Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
Avatar
tekijänä JR
#63471
Hyvä huopa!

Itsekin voisin sijoittaa muutaman euron täsmällisen informaation saamiseksi, mutta esimerkiksi Fortumista on 120 rakennuspiirustusta, kolme euroa kappale. Mistä tietää, mitkä kuvat kannattaa hankkia?

https://arska.espoo.fi/hakulista.aspx?s ... &dtype=ALL

Lienee helpompaa mennä virastolle penkomaan paperikasaa. Saako niistä ottaa kuvia/kopioita?

Phoriolla mainitaan Fortumin korkeudeksi 83,60 m. Olin yhteydessä CTBUHin ihmisiin ja siellä oltiin vähän sitä mieltä, että heidän mukaansa korkeus pitäisi mitata siitä jalustan päältä eli pääovien tasalta. Silloin Fortum taitaa menettää jokusen metrin tuosta 83,60:sta. Miten Phorion korkeusmitassa Fortumille määritellään se "base"?
Avatar
tekijänä huopa
#63478
Phorio käyttää edelleen tuota vanhaa tapaa, eli se base määritellään täällä http://standards.phorio.com/?t=definiti ... 5459226753 eli lyhyesti se on alin ympäröivän maan taso, eli se kohta mistä sen rakennuksen korkein visuaalinen impakti alkaa (noin karkeasti).

Tuossa diagrammien valinnassa on tosiaan vaikeus saada se oikea, joissain ei ole merkattu mitään korkeuslukemia mukaan. Hyvä puoli on sentään se, että nuo piirustukset on tehty jetsulleen skaalassa ja se digitaalinen .pdf tiedosto sisältää sen skaalainformaation, jolloin ne mittasuhteet ja korkeudet saa myös mittaamalla käyttäen pdf:n sisäisesti määriteltyä skaalaa. Itsekin jouduin turvautumaan tähän tuossa espoontorin tapauksessa, koska se diagrammi minkä otin, ei sisältänyt mitään korkeusnumeroita, sitten vain tosi isolla resolla ja skaalan avulla mittaamaan. Virhe mittauksessa oli noin 2cm, joka on itselle ihan riittävä tarkkuus näissä puuhissa. Julkisivu sieltä siis kannattaa ottaa, mutta sen julkisivun löytäminen mihin korkeudet on varmasti merkattu voi olla haastavaa, ja niitä ei ole lain mukaan ilmeisesti pakko olla (tai ainakaan historiallisesti ei ole ollut), joten joistain rakennuksista ne uupuu kokonaan ja on pakko käyttää skaalamittausta.

Noissa virastoissa saa kopioita piirustuksista, mutta ne muistini mukaan maksavat vaihtelevan määrän euroja, joka kyllä oli enemmän kuin 3€. Tuomalla oman paperin, viivottimen ja kynän mukaan pääsee halvemmalla. Mulla on aika vino pino kotona käsin tuherrettuja diagrammeja erinäisistä rakennuksista.
Avatar
tekijänä huopa
#63479
joo, monet rakennukset menettävät korkeutta tuon ctbuh:n uuden mittaustavan mukaan, pitää asetella noita korkeuksia phorioon sitä mukaa kun saa niitä selville, voi sitten vertailla millä kriteerillä haluaa. On siinä ctbuh:lla toki tietty pointti sen mittaustavan alkamisessa, mutta ei aina vastaa visuaalista vaikuttavuutta korkeudessa.

Tuohon korkeusmäärittelyyn sitten pitää muistaa ottaa huomioon joissain erikoisissa rakennuskomplekseissa se miten määritellään "rakennus" ylipäänsä. On olemassa yhtenäisiä rakennuksia jotka on rakennettu vuoren rinnettä pitkin useita satoja metrejä, siinä tapauksessa se ei ole "self standing structure", koska se kaatua muksahtaisi jos sen tukevan rinteen tasoittaisi siitä pois. Siitä syystä jotkut mäkiset paikat on hankalia kun pitää miettiä mistä kohti alkaa se rakennelman osa joka kestäisi itsenäisesti pystyssä.
Avatar
tekijänä huopa
#63480
Pistänpä vielä mitä olen jo ostanut ettei muiden tarvitse aikaa/rahaa niihin tuhlata ellei nyt ihan omaksi ilokseen vain, eli ne kaikki kivenlahden korkeat tornit, sen leppävaaran tornin, sellonhuipun ja espoontorin nyt tuossa ensimmäisessä erässä ostin. Katson hiukan myöhemmin mihin muuhun sitä investoisi.
Avatar
tekijänä Janne_H
#63482
huopa kirjoitti:Pistänpä vielä mitä olen jo ostanut ettei muiden tarvitse aikaa/rahaa niihin tuhlata ellei nyt ihan omaksi ilokseen vain, eli ne kaikki kivenlahden korkeat tornit, sen leppävaaran tornin, sellonhuipun ja espoontorin nyt tuossa ensimmäisessä erässä ostin. Katson hiukan myöhemmin mihin muuhun sitä investoisi.
Mulla on pääsy vielä tämän vuoden loppuun Helsingin Arska-palveluun ilmaiseksi, eli jos jonkun Helsingin tornin korkeus askaruttaa niin voin töissä kaivaa piirrustukset.
Avatar
tekijänä huopa
#63505
No ainakin:
- Portgate, Komentosilta 1 vuosaaressa
siinä on joku nouseva osa katolla ja on toimisto niin saattaa olla jopa sen 50m (tai ehkä ei ihan, mutta kiinnostaa silti)
- Eläketurvakeskus, Opastinsilta 7 tuossa itä-Pasilassa
aika möhkäle toimistotalo
- Runeberginkatu 3 ja Fredrikinkatu 46
ne tuplatornit voisi myös olla ihan kiva tietää kun ovat niin keskeisellä paikalla kampissa
- Haapaniemenkatu 7-9
on merkattu ainakin phoriolla 60m korkuiseksi mikä haiskahtaa aika pahasti pyöristetylle luvulle, joten se olisi hienoa saada tarkennettua.
- Maamerkki, Kauppakartanonkatu 7
on yksi suomen korkeimpia rakennuksia, joten siitä olisi mukava tietää muutakin kuin huipun korkeus ja sekin vaikuttaa ainakin metrin tarkkuudelle pyöristetyltä
- Iso Paja Radiokatu 5
on merkattu 50m korkuiseksi mikä tuntuu myös liian pyöreältä ollakseen kovin tarkka, joten sekin olisi hyvä tietää tarkemmin

