Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä Järvimies
#38898
Päätin luoda Mikkelille oman ketjun, sillä kaupungissa on nykyään vahva kehittämisen meininki. Parin viime vuoden aikana toteutuneet rakennusprojektit ovat Mikkelin kokoiselle kaupungille melko suuria:

- Toriparkki (620 paikkaa)
- Matkakeskus ja kävelysilta satamaan
- Kauppakeskus Akseli (20 000 m2)
- Graanin liikekeskuksen laajennus (22 000 m2)
- Uusia liikerakennuksia: Anttila, Tokmanni, Masku jne.

Kivenheiton päähän Akselista on tällä hetkellä rakentumassa Stella-kauppakeskus (25 000 m2), joka on katettu upealla lasikatolla. Hieman erikoista on, että Kauppahallin rakennus sijoittuu tämän lasikaton alle! Stellasta on suora maanalainen yhteys Akseliin ja toriparkkiin, joten yhtenäistä shoppailutilaa on mukavasti.

Juuri nyt Mikkelissä on suunnitteilla mm. seuraavia rakennushankkeita:

- Tiedekeskus - Heurekan tyylinen keskus, johon lisäksi sijoittuu kaupungin muut museot
- Marina Pursiala - veneilykeskus ravintoloineen ja messutiloineen Pursialan kaupunginosassa

Tulevaisuudessa kehittämisen kohteena on keskustan asuntorakentamisen lisääminen, hallintokorttelien elävöittäminen ja korttelirakenteen eheyttäminen. Lisäksi hieman syrjässä olevaa satamaa aletaan elävöittämään ja tuomaan "lähemmäksi" keskustaa.
tekijänä ktpama
#38907
Tuo Akseli on mielestäni melko viihtyisä ja iso parannus Mikkelin tarjontaan. Ja eikös tuo Stella valmistu jouluksi, vai olikos se vasta ensi vuoden jouluksi?

Satama-alueen huono hyväksikäyttö on ihmetyttänyt, hyvä jos parannusta on luvassa. Talvisin sieltä tosin lähtee se kiva luistelureitti.

Kuunvaihteessa meidän perhe matkaa kohti Mikkeliä, joten pääsen katsomaan tilannetta paikan päälle. :)
tekijänä Järvimies
#38911
ktpama kirjoitti:Ja eikös tuo Stella valmistu jouluksi, vai olikos se vasta ensi vuoden jouluksi?
Stella avautuu jo tänä syksynä: 11.11.2011 klo 11.11 :)

Unohdin mainita Mikkelin tulevaisuuden rakennusprojekteista vielä Arkistolaitoksen keskusarkiston (~15 000 m2), jota ollaan sijoittamassa Elinkeinoelämän keskusarkiston lähettyville Kalevankankaalle. Tarkempi sijoituspaikka on kuitenkin vielä hakusessa...
Avatar
tekijänä henkka
#44399
yle.fi kirjoitti:Mikkeliin suunnitteilla oleva tiedekeskus on laajentumassa suuremmaksi tiede- ja kulttuurikeskukseksi. Yhteistyökumppani Heurekan tiedemateriaalin lisäksi keskukseen aiotaan sijoittaa mahdollisesti myös useita Mikkelin museoita. Selvityksen alla on myös teatterin tai elokuvateatterin saaminen tiedekeskuksen kylkeen.

Alun perin ajatus Mikkelin omaan tiedekeskukseen syntyi siitä, että Vantaan Heurekalla on varastoissaan niin paljon näyttelytavaraa, etteivät tilat tahdo riittää näyttelyiden säilyttämiseen. Heurekan maalaisserkusta ei aiota kuitenkaan tehdä vähääkään pääkaupunkiseudun esikuvaansa huonompaa vaan kehittelytyön tuloksena Mikkeliin suunnitellaan nyt mittavaa tiede- ja kulttuurikeskusta.
http://yle.fi/alueet/etela-savo/2012/02 ... 61012.html

Tämä vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta projektilta mutten äkkiseltään löytänyt tarkempia kuvia mistään. Olisiko jollain paikallisella lisää tietoa?
Avatar
tekijänä Opiskelija
#58142
Tämä on todellakin hyvä ketju ja tätä olen hieman etsiskellykkin =D, meinasin jo tehdä uuden mutta sitten löysin tämän ^^ Siis tosiaan tätä ketjua ei saa syrjäyttää!, koska itse asun Kuopiossa ja Mikkeli oli aina ennen mulle niin sanottu ''kesä kaupunki'', jossa aina kävin kesällä ja menin aina Mäkkäriin vanhempieni kanssa :D Mutta joo nykyään, kun aina tulen Kuopiosta Mikkeliin (yleensä menen helsinkiin, koska mikkelin kautta on nopein mennä) niin näen siellä Anttila rakennuksen ja todella hienon sataman jota rakennetaan koko ajan, ja onhan Mikkelin Savon pääkaupunki, vaikka moni luulee että se on Kuopio.. niin täytyyne sanoa, että Mikkeli on oikeasti yksi hienoimmista kaupungeista mitä hieman tiedän. (ainakin ilmielävänä ja, kun tulen pohjoisesta etelään siltaa pitkin näen sataman)

Kaupunki on antanut itselleni hyviä muistoja ja kaikkea hyvää :) ja se kehittyy nyt niin haluaisin ainakin itse kuulla projekteista ja etenkin Mikkelin satamasta. :smt002 :smt006

