Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Pitäisikö sinun mielestä Turun kaupunkiin rakennuttaa Toriparkki?

Kyllä
41
38%
Ei
46
43%
En osaa sanoa
21
19%
Avatar
Tekijänä TurkuCubed
#99462
Vihreät: Kauppatorin suunnitelma liukkauden torjunnasta valtuustoon

Vihreät kannattavat Kauppatorin sulanapitojärjestelmäpäätöksen tuomista valtuuston käsittelyyn. Turun kaupunginhallitus on käsitellyt torin liukkauden torjuntaa useammassa kokouksessa. Viime viikolla kaupunginhallitus hyväksyi tiukan äänestyksen jälkeen 25-vuotisen palvelusopimuksen, jossa torin liukkaudentorjunta- ja lämmitysjärjestelmä ostetaan Tori Energia Oy:ltä. Vihreät muistuttavat tiedotteessaan, että Tori Energia on vahvasti kytköksissä Turun Toriparkki Oy:hyn ja Turun Toriparkin toimitusjohtaja istuu molempien yhtiöiden hallituksissa.

Tori Energian suunnitelmana on hyödyntää sulanapitojärjestelmässä sekä aurinkoenergiaa että kaukolämpöjärjestelmän paluulämpöä.

– Me vihreät pidämme kannatettavana ajatusta siitä, että Kauppatorin sulanapito voitaisiin toteuttaa torin pinnalta kerätyllä aurinkoenergialla, mikä tukisi kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamista. Emme kuitenkaan kannata neuvotellun palvelusopimuksen hyväksymistä, sillä pidämme sopimusta kaupungille taloudellisesti riskialttiina, tiivistää valtuustoryhmän puheenjohtaja Saara Ilvessalo.


Vihreät muistuttavat, että sopimus sisältää esimerkiksi töitä, joiden kustannuksia ei ole sisällytetty sopimukseen eivätkä ne näin ollen ole kaupungin tiedossa. Yksi esimerkki tällaisista on toripinnan kivien asennus.

Tori Energian Kauppatorin pinnalta keräämää aurinkoenergiaa on tarkoitus hyödyntää torin pinnan lämmittämisen lisäksi myös Toriparkin tilojen lämmitykseen.

Palvelusopimuksesta kaupunginhallituksessa käyty äänestys päättyi 7-7, jolloin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Katteluksen (kok.) sopimusta puoltava ääni ratkaisi lopputuloksen. Sopimuksen puolesta äänestivät kokoomus ja SDP.

https://www.turkulainen.fi/artikkeli/83 ... altuustoon
hmikko peukuttivat tätä
Tekijänä hmikko
#99463
TurkuCubed kirjoitti: 22.01.20 18:12
Vihreät muistuttavat, että sopimus sisältää esimerkiksi töitä, joiden kustannuksia ei ole sisällytetty sopimukseen eivätkä ne näin ollen ole kaupungin tiedossa. Yksi esimerkki tällaisista on toripinnan kivien asennus.
Se, että tuommoiset avoimet shekit eivät mene enää aivan läpihuutojuttuna, herättää jonkunlaista luottamusta turkulaiseen päätöksentekoon. Sama superbussiselvityksen kanssa. Toki tuokin oli hallituksessa 7-7, eli hyvät veljet ovat kyllä edelleen hyvissä asemissa.
Avatar
Tekijänä Kantti
#99476
Muutama tuore kuva kauppatorista.

Kuva

Kuva

Kuva

Wikken kattoterassin hissi.

Kuva
TurkuCubed, hmikko, Tlahti ja 2 muut peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä TurkuCubed
#99523
Turun Kauppatorin suunnittelukilpailu käynnistymässä

Turun Kauppatorin ja sitä ympäröivien katujen visuaaliselle kokonaisuudelle ja toiminnallisuudelle haetaan ratkaisua suunnittelukilpailulla. Siinä kilpailijat esittävät ratkaisuja kiinteiden rakenteiden osalta, joita ovat muun muassa portaat, muurit, valaisimet, esiintymislava ja vesiaihe.

Kuva

Kilpailulla on tarkoitus hakea ratkaisu torikokonaisuuden yhtenäiseen ilmeeseen sekä hakea ideoita eri kiinteiden rakenteiden toteutettavaan muotoon sekä valaistukseen. Aikaisemmin tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa esiin tulleet rakenteet tai Turun historia halutaan tuoda myös jollakin tavalla esille.

Kilpailuohjelman mukaisesti tehtävänä on laatia idearikas, toiminnallisesti kiinnostava, korkeatasoinen, visuaalisesti kiinnostava kokonaissuunnitelma, joka nivoo yhteen torille sijoittuvat elementit.

Valmiiden kilpailutöiden osalta kaupunki tulee järjestämään myös asukkaille mahdollisuuden kommentoida töitä ennen kilpailun ratkaisemista.

- Kokonaisuuden muodostaminen Kauppatorin visuaalisen ilmeen osalta on koettu erittäin haastavaksi. Suunnittelua on kuitenkin ollut tarpeen viedä eteenpäin osa-alueittain, jotta on voitu varmistua, että mikään jo toteutuksessa oleva rakenne ei estä muiden rakenteiden toteuttamista. Nyt käynnistettävän suunnittelukilpailun lähtötietona toimivat kaikki tähän asti tehdyt päätökset esimerkiksi paviljonkien ulkoasun ja kiveyksen värin osalta, toteaa projektijohtaja Janne Laine.

