Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä JusuPetteri
#104883
Erittäin miellyttäviä kommentteja näinä synkkinä aikoina. Sirénin kommentit ovat jopa niin rohkaisevia ja eteenpäinkatsovia, että paatuneempi turkulaisjäärä voisi luulla häntä tamperelaiseksi. Heh.

Upeaa olisi kyllä, jos päätös saataisiin vielä ennen vuodenvaihdetta. 2023 kesäkin kuulostaa jo hyvältä. Kyllä tämä hanke toisi aivan uutta boostia Turkuun ja Turun keskustaan.
Avatar
tekijänä veka
#105746
^Surullinen tarina. Kumma ettei tätä kehitystä tajuttu jo etukäteen. Hieman samankaltainen on tilanne myös Helsingissä. Hartwall-areena sijoitettiin Pohjois-Pasilaan halvalle joutomaalle. Sinne sentään pääsee kohtuullisen lähelle kaikilla Helsingin junilla.

Isossa kuvassa ymmärrän tämän niin, että vähempiarvoiset matalakulttuurin ja urheilun pyhätöt joutavatkin sijaitsemaan kehnommilla paikoilla. Keskustassa ja hyvien liikenneyhteyksien päässä olevat paikat osoitetaan korkeakulttuurin temppeleille. Helsingissä tämä on näkynyt viimeksi, kun Kalasatamaan ehdotettua uutta mega-areenaa on torppailtu kumoon. En pidä hankkeesta erityisesti ja ehkä se ei oikein mahdukaan sinne, mutta arvelen vastustuksessa olevan myös tätä perinteistä luokittelua.
tekijänä hmikko
#105747
Helsingissä sataman siirtämisestä oli keskusteluja jo 50-luvulta alkaen, Vuosaaren satamasta tehtiin ensimmäiset suunnitelmat 70-luvulla, ja varaus laitettiin yleiskaavaan 1992. Jääkiekkoliitto haki Hartwall-areenalle tonttia 1994. Ts. silloin oli jo tiedossa, että Pasilan ratapiha vapautuu rakentamiselle ennen pitkää. Luemma hallin rakentaminen alkoi maaliskuussa 1996 ja seuraavassa kuussa Helsingin valtuusto päätti uuden sataman sijoittamisesta lopullisesti. Kaupunkisuunnitteluvirasto toimi tässä tavallaan fiksusti ja kaukonäköisesti, kun halli laitettiin messukeskuksen viereen paikkaan, josta oli tulossa keskeinen, vaikka valmistuessaan halli ei siltä näyttänyt. Nykypäivän näkövinkkelistä voisi sanoa, että se on juurikin oikealla paikalla. Varsin väärässä omistuksessa tosin, ja sekä hallin että messukeskuksen ympärillä ulkotilat ovat perin ankeita. Niitä voi kumminkin kohentaa (jahka omistusasia ratkeaa).

Turussakin tehtiin messukeskuksen viereen, mutta kaupungin kasvu on suuntautunut ihan muualle. Artukainen on ja pysyy hevonkuusessa. Itse mittailin tätä, kun kävin ekan kierroksen koronarokotuksessa messukeskuksessa polkupyörällä. Turun mittakaavassa yllättävänkin pitkä matka, ja Naantalin pikatien ympäristössä pyörätiet ja niiden viitoitus tuhannen sekavat.

Turkuhallilla nyt ikää 33 v. Aikamoista haaskausta sen purkaminen olisi, kun käsittääkseni teknisesti se on kunnossa ja parannuksiakin on tehty.
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#105749
Turkuhalli (Nakkikattila, Typhoon, Elysee, Gatoreade Center... rakkaalla lapsella on monta nimeä) on kotoisen Liigan ylivoimaisesti kovin jääkiekkoareena, kun turkulainen yleisö on löytänyt paikalle n. kymmentuhatpäisesti. Paino sanalla kun, sillä marraskuisen tiistai illan Saipa-ottelun n. 3000 katsojaa eivät tee millään oikeutta areenan korkeudelle ja ns. kattilamaisuudelle. Sen sijaan kun halli on täynnä, on tunnelma korvia huumaava ja vaikka yleisökapasiteetti on pienempi kuin Tampereen uudella ja matalammalla Nokia Areenalla, kaikuu ääni Turussa kahta kovemmin. Turkuhalli on ensin jääkiekkoareena, sitten jotain muuta, Tampereella on monitoimihalli missä voi pelata jääkiekkoa.

