Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä Markus_G
#5991
Joggeri kirjoitti: Ja miksi sellaiset, jotka eivät ole rakennusta nähneet, pitäisi sitä rumana?
Ehkä liioittelin hieman, mutta monet vain sanovat niin ajattelematta todella itse. Mutta tottakai asiassa ei ole mitään suurta totuutta vaan se on mielipideasia niin kuin sanoit. Omasta mielestäni sen kärrääminen muualle olisi kyllä sangen älytöntä, kunhan nyt saisivat rempattua sen.

Ps. Jos joku nyt luulee, että olen suuri Aalto-fani niin erehtyy.
tekijänä seppe
#8053
Alvar Aalto oli virhe.
tekijänä Quu
#8063
seppe kirjoitti:Alvar Aalto oli virhe.
Perustele, tai poistan viestin.
tekijänä seppe
#8071
Noh, vähän huumorintajua mukaan.. Ei Aalto sinänsä virhe ollut, mutta suomalaisten arkkitehtien jämähtäminen vuosikymmeniksi samaan tyyliin ja Aallon kohtuuton palvominen ovat.
tekijänä Quu
#8074
Huumorintajua kyllä löytyy, mutta tuollainen heitto ei tuo mitään oleellista mukaan keskusteluun.

Täytyy myöntää että Aallon ylistämisessä mennään joskus yli, joka osaltaan laskee miehen mainetta. Kun yksi henkilö korotetaan suorastaan jumalalliseen asemaan, niin pakkohan siitä on päästä todistamaan ettei se nyt niin ylivoimainen ollut.

Kannattaa muuten pistäytyä myös rakennusten sisällä, jos se on mahdollista. Yleensähän Aallon porukka on suunnitellut sisätilat huonekaluja myöten, ja tulos saattaa olla julkisivua toimivampi. Toisaalta tässä on ongelmana se että ne samat huonekalut ovat sitten olleet käytössä alusta asti, ja rakennuksessa tuntee palaavansa 35 vuotta ajassa taakse päin.
tekijänä aleksi
#8091
Ei se "jumalointi" rajoitu Suomeen, päinvastoin. Kannattaa pitää mielessä, että A. Aaltoa kuitenkin pidetään Suomen ulkopuolella yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehdeista maailmassa. Aika hyvä saavutus suomalaiselta, joten hänen luomuksiaan yleisesti ottaen kannattaa suojella.
tekijänä Tyna
#8106
Talkkari mainitsikin jo huonekalut ja missään ei rajattu tätä keskustelua Aallon virheistä koskemaan pelkästään taloja (vaikka talofoorumilla ollaankin).
Itselläni on käytössä itseäni vanhempi Aallon suunnittelema Artekin ruokapöytä ja siihen 4 tuolia. Muuten nämä ovat loistavassa kunnossa, mutta tuolien istuinosa on koivuviilua eikä massiivikoivua. Vuosien käytön jälkeen tämä viilu on yksinkertaisesti kulunut puhki. Minusta tämä on suunnitteluvirhe eikä normaalia kulumista sillä näiden huonekalujen käyttöikä olisi vasta alussa ja ne kestäisivät pidempään kuin minä jos tämä istuinosa olisi massiivipuuta niin kuin lähes kaikissa muissa markkinoilla olevissa tuoleissa eikä viilua jota käytetään lähinnä pienelle kulutukselle joutuissa kohteissa.
tekijänä Kuutio
#8118
Ei se "jumalointi" rajoitu Suomeen, päinvastoin. Kannattaa pitää mielessä, että A. Aaltoa kuitenkin pidetään Suomen ulkopuolella yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehdeista maailmassa. Aika hyvä saavutus suomalaiselta, joten hänen luomuksiaan yleisesti ottaen kannattaa suojella.
Tämä juuri on suomalaisten helmasynti. Kun jotakin arvostetaan ULKOMAILLA, siitä tulee pyhä. Ja ennen kuin ULKOMAALAINEN kehuu asiaa/henkilöä, sillä ei juurikaan ole arvoa. Tottakai Aallon rakennuksia kannattaa suojella, muttei toisten rakennusten kustannuksella tyyliin revitäänpä nämä muuut vanhat rakennukset, jotta Aallon kuutio tulee paremmin esille.

Ja henkilökohtainen mielipiteeni on, että Aallon jälkeen suomalaisessa arkkitehtuurissa ei ole tapahtunut juurikaan mitään hyvää joitakin yksittäisiä rakennuksia lukuunottamatta. Arkkitehdit tuntuvat olevan vain insinöörejä, eivät taiteilijoita.
tekijänä aleksi
#8126
Tämä juuri on suomalaisten helmasynti. Kun jotakin arvostetaan ULKOMAILLA, siitä tulee pyhä. Ja ennen kuin ULKOMAALAINEN kehuu asiaa/henkilöä, sillä ei juurikaan ole arvoa.
Jaa? En tiedä liittyykö tuo synti nyt suomalaisiin erityisesti mitenkään. Jos Aalto olisi ollut esim. ruotsalainen, eivätkö ruotsalaiset suojelisi hänen suunnittelemiaan talojaan??

