Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Tehari
#39108
Eilen kun autolla suihkin ohitse niin siinä oli projektin alkua sille areenan kylkeen tulevalle toimisto-/vip-tilalle? vai mikä se nyt olikaan.
En äkkisältään täältä löytänyt aiheesta juttua ja se ei helpota asiaa että olen edelleen oranssi, joten en voi etsiäkään :D

Kaivinkoneet olivat tasoittamassa mestoja. Kovin kapealta näyttää paikka, johon tuo rakennus tulee.
Hartwall-areenaa täydennetään lisärakennuksella. Hakamäentien varteen valmistuvaan laajennusosaan tulee media-, vip-, ruokailu- ja toimistotiloja. Rakennus on tarkoitus saada valmiiksi ennen ensi kevään jääkiekon maailmanmestaruuskisoja.
Laajennusosa on nelikerroksinen ja suorakaiteen muotoinen. Se liittyy nykyiseen kaarevaan halliin matalalla nivelosalla.
Tässä se havainnekuva..
Kuva
tekijänä bitterfly
#39145
Ei kauheasti säväytä ainakaan tuo havainnekuva. No sinänsä, ei Hartwall-areenakaan mikään helmi ole, kai sitten suunnittelussa on painanut eniten käytännöllisyys.
tekijänä primrose
#41388
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/harki ... =tf-promo3
iltasanomat.fi kirjoitti:Harry "Hjallis" Harkimo julkisti tänään uusimman hankkeensa, joka ylittää mittasuhteiltaan hänen aiemmat projektinsa.
Harkimo kaavailee Hartwall Areenan kupeeseen 150 miljoonaa euroa maksavaa nykyaikaista viihde- ja asuinrakennusta, josta tulisi samalla Suomen korkein talo.

Hartwall Areenan parkkihallin päällä olevalle Leijona-aukiolle suunniteltu lähes 120-metrinen ja 35-kerroksinen erikoisuus on ristitty piirustuspöydällä Leijonatorniksi. Hankkeen toteutuksessa on tarkoitus hyödyntää tehokkaasti alueen valmista infrastruktuuria.

Tornitalon piirustukset ovat syntyneet Arkkitehtitoimisto Alan arkkitehtinelikon Juho Grönholmin, Antti Nousjoen, Janne Teräsvirran ja Samuli Woolstonin yhteistyönä. Idea sai alkunsa jo Teräsvirran opiskelutyöstä 2000-luvun alussa. Nykyiseen muotoonsa luomus kehittyi, kun Teräsvirta ja Harkimo yhdistivät innovatiiviset ajatuksensa viime vuodenvaihteessa.

Hartwall Areenan yleisötapahtumille mitoitettu 1500 auton parkkihalli on nykyisin suurimman osan ajasta tyhjillään, mutta tornitalon myötä olemassa oleva kapasiteetti tulee tehokkaaseen päiväkäyttöön. Sama pätee monitoimiareenan lvi-tekniikkaan ja tietoliikenneyhteyksiin sekä liikennejärjestelyihin.

Loppuunmyytyjen tilaisuuksien käyttöpiikit tasoitetaan nykyaikaisella teknologialla, jota on ollut ideoimassa johtaviin kansainvälisiin rakennusalan insinööritoimistoihin lukeutuvan Arupin asiantuntijat.

Yrityksen referenssilistalta löytyvät mm. Sydneyn oopperatalo Australiassa, kansallinen avaruuskeskus Isossa-Britanniassa ja Kiinan Keskustelevision torni Pekingissä.
Kuva