Siksi pelkään että ratapihan uusi areena noudattelisi aika pitkälti samaa kaavaa kuin Tampereen areena ja jääkiekko-ottelun tunnelman harkinta jäisi toissijaiseen asemaan. Tämän toki ymmärtää talouden näkökulmasta katsottuna, Tampereen monitoimiareenan kalenteri on vuosiksi eteenpäin täyteen buukattu, kun taas Turun jääkiekkokattilassa järjestetään Liigan ulkopuolisia tapahtumia kourallinen.

Turkuhalli on Turun Palloseuran mahtivuosien ja samalla Turun poliittisten hyväveliverkostojen muistomerkki. Loppuunmyyty halli on Suomen paras paikka pelata jääkiekkoa, mutta aika ja kaupunkikehitys on ajanut pahasti Artukaisten ohitse.
tekijänä hmikko
#105750
^ Kansanäänestyskysymys tähän: minne olisit sijoittanut Turkuhallin vuonna 1990? Tänä päivänä on vähän hankala hahmottaa vaihtoehtoja, kun esim. Kupittaan nykyinen asema valmistui 1995 ja Helsingintie 1999. Ratapiha ei myöskään ollut vaihtoehtona, kun Pendolinoja varten rakennettu halli oli tuliterä eikä todellakaan purkulistalla kuten nyt. Kupittaalla olisi ollut Triviumin / Veritaksen / Palloiluhallin tontit vielä vapaana tai vajaakäytössä. Se ois ehkä ollut selvin kandidaatti, mutta parkkeeraaminen olisi vaatinut jotain enemmän kuin avokenttää. Nykyisellään hallin ja messukeskuksen ympärillä Artukaisissa on varmaan puoli neliökilometriä parkkikenttiä. Keskustassa tietty vähän vähempikin piisaisi.
tekijänä JusuPetteri
#106403
Noniin, "SRV ja Turun Ratapihan Kehitys Oy ovat allekirjoittaneet kehitysvaiheen yhteistoimintasopimuksen monitoimiareenan ja siihen liittyvien hotellin, toimiston ja pysäköintilaitoksen kehittämisestä ja rakentamisesta ratapihan uuteen kaupunginosaan. Hanke toteutetaan yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana kaksivaiheisesti jakautuen kehitys- ja toteutusvaiheisiin. SRV on aiemmin toteuttanut Tampereen Kannelle maailmanluokan Nokia Arena -elämysareenan.

Ratapihan areenakokonaisuuden rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2025 aikana, kun ratapihan esirakentaminen on saatu päätökseen. Suunnitelmien mukaan areena valmistuu vuonna 2027." (TS 3.11.2023)

