Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä clogz
#71972
http://www.hs.fi/kaupunki/a1422423780650
Helsinkiin nousee lähivuosina hieman alle 100 miljoonaa euroa maksava keskustakirjasto. Tämä on lähes varmaa, sillä Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkoiltana kolmituntisen keskustelun jälkeen kirjaston hankesuunnitelman äänin 75–8.
Kai tuossa vielä monta mutkaa on matkassa mutta :smt023 kyllä so far.
Avatar
tekijänä Tande
#71990
Tämä on hyvä uutinen. Rakennukselle riittää varmasti käyttöä ja havainnekuvien mukaan keskustakirjastosta on arkkitehtoonisesti tulossa erittäin hieno.
Avatar
tekijänä Tande
#73369
Tällainen on tuleva Helsingin keskustakirjasto – "Tulemme olemaan maailman kärjessä"

Helsinki saa uuden keskustakirjaston vuonna 2018. Haaste ei ole vaatimaton: "Tulemme olemaan maailman kärjessä", määrittelee johtaja Tuula Haavisto. Tulevaisuuden kirjaston tärkein tehtävä on "kansalaisuuden tukeminen".

Kuva

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1426830619061
Avatar
tekijänä zeizei
#73387
Heeetkinen ei tule onnistumaan havainnekuvan mukaisesti. Aidan tulee olla sellainen että siitä ei pysty kiipeämään ylitse. ;)
tekijänä ktpama
#73388
"Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä"

No nyt ymmärrän mitä tuo tarkoittaa! Yhdessä maksamista tietenkin. No saahan Tamperekin tunnelirahansa ja toivottavasti ratikkarahansa joten pitäisi vaan olla hiljaa. :) Mutta kyllä tuon teeman ja yhteen paikkaan sidotun rakennushankkeen tukeminen juhlavuosihankkeen nimissä uhmaa logiikkaa, onnistuen siinä tosin mainiosti, pointsit siitä keksijälle.

http://www.hs.fi/mielipide/a1413863282819

"
Helsinkiin kaavailtu uusi keskustakirjasto valittiin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden hankkeeksi, ja siksi sen rakentamiseen valtio on päättänyt panostaa selvästi enemmän kuin kirjastorakentamiseen lain mukaan olisi ollut mahdollista.

Jos Helsingin hanketta olisi päätetty avustaa samoin perustein kuin Turun pääkirjastoa, tukea olisi herunut enintään kahdeksan miljoonaa euroa. Päätetty 30 miljoonan euron valtionavustus on siis lähes nelinkertainen rahoituslain säännöksiin verrattuna.

Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslakia jouduttiin siksi erikseen muuttamaan vuonna 2013, jotta Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden merkkihankkeen valtionavustus voidaan vuosina 2014–2019 maksaa lain normaaleista säännöksistä poiketen.

On myös huomattava, että osana ensi vuonna voimaan tulevaa valtionosuusuudistusta kirjastojen rakentamisen valtionrahoitus on valitettavasti poistumassa vuosien 2014–2017 kirjastorakentamisen rahoitussuunnitelman toteuttamisen jälkeen.

Helsinki on siis saamassa olosuhteet huomioiden poikkeuksellisen suuren valtiontuen keskustakirjastolle. Vaatimus, että valtion pitäisi maksaa Helsingissä toteuttavista kaupungin hankkeista peräti puolet, on varmaan niin turkulaisten kuin tamperelaistenkin mielestä aika hulppea.

Kaikkien suomalaisten kannalta on kuitenkin suotavaa, että keskustakirjastosta tehdään koko kansan olohuone, josta muutkin kuin helsinkiläiset voivat ajoittain nauttia.
"
tekijänä sohjo
#73396
Ei vakuuta itseäni tämä hanke, vaikka pääkaupunkiseudulla asunkin. 100 miljoonaa kirjastoon on aivan liikaa, vaikka siitä on vain 30 miljoonaa valtiolta. Valtion ei tarvitsisi näinä aikoina tukea kirjaston rakentamista ollenkaan. Lastensairaalaankin oli vain 40 miljoonaa valtion rahaa ja se palvelee valtakunnallisesti.