Aivan puun takaa tuli tämäkin projekti! Ja muotoilukin on jotain aivan muuta kuin olisi voinut odottaa. :o Projektin johtohahmotkin ovat jo selvillä: http://www.youtube.com/watch?v=IbF6LXzGLpM :)
Avatar
tekijänä Klazu
#41393
Ihan kiintoisa ehdotus, mutta eiköhän tämäkin mene tähän halvan lainarahan innoittaman tornitalobuumin piikkiin, ja siitä alkaa käydä aika vähiin... Katsotaan miten käy, mutta olen vähän skeptinen varsinkin jos rakentaminen on tarkoitus aloittaa vasta 2013. Kovin viihtyisä asuinseutu tuo nyt ei joka tapauksessa ole tuolla rautateiden keskellä. :?
tekijänä sekovene
#41417
primrose kirjoitti:http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/harki ... =tf-promo3
Vaikka en ole tornitalojen ylin ystävä, niin mieltä lämmittää NIMBY-kommenttien vähäinen peukkumäärä kommenttiosiossa. :smt002

Projekti on kyllä muutenkin mieleeni, sillä olen pitkään toivonut tehokkaampaa maankäyttöä junaradan varrelle Pasilan ympäristössä. Saa nähdä, toteutuuko homma aikataulussaan.
Avatar
tekijänä JR
#41434
Klazu kirjoitti:Ihan kiintoisa ehdotus, mutta eiköhän tämäkin mene tähän halvan lainarahan innoittaman tornitalobuumin piikkiin
Erikoinen tämä "halvan lainarahan tornitalobuumi". Eikö maailmalla yleensä käy niin, että kun taantuma iskee, suuret rakennushankkeet laitetaan järjestään jäihin? Onko Suomi jonkinlainen poikkeus? Onko muuten jotain muita tornihankkeita Suomessa mennyt tämän kyseisen buumin piikkiin?

UPnotOUT! kirjoitti:Toivottavasti ei käy kuten Origolle, K9:lle ja Avia Towerille...mutta joka tapauksessa tsemppiä vaan Hjallis:)
Sellainen ero tässä on mainitsemiisi projekteihin verrattuna, että kyseessä on pääasiassa asuinrakennus. Asunnot ja asuintornit ovat menneet lähes poikkeuksetta kaupaksi. Toimitilarakennusten viivästymisen ymmärtää paremmin tällaisen taantuman keskellä. Ja onhan tässä vielä pari vuotta aikaa parantaa talouden tilaa. :)
Avatar
tekijänä Klazu
#41442
JR kirjoitti:
Klazu kirjoitti:Ihan kiintoisa ehdotus, mutta eiköhän tämäkin mene tähän halvan lainarahan innoittaman tornitalobuumin piikkiin
Erikoinen tämä "halvan lainarahan tornitalobuumi". Eikö maailmalla yleensä käy niin, että kun taantuma iskee, suuret rakennushankkeet laitetaan järjestään jäihin? Onko Suomi jonkinlainen poikkeus? Onko muuten jotain muita tornihankkeita Suomessa mennyt tämän kyseisen buumin piikkiin?
Olet aivan oikeassa JR. Kun taantuma (ja todennäköinen lama) ensi vuonna saavuttaa Suomen ja lainarahan hinta alkaa nousta, voi tällaisilla puoliksi utopistisilla hankkeilla tulla tiukkaa. Sijoittajat kaikkoavat ja hintalappu nousee. Jossain taidettiin mainita, että Hjalliksella ei vielä ole rahoitusta projektille, joten alkaa olla kiire hankkia löysää rahaa tälle projektille ennen hanojen sulkeutumista.
Avatar
tekijänä UPnotOUT!
#41450
Pitäisiköhän tornikeskustelu siirtää yläkertaan->leijonatorni...

Jos Suomeen jonnekin tuollainen torni pitäisi rakentaa vaikuttaa tuo paikka vähiten utopistiselta. Jos joku sellaisen rakennuttaa, on Hjallis siihen "The Man". Annetaan Hjalliksen tehdä matematiikka ja pidetään peukkuja pystyssä.