Hienoa, että hanke etenee tällaisella vauhdilla.
TurkuCubed, Kantti, Tlahti ja 1 muuta tykkää tästä
tekijänä TheCultureHigh
#106462
Itseäni mietityttää että uuteen halliin on tulossa katsomokapasiteettia "vain" 8900. Tietysti ekalla ja ehkä toisellakin kaudella halli on täynnä tai ainakin suht täynnä yleisöä. Mutta. Nokia Areenan yli 13000 ja vielä jonain päivänä Jokereille takaisin tuleva Hartwallikin vetää yli 13000 niin onko tuossa alle 9000 kapasiteetissa järkeä?
Tietysti tällä hetkellä Gatoraden kapasiteeti on liian suuri, osittain johtuu sijainnista, osittain lippujen hinnoista mutta suurimmalta osalta TPS menestyksestä. Niin sitä vaan mietin että tuleeko areenasta liian pieni ? Saadaanko tänne esim. MM-kisoja, tapahtumia yms. jne. ?
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#106799
Ratapihan areenahankkeen ylle on noussut viimeaikoina kysymysmerkkejä kun HC TPS:n miljonääriomistajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja ovat ilmoittaneet olevansa kyllästyneitä kuittaamaan joukkueen vuosittaisia miljoonatappioita ja organisaatio onkin joutumassa tulevina vuosina kovalle kulukuurille. Uusi areena ei tietysti ole mikään ihmelääke joukkueen huonon taloudenpidon tai pelaamisen korjaamiseksi, mutta hanke on kuitenkin etenemässä. Rakentaminen alkaisi 2025 aikana ja avajaisia vietettäisiin 2028 lopulla mikäli kaikki sujuu suunnitellusti.
Turun Ratapihan hotellikumppaniksi Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva hotellioperaattori Strawberry

Pohjoismaiden suurimpiin hotellioperaattoreihin kuuluva Strawberry toteuttaa Ratapihan areenan yhteyteen hotellipalvelukonseptin, joka tukee kaupunginosan kehittymistä ja alueen palvelutarjontaa. Turun Ratapihan hotelli on Strawberryn ensimmäinen hotelli Turussa.

Turun Ratapihan Kehitys Oy ja Strawberry A/S ovat solmineet 20 vuoden vuokrasopimuksen Turun Ratapihan uuteen kaupunginosaan rakentuvan hotellin operoinnista. Areenan yhteyteen sijoittuva hotelli on tarkoitus avata samaan aikaan Ratapihan areenan kanssa. Tämän hetken arvion mukaan alueen rakennustyöt alkavat vuonna 2025, joten hotelli ja areena juhlivat avajaisiaan loppuvuodesta 2028.

– Olemme erittäin tyytyväisiä Strawberryn kanssa allekirjoitettuun vuokrasopimukseen ja etenkin heidän innovatiiviseen ajatteluunsa Ratapihalle sijoittuvan hotellin konseptista. Hotelli tuottaa Ratapihalle kansainvälisen palvelukonseptin, joka osaltaan mahdollistaa keskustan laajenemisen ja kaupunginosan syntymisen. Hotelli palvelee toki myös Logomoa ja muita alueen toimijoita ja tuo monipuolisuutta kaupungin hotellitarjontaan. Sopimus on iso askel kohti lopullista päätöstä hankkeen toteutumiselle, kertoo Turun Ratapihan Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kilpimaa.

Korkeatasoista täyden palvelun majoitusta tarjoavaan hotelliin on tulossa 249 huonetta, kokouskeskus ja kuntosali. Lisäksi sen yhteyteen rakennetaan kattoterassiravintola. Hotellista tulee suora sisäyhteys areenalle.

– Olemme seuranneet hotellimarkkinan tilannetta Turussa jo pitkään. On hienoa, että saamme mahdollisuuden avata hotellin yhdessä Suomen kiinnostavimmista urbaaneista kaupunkikehityskohteista. Haluamme myötävaikuttaa osaamisellamme ja kokemuksellamme uuden Ratapihan kaupunginosan kehitykseen. Kohteemme tulee olemaan erinomainen lisä Turun hotellimarkkinaan ja Strawberryn pohjoismaiseen hotellitarjontaan, Strawberryn omistaja Petter Stordalen korostaa.

Strawberryllä on 240 hotellia Pohjoismaissa ja Baltiassa. Suomessa Strawberry omistaa Kämp Groupin ja operoi Clarion-hotelleja. Turun Ratapihan hotellioperaattorihaussa ja vuokrasopimuksessa avusti Finesco Capital Oy yhdessä Nordic Hotel Consultingin kanssa.

https://www.sttinfo.fi/tiedote/70110182 ... 62&lang=fi
JusuPetteri tykkää tästä
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10