Näyttää siltä, että näillä julkisilla rakennuksilla ei koiteta palvella niiden käyttötarkoitusta, vaan kohentaa Helsingin mainetta turistien silmissä jonain skandinaavisen ja modernin muotoilun kehtona. Helsinki tuskin tulee olemaan suosittu turistikohde jatkossakaan, joten koko projekti on rahojen polttamista. Hienompaa arkkitehtuuria tulee löytymään jatkossakin muista pääkaupungeista.

Kirjastossa lainataan kirjoja ja luetaan lehtiä. Mua ei ainakaan kiinnosta pätkääkään notkua siellä pidempään, vaikka olis kuinka viihtyisä rakennus.
tekijänä Joggeri
#73401
sohjo kirjoitti:Ei vakuuta itseäni tämä hanke, vaikka pääkaupunkiseudulla asunkin. 100 miljoonaa kirjastoon on aivan liikaa, vaikka siitä on vain 30 miljoonaa valtiolta. Valtion ei tarvitsisi näinä aikoina tukea kirjaston rakentamista ollenkaan. Lastensairaalaankin oli vain 40 miljoonaa valtion rahaa ja se palvelee valtakunnallisesti.

Näyttää siltä, että näillä julkisilla rakennuksilla ei koiteta palvella niiden käyttötarkoitusta, vaan kohentaa Helsingin mainetta turistien silmissä jonain skandinaavisen ja modernin muotoilun kehtona. Helsinki tuskin tulee olemaan suosittu turistikohde jatkossakaan, joten koko projekti on rahojen polttamista. Hienompaa arkkitehtuuria tulee löytymään jatkossakin muista pääkaupungeista.

Kirjastossa lainataan kirjoja ja luetaan lehtiä. Mua ei ainakaan kiinnosta pätkääkään notkua siellä pidempään, vaikka olis kuinka viihtyisä rakennus.
Minä taas olen sitä mieltä, että jos kansalaisille tarjotaan tasokkaita ja monipuolisia "oppimisympäristöjä" ilman että heille koituu siitä kustannustannuksia, voi olla vain hyvä asia. Sellainen tunne tulee noista artikkeleista ja kuvista, että tuosta tulee ehdottomasti suosittu ja tärkeämpi projekti kaupungille, kuin esimerkiksi musiikkitalosta. Rahoitusmalliin en kommentoi, sillä en edes tiedä saako kunnat tavallisesti valtion apua kirjaston rakennuksen kustannuksiin. Jos ei, niin onhan tuo kallis valtiolle(kin).

Miten se, että "muista kaupungeista löytyy jatkossakin hienompaa arkkitehtuuria" on peruste rakentaa rumempaa tai huonommin? Helsinki on asukaslukuunsa suhteutettuna suosittu turistikohde. Tallinnan kaltaista vanhan kaupungin turistiryysistä en Helsinkiin edes halua, eikä sellaista ole tulossakaan.
tekijänä ktpama
#73405
"Minä taas olen sitä mieltä, että jos kansalaisille tarjotaan tasokkaita ja monipuolisia "oppimisympäristöjä" ilman että heille koituu siitä kustannustannuksia, voi olla vain hyvä asia. Sellainen tunne tulee noista artikkeleista ja kuvista, että tuosta tulee ehdottomasti suosittu ja tärkeämpi projekti kaupungille, kuin esimerkiksi musiikkitalosta."

