Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Pitäisikö sinun mielestä Turun kaupunkiin rakennuttaa Toriparkki?

Kyllä
45
40%
Ei
47
42%
En osaa sanoa
21
19%
Avatar
Tekijänä TurkuCubed
#91128
Herregud sanois ruotsalainen
Turun toriparkin toteutuminen yhä lähempänä – rakennuslupahakemus vetämässä, torilla katselmus naapureille
Jos toriparkille myönnetään rakennuslupa, valmistelevat työt voidaan aloittaa vuodenvaihteessa. Torimyynti siirtyy väliaikaiseen paikkaan rakennustöiden jaloista.

Turun toriparkin rakennustyöt käynnistyvät mahdollisesti ensi vuoden alussa, kun rakennuslupa on myönnetty. Rakennuslupahakemus on vireillä Turun ympäristötoimialan rakennusvalvonnassa.

Lupa voisi olla myönnettävissä marras-joulukuun vaihteessa. Maanalaista pysäköintilaitosta suunnittelevan T-Park Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Pölönen arvioi, että valmistelevat työt voidaan aloittaa jo ensi vuoden alussa.

Jos kaikki menee kuten on suunniteltu, sukeltavat autot torin alle vuonna 2020. Lähikuukaudet, jopa viikot, tulevat näyttämään paljon. Jari Pölönen on toiveikas.

– Uskomme, että jotain tapahtuu. Jos mennään näin kun kerroin, 2020 sinne voi ajaa autoja, mutta missä kuussa, siihen en osaa ottaa kantaa, Pölönen lisää.

--

Tilaisuudessa esitettiin asukkaiden puolesta oikeastaan vain yksi huolestunut kysymys: Miten savimassaan rakentaminen vaikuttaa ympäröiviin rakennuksiin?

Rakennusvalvonnassa ollaan tietoisia haastavasta maaperästä. Edessä ovat tarkat selvitykset ja suunnitelmat. Nieminen vastasi, että tässä vaiheessa ei ole täsmällisiä toteutussuunnitelmia, mutta ne tullaan vaatimaan ennen varsinaista toteutusta.

Jos vuodenvaihteen jälkeen päästään valmistelevien töiden pariin, tartutaan alkuvaiheessa muun muassa torikaupan siirtämistä edellyttävien töiden pariin. Torimyynti on tarkoitus siirtää Yliopistonkadun puolelle.

Turun kiinteistöliikelaitoksen rakennuttamispäällikkö Janne Laine toivoo, että torialue voi olla väliaikaisella paikallaan koko rakennushankkeen ajan ja ihmiset tottuvat siihen, mistä tori löytyy. Tori palaa omalle paikalleen, kun parkkiluola valmistuu.

– Tällä hetkellä tehdään suunnittelutyötä sen eteen, että voitaisiin Yliopistonkadun osuus uudistaa ensi vuoden keväällä. Tähtäimenä on se, että torikauppaa voidaan tarvittaessa siirtää toimimaan Yliopistonkadun puolelle sillä aikaa, kun tätä toria aletaan kunnostaa ja arkeologisia tutkimuksia käynnistetään, Laine tarkentaa.

Kaikkiaan edessä on noin kolmen vuoden työmaa. Kun varsinainen toriparkki valmistuu, alkavat torin pintatyöt ja katujen kunnostaminen.

Kuva
--
https://yle.fi/uutiset/3-9888975
Avatar
Tekijänä Kantti
#91132
Mitään yllättävää tässä ei enää ole. Yllättävää on jos autoja ajaa kauppatorin alle jo 2020! Tulee olemaan kiintoisaa nähdä kuka toriparkin lopulta tulee omistamaan, T-Park Oy on pelkästään välivaiheen omistaja? Autopaikkoja on tulossa 600-620 välillä riippuen yhteyskäytävistä.
Avatar
Tekijänä TurkuCubed
#91750
Lupa tuli. Tosin ymmärrykseni mukaan ortodoksi kirkko aikoo valittaa päätöksestä kun paalutusta ei luvattu.
Toriparkki sai rakennusluvan
Turun rakennuslautakunta on myöntänyt toriparkille rakennusluvan.

