Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
tekijänä Toni
#27224
Iso kiitos Iggylle sekä Kantille kattavasta kuvatarjonnasta sekä kuvailevasta kerronnasta. Kuopion "periferisyydestä" huolimatta kyseessä lienee todella kaupunkimainen ympäristö, eikä vanhoistakaan rakennuksista ole pulaa. Uudempi rakennuskanta näyttää kunnioittavan vanhaa. Pidän todella paljon noista kapeahkoista kujista. Kuopiossa kantakaupungin rakennukset lienevät juuri oikean kokoisia; eivät liian suuria, mutteivat turhan pieniäkään. Millainen kaupungin kävelykatualue muuten on? Onko sitä juuri torin lisäksi ollenkaan?


Pitäisi varmaan joskus käydä Kuopioissa päiväreissulla, sillä se on aivan tuossa vieressä vain reilun tunnin junamatkan päässä. Viimeistään sitten kun sieltä kotoisin oleva kaverini saapuu ensi vuoden puolella Japanista.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#27227
Toni kirjoitti: Kuopiossa kantakaupungin rakennukset lienevät juuri oikean kokoisia; eivät liian suuria, mutteivat turhan pieniäkään. Millainen kaupungin kävelykatualue muuten on? Onko sitä juuri torin lisäksi ollenkaan?


Pitäisi varmaan joskus käydä Kuopioissa päiväreissulla, sillä se on aivan tuossa vieressä vain reilun tunnin junamatkan päässä. Viimeistään sitten kun sieltä kotoisin oleva kaverini saapuu ensi vuoden puolella Japanista.
Kantakaupungin rakennuskanta on suurelta osaltaan 1960- ja 70-luvuilta, joten keskusta ei ole mitenkään yhtenäisen näköinen, vaikka monet tätä uudemmat rakennukset parantavatkin monin paikoin epäsuhtaa vanhan ja uuden välillä. Tyypillinen rakennuskorkeus on perinteinen noin 7-kerrosta, joka on kyllä ihan passeli ydinkeskustaan, mutta luo monin paikoin melkoisia kontrasteja muualla kantakaupungissa.

Varsinaiset kävelykadut ovat vasta tulossa Kuopioon niin sanotun Alatori-hankkeen toteutuksen yhteydessä.

Alla hieman infoa asiasta:
Wikipedia kirjoitti:Alatorihankkeessa Anttilan ja Carlsonin tavarataloihin on tarkoitus tehdä mittavat laajennukset ja remontit, minkä yhteydessä osa keskustakaupasta, esimerkiksi elokuvateatterikeskus sijoitetaan maan alle. Hankkeeseen liittyen myös kävelykatuja aiotaan lisätä torin ympäristössä siinä määrin, että kävelykeskustasta tulee pinta-alaltaan Suomen laajimpia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuopion_to ... _keskustaa

http://www.kuopio.fi/alatori
tekijänä Scrap
#31345
Tuollainen on tulossa aivan ydinkeskustaan kaupungintalon taakse.
On tosin vielä pressujen peitossa, koska liittyy peruskorjattavaan taloon.
Kuva
tekijänä Horlander
#31366
Kyllä Kuopio näyttää mun silmissä aika vauraalta ja viihtyisältä kaupungilta näiden kuvien perusteella. Ydinkeskusta on tosiaan aika urbaanin oloinen. Puutalotkin näyttää olevan ok kunnossa ja vanhoista rakennuksista on pidetty huolta. Nuo (esikaupungissa sijaitsevat?) tornitalot näyttää harvinaisen siisteiltä.

Ainoa mikä jäi vaivaamaan on keskustan tasaisuus ilmasta katsottuna. Ehkä sinne kaivataan muutama tornitalo kaksinumeroisella kerrosmäärällä A-la Jyväskylä ;)
Avatar
tekijänä Iggy.P
#31372
Kuopion kaavoituspäällikkönä 18 vuotta toiminut Leo Kosonen on ohjannut Kuopion yhdyskuntarakennetta tiiviiseen ja kaupunkimaiseen suuntaan koko virkauransa ajan, ja se näkyy hyvin tämän päivän Kuopiossa. Hän oli perehtynyt eurooppalaiseen tiivistä rakennetta suosivaan kaupunkisuunnitteluun jo vuosikymmeniä sitten, joten työtä on voitu tehdä pitkäjänteisesti. Uusimmassa Rakennuslehdessä on hyvä juttu hänestä.
Avatar
tekijänä Klazu
#31383
Noh, kyllä Kuopiokin on (osin maaston vuoksi) melko hajanaista kaupunkia heti keskustan kortteleiden ulkopuolelta. Esimerkiksi Petosen suurehkolle kaupunginosalle on matkaa keskustasta runsaasti ja en ainakaan muista mitään kovin tiivistä rakennuskantaa siinä välissä. Myös pitkä moottoritie on mahdollistanut ihmisten muuttaa sangen kauaskin kaupungista, hieman Oulun tapaan.

Mutta kuten olen jo aiemmin sanonut, Kuopio on helmi Suomessa.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#31385
Petosen rakentaminen tosin aloitettiin jo vuonna 1986, eli vuosia ennenkuin Leo Kososesta tuli kaavoituspäällikkö, joten siihen hän ei ole ilmeisesti pystynyt vaikuttamaan. Lehtijutun mukaan hänen ansionsa Kuopion poikkeuksellisen tiiviiseen rakenteeseen on kuitenkin huomattava.
tekijänä _ABC_
#31390
Petonen tuli tosiaan kauaksi. Nykyään ei tosin ole enää ns. metsän keskellä, kun niin paljon on uutta rakennettu. Petosen kunniaksi on sanottava, että sen keskustaa ei rakennettu lähiömallin mukaan, vaan Petosen keskusta näyttää enemmänkin kaupungin keskustalta. Alueen ydintä halkovan bulevardi-kadun varsi on kuin kaupungin ytimestä, ei lähiöstä.

Googlesta voi jälkeä ihailla: http://maps.google.fi/maps?q=petonen&oe ... 9,,0,-2.14