en nyt todellakaan pahastuisi jos olisi piirustukset koko korkeiden talojen listasta jos ne kerran ilmaiseksi saa http://en.phorio.com/?t=projectlist&cha ... 1&company= mutta tuossa on toki sitten jo ahertamista melkein koko päiväksi että ehkä nuo ylemmät riittää tältä erää.. mutta erittäin hieno tarjous, kiitoksia vain!
Avatar
tekijänä huopa
#63660
Kiitoksia kaimalle piirustuksista. Aloin heti ensimmäisenä katsomaan maamerkin piirustuksia ja kävi ilmi että se 82m lukema on ilmeisesti saatu laskemalla mukaan lasitornin huipulla oleva aita ja aidan jatke mukaan, mutta ei antennia. Nyt näyttää siltä, ainakin omista viime vuotisista kuvista katsottuna, että aidan jatketta ei tornissa ole, eli se on joko jossain vaiheessa poistettu tai sitten sitä ei koskaan edes tullut koko rakennukseen. Joka tapauksessa nyt korkeus näyttäisi olevan (phorio architectural height lukemalla) 80.26m.

Tässä pieni diagrammi maamerkin huipusta jossa on merkattu huipun eri lukemat, kolmen desimaalin luvut ovat suoraan piirustuksesta ja kahden desimaalin olen joutunut mittaamaan siitä piirustuksesta. Pohjan korkeus merenpinnasta on 4.60m. Eli tässä diagrammissa korkeutta 86.465m vastaavaa kaidetta tai ylipäänsä mitään en nähnyt maamerkissä kun yritin katsella, jos olen väärässä niin kertokaapa ihmeessä. Jos tuo on muuttunut, niin kaiteenkin korkeus on saattanut muuttua, tosin puolia on sama määrä kuin piirustuksissa ja muutenkin näyttää melko identtiseltä kuvista katsottuna, että ehkäpä tuo lukema on ainakin hyvin lähellä jos ei nyt ihan sentilleen.

Kuva
Avatar
tekijänä huopa
#63744
Haapaniemenkatu 7-9 korkeudet on kaikki sen 63.60m eli tuli pientä lisäystä aiempaan pyöristettyyn 60m lukemaan. Harmillisesti hurahti Tampereen Ilves hotellin ohi niukasti.
Avatar
tekijänä Janne_H
#63917
cobaink kirjoitti:Pasilan Tripla 92,30cm!? :shock: Osaako joku kertoa, mistä lie meren(pohjan) tasosta tuo luku on mitattu?
cm? ;)

Sasu kirjoitti näin Keski-Pasila ketjussa:
Sasu Karjalainen kirjoitti:Todella massiivisia nuo korttelit. Korkeutta kertyy Pasilansillan tasolta 65 metriä ja Veturitien tasolta 77 metriä.
tekijänä cobaink
#63919
Heh, jäi vaan sentit mieleen kun luin pari sivua tätä ketjua taaksepäin. Se on joskus niin pienestä kiinni :smt003
Toi 77m kuulostaa realistiselta, kelpaa mulle.

Googlettamalla löytyi vielä "Leikkaus itään". Eli noi yllä olevan kuvan mitat on alimmalta pysäköintitasolta katonharjaan..
http://www.hel.fi/static/public/hela/Yl ... /Liite.pdf
http://www.hel.fi/hki/hkr/fi/P__t_ksent ... Ytlk_38_El
Avatar
tekijänä huopa
#64752
Palasin piirustusten pariin reilun kuukauden hektisen työ- ja perhe-elämän jälkeen.
Portgate on tasan 58.00m siihen katon nokkaan, joten sama korkeus ctbuh ja phorio standardeilla. Melko korkea rakennus ollakseen vain 13 kerroksinen, tosin 14. epävirallinen kerros on olemassa, se on melko iso konehuone siinä vinon katon alla.
tekijänä Sasu K
#64768
Pasilan triplasta: Pasilansillan tasolta korkeutta on siis 65 metriä. Jos haluaa vertailukohtaa olemassaolevista taloista, niin tuo vastaa Hotelli Ilvestä tai Itämerentornia Ruoholahdessa venytettynä lamettitaloksi, joten varsin massiivinen kokonaisuus.
Avatar
tekijänä huopa
#89470
Tripla on kyllä massiivinen..

Vuosaaren AS Oy Helsingin Kahvimylly oli sitten 41.90m, eli samalla kerrosmäärällä Portgate on peräti 16m korkeampi. Iso ero.