Nyttenhän Mikkelissä on Jurasic Rock meneillään
tekijänä Maumatti
#58143
Kuulostaa oudolta, että noinkin pienen kaupungin keskustassa on niin monta kauppakeskusta. Miten ne pärjäävät ja riittääkö kaduillekin liikkeitä ja elämää?
Avatar
tekijänä RV
#58153
Maumatti kirjoitti:Kuulostaa oudolta, että noinkin pienen kaupungin keskustassa on niin monta kauppakeskusta. Miten ne pärjäävät ja riittääkö kaduillekin liikkeitä ja elämää?
Riittää t. ilman muistikuvia.
tekijänä ktpama
#58155
Maumatti kirjoitti:Kuulostaa oudolta, että noinkin pienen kaupungin keskustassa on niin monta kauppakeskusta. Miten ne pärjäävät ja riittääkö kaduillekin liikkeitä ja elämää?
Ne eivät ole täysin uusia kauppaneliöitä, vaan Stella ja Aleksi on rakennettu suurelta osin olemassaolevaan korttelirakenteeseen.

Ja tuosta Stellasta tuli kyllä aika kiva. :)
tekijänä järvellä nukkuva
#94597
Laitetaan vähän päivitystä Mikkelin tilanteeseen, kun olen itse viettänyt niin paljon aikaa Itä-Suomessa viime aikoina että osaan jotain sanoa. Kaupungissa on ihan kelvollisesti menossa täydennysrakentamista keskustan tuntumassa. Mikkelissä on suunnilleen se tilanne, että kun kunta on niin iso, kunnan väkiluku hieman laskee kun maaseutu hiljenee, mutta taajama-alueen pysyy suunnilleen samana. Keskusta-alueen väkiluku taas hieman nousee. Mikkeli ei ole varsinaisesti mikään opiskelijakaupunki eikä kasvukeskus, mutta ei taantuva kaupunkikaan. Jotain siltä väliltä.

Esimerkki täydennysrakentamisesta keskustan tuntumaan. Mikkeliläinen asuinrakentaminen tuntuu aika tylsältä ja yllätyksettömältä, mutta ei yleensä rumaltakaan.

Kuva

Kuva

Tähän nousee yhteensä kolme tuollaista taloa.

Kuva

Kuva

Isompi korttelihanke on Graanin lähellä. Graani on iso kauppakeskittymä ja aluekeskus pari kilometriä keskustasta. Sinne lähelle rantaan on jo rakennettu paljonkin viime vuosina.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Tämä on juuri valmistumassa.

Kuva

Viitostien toiselle puolelle Graanin lähelle nousee kaksi samanlaista taloa.

Kuva

Kuva

Mannerheimintien projekteja. Mannerheimintie on ollut Mikkelin murheenkryyni, kun kaupungin historiaan liittyvän merkkimiehen mukaan nimetty pääkatu on ollut niin ankea ja nuhjuinen. Nämä talot ovat parannusta ehdottomasti, mutta vielä olisin toivonut kaupunkimaisempaa otetta.

Kuva

Kuva

Kuten melkein kaikissa maakuntakeskuksissa, keskussairaalaa laajennetaan. Mikkelissä sairaala on poikkeuksellisesti keskustassa ja oikeastaan uudistusten jälkeen se muodostaa yhden ison umpinaisen korttelin. Arkkitehtuurin puolesta sairaala ja sairaalan parkkihalli ovat kiinnostavampia kuin asuintalot, ja sairaalaparkki miellyttää ainakin omaa silmää.

Kuva

Kuva

Kuva

Tämän rakennuksen julkisivu päällystetään käsittääkseni kokonaan tuollaisilla levyillä. Hienolta näyttää jo nyt!

Kuva

Kuva

Kuva

Kuvien laatu nyt ei päätä huimaa, mutta tulipahan kuvailtua.
Iggy.P, hmikko, Tlahti ja 3 muuta tykkää tästä
tekijänä Domo
#94621
Todella hienoja julkisivulasituksia Keskussairaalassa. Pitää käydä paikanpäällä katsomassa valmista, ohikulkumatkalla kaverin huvilalle. Myös parkkihalli on parkkihalliksi näyttävä. Hyvää kehitystä Mikkelin keskustassa. Mannerheimintien asuintaloissa sen sijaan olisi toivomisen varaa, onhan ne sentään ruutukaava-alueella.
Avatar
tekijänä huopa
#97643
Tämä on kyllä värikkäin julkisivu mitä olen varmaan kuunaan nähnyt. Pidän! Pitääkin käydä joskus ihan paikan päällä katsomassa. Us-ko-ma-tonta.
Avatar
tekijänä veka
#101148
Tämä lienee mikkeliläisittäin merkittävä projekti. Tulin kesällä lomailleeksi Mikkelin suunnalla, ja tätä työmaata tuli vähän seuratuksi. Torni sijaitsee aivan kaupungin keskustan ytimessä torin, kauppakeskusten ja juna-aseman vieressä. Karun näköinen ulkoseinä tulee saamaan ilmettä siilomaisen kaarevista parvekkeista. Rohkea ratkaisu, joka on onnistumassa, sillä melkein kaikki asunnot on jo tässä vaiheessa myyty.
highrisejonne tykkää tästä