Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
Tekijänä Jari
#28103
Kuva
Kuva Rakennus-Hanka

http://www.rakennus-hanka.fi/Isokatu55.htm
Technopoliksen eteläpuolella sijaitsevan Isokatu 55:n ennakkomarkkinointi on aloitettu. Odotettavissa on laadukasta täydennysrakentamista Kestävä kivitalo 2009 -palkinnon saanelta paikalliselta Rakennus-Hangalta.

Tontilla sijaitsi aiemmin kaksi 1800-luvulla valmistunutta puutaloa piharakennuksineen, jotka muutama vuosi sitten arkkitehtiopiskelijoiden äänekkäästä vastustamisesta huolimatta purettiin. Viereinen SATO:n vuokrataloyhtiö yritti parhaansa mukaan säilyttää tontin 60-lukulaisen kaavan, jossa oli merkintä lähiömäiselle kolmikerroksiselle lamellitalolle. Onneksi kaavoittaja piti rakentajan puolia, eikä historiallisten talojen purku tunnu nyt niin typerältä kuin se niitä hävitettäessä vaikutti.

Kuva
Kuva alueesta vuonna 2006. Lähde Kaleva
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#28105
Tuo on ihan hyvää kehitystä. Tontilla olleet puutalot olivat niin pahasti erilinjassa uudempien rakennusten kanssa ettei niiden purkamista oikein osaa edes harmitella. Katu on tosin ylileveä, mutta eipä sitä pari puutaloa olisi juuri muuksi muuttanut.

Vai olisi Sato halunnut vanhemman kaavan toteutuvan? En tiennytkään tuota. Onneksi niin ei käynyt. Olenkin ihmetellyt että onko Saton talon remontoimisessa mitään järkeä, koska rakennus sopii ympäristöönsä niin huonosti, ja on muutoinkin hyvin tehoton rakennus - kolme kerrosta, sijainti syvällä korttelin sisällä ym. Sen paikalle voisi luontevasti rakentaa tilavuudeltaan kaksi tai kolme kertaa suuremman rakennuksen. Melkoista tonttimaan hukkakäyttöä.
Tekijänä Kessu1
#28117
Onpas Oulu sekavasti rakennettu, ei oikein mikään miellytä silmää, talotkin mitä sattuu ja hujan hajan heitelty pelloille
Tekijänä ultrix
#28309
sam kirjoitti:Koskitie 25

Tuiran Koskitiellä sijaitsevan, 1920-luvun "osuusliikeklassismia" edustavan entisen Oulun Osuuskaupan rakennuksen kohtalosta oli juttua joskus pari vuotta sitten. Aiemmin purku-uhan alla ollut rakennus on nyt saatu päällisin puolin kutakuinkin restauroitua ja naapuriin on rakennettu vanhan Puu-Tuiran mittakaavaa mukaileva uudisrakennus. Kävin töistä tullessani räpsimässä muutaman (vinon) kuvan korttelista.
Näitä lisää!

2000-luvun uusbrutalistisia taloja on jo Oulussakin riittämiin, moni 70-luvullakin rakennettu talo on hienompi kuin nämä tämän päivän identtiset "piirretään tämmönen laatikko, tehdään se betonielementeistä ja tehdään siitä niiq yksityiskohtanen punatiilielementeillä (kittisaumat paistaa) ja valkosella konerappauksella, sit kaiken kruunaa kapeet mut korkeet kalterimaiset ikkunanauhat, (homehtuva) tasakatto ja sleekit (=vaarallisen terävät) suorat kulmat parvekkeissa ym. nii ja voidaanhan ne parvekkeet ja ikkunat pistää sikinsokin, ikäänku tää olis omaperäsempi sit ja safa ja ark huutaa kilpaa hallelujaa"-filosofian talot, joista esimerkki ohessa:

Kuva
Avatar
Tekijänä sam
#28341
Tervaväylän koulu

Kansainvälisen koulun ja Leinonpuiston koulun muodostaman kompleksin yhteyteen Myllytulliin on noussut uusi erikoisen näköinen koulurakennus, jossa toimii monivammaisten lasten koulu ja asuntola. Kävin ottamassa pari räpsyä talosta, josta löytyy parempia kuvia arkkitehtitoimiston sivuilta -> linkki.

Kuva
Koulut (tontti ympyröity punaisella) sijaitsevat keskustan reunalla otollisen etäisyyden päässä pelipaikoista. :smt025

Kuva
Rakennuksen muoto ja väritys poikkeavat edukseen monista muista kouluista.

Kuva
Sisäpihalta. Oikealla puolella Leinonpuiston käytössä oleva 2000-luvulla valmistunut siipi ja vasemmalla vanhaa osaa, jossa toimii Kansainvälinen koulu.

