Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Tekijänä bitterfly
#20040
Turun Ilpoinen
Kuva
Ajattelin nyt edes yhden lähiön kuvata Turusta. Ilpoinen tuli sopivasti vastaan pyöräilessäni. Ilpoinen on näitä vanhoja ensimmäisiä lähiöitä, joka on helppo talokannasta havaita. Aluetta hallitsee ajattomuus ja hiljaisuus. Mummoja pihakeinuissa, lapsia ja ulkoilijoita on verrattain vähän. Alueen maamerkkinä voisi pitää korkean kallion päälle rakennettuja 9-kerroksisia kerrostaloja, jotka näkyvät suhteellisen kauas.

Kuva
Kuvassa oikealla taitaa olla Ilpoisten ainoat "uudet" talot. Jotka ovat muistaakseni 90-luvun tuotteita. Edessä oleva tie nousee suht jyrkkää mäkeä ylös, jonka päästä löytyy lisää 9-kerroksisia. Jalkaisin kulkevalle löytyy niin kovin epämuodikkaasti portaita ja niitä on kohtuullisesti.

Kuva
Vandalismia, noita lähiön tunnusmerkkejä, ei Ilpoisista oikeastaan löydy, mutta muuten talot kyllä ovat hivenen kammottavia jo ilman suttaamistakin. Sinänsä ympäristö on varmasti monille mieleen. Sillä alue on täynä pieniä saaristomerelle tyypillistä kallioista havumetsikköä pienine polkuineen, jossa on loistava ulkoilla vaikka koiran kanssa.

Kuva
Ja tottakai lähiön sydämestä löytyy pubi ja kauppa. Näiden takana on useita kolmikerroksisia talohirmuja. Punavalkotalojen lisäksi Ilposissa on myös rusehtavia kerrostaloja.

Kuva
Viimeksi muokannut bitterfly, 25.08.08 13:33. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
Tekijänä Klazu
#20043
Oikein upeita kuvia ja minusta ei mitenkään pahan näköinen lähiö! Vielä jos kulkuyhteydet on kunnossa, niin mikäs tuollaisessakin asuessa...
Tekijänä bitterfly
#20047
Klazu kirjoitti:Oikein upeita kuvia ja minusta ei mitenkään pahan näköinen lähiö! Vielä jos kulkuyhteydet on kunnossa, niin mikäs tuollaisessakin asuessa...
No bussi 61 kulkee puolentunnin välein. Eli kyllä aikatauluja pitää katsella eri malliin kuin vaikka Varissuolla. 5km kauppatorilta on toisaalta niin lyhyt matka, että ei siinä bussiakaan tarvitsisi. Ilpoinen on varmasti hyvä paikka elää, siitä ei epäilystä. Läheisestä koivulasta löytyy suhtkoht iso kauppakin.
Tekijänä Aboensis
#20057
Kappas, tuo Möysän lähiö näyttääkin harvinaisen onnistuneelta pistetalosommitelmalta, ja tuo tosiaan mieleen Tukholman. Jotain tämänkaltaista oli mielessäni, kun jossain vaiheessa esitin mielipiteitäni Turun saarien (tai no, Satavan Airiston-puoleisen rannan) ihanteellisesta kaavoittamisesta. Toki 2000-luvun tyyliin ja isommassa mittakaavassa (korkeammin!).

Kuva

Tuosta Pihlajamäestä mieleeni tulee kovasti Turun "Vanhan-Uittamon" alue. Kyseessä on siis Uittamon lähiön vanhin osa, josta löytyy pari rypästä pistetaloja ja niiden juurelta matalia ja pitkiä, eräänlainen halpakopio Pihlajamäestä siis? Uittamolta löytyy myös tyylipuhdas 70-luvulla valmistunut "keskusta", "City-Uittamo", jonka laidalla sijaitsevaa ala-astetta aikoinani kävin. Alueen toinen puoli on remontoitu varsin tyylikkäänkin näköiseksi ja toinen puoli on yhä silkassa DDR-kunnossa. Lisäksi Uittamolta löytyy vielä 80-luvun tuote Meri-Uittamo, hitusen tyylikkäämpine rakennuksineen, sekä erilaista ja eri-ikäistä rivitalo- ja omakotiasutusta. Ai niin, ja löytyypä vielä Uittamon kansanpuisto, tanssiravintola Uittamon Pavilijonki ja pari hiekkarantaakin.

