Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tekijänä Sam33
#89529
Kilpailussa kunniamaininan saanut ehdotus:
Kuva

Sama perusidea molemmissa, mutta tässä olisi edes ollut jotain muutakin muotoja, kuin perus neliö.
Lurkkeri peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä veka
#89539
Joo, ei paha. Jos saisin päättää, rakentaisin tuonne molemmat ja vielä muutaman tornin lisää. Voittaja "Hyrrä" on kyllä kovastikin siromman ja ilmeikkäämmän näköinen, ja juuri sellaista Jätkäsaari tuntuu nyt kaipaavan. Niin runsaasti siellä on jo näitä tummanpuhuvia möhkäletaloja luomassa epäkodikasta tunnelmaa.
Avatar
Tekijänä Tande
#89540
Samaa mieltä. Lasikatto on alueella Clarionin myötä jo rikottu, niin ei mitään syytä pitää kynttilää vakan alla kerroslukujen suhteen.
Tekijänä stadinvirkamies
#89718
Sam33 kirjoitti:
tunppi kirjoitti:Ei kai kaupunki itse rakenna vaan "ainoastaan" tilaa, ja SRV rakentaa joka taas pörssiyhtiönä ei halua ottaa mitään riskiä valitusten suhteen. Yleisesti valittamiselle pitäisi laittaa joku, edes nimellinen maksu, muuten näitä tehtaillaan välillä ihan kiusaksi.
Tämä koko rakennus tulee SRV:n omistukseen, eikä SRV voi sitä ostaa ennen kuin tarjouskilpailusta tehty valitus on ratkaistu. Jos kaupunki haluaisi nopeuttaa, niin se aloittaisi omalla riskillä uimahallin yms. rakentamisen (joka on nyt mahdollista), mutta luovuttaisi sen sitten kustannuksia vastaan SRV:lle kun se on laillisesti mahdollista. Tämäkin siis vain teoreettinen mahdollisuus, en usko että niin kävisi.
Asian hoidosta Helsingin kaupungilla vastannut henkilö lähti karkuun tätä rytinää Senaatti Kiinteistöihin jo tammikuussa.
Kaupungin oikeuspalveluissa ymmärretään jo, että päätöksenteko meni väärin. Kilpailutettiin hankintana mutta lopputuloksena tehtiinkin kiinteistön kauppa. Vireillä oleva valitus ei ole mikään "hulivili" kiusantekoyritys vaan se tulee johtamaan tehdyn päätöksen kumoamiseen. Menipä siinä sitten taas reilu vuosi hukkaan kun haluttiin tukea pörssiyhtiötä alihintaisella asuinrakennusoikeuden luovutuksella. Meillä täällä Sörnäistenkadulla meuhkataan valituksesta, olisi ihan hyvä tarkastella sisäistä valmisteluamme ja päätöksentekoamme kun hallinto-oikeus on kumonnut tuon päätöksen.
hmikko, Clepe peukuttivat tätä
Tekijänä Lurkkeri
#89806
Kuva
WoodCityn puukerrostalo.

Kuva
Keskeneräisiä taloja Välimerenkadulla.

Kuva
Ratikkakiskoja asennetaan ja kevyen liikenteen siltaa viimeistellään Välimerenkadulla.
hmikko, zeizei ja 1 muut peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä zeizei
#89823
Uusi terminaali on kyllä varsin futuristinen

Kuva
veka, jfo peukuttivat tätä
Avatar
Tekijänä veka
#90151
Sitaatti Länsiväylän kirjoituksesta:
Ihan niin kuin olisi ulkomailla. Tanskassa? Hollannissa? Jossain Keski-Euroopan vanhalla teollisuusalueella, jota muutetaan moderniksi kaupunginosaksi?
Itse en ole ihan noin innoissani. Jätkäsaareen on saatu aikaiseksi lähes yksinomaan tuttua elementtivetoista perusrakentamista, jonka reunaehdot määrittävät suunnan ja koko alueen ilmeen. Mitäs tuolla on valtavirrasta poikkeavaa ja jotenkin innostavaa ja kunnianhimoista toistaiseksi pystyssä? Clarion, Terminaali 2 ja tulossa Wood City. Kun nyt Tanska mainittiin, siellä voisi käydä katsomassa vaikkapa Aarhusin sataman kehittymistä. Tai Italiassa Milanon CityLife ja Porta Nueva -alueita.