Kuva
Arkkitehtitoimisto Blomstedt-Lampénin suunnittelema vanha osa valmistui keväällä 1961 opettajankoulutuslaitoksen harjoituskouluksi. (Kuva: Uuno Laukka)

Kuva
Taloon tehtiin suuret remontit jokunen vuosi sitten.

Kuva
Uuden osan suunnittelijat lienevät ottaneet vaikutteita Myllytullin olevasta rakennuskannasta - ainakin katon muoto ja hieman postmodernihtava yleisilme viittaavat pääosin 1990-luvun alussa rakennettuun ympäristöön. Julkisivussa on etenkin aukotuksen osalta Ultrixin edellisessä viestissä osuvasti kuvailemia nykytyylin piirteitä, mutta mielestäni kohde parantaa rapistuvien betonierkkerien, irtoilevien julkisivukaakeleiden ja likaisenhaalistuneiden pastellisävyjen tyylittämää aluetta mainiosti. :)
Avatar
Tekijänä heikki.
#28447
"Torinrannan asemakaavaan on tekeillä muutos, joka mahdollistaa hotellin pystyttämisen Oulun kauppahallin kupeeseen. Kaavakielessä puhutaan liikerakennusten korttelialueesta, jolle saadaan rakentaa hotelli- ja ravintolatiloja. Torin viisikerroksinen uudisrakennus sijoittuu Saaristonkadun varteen vasten Meritullia. Hotellin tieltä joudutaan siirtämään aittoja ja purkamaan hallin pysäköintipaikan laidalta punainen puutalo. " Kaleva 11.1.10
http://www.kaleva.fi/plus/Oulun-torille ... lia/833342

Aikaisemmin olikin jo jotain puhetta tästä, mutta mitäs mieltä kyseisestä suunnitelmasta olette? Kävin tänään katsomassa Oulu 10:ssä kaavaa ja alustavaa rakennussuunnitelmaa, niin ihan kohtuullisen hyvältä näytti. Eikä hotellikaan liian möhkälemäinen ole jos viistoilla ja harjaisilla katoilla ja oikealla värityksellä saadaa sopimaan vanhempien joukkoon. Hyvä, että saadaan elämää talveksikin torille.

Tuli myös tavattua eräs "Vanha Jarru" tutkimassa kaavan muutosta ja valittavaa mielipidettä kirjaamssa. Ei tuntunut rouvalla olevan mitään todellista käsitystä hotellin rakentamisesta ja sen paikasta eikä myöskään talvitorista tai aittojen siirtämisestä aittakaduksi, kun hänen kanssaan väittelin. Silti piti olla vastaan, mutta alkoi keskustelun edetessä jopa vähän taipumaan eikä ollut enää niin vastahakoinen. Se on kyllä kumma, että pitää olla asiasta tietämättäänkin sitä vastaan.
Avatar
Tekijänä Jari
#28615
http://www.radiomega.fi/?area=uutiset&i ... 0000043667
Radio Mega kirjoitti: Kontinkankaalle suunnitellaan Pohjois-Suomen korkeinta asuintaloa

Otokylä ry on käynnistänyt suunnitteluhankkeen, jonka tavoitteena on rakentaa Oulun ja Pohjois-Suomen korkein asuinrakennus Kontinkankaalle, osoitteeseen Kiviharjuntie 10.

Kerroksia asuintaloon kaavaillaan 16–18, joihin tulee noin 150 pienehköä huoneistoa opiskelija-asuntokäyttöön, lisäksi tutkitaan mahdollisuutta sijoittaa rakennukseen muidenkin toimijoiden tiloja. Huoneistot ovat ensisijaisesti yksiöitä ja kaksioita.

Lopullinen kerroskorkeus riippuu olennaisesti erinäisten määräysten asettamista vaatimuksista.

Suunnittelulla Otokylä ry pyrkii yhdistämään kasvavan opiskelija-asuntotarpeen hyvällä sijainnilla moderniin kaupunkikuvaan, johon kuuluvat myös korkeammat rakennukset.

Tässä vaiheessa käynnistetään ensin suunnittelu sekä neuvottelut asemakaavanmuutosta ja mahdollisien yhteistyötahojen löytämistä varten. Kaavamuutoksen yhteydessä etsitään yhteistyössä alan toimijoiden kanssa paras mahdollinen ratkaisu, jolla alueelle saataisiin rakennettua kustannuksiltaan kohtuullinen, mutta laadultaan hyvä, energiataloudellinen asuinrakennus.

Hankkeesta on laadittu alustava kustannusarvio, tavoitehinta on noin 15 M€.

Otokylä Ry vuokraa asuntoja pääasiasssa Oulun Seudun Ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Otokylä tarjoaa noin 600 asukaspaikkaa, tyypiltään soluasuntoja, yksiöitä sekä perheasuntoja. Asunnot sijaitsevat Otokylässä, Intiössä , Kontinkankaalla ja Kaukovainolla.
Eihän Sepe-helikopteri voi nousta ilmaan, jos vieressä on noin korkea talo!