Tästä samaa mieltä. Olen hyvilläni siitä, että panostetaan (rahoituskuviot poislukien :)) tällaiseen sivistävään, ei-kaupalliseen tilaan, jossa kansalaiset voivat kohdata tasa-arvoisesti. Nykyaikaisen monipuolisen kirjaston palvelut voivat olla todellinen henkireikä kenelle tahansa, mutta erityisesti kansanosalle joka ei voi panostaa rahallisesti vapaa-ajan menoihinsa. Uskon että keskustakirjastosta tulee menestystarina ja toivonkin sille sinänsä kaikkea hyvää.
Avatar
tekijänä RV
#73408
100 miljoonalla saataisiin kyllä esimerkiksi sisääntuloväylien kapasiteettiviat korjattua tai jokunen pätkä metroa. Suhtaudun hankkeeseen kuitenkin myönteisesti - Töölönlahdesta näyttää tulevan sittenkin Alvar Aallon kaavailema kulttuurikeskus.
Avatar
tekijänä weba
#73409
Mihinköhän kaikkia näitä kirjastorakennuksia käytetään muutaman vuosikymmenen päästä, kun viimeisetki jäärät lukevat aineistot digilaitteilta...
tekijänä hmikko
#73411
weba kirjoitti:Mihinköhän kaikkia näitä kirjastorakennuksia käytetään muutaman vuosikymmenen päästä, kun viimeisetki jäärät lukevat aineistot digilaitteilta...
Aiheesta voi lukea vaikka Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun ohjelman ja muut julkaistut suunnitelmat. Asiaa ovat alan ihmiset pohdiskelleet jonkin verran.
tekijänä drawlight
#73412
Piti rekisteröityä ihan vaan puolustamaan kirjastojen asemaa :)

Kirjastojen pomot on varmasti täysin tietoisia siitä, että kirjastojen tulee muuttua vastaamaan aikansa tarpeisiin. Ja just siihen tällä keskustakirjastolla pyritään.

Jos jollain on käsitys, että kirjastoista saa vaan kirjoja ja niistä ei tulevaisuudessakaan muuta saa, niin sit on aika erikoinen kuva kirjastoista. Jo nykyään pääkaupunkiseudun kirjastoista pystyy lainaamaan muun muassa ompelukoneita, poria, sykemittareita, telttoja, e-kirjojen lukulaitteita, suksia jne. Pääkaupunkiseudun kirjastot tarjoaa myös tavallisen tulostamisen lisäksi 3D-tulostamista sekä erilaisia paja- ja verstastiloja ja muuta työtilaa. Läheskään kaikilla ei ole varaa ostaa kaikkea tarvitsemaansa omaksi (ja vielä harvemmalla on tarvetta omistaa esineitä, joita tarvii vaan hyvin harvoin), työtilat puolestaan varsinkin Helsingissä on jo vähän paremminkin toimeentulevien uloittumattomissa. Kirjastot siis tarjoaa hyvin olennaisia palveluja demokraattisella tavalla kaikille sosiaaliluokkaan katsomatta.
tekijänä sohjo
#73413
Joggeri kirjoitti:Minä taas olen sitä mieltä, että jos kansalaisille tarjotaan tasokkaita ja monipuolisia "oppimisympäristöjä" ilman että heille koituu siitä kustannustannuksia, voi olla vain hyvä asia. Sellainen tunne tulee noista artikkeleista ja kuvista, että tuosta tulee ehdottomasti suosittu ja tärkeämpi projekti kaupungille, kuin esimerkiksi musiikkitalosta. Rahoitusmalliin en kommentoi, sillä en edes tiedä saako kunnat tavallisesti valtion apua kirjaston rakennuksen kustannuksiin. Jos ei, niin onhan tuo kallis valtiolle(kin).
Ilman kustannuksia kansalaisille? 100 miljoonan verorahoilla tää rakennetaan, joista 30 miljoonaa valtiolta. Luultavasti todelliset kustannukset sitten ~150 miljoonaa. Onhan se hienoa saada saunakin kirjastoon. :mrgreen: Käytännössä tän maksaa osittain ihmiset, jotka ei tule ikinä käyttämään kirjastoa. Aivan täyttä sanahelinää, että rakennuksella olisi jotain merkitystä muille kuin Helsingin keskustassa/kantakaupungissa asuville. Tuskin tulee tarvetta Espoostakaan tuonne lähteä, vaikka on 12 min junamatkan päässä. Sellossa on jo kävijämäärältään Suomen suurin kirjasto.

