Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tekijänä hmikko
#94023
JamoL kirjoitti: Miksei esim. tuo siltasairaala voi olla Hiltonin korkuinen torni?
Hiltonin hallitsevan aseman säilyttämisen lisäksi lienee kyse nykymallisen sairaalan toiminnasta ja tilaohjelmasta. Kapea ja korkea runko teettää paljon hissillä suhaamista. Turussakaan TYKSin uusista osista ei ole tehty torneja, vaikka arkkitehtonisia esteitä ei tainnut olla. Ensimmäisen laajennusvaiheen tontti on rautatien ja moottoritien toisella puolella U-sairaalaan nähden eikä ympärillä muutenkaan esteitä tornin tekemiselle. TYKSin nyt tyhjillään olevassa U-sairaalan tornissa on muuten huipulla 3 kpl luentosaleja, mikä tuntuu nykynäkövinkkelistä melko päättömältä. Luentosalillinen jengiä hissillä 12. kerrokseen tms. ja alas, ja hisseillä tais olla aika paljon muitakin käyttäjiä.
Tekijänä Sam33
#94026
JamoL kirjoitti:Onko tuosta Meilahden alueesta tehty joku viitesuunnitelma tilanteeseen, jossa sinne tarvittaisiin vielä vaikkapa 150 000m2 lisää sairaalaa?

Viime vuosien hankkeet ovat Biomedicumista alkaen olleet aika matalia - luulisi ettei koko maapinta-alaa kannattaisi rakentaa 3-kerroksista tönöä, kun tilantarpeella ei näytä olevan ylärajaa? Miksei esim. tuo siltasairaala voi olla Hiltonin korkuinen torni?

Pelkään että tätä kadutaan 2030-luvulla.
Meilahden tornisairaalan remontin jälkeen Hilton on melko toimiva nimenomaan vuodeosasto käytössä ja näiden paikkojen rajallinen tarve taas ei puolla kovin korkeiden rakennusten rakentamista. Muut toiminnot ja osastot saattavat tarvita niin paljon erilaisia tukipalveluita, että torniratkaisu ei liene kaikista paras. Virhe taitiin tehdä tuon naistenklinikan uudisrakennuksen kanssa, josta tuli 3 -kerroksinen ja heti perään jouduttiin siirtämään poliklinikoita kalliisiin vuokratiloihin Ruoholahteen, koska Naistenklinikalla ei ollut tilaa. Tähän toki vaikutti Kätilöopiston nopeutettu sulkeminen.

Pääkaupungin sairaala-alue visio 2030 on melko kattavasti kuvailtu tilatarvetta nyt ja tulevaisuudessa (löytyy googlettamalla tuolla nimellä). Laakson sairaala laajenee ja sinne jäänee myös runsaasti laajennusvaraa ja näiden kahden alueen välille tulossa tunneliyhteys. Meilahdessa tulee varmasti olemaan tarpeeksi tilaa nyt ja tulevaisuudessa. Kun nuo väistötilat aikanaan puretaan tuosta Lastenklinikan ja Tornisairaalan välistä, niin siihen on kyllä vielä mahdollista tehdä leveää ja korkeaa, jos tarve joskus tulisi.
JamoL peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä Krio
#94182
Roihiksen keskustan talot eivät jääkään niin rumiksi, kuten pelättiin. Isoimmat saumat ovat tilkitty piiloon ja nyt ne saavat väriä pintaan. Harmaa on tosin silti aika dille valinta.

Kuva
Avatar
Tekijänä veka
#94501
Siltasaarenportin suunnittelukilpailu on ratkeamassa. Tuomariston ehdokas voittajaksi on Lyyra-niminen ehdotus Cederqvist & Jäntti Arkkitehdeiltä. Päätös tehdään lautakunnan kokouksessa ensi tiistaina. Kyseessä on korttelin mittainen pätkä Siltasaarenkadun alkupäätä näkyvällä paikalla Pothaninkadun ja Toisen linjan risteyksestä ylöspäin. Kolme uudisrakennusta ovat yliopistovetoinen yritysten innovaatiotalo, hotelli ja kansainvälisten tutkijoiden asuintalo.