EDIT:IggyP ehti toisaalla ensin http://taloforum.fi/viewtopic.php?p=28613#p28613
Avatar
Tekijänä Iggy.P
#28620
Jari kirjoitti: EDIT:IggyP ehti toisaalla ensin http://taloforum.fi/viewtopic.php?p=28613#p28613
Poistin viestin toisesta ketjusta koska uutinen sopii paremmin tähän ketjuun.

Itse uutisesta sen verran että ihan hyvältä kuulostaa. Toivottavasti hanke myös toteutuu. Tuohan parantaisi jo kummasti Citybussi B:n kannattavuutta... :smt002
Avatar
Tekijänä heikki.
#28711
Tämmöistä tänään:

Lainaus, Kaleva.fi 11.2.2010

"Raksilasta entistä hulppeampi kauppakeskus Ouluun

Oulun Raksilan market-alueelle rakennetaan mammuttikokoinen, jopa 1200 parkkiruudun kannellinen pysäköintialue.

Parkkiruutujen olennainen lisääminen Oulun kaupan ykköspaikassa tulee ajankohtaisesti, kun koko market-alueen ehostaminen käynnistyy.

Vuonna 1976 Pohjoiskalotin suurimmaksi kauppakeskukseksi rakennettu Raksila on viime vuosina nuupahtanut. Mutta nyt on alkamassa sen voimakaskin kehittäminen, kun Osuuskauppa Arina osti Suomen Lähikauppa Oy:ltä Raksilan kolmannen marketin, Euromarketin rakennuksen ja liiketoiminnan.

Raksilan ennakoitu ehostaminen heijastuu voimakkaasti myös liikennejärjestelyihin: Läheisten risteysten välityskykyä tullaan parantamaan ja muun muassa pohjoista alikäytävää leventämään. "

Kaavoittaja ennakoi, että Raksilan market-alueen kehittämiseen saattaa liittyä myös asuinrakentamista heti market-rakennusten takana olevassa Tehtaanpuistossa. "
Avatar
Tekijänä sam
#29198
Toppilansalmi

Pitkään suunnittelun alla ollut Toppilan entisen satama-alueen asemakaava on vihdoin hyväksytty. Agraarikansan huomaamatta lopulliseen kaavaan on päässyt livahtamaan merkintä 13- ja 16-kerroksisista tornitaloista, jotka sijoittuvat tulevan sillan viereen ikään kuin portiksi alueelle. Arkkitehtikilpailun kohteena ollut oikeanpuoleinen tornikortteli on hieman muuttunut voittaneesta White Arkitekter -toimiston alkuperäisestä suunnitelmasta. Asemakaava mahdollistaa asunnot noin 5400 asukkaalle ja siinä on esitetty säilytettäviksi ja suojeltaviksi muun muassa vanhoja huviloita, kaksi 1900-luvun alkupuolen myllyrakennusta sekä satamarakennuksia. Itse olisin mielelläni nähnyt myös alemmassa kuvassa näkyvän Raision funkismyllyn säilyvän. Katujen rakentaminen aloitetaan tänä keväänä ja alueen arvioidaan rakentuvan valmiiksi 15-20 vuoden kuluessa. Lämpövoimalan sijainti alueella vaikutti muun muassa korttelirakenteeseen ja asumisen sijoitteluun.

Kuva

Googlen katunäkymä kaava-alueesta vastarannalta rakennettavan sillan päästä, klik. Kovin on tyhjää vielä kummallakin rannalla.

Matkaa keskustaan kertyy noin kolme kilometriä. Kuva on otettu toisen säilytettävän myllyrakennuksen katolta ja nyysitty täältä.

Kuva
Avatar
Tekijänä heikki.
#29200
Oho, ihmeellistä että pääsi läpi valituksista nuinkin korkeat talot. Toivotaan, että sillä olisi positiivista vaikutusta myös keskustan korkeampaan rakentamiseen.
Saapa nähdä kauanko tuon alueen rakentamisessa menee, toivon ettei tule Meri-Toppilan kaltaista aluetta, vaikka suunnitelmat hyviltä näyttävätkin. Positiivista, että keskustan "läheisyyteen" yritetään rakentaa ihan tosissaan uudentyyppistä aluetta.
Avatar
Tekijänä Jari
#29347
Kun kukaan ei ole kunnon kuvia pistänyt, niin tässäpä tulee tärähtäneitä huonosti rajattuja kamerakännykkäkuvia Raatista aamupäivältä.