Kilpailun osallistujat kutsutaan ilmoittautuneiden työryhmien joukosta ja kilpailuohjelma julkaistaan mahdollisimman pian käynnistyspäätöksen jälkeen. Kilpailu on tarkoitus ratkaista ennen kesää. Suunniteltavat ratkaisut sisältyvät lähtökohtaisesti olemassa olevaan määrärahavaraukseen.

Tavoitteena on, että aikanaan parhaaksi valittava kilpailutyö voidaan toteuttaa kokonaisuutena ja sen ratkaisut voidaan huomioida rakennussuunnitelmissa siten, että ensimmäisiä osia suunnitelmasta päästään toteuttamaan noin vuoden kuluttua.

Maanantaina 3.2.2020 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään Kauppatorin alueen suunnittelukilpailun kilpailuohjelman hyväksymistä, kaupunginhallituksen edustajan nimeämistä kilpailun tuomaristoon ja kilpailun käynnistämistä.

Kaupunginhallituksen esitys

http://www.turku.fi/uutinen/2020-01-30_ ... nistymassa
hmikko peukuttivat tätä
Tekijänä hmikko
#99593
TS: Toriparkin viivästyksestä jopa kuuden miljoonan lasku – sulanapito Turun omana hankkeena voisi tietää kaupungille muhkeaa korvausvaatimusta (maksumuuri)

Juttu siis se, että Toriparkki pyrki junailemaan uuden torin pinnan sulatuksen niin, että Toriparkin ja Turku Energian yhteinen yritys rakentaa torille lämpökeräimen ja maan alle savikerrokseen lämpöakun. Aurinko lämmittää paisteella torin pintaa, lämpö pannaan talteen maan alle, ja jäisellä kelillä se kierrätetään takaisin pintaa sulattamaan. Sopimus oli laadittu niin, että kaupunki sitoutuu hankkimaan sulatuspalvelun tältä yritykseltä hamaan maailman tappiin veljien sopuhinnalla, noin kärjistäen. Tekniikan toimivuudesta on esitetty julkisessa keskustelussa epäilyjä, ja Turun valtuutetut vaativat päätöksen kaupunginhallitukselta valtuuston käsiteltäväksi. Valtuustokäsittelyssä on nyt se riski, että Toriparkin junailu tulee torpatuksi, mikä saattaa viivästyttää koko hankkeen valmistumista, jos asiassa käydään esimerkiksi valituskierroksia. Nyt Toriparkin asianajaja lähestyi kaupunkia kirjeellä, jossa esitetään, että Toriparkki tulee vaatimaan kaupungilta korvausta myöhästymisen takia menetetyistä tuloista.

Luemma vaihtoehtoisen sulatusjärjestelmän suunnitteleminen voisi kestää kuukausia. Uskokoon ken haluaa. Tuota lämpökeräintä tavallisempi ratkaisu näihin on käyttää kaukolämmön paluuvettä, kuten käsittääkseni tehdään vieressä Yliopistonkadun kävelykatupätkällä. Sulatusjärjestelmä on määrätty torin kaavassa/rakennusluvassa, jolloin siitä luopuminen vaatisi kohtuullisen perusteellisen käsittelyn sekin. Tavallisesta tallaajasta tuntuu tarkoitushakuiselta tehdä näistä jotain puolen vuoden mittaisia byrokratiaharjoituksia. Poistetaan papereista maininta sulatusjärjestelmästä ja pistetään ne lautakunnan ja valtuuston läpi. Kaksi viikkoa, pimpelipom. Ei sillä, että toivoisin sulatuksesta luopumista - se on ihan hyvä systeemi ollut kävelykadullakin. Mutta tämä ei nyt ole ihan näin vaikeaa, paitsi jos pitää saada kaverin firmalle 20 vuoden palvelusopimus.
veka, jfo peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä Kantti
#99647
Valtuusto äänesti tänään torikannen lämmitysjärjestelmästä, jonka hinta aiheutti kovaa pulinaa osassa valtuutettuja. Äänestyksessä alkuperäinen, ekologinen torikannen kesällä tapahtuvan lämpenemisen talteen otto torin alla olevaan savipatjaan, läpäisi äänestyksen. Talven aikana torin pinta pidetään sulana kesällä kerätyn lämmön avulla. Järjestelmä on täysin uniikki ja vailla kokemuksia. Joidenkin laskelmien mukaan tarvittavan lämmön kerääminen kestää 5 vuotta. Tänä aikana torikantta lämmitetään osin kaukolämmön paluuvedellä kuten kävelykatuakin Yliopistonkadulla.

https://yle.fi/uutiset/3-11224195
TurkuCubed peukuttivat tätä
Tekijänä hmikko
#99652
Kantti kirjoitti: 24.02.20 22:25 Tänä aikana torikantta lämmitetään osin kaukolämmön paluuvedellä kuten kävelykatuakin Yliopistonkadulla.
Tuokin jo vaikuttaa siltä, että aiemmin esitetty argumentti, jonka mukaan vaihtoehtoisen systeemin suunnitteleminen kestäisi kuukausikaupalla, on kukkua. Siis systeemissähän on tuon mukaan joka tapauksessa valmius käyttää kaukolämmön paluuvettä. Ts. luulis, että lämpöakun voisi yksinkertaisesti jättää pois.

Mutta samapa tuo, jos kerran on päätetty. Täpärällä enemmistöllä meni, eli ei ainakaan voi ihan läpihuutojutuksi väittää.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17