Ok. Siis jos ei vielä ole allerginen jylhänkomeille harmaalla tai ruskealla tiilellä pinnoitetuille rakennuksille ryhdikkäine neliöikkunoineen. Ite olen.

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunkiy ... ajaehdokas

Kuva

Kuva
James, hmikko peukuttivat tätä
Tekijänä Biosphere
#94502
veka kirjoitti: Ok. Siis jos ei vielä ole allerginen jylhänkomeille harmaalla tai ruskealla tiilellä pinnoitetuille rakennuksille ryhdikkäine neliöikkunoineen. Ite olen.
Kuin myös. Näissä alkaa olla vähän liikaa yhtymäkohtia Albert Speerin ja EUR:n rakennustaiteeseen. Kuva
Tekijänä Lurkkeri
#94503
Minussa Siltasaarenportin voittajaehdokkaan arkkitehtuuri ei herätä sen kummempia negatiivisia tuntemuksia. Nykytilaan on tulossa selvä parannus, ja kortteliin suunnitellut toiminnot vaikuttavat lupaavilta. Tämä on erittäin mielenkiintoinen projekti, joka voisi elävöittää kulmaa huomattavasti.

Lisätietoa täältä:
Lyyra - Tieteen ja talouden kortteli
Pyöröovi peukuttivat tätä
Tekijänä hmikko
#94504
Oisin ehkä antanut kadun eri puolet eri suunnittelijoille, vaikka sillä reunaehdolla, että katutason kerroskorkeuksien täytyy täsmätä. "Selvä parannus nykytilaan" on tuossa todella matala vaatimustaso, pitäisi olla Kallion kirkon arvoinen kehys näkymälle (ja tosiaan mieluummin lipsumatta fasismin puolelle).
Avatar
Tekijänä veka
#94507
Nuo kuvat ovat peräisin Cederqvist & Jäntin projektisivuilta. Alemmassa kuvassa aurinko näyttäisi paistavan sellaisesta suunnasta (pohjoisesta) ja kulmassa, mikä ei voi olla totta edes juhannuksena. Siltasaarenkatuhan on aika tarkasti etelä-pohjoinen -suunnassa kulkeva katu, ikään kuin Unioninkadun jatke. Kallion kirkon näkee Tähtitorninmäen päältä. Samaa vikaa on kolmannessa C & J:n kuvassa alla, jossa aurinko paistaa koillisesta. Rendereissä lähes kaikki tuntuu olevan sallittua, mutta juuri tällaista jekutusta en muista aikaisemmin nähneeni.

https://www.lyyra.fi/

Kuva
Tekijänä vorte
#94508
Arkkitehtonisissa piirustuksissa on tapana esittää varjot 45 asteen kulmassa ylä-/alavasemmalta (julkisivut/leikkaukset ylävasen, plaanit alavasen). Rendit ovat sen verran uusi esitystapa, että niille ei ole varsinaisia sääntöjä/traditioita.

Toki munkin mielestä luonnolliset auringon suunnat olisi järkevämpi esitystapa, mutta tässä on varmaan vaan käytetty ammattitraditioon pohjautuvia malleja eikä tarkoituksella yritetty huijata ketään.

Mä oon itse erittäin vahvasti "aidon"näköisiä rendejä vastaan, koska kuten näistäkin keskusteluista huomaa niiden odotetaan kuvaavan todellisuutta 1:1. Tosiasiassa tässä vaiheessa projektia, mistä nääkin kuvat on, suunnittelutyöstä on tehty ehkä 20% ja kuvat kuvaavat lähinnä massoittelua ja konseptin päätavoitteita (kävelykatu/jyhkeä ja rationaalinen julkisivu, massa joka avaa ja kehystää näkymiä).