Mahdollisesti paheneva taantuma laskee myös rakennuskustannuksia tai ainakin pitää ne kurissa...->teräksen, betonin ym. raaka-aineiden hinta laskee ja Virossa on työmiehiä taas saatavilla sopuhintaan:)
Avatar
tekijänä JR
#41458
Klazu kirjoitti:Kun taantuma (ja todennäköinen lama) ensi vuonna saavuttaa Suomen ja lainarahan hinta alkaa nousta, voi tällaisilla puoliksi utopistisilla hankkeilla tulla tiukkaa. Sijoittajat kaikkoavat ja hintalappu nousee.
Eikö taantuma saavuttanut Suomen jo vuoden 2008 lopulla?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Taantuma
http://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/2009/ ... 02-27.html

Toki siitä noustiin pois, ja vaarana on nyt uusi taantuma, mutta ei tässä suinkaan olla missään 2008-2009 -taantumaa edeltäneessä tilassa. Lainarahahan on halpaa juuri siksi, että taantuman takia korot ovat alhaalla. Tarkoitatko lainarahan hinnan nousulla sitä, että marginaalit kasvavat? Korothan tulevat pysymään alhaalla niin kauan kuin taloudella menee huonosti. Sen takia niitä korkoja juuri lasketaankin, että raha olisi halpaa. Vai tarkoititko "kalliilla rahalla" sitä, että sitä on vaikea saada?

Ja kuten UPnotOUT! tuossa totesikin, taantumalla ja lamalla on myös hintalappua pienentäviä vaikutuksia.

Kysyn vielä, että mikä tästä kyseisestä projektista tekee "puoliksi utopistisen"?

Klazu kirjoitti:Jossain taidettiin mainita, että Hjalliksella ei vielä ole rahoitusta projektille, joten alkaa olla kiire hankkia löysää rahaa tälle projektille ennen hanojen sulkeutumista.
Onko se raha tällä hetkellä niin kovin paljon löysempää kuin kenties tulevina vuosina? Huomattavasti löysempää se oli juuri ennen taantumaa, mikä oli osasyynä koko ongelmaan.
Oliko muuten Suomessa muita esimerkkejä tällaisesta "halvan lainarahan tornitalobuumista"?
Avatar
tekijänä Klazu
#41491
2009 ei ollut vielä mitään, sillä juuri tuolloin taantumaa siirrettiin valtavilla elvytyspaketeilla sekä lisävelalla. Mitään ei ole kuitenkaan tehty itse ongelmalle, eli velkaantumiselle, joka on sittemmin vain jatkunut kaikkialla. Kätevää miten hesari juuri parahiksi kirjoitti aiheesta sivuten. Kannattaa myös silmäillä muutamia viimeisimpiä aiheeseen liittyviä uutisia. Kovasti näyttävät kaikki ennustavan pakkasta.
JR kirjoitti:Oliko muuten Suomessa muita esimerkkejä tällaisesta "halvan lainarahan tornitalobuumista"?
Super LifeLab on hyvä esimerkki jo uhriksi joutuneesta projekteista. Samanlaisia buumissa visioituja projekteja ovat Keilaniemen tornit kaikessa määrässään ja koossaan, sinne Kivenlahden taakse(?) suunniteltu rypäs. Veikkaan että uhriksi joutuu myös joko Kalasatama taikka Keski-Pasila. Kiintoisaa tulee olemaan, sillä Kalasataman hanke on pidemmällä, kun taas Keski-Pasila olisi se loogisin. Kahta suunnitellun kokoluokan klusteria en usko pääkaupunkiseudulle mahtuvan.

Veikkaukset ovat käynnissä. Kohta alkaa the ride. :smt020
Avatar
tekijänä JR
#41514
Klazu kirjoitti:2009 ei ollut vielä mitään, sillä juuri tuolloin taantumaa siirrettiin valtavilla elvytyspaketeilla sekä lisävelalla.
Kyllä silloin oli taantuma, vaikka se jäikin melko lyhyeksi. Kenties elvyttäminen auttoi?