Varsin monipuolinen alue siis! Täytynee tehdä jossain vaiheessa kuvausretki ja esitellä lähiö tarkemmin... Sitä odotellessa ilmasta kuvattu video: http://www.tietoaika.fi/is/uittamo.wmv
Tekijänä Aboensis
#20587
Uittamo (Turussa), noin kolme kilometriä linnuntietä keskustasta. Uittamo on pitkän ajan kuluessa pala palalta rakentunut kaupunginosa/lähiö, mutta tulos on kuitenkin harvinaisen sopusuhtainen ja toimiva. Ikärakenteeltaan Uittamo muistuttaa suurta vanhainkotia, ja toisaalta tästä syystä on lapsiperheidenkin suosima rauhallinen alue. Pilvinen sää ei oikein suosinut kuvaamista, mutta muuten lähiö näytti paremmalta kuin aikoihin. Rakennusten ja alueiden ajoitukset perustuvat Wikipediaan, kuulopuheisiin ja tyylilliseen näppituntumaan, jos jollain on parempaa tietoa, niin korjatkoon...

Kuva

Tästä se alkoi. Uittamon vanhimmat osat ovat ennen sotia rakennettua omakotialuetta, jota läheinen naulatehdas työllisti. Vielä pitkälle 1900-luvun puoliväliin alue oli enimmäkseen synkkää erämaata.

Kuva

Jossain vaiheessa 1900-luvun alussa Uittamosta kehkeytyi aikansa huvikeskus: rakennettiin kansanpuisto, uimalaitos ja tanssilava Uittamon Pavilijonki.

Kuva

Vielä löytyy ajanjakson muistajia. Alue lienee saanut nimensä tästä laitoksesta.

Kuva

60-luvulla alkoi paukkua: muutama muinaishauta sai lentää ilmaan, kun kallion laelle gryndattiin nykyään Vanha-Uittamon nimellä tunnettu alue.

Kuva

Alue koostuu parista pistetalorykelmästä...

Kuva

... ja niiden juurella sijaitsevista pitkistä ja matalista taloista. Tämän julkisivu on äskeittäin kunnostettu...

Kuva

... tämä on alkuperäisessä hrutsevilaisessa asussaan.

Kuva

Vähän erilaista designiä. Lieneeköhän jokusen vuoden vanhempi?

Kuva

Näiden kaikkein lähinnä merta, alueen päätietä Rykmentintietä ja vanhempaa asutusta sijaitsevien talojen suunnittelussa on vielä esteettisyys jokseenkin otettu huomioon, ja ne muodostavat "City-Uittamon" vanhimman osan.

Kuva

Ja tässä kuva suoraan City-Uittamon sydämestä, Ratsumiehenkadun ylittävältä kävelysillalta. City-Uittamo edustaa tyylipuhdasta 70-luvun betonibrutalismia, jota tosin viimeaikaiset peruskorjaukset ovat kaunistaneet. Huomaa 70-luvun lähiöostarin suorastaan hupaisa päivitys 2000-luvulle puuritilöin, tummin pellein ja teräspalkein.

Kuva
Kuva

Kyllä elementtikennoistakin melkein tyylikkäitä rappaamalla saa.

Kuva

Tässä taasen alkuperäiskuntoista maisemaa läheltä Uittamon ala-astetta.

Kuva

Uittamon koulu, 100% harjakattoisempana ja koristeellisempana kuin allekirjoittaneen kouluaikona 90-luvulla.

Kuva

Suitsipolku, City-Uittamon valtaraitti. Puolet alueesta odottaa vielä julkisivuremonttia.

Kuva

Ankeatkin lähiöpihat ovat vuosien varrella vihertyneet huomattavasti.

Kuva

Suurpiirteisesti napsittu panoraama, taustalla Ilpoisten lähiö.

Kuva

Syväkallion? rivitalo-alue, joka lienee rakennettu City-Uittamon jälkeen...

Kuva

...ehkäpä samoihin aikoihin 80-luvulla Meri-Uittamon kerros- ja rivitaloalueen kanssa?

Kuva

Naularannan rivitaloalue on rakennettu viimeisenä, luultavasti 80-90-lukujen vaihteessa, entisen naulatehtaan alueelle.
Tekijänä bitterfly
#30344
Nyt kun on taas lämmin, niin talolaiset voisivat ottaa fillarit alleen ja lähteä lähiökierroksille.

Paremman materiaalin puutteessa pistän ilmakuvan Varissuosta, kun ei sinne kukaan jalkaisin uskalla ;)
Kuva
http://www.ilmakuvat.com/kuvaukset/turk ... G_4713.jpg

Koittakaahan arvata missä kulkee Turun ja Kaarinan raja tässä kuvassa ;)
Tekijänä ultrix
#30345
bitterfly kirjoitti:Koittakaahan arvata missä kulkee Turun ja Kaarinan raja tässä kuvassa ;)
Olen ihmetellyt jo sangen pitkään, miksei Kaarinan kunta ole kaavoittanut mitään kermankuorinta-aluetta Varissuon kylkeen. Siihen voisi jättää 50 metrin suojaviheralueen getto-Varissuon ja Littois-Varissuon väliin, nyt siinä on ainakin 300 metriä pelkkää skuttaa ja pari teollisuushallia.