KuvaAarhus havn, Isbjerget. Kuva: NCC Danmark
Tekijänä hmikko
#90152
Juu tuo Länsiväylän juttu oli minusta melkoista huttua, mutta huomio vaan kiinnittyi mainintaan kolmesta Clarionia korkeammasta tornista. Ilmeisesti kaupallisen keskuskorttelin suunnitelmia on tarkistettu ylöspäin.

Itsellenikään ei Jätkästä todellakaan tule mieleen ulkomaat, sen verran selvästi suomalaisen rakennusteollisuuden leimallinen jälki näkyy. Tuota Aarhusin jäävuori-irtoviritelmää tms. en toisaalta kaipaile myöskään. Tanskasta löytyy paljon parempaakin uutta.
Avatar
Tekijänä veka
#90159
Niinpä. Tuo jäävuori-taloryhmä on tietty vain yksi palanen Aarhusin uudistuvalla satama-alueella. Nyt sinne on näköjään saatu myös Tanskan suuri poika eli Bjarke Ingels mukaan aluetta kehittämään. Jäävuori-tönöt kertovat kuitenkin kaikkein tärkeimmän eron. Jätkässä ei ole juurikaan annettu tilaa kunnianhimoisille hankkeille, vaikka koko saari on päästy suunnittelemaan puhtaalta pöydältä. On tyydytty määrällisiin tavoitteisiin ja tavanomaiseen, rakennusliikkeiden määrittämään tasoon. Sitä samaa tehdään nyt kaikkialla Suomessa.
Tekijänä järvellä nukkuva
#90163
Oli mitä mieltä Jätkäsaaresta tahansa, mielestäni ei voi kyllä sanoa että siellä tehdään "samaa kuin kaikkialla Suomessa". Kyllä arkkitehtuuri on kuitenkin luokkaa laadukkaampaa kuin perusbulkki, ja kun kävelee alueella, huomaa kyllä paljon rohkeasti toteutettuja asuintaloja. Arkkitehtuurin lisäksi myös kaupunkirakenne vaikuttaa olevan oikein mallikasta.
Tekijänä sekovene
#90165
hmikko kirjoitti:Juu tuo Länsiväylän juttu oli minusta melkoista huttua, mutta huomio vaan kiinnittyi mainintaan kolmesta Clarionia korkeammasta tornista. Ilmeisesti kaupallisen keskuskorttelin suunnitelmia on tarkistettu ylöspäin.
Ei kai niitä sinänsä ole tarkennettu mihinkään suuntaan, kun keskuskorttelin kohdalla on jo vuosia puhuttu yli 20-kerroksisista rakennuksista.

Keskuskorttelista puheen ollen on muuten melko säälittävää, että osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa (11.3.2011) lukee, että asemakaavaehdotus pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2012 aikana, mutta oikeasti edes asemakaavaluonnosta ei ole tähän päivään mennessä saatu ulos. Jos pitäisi arvata, niin siellä kinastellaan siitä, tehdäänkö "keskuskorttelista" hyperostari 5000:lla parkkipaikalla vai pelkkä megaostari 2500:lla parkikksella. Joku rohkea ehkä ehdottaa superostaria vain 1000:lla parkkiksella, mutta nauretaan ulos kokouksesta.
veka kirjoitti:Jätkässä ei ole juurikaan annettu tilaa kunnianhimoisille hankkeille, vaikka koko saari on päästy suunnittelemaan puhtaalta pöydältä.
Hyvä vaan, ettei ole lähdetty rakentamaan mitään kunnianhimoisia idioottimaisuuksia. Arkkitehtuuri on ikävä kyllä jäätävä paskaa, mistä artikkelissa näkyvä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

Kuva

Onneksi noista on enää vaikea laittaa huonommaksi, ja uudet talot tulevat ajan kanssa peittämään nuo näkyvistä.
Tekijänä Pyöröovi
#90176
"Jäätävää paskaa"? Toivoisin hieman kannustavampia kommentteja, Jätkäsaaressa kun sentään yritetään. Vihdoin tulee jotain muuta kuin vain iänikuista valkoista mitäänsanomattomuutta. Verrattuna ankeiden tiilimuurien täyttämään Kalasatamaan ja Konepajaan, Jätkäsaaressa tekee mieli kohottaa katsetta maasta ja ihastella julkisivujen yksityiskohtia.