Sitä paitsi ainakaan tämän palstan suomalaiset eivät tunnu pitävän Aaltoa pyhänä...

Ennemminkin suomalaisten junttikansan perisynti on se, että keskustelu Aallon hyvyydestä arkkitehtina typistyy virheiden etsimiseen ja käyristyviin marmoreihin. Kannattaisi miettiä kaverin merkitystä laajemmin. Tämä oli pointti viestissäni.
Avatar
tekijänä OlliMolli
#8130
Itse en ihan täysin ymmärrä Alvar Aallon hehkutusta Suomessa, mutta olen kyllä aiemmin ollut huomattavasti kriittisempi hänen töitään kohtaan kuin nykyään. Jyväskylässä voi nähdä Aallon varhaisempia uusklassisia töitä, kuten hänen ensimmäinen julkinen rakennuksensa, nykyinen Memphis, joka alunperin oli muistaakseni työväentalo. Vieressä oleva rakennus, jossa nykyään on muunmuassa Coffee House on muistikuvani mukaan myös Aaltoa ja ihan mukavan näköinen:
Kuva
Memphis (C: Toni Pienonen):
Kuva
Tässä kohdin on tosin todettava sekin, että näiden rakennusten ulkonäkö on paljolti riippuvainen neonvaloista, joita niiden seiniin on myöhemmin lisätty. Ne tekevät kävelykadusta paljon värikkäämmän kauniimman, kuin mihin Aallon arkkitehtuuri yksinään riittäisi.

Olen myös huomannut sen, että ulkomailla tunnutaan kyseistä veijaria arvostettavan kyllä vähän turhan paljon. Toisaalta modernismi on modernismia, eikä sitä pidä mennä sekoittamaan mihinkään muuhun, mutta en kyllä ihan täysin ymmärrä, miksi esimerkiksi SSC:llä eräs espanjalainen arkkitehtiopiskelija kehui täysin kritiikittömästi Aallon maasta taivaaseen, kun keskustelin hänen kanssaan. Italiassa Aaltoa huhupuheen mukaan pidetään vielä suuremmassa arvossa, kuin Suomessa. Myös Aallon Finlandiatalo tuntuu saavan aivan liioiteltua huomiota maailmalla: kerran näin käännöksen Le Monde -sanomalehden artikkelista, jossa ranskalaiskirjoittaja kirjoitti rakennuksen olevan pohjoismaalaisen arkkitehtuurin merkittävämpiä teoksia (ei nyt ihan sanasta sanaan). Voin hyvin pitää Finlandiataloa "kiwana", mutta ei minulta missään vaiheessa pääsisi superlatiivit kesken loppumaan.

Minulle on tullut Aallosta näin mutupohjalta sellainen kuva, että hän oli paljon parempi kaupunkisuunnittelija kuin arkkitehti. Joku asiantuntevampi voi ottaa kantaa tähän jos haluaa, ja kenties kertoa, onko mielikuvani totuudenmukainen.
tekijänä Toni
#8131
Stora Enson pääkonttori Katajanokalla on kyllä aivan väärässä paikassa, mutta eihän se ole Aallon vika, että sen tontilla ollut punatiilinen rakennus purettiin. Siitä voi suoraan syyttää sen ajan yhtiötä itseään - Aaltoa jopa muistaakseni pyydettiin aluksi suunnittelemaan paikalle tornitalo, mutta arkkitehti piti onneksi sijaintia täysin sopimattomana.

Itse pidän eniten Aallon alku-uran aikaisista töistä, esimerkiksi tuosta Jyväskylän vanhasta työväentalosta (?), joka Ollin postaamassa kuvassa on "Memphis". 20-luvun funkis-klassismi hybridi on kivaa katseltavaa.

Aallon jälkeen suurin osa suomalaisesta arkkitehtuurista on vain seurannut funkiksen pelkistetyillä jalanjäljillä. Ehkäpä tätä perintöä on osittain syyttäminen siitä, miten elementtimäinen betonirakentaminen on ollut tässä maassa niin suosittua?
Avatar
tekijänä Iggy.P
#8133
Ollimolli kirjoitti:Minulle on tullut Aallosta näin mutupohjalta sellainen kuva, että hän oli paljon parempi kaupunkisuunnittelija kuin arkkitehti.
Ainakin Oulun osalta tämä voi hyvinkin pitää paikkansa. Kun tänne aikanaan suunniteltiin yliopistoa, Aallon ehdotuksessa se olisi sijoitettu keskustan välittömään läheisyyteen "koskikeskukseen", jokisuiston saarille. Tätä suunnitelmaa pidettiin nerokkaana ja pidetään yhä. Kuitenkin aivan kalkkiviivoilla päädyttiin "uudesta ajatuksesta" hullaantuneina amerikkalaiseen kampus-ajatukseen ja yliopisto päätyi suolle.