Kaikki kaupalliset palvelut olisivat kävelyetäisyydellä, jos tuohon rakennettaisiin.
Tekijänä bitterfly
#30356
^ Heh.. taitavat ihan maineen vuoksi pitää etäisyyttä, sillä tuossa on aika mukavaa omakotitaloaluetta, jota hieman kuvassa näkyykin ja sen yhdistäminen Varissuohon saattaisi ensinäkin laskea alueen arvostusta, mutta myös suututtaa asukkaita.

Mutta, jos jätetään arvomaailmat sikseen, niin tuo alue olisi todellakin hyvä täyttää ja ainakin pyörätie voisi metsän läpi tulla Varissuon palveluiden ääreen. Ihan jo siitäkin syystä, että vaikka siellä ei ole nyt lainkaan pyörä ja kävelyteitä, niin Varissuolta lähtee usein lössiä Littoisten järven rannalle ja kävelee kyseisten omakotitaloalueen läpi kaarinalaisten suureksi harmiksi joka tapauksessa.

Turun puolelle Kohmoon tuolta Kaarinan omakotitaloalueelta pääsee kyllä.

Sitten tuo yleinen kehityksen puute Littoisissa. Ydin-Kaarina on niin kaukana, ettei kaikki kaarinalaiset ole edes perillä Littoisten kehitysmahdollisuuksista. Littoinen on vanha keskus ja rautatieaseman sulkemisen jälkeen selvästi taantunut. Taisi ainoa pubikin lähteä pois. Ravattula ihan Kaarinan pohjoisosissa on vielä heikommassa asemassa, sillä monet kaarinalaiset ja turkulaisetkin usein virheellisesti kuvittelevat sen kuuluvan Turkuun, koska siellä on Aurajoki.
Tekijänä Luukie
#30739
Pitäisikö sitten mennä joku päivä kuvaamaan Laustetta-Varissuota jos ei muut ¨uskalla¨ ;D Tylsiä betoniviidakkoja ne ovat, mutta mielestäni omalla tavalla viihtyisiä eikä mitenkään pelottavia, yölläkään.
Tekijänä bitterfly
#30742
^ Ehdottomasti, jos vain viitsit :D
Tekijänä Luukie
#30747
Voisinpa sinne joskus patikoida. Onko jotain toivomuksia kuvauskohteista kun en Varissuolla niin paljon ole liikkunut, Lausteella enemmänkin.
Tekijänä bitterfly
#30750
^ Muutama yleiskuva, ostarista ja taloista. Sitten hyviä olisi sellaiset tyypilliset lähiön symbolit ja merkit. Tilannekuvat ja erityispiirteet olisi tietysti hauskoja :D

Koita löytää idän basaari -meininkiä.
Tekijänä Luukie
#30751
Yritän parhaani. Ege-kebusta pitää tietenkin ottaa kuva ;D Vai onko nimi jo vaihtunut. Melkein tekisi mieli heti lähteä, mutta turhan pimeätä jo.
Tekijänä Luukie
#30790
Vois lähtee sinne kun sain ton Ninjan alle. Ainoa ongelma että tuo kamera syö pattereita nopeasti ja kännykkällä ei mitään laatuja tule.

Edit: Yritän jos jaksan niin mennä ainakin nuo Martin projektit kuvaamassa. 100 metriä matkaa ;D Eihän ne mitenkään mielenkiintoisia ole, mutta silti. Itä-turkuun en varmaan tänään mene kun ajattelin ottaa pari ja en viitti ajella biruissa. Iki-tuuria voisin käydä kuvaamassa, mutta en saanut vielä tänään kameraa lainaksi. Että jos tuo minun kamera ei suostu yhteistyöhön niin ne on sitten kamera laatua.

Edit: Kameralaatua? Uittamo vaikuttaa jotenkin mukavalta paikalta asua. Paljon lapsiperheitä vaikkei itelläni niitä olekkaan. Tai tuo alue Uittamosta mistä nuo kuvat ovat otettu. Olinkin siellä eilen.

Edit3: Kamera teki tenät, mut yritetään käydä kännykällä kuvaamassa noita Martin judduja.
Tekijänä Luukie
#31156
Ainiin olin täysin unohtanut tämän. No meen tässä lähipäivinä Varissuolla ja Lausteelle ottamaan niitä kuvia. Katsoo nytten mitä tulee kun aika amatööri olen.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 21