Lupa myönnettiin äänestyksen jälkeen äänin 8–5.

Vihreät esittivät rakennusluvan hylkäämistä asemakaavan vastaisena.

Vihreiden mukaan rakennuslupahakemuksessa esitettyjä poikkeuksia ei voida pitää vähäisinä.

Lisäksi puoluetta huoletti toriparkin rakentamisesta aiheutuvat haitat naapurustolle ja ympäristölle.

Toriparkin rakentamisen yhteydessä ei aiota paaluttaa ortodoksista kirkkoa. Vihreiden mielestä ei ole riittävästi näyttöä siitä, etteikö paalutusta tarvittaisi.

Lautakunnan vihreitä jäseniä huolestutti myös torin kannen kestävyys, jos toriparkki rakennetaan.

Vihreiden hylkäysesityksen kannalle asettautui toinen lautakunnan vasemmistoliittolaisista jäsenistä ja Perussuomalainen jäsen.

Lautakunnan enemmistö, eli kokoomus, Sdp, keskusta ja yksi vasemmistoliittolainen, kallistui kuitenkin rakennusluvan myöntämisen kannalle.
http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/37 ... ennusluvan
Tekijänä paavali
#91751
Miksei sitä paalutusta nyt sitten luvatukaan, ihme touhua. Hienoa silti että meni lepi, oliko tämä nyt sitten tuon kirkon valituksen jälkeen viimeinen kerta valtuustoissa, vai pitääkö mennä vielä johonkin?
Tekijänä Nalle
#91752
Mun käsitys on, että tämän jälkeen ei ole enää muuta estettä kuin valitusten läpimeneminen. Kaupunki on omalta osaltaan käsitellyt tämän tapauksen. Olen 90% varma että ortodoksinen kirkko valittaa tästä päätöksestä. Se pistää homman jäihin, ellei sopua asiaan löydy. Nyt kun rakennuslupa on saatu, niin rakentavan tahon pitäisi tulla julkisuuteen ja kertoa millaisella rahoituksella parkkia lähdetään rakentamaan. Se on ollut täysi mysteeri tähän asti.
Tekijänä Kalevi
#91754
Huh, kuulostaa kyllä melkoiselta iltalypsyltä. Kokoomus ja SDP leimaavat läpi. Vaikuttanee melkoisesti kustannuksiin kun kirkkoa ei tarvitsekkaan paaluttaa tai vastuu sen paalutuksesta kaatuu yhteiskunnalle. Toivottavasti rakennuslupa muuten on asemakaavan mukainen. Meidän Turku jossain vaiheessa ilmoitti että ajoluiska olisi tulossa torille. Tähän tietoon ei tietenkään voi yhtään luottaa. Mutta eipä missään ole ollut mitään kuvaa siitä tuleeko luiska nyt tuohon Yliopistonkadulle vai torille häiritsemään torin toimintaa.
Avatar
Tekijänä Kantti
#91761
Muistelen aikaisemmin ortodoksikirkon paalutusta luvatun toriparkkiyhtiön puolelta? Nyt sitä ei olekaan !? Huono huono.

Toriparkin rakennuslupahakemus.
http://ah.turku.fi/raklk/2017/1130022l/3629689.htm
Avatar
Tekijänä Kantti
#93533
Hesarissa juttua kohta alkavasta Turun toriparkkiprojektista.

"
Keskellä Turkua alkavat pian massiiviset arkeologiset kaivaukset, ja Kauppatorin alta löytyy todennäköisesti ainakin toinen tori

Kauppatorin alle rakennetaan yli 600 autopaikan toriparkki, mutta sitä ennen torin alta pitää etsiä kaikki mahdolliset historialliset löydöt.

