä asioiva asiakaskunta oli kyllä suurimmilta osiltaan juuri sitä väkeä joka ei kuuluisi ydinkeskustaan vaan johonkin metsälähiöön. Ainoa säästämisen arvoinen rakennus torilla olisi ollut kunnostettuna se pikkuruinen vanha vessa Börsiä vastapäätä. Aivan varmasti sinne kyllä jokin yritys tiloihin tulee vaikkeivat kaikki tilat menisikään.
Avatar
tekijänä Kantti
#95675
Torikierros tänään. Vain turkulainen, joka on elellyt kiihkeää 60-lukua ja vähän tasoittuneempaa 70-lukua, suurten ikäluokkien valta-aikaa, tietää millaisia sakeita elämänvirtoja ja kiihkeätä kokemusten janoa vanhan 1952 rakennetun kusiputkarakennuksen olemassa oloon liittyy lestinheittäjineen ja nujakointeineen. Oli upolaiset ja paskasakki, oli lakkoja, rautalankamusa tuli Suomeen. Kusiputka ui kaiken tämän liemen ja sodanjälkeisen radikaalin sukupolven virrassa keskellä kaupunkia, sillä olisi jäljittelemättömiä tarinoita kerrottavanaan siitä, mitä sen kulmilla ja sisäpuolella kusikourun ääressä tapahtui. Nostalginen olo!

Rakennus oli selkeää funkkista. Statuksensa vuoksi sitä ei arvostettu vaan oli vähän hämärien tapahtumien virtsanhajuinen rotanloukko jota ei noteerattu ellei ollut tarvetta. Usein tuleekin kysyneeksi mikä on rumaa, mikä on kaunista? Yksi asia on varmaa, hoitamattomuus ja rappeutuneisuus on rumaa. Se on leimannut monia kauniita rakennuksia jotka "rumuutensa" perusteella on purettu, vaikka oikea syy on hoitamattomuus. No en nyt ala vängätä kusiputkarakennuksen säilyttämisellä, vaikka siinä meni jälleen kerroksellinen Turun oman aikansa historiallista kaupunkikuvaa. Uskon kauppatorista tulevan hyvä kunhan valmistuu.

Tässä kaikki mikä rakennuksesta on tänään jäljellä.
Kuva

Kusiputkan pääty Börsin puolella 2011. Vasemmalla WC:n puoli ja oikealla kusiputka, johon käytiin Kauppiaskadun sivun ovesta. Tämä päätyovi oli lukossa. Rakennuksen turkulaista elämänmakuisuutta korostaa osuvat graffitit seinissä! Rakennuksessa oli lisäksi kuparikatto, ei mikään halpa! (nostalgista tunnelmaa)...
Kuva

Kauppiaskadun reunalla oli itse asiassa kaksi rakennusta, Börsin päässä kusiputka ja WC rakennus, Yliopistonkadun päässä pystykaffekioskit (2kpl) joka oli ihan suosittu aikanaan. Kahvikioskina se toimi loppuun asti. Monet kerrat itsekin käynyt. Kaivinkone tässä möyrii kaffekioskin perustuksia. Joka tavalla sopimattomin rakennus oli Hesen mättöpaikka jota ollaan siirtämässä Mikaelinkirkon lähistölle.
Kuva

Aluetta edelleen laajennettaessa Yliopistonkadulle päin, esille on tullut lisää vanhaa mukulakivikatua.
Kuva
TurkuCubed, hmikko, Tlahti ja 1 muuta tykkää tästä
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 23