Kun kerran Euroopan satamakaupunkeja mainittiin, laitan vertailuksi alkukesän matkaltani Aarhusiin ja Hampuriin muutaman kuvan. Tyylikästä on, mutta mielestäni Helsingissä ei olla liian kaukana. Välillä Talossa jo pelätään pahinta, vaikka lopputulos on kaikkea muuta kuin valmis.

Tanskalaista huvia Aarhusin vastavalmistuneessa osassa isoa satama-aluetta.
Kuva

Alueen vierestä nousevat piiput tuovat hienoa pontevuutta väreineen. Hieman pelkään kaiken vastaavan roson katoavan Jätkäsaaresta.
Kuva

Keskustaan kulkeva kanaali kaikissa kesäkuun väreissään. Kokonaisuus toimii ilman hätkähdyttävää arkkitehtuuria.
Kuva

Rantaa viimeistellään. Henkilökohtaisesti olen ollut kovin ilahtunut rantasuunnittelusta Helsingissä. Aina kalliita taideteoksia toki toivoo, mutta ymmärrettävistä syistä niitä harvoin nähdään.
Kuva

Hampurissa oli paikoin jopa ahdistavan teollinen tunnelma.
Kuva

Jotain tällaista moni varmasti haikailee Helsinkiin. Myrskyn keskellä en suunnannut juuri lähemmäksi.
Kuva

Hieman vastaavaa voisi vielä saada Jätkän terminaalin lähettyville.
Kuva
veka, tissot, Janne_H ja 2 muut peukuttivat tätä
Tekijänä shameinyou
#90194
Jätkäsaaressa on se hyvä puoli että siellä on aika paljon pieniä tontteja eri arkkitehtitoimistoille, mikä tuo monipuolisuutta vaikka se arkkitehtuuri välillä onkin mitä on. Nämä pienet tontit on myös ihan hyvässä ja tiiviissä kaupunkirakenteessa missä katutilat on mitoitettu suht kaupunkimaisesti, mikä myös lievittää tätä nykypäivän "kustannustehokkaan liukuhihnataiteen" (eli siis kaiken maailman ikkunaukotuskikkailut, tetrisripulit, periskoopit, rakennuskontit/snägärit talojen katolla jne) esteettisyys-vajetta. Kun on ruma talo niin se ei jatku loputtomiin tai törrötä yksinään näkyvällä paikalla, vaan ikään kuin katoaa massaan ja alkaa jopa näyttää paremmalta. Se on hyvä asia. Cheerleader effect?

Mutta kyllä Jätkässä valitettavasti on näitäkin. Esimerkiksi Välimerenkadun vastavalmistunut bättre folk-kortteli ja rakenteilla oleva pistetalokortteli on massiivisesti itseääntoistavia isoja kokonaisuuksia. Molemmat on sinänsä ihan laadukasta arkkitehtuuria, missä ns "yritetään", mutta ei nämä nykypäivän laadukkaatkaan toteutukset pääse lähellekään miellyttävää kaupunkiympäristöä kun ne on näin isoja.

Jätkän varmaan suurin ongelma on räikeästi ylimitoitettu Hyväntoivonpuisto. Sen suhde sen varren taloihin on ihan vaan väärä. Samoin näiden talojen parvekkeiden aukeaminen puistoon on kaupunkikuvan kannalta huono juttu, joskin käytettävyyden kannalta monen asukkaan mielestä varmaan parempi (ainakin niiden jotka on ennen asunut lähiössä, saa nähdä muuttuuko mielipide kun päästään vuoteen 2025).

Kolmas iso pettymys on Saukonpaasi, mikä on arkkitehtuuriltaan kerrassaan säälittävää, nimenomaan jäätävää paskaa. Ei edes sitä "yritystä", vaan todella rumaa ja halvan näköistä monistamista. Miljoonakämppiä vielä. Neljäs pettymys on se että maan päälle tulee parkkitaloja. Autoille JA veneille. Tätä ei missään nimessä saisi tapahtua (poliittinen ongelma, mutta iso ongelma joka tapauksessa). Mutta loppuen lopuksi Jätkäsaaressa mennään kuitenkin yli 15 000 asukasta/km2, mikä on hyvä saavutus. Voisi tietty olla enemmänkin, ja siihen pitäisi aina pyrkiä.
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 97