Turun Kauppatorilla käynnistyvät ensi kuussa yhdet kautta aikojen laajimmista arkeologisista kaivauksista Suomessa. Kauppatorin alle rakennetaan yli 600 autopaikan toriparkki, mutta sitä ennen torin alta pitää etsiä kaikki mahdolliset historialliset löydöt.

Kaivauksen suorittavan Muuritutkimuksen johtaja Kari Uotila kertoo, että poikkeuksellisen suurta urakkaa on suunniteltu jo vuosia. Torin pohjaa on muun muassa selvitetty luotaamalla.

Torin alta uskotaan löytyvän jälkiä aina 1600-luvun Turusta asti. Sitä aiemmin alueella oli lähinnä peltoja ja niittyjä.

”Kauppatorin alue kaavoitettiin kaupunkiasumiselle 1600-luvun toisella puoliskolla. Siitä eteenpäin alueella alkaa olla selvästi, jos ei ihan urbaania asutusta, niin ainakin selvemmin asutuskerroksia”, Uotila sanoo."

Kuva

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005605985.html
Tekijänä derRohe
#93590
Onko nämä kuvat pelkkiä luonnoksia vai tuleeko torin rakennuksista näinkin näyttäviä?

Kuva
Tekijänä Sisu
#93600
Visualisointeja nuo on. Arkkitehdit piirustaa tuollaisia ja sitten tulee typerät insinöörit kertomaan ettei lippa noilla dimensioilla pysy ylhäällä. Seuraavaksi tulee typerät laskijat kertomaan että jos halutan puurimojen taipuvan tuollaisten geometrioiden mukaan niin se maksaa x^2 euroa. Hinnan kuultuaan rakennuttaja toteaa yksinkertaisemmankin riittävän. Lopputuloksena kuusi pilaria lisää ja visualisointimateriaalit ja -muodot vaihdetaan markkinoiden mukaisen maksupotentiaaln mukaisiksi.

Eli koska tuo näyttää jokaisen silmään tietokoneen tekemältä niin jokainen huomaa ettei ihan realismia ole. Muoto ja ulkonäkö voi pysyä samankaltaisina, mutta järki tulee mukaan.
Avatar
Tekijänä veka
#93604
Jos Turkuun saadaan tuommoinen paviljonki, kaupunkia kannattaa tulla ihastelemaan pelkästään sen takia. Siis jos uumoiltua halpuutusta teknisten tai yleisten syiden takia ei nyt tehtäisikään, vaan insinööreille ja ekonomeille sanottaisiin, että tehkää tuo. Sillä kaikki on mahdollista. Eikä välttämättä kallista ajatellen tulosta. Eihän tuo sentään mikään Hadidin tai Calatravan jättiläismäinen viritys ole. Mitäs tuolla lipalla on pituutta, toistakymmentä metriä? Ehkä baaritiskin yläpuolella olevaan imurin näköiseen juttuun voisi sijoittaa muutaman vahvan mutta siron ja näkymättömän jalan.
Kantti peukuttivat tätä
Tekijänä Sisu
#93609
Lipan pituus onnistuu, mutta ei noin ohuena ilman yläpuolista kannatusta tai alapuolista tukea. Kaikki ei ole mahdollista, statiikka ja materiaalien ominaisuudet aiheuttavat rajoitteita mielikuvitukselle. Hienon tuosta saa kyllä, mutta muutettuna.
Tekijänä hmikko
#93612
Sisu kirjoitti: yläpuolista kannatusta
Tuosta kuvasta ei näy, miten ohut rakenne olisi. Tuossahan voi kuvan puolesta olla keskellä kattoa vaikka mikä palkki.
Avatar
Tekijänä Kantti
#93614
Havainnekuvassa on jo pari ohuempaa kannaketta. Toki kannakkeiden pitää toimia niinkin päin, ettei lippa lähde kunnon myrskyssä omille teilleen. Tällainen rakennelma torilla miellyttäisi kyllä myös itseäni kovasti.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 20