Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Janne_H
#41399
Harry "Hjallis" Harkimo suunnittelee tornitaloa Hartwall-areenan parkkihallin päälle. Talosta on näillä näkymin tulossa n. 120 metrinen. Tuo korkeus lienee merenpinnasta. Tornin 36-kerrosta on myös havainnekuvien perusteella laskettu kellarikerroksesta lähtien.
Helsingin Sanomat kirjoitti:Hjallis Harkimo havittelee Hartwall-areenan parkkihallin päälle Suomen korkeinta tornitaloa. Leijonatorniksi ristittyyn rakennukseen ja sen kylkeen tulisi erilaisia urheilutiloja, toimistoja, televisiostudioita sekä 200–250 asuntoa ylimpiin kerroksiin.

Noin 120 metron korkeuteen kohoavan tornin katolle on suunniteltu terassiravintolaa ja näköalatasannetta.

Arviolta 150 miljoonaa euroa maksava rakennuskokonaisuus tarvitsee asemakaavan muuttamista. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto suhtautuu hankkeeseen myönteisesti, koska tavoitteena on rakentaa korkeatasoinen, kansainvälisen luokan viihde- ja urheilukeskus.

Idea leijonatornista ja areenan ympäristön kohentamisesta sai alkunsa arkkitehti Janne Teräsvirran lopputyöstä Aalto-yliopistossa 2000-luvun alussa.

Teräsvirta esitteli sen Harkimolle, joka kaivoi suunnitelman pöytälaatikostaan vuosi sitten.

Tarkemmat piirustukset syntyivät Teräsvirran ja arkkitehtitoimisto Alan Juho Grönholmin, Antti Nousjoen ja Samuli Woolstonin yhteistyönä viime vuodenvaihteessa.

Aikataulua Harkimo on hahmotellut niin, että rakennustyöt pääsisivät alkuun heti vuoden 2013 jääkiekon MM-kisojen jälkeen. Valmista voisi olla

loppuvuodesta 2015.

Rahoitusta Hartwall-areenan rakennuttajalla Harkimolla ei ole vielä uudelle hankkeelleen. Hän ei myöskään halua kertoa, minkä hintaisia asuntoja ylhäältä kahdeksi osaksi jakautuneeseen torniin tulee.

"Ei missään nimessä niistä tule Helsingin kalleimpia, vaikka sijainti onkin erittäin hyvä", Harkimo sanoo. Alustavia arvioita rakentamisen kustannuksista on tehnyt suuri rakennusyhtiö.

Hankkeen suunnittelussa on mukana myös maailmankuulun Arupin arkkitehti- ja insinööritoimiston talotekniikan ja ekologisen suunnitteluosaston johtaja Paul Dunne.

"Kaikki Suomen junat kulkevat Leijonatornin vierestä. Keskustaan on 5 minuuttia ja lentokentälle tulevaisuudessa 15 minuuttia. Paikka on loistava, ja parkkipaikkoja on päiväkäyttöön kosolti kellarissa", Dunne sanoo.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuvien lähde: http://www.ala.fi/works/project/132-leijonatorni
tekijänä Sasu K
#41402
Janne_H kirjoitti:Harry "Hjallis" Harkimo suunnittelee tornitaloa Hartwall-areenan parkkihallin päälle. Talosta on näillä näkymin tulossa n. 120 metrinen. Tuo korkeus lienee merenpinnasta. Tornin 36-kerrosta on myös havainnekuvien perusteella laskettu kellarikerroksesta lähtien.
Hienoa Harkimo! Rakennus tuo mieleen Steven Hollin ehdotuksen Vuosaareen.

Olisiko tuo korkeus sittenkin rakennuksen juurelta? Kerroskorkeudeksi tulisi silloin 3,3 metriä. Mikä on Pasilan korkeusasema?

Perusnimbyilyjä odotellessa: kaupungin silhuetti, kyseenalainen symboli, ahdas tontti, varjostaa, ympäristöviihtyvyys, lepakot, en tykkää, lässyn lässyn... Hesarin kommenteissa on näköjään jo posetiivi pyörimässä, on tosin kannatustakin.
tekijänä ÄmJii
#41404
Toivottavasti Hjallis onnistuu viemään projektinsa loppuun asti, varsinkin kun itse asun alle kilometrin päässä Hjareenalta. Jollain tavalla Harkimon oleminen puuhamiehenä valaa uskoa projektin onnistumiseen. Suomessakin on kaiken sortin bisnesmiehiä lähtien Arto Merisalosta yms. veijareista, mutta Harkimo onkin sitten aivan toista maata.