Helsingin kaupungin verotulot oli viime vuonna n. 2,9 miljardia ja siihen päälle valtionosuuksia 200 miljoonaa. Nyt kun mietitään leikkauslistoja, niin tuostahan saisi helposti 100 miljoonaa valtiolle, kun jätetään tämmöset rahat tuhlaamatta.
weba kirjoitti:Mihinköhän kaikkia näitä kirjastorakennuksia käytetään muutaman vuosikymmenen päästä, kun viimeisetki jäärät lukevat aineistot digilaitteilta...
Kai tuo museoksi tai arkistoksi käy. Tai yläasteikäisten peliluolaksi. Ainakin tuolla Sellossa ne näyttää hakkaavan joka ilta jotain tietokonetta/konsolia.
Avatar
tekijänä RV
#73414
sohjo kirjoitti:
Joggeri kirjoitti: Käytännössä tän maksaa osittain ihmiset, jotka ei tule ikinä käyttämään kirjastoa. Aivan täyttä sanahelinää, että rakennuksella olisi jotain merkitystä muille kuin Helsingin keskustassa/kantakaupungissa asuville. Tuskin tulee tarvetta Espoostakaan tuonne lähteä, vaikka on 12 min junamatkan päässä. Sellossa on jo kävijämäärältään Suomen suurin kirjasto.
Jokos nyt Talossa ruvetaan heräämään siihen, että kaupunkia ja sen infrastruktuuria suunnitellaan ainoastaan Vallila-Töölö-Eira-kolmion näkökulmasta? Oltaisiinhan tuolla em. saatu korjattua Kehä I:n itäpää...
Avatar
tekijänä arkkinikkari
#73417
Olen mä tän varmaan aiemminkin sanonut, mutta sanotaan nyt uudestaan.

Uusi, uudella konseptilla toimiva keskustakirjasto on tosi hyvä juttu. Helvetin kallis, sisällöiltä rahaa vievä palatsimonumentti ei ole hyvä juttu. Tässä nimenomaisessa kirjastohankkeessa on vähän skitsofreeninen pyrkimys olla molempia, ja valitettavasti ainakin omasta mielestäni ALA:n arkkitehtuuri painottaa liikaa muotoa toiminnan kustannuksella, ja hintakin on aika kova.

Totta kai arkkitehtuuriin pitää tuollaisella paikalla ja tuollaisella ohjelmalla panostaa ja kovaa, mutta onhan 100 miljoonaa ihan helvetin iso raha. Neliöhinnaksi 16 000 brm2 rakennukselle tulee yli kuusi tonnia, kun esimerkiksi Seinäjoen palkittu kaupunginkirjasto valmistui reilulla kahdella tonnilla neliö. Kaikkien uusien keskustakirjastojen äiti, Rem Koolhaasin Seattlen keskustakirjasto, avautui 2004 kolmen tonnin neliöhinnalla.

Eri rakennuksia ei tietenkään pidä ihan näin suoraan verrata toisiinsa (Seinäjoella esimerkiksi on aika paljon paremmat perustamisolosuhteet kuin Töölönlahden lutakossa, ja Seattlen olosuhteita tai inflaatioon ja muun rakentamisen hintaan suhteutettuja kustannuksia en edes osaa alkaa arvioimaan), mutta kyllä Helsinkiin saisi todella hienon kirjaston aika paljon halvemmallakin, jos ei väkisin lähtisi tekemään mahdollisimman haastavia rakenteellisia ratkaisuja. Mutta kyllähän siitä ihan helvetin hienon arkkitehtuurikohteen saa, ja aivan varmasti ALA:n kirjasto lisää arkkitehtuuriturismia Helsinkiin.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13