Ainakin tässä Aallon kaupunkisuunnittelulliset ansiot ovat melkoiset. Koskikeskukseen rakennettiin Aallon suunittelun pohjalta nykyinen Toivoniemen asuinalue. Tosin rakennukset toteutettiin korkeampina kuin Aallon suunnitelmassa(onneksi).

Kuva

Tarkempaa tietoa Aallon koskikeskus-ehdotuksesta minulla ei ole, mutta asia olisi varmasti perehtymisen arvoinen.
tekijänä syrinx
#8136
Koskikeskus on tosiaan mainio suunnitelma, ja siihen sisältyy sellainenkin viehko yksityiskohta, että Aalto kuulemma suunnitteli suuret suihkulähteet korvaamaan Merikosken kohinaa, joka ennen voimalan rakentamista kuului koko silloisen kaupungin yli. Eli kyllä Aallolta löytyi herkkyyttä paikallisille arvoille.

Sikäli turhauttavaa, että nuo suihkulähteethän on rakennettu vasta joskus 375-vuotislahjaksi kaupunkilaisille, eli Aallon ajatus on saanut toteutuksen vasta tuossa parikymmentä vuotta sitten. Epäkiitollista hommaa, ilmeisesti, kaupukisuunnittelu ;)
Avatar
tekijänä RV
#8138
Aaltohan suunnitteli Kamppiin viisi 13-kerroksista tornitaloa sinne bussiaseman viereen, mutta suunnitelmaa ei toteutettu. Onneksi Kamppi sai sentään Autotalon.

Oikeastaan tuo Enzo-Gutzeit (kirjoitetaanko noin) ei itseäni häiritse ollenkaan tuossa Katajanokassa, itsestäni tuntusi jotenkin tylsältä jos siellä olisi joku 2-kerroksinen vanha talo. Toki tästä saa olla eri mieltä, sehän on vain oma mielipiteeni. Itse talohan ei edes ole hirveän ruma.

Finlandia-talosta sen verran, että vaikka se ei ole hirveän kaunis, se on yksi Helsingin kaupungin kuuluisimmista ja näkyvimmistä "symboleista", ja toivottavasti sitä ei koskaan lähdetä purkamaan.

Aalto muuten taisi suunnitella Suomen ensimmäisen funkkisrakennuksen olikohan se vuonna 1927 Turun Sanomien pääkonttoriksi Turkuun, olisikohan kenelläkään turkulaisella kuvia tästä rakennuksesta?
tekijänä Aboa
#8141
Q kirjoitti:Kannattaa muuten pistäytyä myös rakennusten sisällä, jos se on mahdollista. Yleensähän Aallon porukka on suunnitellut sisätilat huonekaluja myöten, ja tulos saattaa olla julkisivua toimivampi. Toisaalta tässä on ongelmana se että ne samat huonekalut ovat sitten olleet käytössä alusta asti, ja rakennuksessa tuntee palaavansa 35 vuotta ajassa taakse päin.
Tästä on hyvänä esimerkkinä Paimion parantola joka muutenkin on Aallon suunnittelemien kohteiden parhaimmistoa:
http://www.alvaraalto.fi/alvar/building ... aimio.html
Aalto suunnitteli sairaalan lisäksi myös sen sisustuksen ja monet Paimion parantolaan suunnitelluista huonekaluista on yhä Artekin tuotannossa.

Parantolan huonekaluista ehkä se legendaarisin:
http://econo.hamk.fi/id3/aalto.htm
RV kirjoitti:Aalto muuten taisi suunnitella Suomen ensimmäisen funkkisrakennuksen olikohan se vuonna 1927 Turun Sanomien pääkonttoriksi Turkuun, olisikohan kenelläkään turkulaisella kuvia tästä rakennuksesta?
Tämän parempaa kuvaa ei kovalevyltä löydy:
Kuva
Toisin kuin Paimion parantola, tämä TS:n talo ei nyt aivan ylimpiin suosikkeihini lukeudu.

Sarjassamme ”Alvar Aallon visioita”:
Kuva
Päivän Turun Sanomien etusivu luettavissa kadunvarren ikkunasta.

Turun Sanomien juttu:
http://turunsanomat.fi/ts100/?ts=1,3:20 ... :0:0:0:0:0:

Vielä yksi Aalto-linkki sallittaneen... Lounais-Suomen maalaistentalo Turussa:
http://www.alvaraalto.fi/net/exh0298/index.htm