Mitä tulee arkkitehtuuiin, niin ei kyllä ole aivan meikäläisen makua. Vaikea tietty sanoa, kuinka näyttävä olisi valmistuttuaan kaikessa massiivisuudessaan. En tosin yhtään ihmettele, jos Hjallis bisnesmiehenä vielä oikoo mutkat suoriksi, kunhan idea rakennuksesta on ensinnä saatu myytyä.

Olisi tietty ihan mukava, kun näitä massiivisempia tornitaloprojekteja alkaisi toteutuakin Suomessa. En uskalla vielä ihan täysillä innostua, kun lähes kaikki tässä Leijonatornissa on vielä auki.
tekijänä Sasu K
#41405
Varsinainen voittaja löytyi Hesarin kommenteista, vai tunnustaako joku jätkistä kirjoittaneensa pilailumielessä?
Paljonko Hjallis aikoo maksaa lahjuksia että saa kaavamuutoksen torniaan varten? Tavallisilta ihmisiltä tuollainen ei onnistuisi ilman hyviä suhteita päättäjiin.

Miksi näille keskustan paikoille ei rakenneta asuntoja? Hartwall-areenan nykyisetkin ravintolat yms. ammottavat suurimman osan ajasta tyhjyyttään ja Helsingissä on koko ajan vapaita toimistotiloja joille ei riitä kysyntää. Miksi siis pitäisi rakentaa lisää toimistotiloja ja ravintoloita jos edellisillekään ei riitä kysyntää?

Tuollainen torni Hartwall-areenan yhteyteen olisi todella ruma ja voisin veikata että viereisten asuntojen arvo voi laskea kun tuollainen betonihelvetti nousee viereen pimentämään aurinkoa
:smt021
Viimeksi muokannut Sasu K, 01.11.11 18:55. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä 16valve
#41406
Sasu Karjalainen kirjoitti:Perusnimbyilyjä odotellessa: kaupungin silhuetti, kyseenalainen symboli, ahdas tontti, varjostaa, ympäristöviihtyvyys, lepakot, en tykkää, lässyn lässyn... Hesarin kommenteissa on näköjään jo posetiivi pyörimässä, on tosin kannatustakin.
Saati jos Hartwall areenan katolta löytyy vaikka liito-oravan jätöksiä, aluehan pitäisi rauhoittaa.. Niin tosiaan, valittajilla on aina uusia oljenkorsia käytössään.

Ps. Voisiko tornia koskevat uutisoinnit siirtää jatkossa tänne. Nyt tästä taitaa olla keskustelua ainakin kolmessa treadissa ;)
Avatar
tekijänä Tehari
#41408
Mun mielestä aivan loistava paikka rakentaa toi. Kivalta näyttää. Toivottavasti se tulee tohon. Ai että sitä tunnelmaa kun Hakamäentien tunnelista tulee ylöspäin ja torni kohoaa suoraan edessä!
tekijänä tissot
#41411
Odotukset alhaalla kun katsoo esim. K9/Keilaranta Tower edistymistä, mutta toiveet korkealla.
Samaa mieltä muiden kanssa että hyvä paikka olisi tornille ja muutenkin erittäin hyvän näköinen torni muotojen osalta.
tekijänä avuba
#41414
Odottelen tällaisia valituksia:

- Torni pilaa Pasilan ainutlaatuisen ratapihamiljöön.
- Ohikuljevat junat saattavat törmätä rakennukseen ja se voi kaatua hartwall areenan päälle.
- Varjostaa junien ikkunoita.
- Pilaa maisemat, jos sitä katsoo käpylän urheilupuistosta päin.
- Hakamäentie ruuhkaantuu.
tekijänä xoop
#41420
avuba kirjoitti:Odottelen tällaisia valituksia:
- Torni pilaa Pasilan ainutlaatuisen ratapihamiljöön.
Mä en oikein usko että tämä muodostuu isoksi ongelmaksi. Pasila on muutenkin niin helvetin ruma pläntti, että tuskin näistä maisemahaitoista jaksetaan kovin pieteetillä valittaa. Ja harva siellä Suomenlahdella kuitenkaan jatkuvasti soutelee kokonaiskaupunkikuvaa kyttäämässä. Hjallis on yleensä vielä saanut projektinsa läpi, mm. potkisstadionin (joka sinänsä toki on täysi floppi), joten eiköhän tämäkin nouse. Eikä siinä mitään, varsin näppärän näköinen pytinki tämä Jellonatorni.
tekijänä ÄmJii
#41422
Tässä on muuten harvinaisen vähän syitä valittaa. Ensinnäkään asuinrakennuksia ei ole välittämömässä läheisyydessä ja käsittääkseni joka suunnassa ne ovat vieläpä toimistorakennusten takana (olisi mukava tietää, mitä viereisiä asuntoja Sasun HS-lainauksessa tarkoitettiin). Ei siis ole kenenkään takapihalla, eikä juuri varjostanekaan kenenkään kotia. Useinhan valitukset tulee nimenomaan viereisistä asuntaloista taloyhtiöiltä tai asukkailta. Alue on myös melko rumaa, eikä siinä ole mitään herkkää, jota pitäisi suojella tai jota torni voisi vahingoittaa. Tontilla on nyt Hjalliksen parkkihalli, joten tontin kehittäminen on Hjalliksesta kiinni - kaupunki ei siis tavallaan ole päätoimijana tässä, joten kenenkään ei pitäisi voida valittaa käyttötarkoituksesta tms. En jotenkin näe mitään syytä valittaa, yksinkertaisesti alue on sellainen, ettei siihen rakentamalla astuta kenenkään varpaille. Toisaalta meillä on näitä elämäntapavalittajia, joten en hetkeäkään epäile, etteikö joku natisisi oikeudessa saakka.
Avatar
tekijänä RV
#41423
Upea hanke!!! :) Piristipäs iltaa. Harkimo on kyllä aivan omaa sarjaa Suomessa!
tekijänä Luukie
#41425
Komppaan, en tiedä toteutuu hjalliksen projekti, mutta suomi tarvitsee sen yli satametrisen rakennuksen. Toistaalta, mielestäni Tampere ja Turku kanssa tarvitsee, Helsinki tai Espoo sitten selvästi yli satametriset, sori ei asuta kumminkaan missään landella.
Avatar
tekijänä Janne_H
#41427
Sasu Karjalainen kirjoitti: Olisiko tuo korkeus sittenkin rakennuksen juurelta? Kerroskorkeudeksi tulisi silloin 3,3 metriä. Mikä on Pasilan korkeusasema?
Pienoismallin mukaan tuosta parkkikannelta laskettuna on 28 kerrosta. Korjaan muuten sen verran aloituspostaustani: 35-kerrosta on ilmoitettu valtaosissa uutisia. Pasilan korkeusasema tuossa kohtaa on Google Earth:n mukaan n. 25-35m.

Olisi muuten aika makee tämmöinen näköalatasanne. Lasikaiteet aivan talon reunamalla ja keskellä porraskohoumat, jotka nousevat kaiteitten korkeudelle. Harmi vaan että tässä havainnekuvassa pohjakuva on otettu jostain 400 metrin korkeudelta. :D

Kuva
Avatar
tekijänä JR
#41437
Ihan hyvä veto Hjallikselta! Olenkin odotellut häneltä jotain "trumpmaista" projektia Sipoonrantojen sijaan. Kaikki puitteet projektin toteutumiselle ovat olemassa. Itse uskon, että tämä torni saattaa hyvinkin olla ensimmäisten pk-seudun "superkorkeiden" joukossa, mikäli kaava vain saadaan pikaisesti laadittua.

Leijonatorni laajentaa mukavasti tulevan Keski-Pasilan tornialuetta pohjoisemmaksi, eikä se tulevaisuudessa tule kenties olemaan ihan niin yksinäinen kuin mitä kuvat antavat nyt ymmärtää. 600 metrin päässä on lainvoimainen kaava 100-metriselle tornille, Zucchin torneille matkaa on 800 metriä, ensimmäisissä Zucchin viitesuunnitelmissa myös Hartwall-areenan toiselle puolelle oli kaavailtu tornitaloa (parisataa metriä Leijonatornista). Lisäksi Keski-Pasilan pohjoisosien asuinrakennusten korkeudet ovat vielä auki. Toivottavasti siihenkin saataisiin muutama hieman korkeampi, jotta alue olisi yhtenäisempi. Lopuksi on vielä Pohjois-Pasila; sinne on jossain alustavissa hahmotelmissa mietitty noin parikymmenkerroksisia rakennuksia (matkaa Leijonaan ~300m).