Mitä fasistiseen ilmaisuun tulee nämä eivät sitä edusta mun mielestä milläänlailla. EURissa on loistavia yksittäisiä rakennuksia. Mikä tekee siitä epämiellyttävän on kaupunkisuunnittelu, jossa "fasistisena" ihanteena on aloittettu tyhjältä paperilta ilman ympäröivää kontekstia, kuten Suomessakin hyvin usein tehdään edelleen uusien asuinalueiden ja lähiöiden kanssa.
veka peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä veka
#94509
Tuo on hyvä tietää, koska silloinhan pitäisi oikeastaan kritisoida näitä alan käytäntöjä. Jossain lautakunnassa ja suunnittelukilpailun raadissa ymmärrystä varmaan löytyy, mutta tässäkin tapauksessa lopullinen päätös kai tehdään valtuustossa, missä joillekin taitaa jo riittää näyttävien kuvien katselu. Puhumattakaan tiedotusvälineistä, jotka kernaasti julkaisevat juuri näitä kuvia ikään kuin lupauksena tulevista näkymistä. Ei silloin voi enää olla kyse pelkästä massoittelusta.
Avatar
Tekijänä arkkinikkari
#94510
Itse en tunnista mitään "käytäntöä" havainnekuvien tekemisessä. Havainnekuvat ovat mainoskuvia, joiden tekemisessä on kaksi päämäärää: miten saadaan hyvän näköinen kuva, ja miten se saadaan mahdollisimman vähällä vaivalla; käytännössä se tarkoittaa usein sitä, että aurinko laitetaan sinne mikä näyttää hyvältä, ja että havainnkuvissa tosiaan paistaa aurinko. Tässä tapauksessa (ja hyvin usein ns. photorealististen kuvien kyseessä oleessa) kuvat on vielä todennäköisesti tehnyt alihankintana joku visualisointipaja, jolla ei ainakaan ole mitään intressejä olla "realistinen".

Itse sanoisin että tässä on kaksi ongelmaa: ensinnäkin havainnekuvien kilpavarustelu on mennyt liian pitkälle, ja havainnekuvista tehdään "liian hyviä". Toinen ongelma liittyy lukutaitoon: ihmiset eivät vain osaa lukea suunnittelukuvia, oli kyseesssä sitten pohjapiirustus, julkisivukuva tai havainnekuva.

Käytännössä nykymallille ei ole vaihtoehtoa. Jos pyrkimyksenä olisi tuottaa täysin realistisiä havainnekuvia, suunnitelmat pitäisi viedä niin pitkälle, että havainnekuvalla ei ole enää mitään funktiota—suunnitelmien muuttaminen ei enää olisi mahdollista. Jos taas kuvia ei julkaistaisi lainkaan, ei suunnitelmien muuttaminen kommenttien perusteella olisi mahdollista silloinkaan, koska kommentteja ei saisi.

Tietysti suunnitteluresursseja voitaisiin lisätä moninkertaisiksi jolloin valmiita suunitelmia voitaisiin heittää roskiin kommenttien perusteella, mutta käytännössä siinä tulisi jo työvoiman puute vastaan.
Tekijänä hmikko
#94512
arkkinikkari kirjoitti: kilpavarustelu
Jep. Mm. täällä Talossa on muutaman kerran näkynyt suunsoittoa, kun joku pidemmän linjan arkkitehtitoimisto esittää vielä nykyaikana kynällä piirrettyjä viitteellisiä havainnekuvia (muistaakseni esim. Gullichsen Vormala on vielä tällä vuosikymmenellä tehnyt). Näyttää kuulemma 80-luvulta, mikä on esitystekniikan osalta totta, mutta hyvänä puolena se, että pöntömpikin katsoja tajuaa katsovansa käsin piirrettyä hahmotelmaa, joka ei ole lopullinen.
Avatar
Tekijänä Tande
#94513
Minua ei "natsityyli" ainakaan vielä häiritse. Sen verran paljon on nauhaikkunaa ja tetris-tyyliä suosittu, joten nämä ovat edelleen melko piristäviä. Kymmenen vuoden kuluttua tilanne voi toki olla toinen.

Diggaan suunnitelmista kyllä. Kalliossa on tietty pukavasti hipsteripöhinää, mutta Hakaniemen ympäristö on vähän ummehtunut. Jos jotain, lisäisin kulmiin pari-kolme kerrosta lisää "kaksoistorneiksi". Kävisi näin kaupunkikuvallista vuoropuhelua naapurin massiivisten Areenan- ja Ympyrätalon kanssa. Joka tapauksessa ehdoton parannus nykytilaan. Sörnäisten metriksen (Kurvin) ympäristöä sopisi saneerata myös.
  • 1
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • 159
  • 177