Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
tekijänä Arska
#106320
84 asunnosta 38 myyty ja 46 edelleen myynnissä, näistä yhdestä tosiaan alustava varaus.

Yläosan tehostekenttä, jonka (alkujaan ilmeisesti kirkkaan keltainen) väritys todettiin liian huomiota herättäväksi, on nyt saanut hillitympää ( tai ruskeampaa) keltaista pintaansa.
tekijänä tripos
#106886
https://yle.fi/a/74-20079083
Puistolan tornin naapuriin Kalevankadun, Ilmarisenkadun ja Puistotorin väliselle alueelle on tarkoitus rakentaa vielä 8-kerroksinen ja 12-kerroksinen talo.

Jukolan mukaan 8-kerroksisen uudiskohteen rakentamisen alkaa ehkä tulevana kesänä, mutta 12-kerroksisen talon mahdollisesti vasta vuonna 2025.

– Pyrimme saamaan rakentamisen kesällä käyntiin, mutta seuraamme markkinatilannetta. Kun aletaan rakentaa uutta, niin samassa yhteydessä jatketaan tontilla olevan vanhan kiinteistön purkua.
Viimeksi muokannut tripos, 24.04.24 16:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
wab tykkää tästä
tekijänä tripos
#106947
https://www.sjl.fi/paikalliset/6718060
Jyväskylän uusi maamerkki, 16-kerroksinen kerrostalo Kolmikulman takana, alkaa olla muuttovalmis.

– Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan kuun lopussa, kertoo talon rakentaneen Pohjola Rakennuksen Jyväskylän toimipaikan työpäällikkö Ilkka Hiekkanen.

56 metrin korkeuteen ulottuva Puistolan Torni on 16 kerroksellaan ydinkeskustan korkein talo. Samaan kerrosmäärään yltää Kankaalla Koasin Kankaantorni. Lutakossa Kuokkalan sillan kupeessa sijaitsevassa Horisontissa on 15 kerrosta. Äijälänrannan pylvästalot ja Alvar Aallon suunnittelema Viitatorni Viitaniemessä yltävät 13 kerrokseen.

Pohjola Rakennuksen Jyväskylän, Kuopion ja Oulun toimipaikkojen liiketoimintajohtaja Tomi Jukola kertoo, että talon 84 asunnosta on myyty yli puolet.

– Yleensä, kun talo valmistuu, kysyntäkin piristyy, hän kommentoi.

Puistolan Tornin asunnot ovat kooltaan reilusta 24 neliöstä 133 neliöön. Pienimmät asunnot sijaitsevat alimmissa kerroksissa. Alimmissa kerroksissa on myös enemmän huoneistoja, sillä se osa talosta on leveämpi. Kolmannesta kerroksesta on kulku yhteiselle kattopihalle.

11. kerroksesta ylöspäin huoneistojen parvekkeille on voinut tilata porealtaan. Sellainen on kahdella parvekkeella.

Katutasossa on lisäksi liiketiloja, joista yhteen muuttaa Pohjola Rakennus itse.

Erityisen korkea rakentaminen vaatii erityistä suunnittelua ja valvontaa. Korkeassa rakentamisessa täytyy esimerkiksi suunnitelmien olla kolmannen osapuolen tarkastamia.

Myös paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Puistolan Tornissa jokaisessa huoneistossa on sprinkleri.

– Vaihtoehto olisi ollut toinen portaikko poistumista varten, Hiekkanen kertoo.

Kerrosten välillä kulkee kaksi hissiä, joista toinen on niin sanottu palomieshissi.

– Hissi on normikäytössä, mutta se on tehty niin, että se toimii, vaikka muu talo pimenisi.

– Myös suurempi tuulikuorma on otettu huomioon lujuuslaskelmissa, Hiekkanen jatkaa.

Korkealle nousevan rakennuksen perustukset ulottuvat syvälle. Perustusten paalut on isketty noin 30 metrin syvyyteen.

– Paalutyyppiä piti vaihtaa, sillä vastaan tuli niin kovaa maankuorta, että lyöntipaalut eivät tahtoneet mennä läpi eivätkä olisi kestäneet kovempaa hakkaamista, Hiekkanen kertoo.

Erityistä suunnittelua on vaatinut myös logistiikka maan pinnalla ja korkeuksissa.

– Alhaalla ei ole ollut yhtään ylimääräistä tilaa, kun rakennetaan näin keskustaan. Myös tavaran liikuttelu korkealle on pyritty pitämään minimissä.

Talon hissi saatiin rakentajien käyttöön jo runkotöiden aikana. Lisäksi käytössä on ollut erillinen tavarahissi. Talon hissi huollettiin ja kuluvat osat vaihdettiin työmaakäytön jälkeen.

– Liikenteen kanssa ei ole ollut ongelmia. Kaupunkilaiset ovat tottuneet poikkeukseen, Hiekkanen sanoo.

Liikenne Kalevankadulla on kulkenut poikkeusreittiä talon rakentamisen alusta lähtien kahden vuoden ajan. Poikkeustila jatkuu, sillä rakennusyhtiön tavoitteena on saada viereen suunniteltu seuraava kerrostalo alulle ensi syksyyn mennessä.

Yhtiöllä on parhaillaan Jyväskylässä rakenteilla myös jalkapallohalli Huhtasuolle. Toukokuussa Pohjola Rakennus aloittaa Lohikosken päiväkodin rakentamisen.