Klazu kirjoitti:Mitään ei ole kuitenkaan tehty itse ongelmalle, eli velkaantumiselle, joka on sittemmin vain jatkunut kaikkialla.
Nyt en ihan ymmärrä, miten tämä liittyy siihen "halvan rahan tornibuumiin". Vaikka taantuma osoittautuikin lyhyeksi, aiheutti se silti rahahanojen selvän tiukkenemisen maailmanlaajuisesti. Kyllä kaikki maailman sijoittajat, mukaan lukien rakennuttajat, tietävät uuden taantuman mahdollisuudesta.

Klazu kirjoitti:Kannattaa myös silmäillä muutamia viimeisimpiä aiheeseen liittyviä uutisia. Kovasti näyttävät kaikki ennustavan pakkasta.
Niin, entä sitten? Ei tämä avaa yhtään enempää minulle tätä "halvan rahan buumia".

Klazu kirjoitti:Super LifeLab on hyvä esimerkki jo uhriksi joutuneesta projekteista.
SuperLife Labiahan alettiin suunnittelemaan aallon harjalla, eli aivan taloudellisen nousukauden viime hetkillä. Silloin korotkin olivat vielä korkealla, ja raha ei siis ollut halpaa. Kyseessä on siis ennemminkin nousukauden buumi, jota SLL kieltämättä jossain määrin (ainakin alkuperäisessä asussaan) edustaa. Tätä mainitsemaasi "halvan rahan buumia" en sen sijaan edelleenkään ymmärrä.

Lisäksi SuperLife Labissa on enemmälti kyse paljon muusta kuin tornitalosta, joten se on melko huono esimerkki.

Klazu kirjoitti:Samanlaisia buumissa visioituja projekteja ovat Keilaniemen tornit kaikessa määrässään ja koossaan
Tämähän on kaupunkivetoinen projekti, johon on tosin saatu rakennuttaja jo mukaan. Projekti liittyy metrohankkeeseen ja Kehä I:n tunneloimiseen. Miten tämä menee kategoriaan "halvan rahan tornibuumi"?

Klazu kirjoitti:sinne Kivenlahden taakse(?) suunniteltu rypäs.
Otsolahti?

Klazu kirjoitti:Veikkaan että uhriksi joutuu myös joko Kalasatama taikka Keski-Pasila.
Nämäkin kaupungin vetämiä. Miten ovat "halvan rahan buumia"? Kai muistat, että Keski-Pasilan projekti ulottuu 2040-luvulle ja tarvittaessa vaikka pidemmällekin. Rahalla on siis hyvin aikaa kallistua ja halventua tai miten vain. Voihan olla, että Pasila valmistuu vasta 2100-luvulla. Kuka tietää. Uhriksi joutumisella tarkoittanet sitä, että kaupunki haluaa rakennuttaa nopeasti jotain ja sen vuoksi laskee kerroslukuja? Toivottavasti näin ei käy, vaan tarvittaessa löytyy kärsivällisyyttä. Tällaisen projektin viivästymistä en vielä kutsuisi jonkun taloudellisen tilanteen muutoksen uhriksi. Neljä vuosikymmentä kestävälle projektille on mahdotonta asettaa mitään täsmällistä aikataulua, koska kukaan ei kykene ennustamaan tulevaa.

Klazu kirjoitti:Kiintoisaa tulee olemaan, sillä Kalasataman hanke on pidemmällä, kun taas Keski-Pasila olisi se loogisin.

Näin tosiaan on. Syystä tai toisesta Kalasatama halutaan toteuttaa ensin.

Klazu kirjoitti:Kahta suunnitellun kokoluokan klusteria en usko pääkaupunkiseudulle mahtuvan.
Eiköhän sinne jollain aikataululla sovi kyseiset kaksi klusteria. Se on tietysti eri asia sopivatko ne sinne kaupungin toivomalla aikataululla. Kuten todettua, on esimerkiksi Pasilan torneja mahdollista odottaa vaikka 2100-luvulle, jos niille ei sitä ennen ole tarvetta.