Uutta pääkatsomoa kentän puolelta.
Kuva

Merikoskenkadun viereinen maavallikatsomo, joka sekin uudistettiin täysin.
Kuva

Pääkatsomo takaa
Kuva

Ja siitten esimakua siitä, millaisia kuvia radanvarresta tulee lisää, jos kukaan käy parempia fotoja ottamassa. Kaikissa kuvissa sama luhtitalo Postipankin talon takana Taka-Lyötyllä.

Kuva

Kuva

Kuva

Muita kuvattavia samalta alueelta: Teknisten virastojen talo Pohjankartanoa vastapäätä, asuintalo Heikinkadun ja Rautatienkadun risteyksessä, Veturikortteli Etu-Lyötyllä ja kahdeksankerroksinen pistetalo Limingantullissa.
Avatar
Tekijänä Jari
#29604
Jari kirjoitti: Ja siitten esimakua siitä, millaisia kuvia radanvarresta tulee lisää, jos kukaan käy parempia fotoja ottamassa.

Muita kuvattavia samalta alueelta: Teknisten virastojen talo Pohjankartanoa vastapäätä, asuintalo Heikinkadun ja Rautatienkadun risteyksessä, Veturikortteli Etu-Lyötyllä ja kahdeksankerroksinen pistetalo Limingantullissa.
Pari viikkoa on kulunut, joten toteutan uhkaukseni. :twisted:

As Oy Tullitorni on yhtä kerrosta vaille valmis. Ensimmäisissä asemakaavaluonnoksissa tuohon oli merkintä korkeammalle (12 kerrosta?) tornille, mutta Etu-Lyötyn väki valitti muutaman kerroksen pois. Nopeasti talo on noussut, eikä ole ihmekään, kun sunnuntaina yhdeksän aikoihinkin oli työmaalla liikennettä.

Kuva

Rengasliikkeen talon säilytetään ja tornitalon eteen radanpuolelle tulee viisikerroksinen muuri.
Kuva

Club Teatria eli entinen Atrian lihatehtaassa toimiva rokkiklubi tullaan jossain vaiheessa purkamaan kerrostalojen alta. Uusia tiloja suunnitellaan Hiirosen metsiin Oululahdentien ja Kainuuntien risteykseen.

Kuva

Etu-Lyötyn uusimmat rakennukset sijaitsevat Veturikorttelissa vastapäätä Madetojanraittia. Tässä on Lyötynveturi, joka ei ainakaan vielä ole samaa näköä kuin havainnekuva. Ei ymmärrä noiden valkoisten osien funktiota.

Korttelista on valmiina kuvatun talon seinänaapuri Rautatienakadunpuolella. Rautatienkadun suuntainen 6-kerroksinen on harjakorkeudessa ja Veturiaukion viimeisestä talosta on pari ensimmäistä kerrosta pystytettynä.

Kuva

Heikinkadun ja Rautatienkadun risteyksessä sijaitsee Skanskan Viktoria. Ikävää, kun kaupunkia tällä tavalla täydennysrakennetaan. Nyt naapurin funkistalon taiteilijalta meni pohjoinen valo piiloon.

Kuva

Mielestäni aivan perustasokasta rakentamista. Huomaa sama keltaisen sävy kuin Teatrian seinässä. Toimii! ;)
Kuva

Sisäpihan talon on sen sijaan vähän liiankin perus.
Kuva

E: Vielä pari projektia tähän samaan viestiin:

Raatissa uusitaan rantakiveyksiä. Vanhat olivatkin maankohoamisen seurauksena aivan kuivalla maalla ja osin kasvien peitossa.
Kuva

Merijalin ensimmäiset talot ovat valmistuneet.
Kuva

Sunnuntaina huomasin myös, että rakentaminen keskustan Technopoliksen eteläpuolisessa korttelissa (ks. tämän sivun ensimmäinen viesti) oli alkanut kuopan kaivuulla.
Avatar
Tekijänä Jari
#29696
Nähdäänkö vuosikymmenen lopulla Tampereen ja Oulun yhteiset jääkiekon MM-kisat?

http://www.oululehti.fi/etusivu/monitoi ... 26104.html
Oululheti kirjoitti:Monitoimiareena vaihtaa maisemaa

30.04. 14:26

Ouluun havitellaan MM-kisapelejä heti, kun monitoimiareena useine kiekkokaukaloineen on valmis. Arkistokuva: Petra Pöyliö

Ouluun suunniteltu monitoimiareena, jonka työnimeksi on annettu Areena-Elli, on vaihtamassa sijaintipaikkaa Maikkulasta muualle keskustan tuntumaan.

Sijaintipaikan vaihtuminen on saanut hankkeen puuhamiehet tuplaamaan suunnitelmansa.
Hiironen on hylätty ja nyt katsellaan uutta paikkaa hallille. Ei taida "keskustan tuntumassa" olla kuin yksi paikka tuon kokoiselle rakennukselle?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 67