Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Janne_H
#38623
Rakennuslehti kirjoitti: Espoo järjestää arkkitehtikilpailun Finnoon eteläosasta – metroasemalle jopa 40-kerroksisia tornitaloja

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto on päättänyt 6. kesäkuuta pitämässään kokouksessa, että Finnoon eteläosasta järjestetään asemakaavoituksen pohjaksi arkkitehtuurikilpailu tiiviillä aikataululla. Kilpailu käynnistyy joulukuussa 2011 ja tulokset saadaan toukokuussa 2012. Kilpailuohjelman tulee ohjata realistisiin ja toteutuskelpoisiin ehdotuksiin. Suunnitelmissa tulee huomioida niiden vaikutukset lintukosteikkoon.

Lisäksi jaosto päätti, että ensin toteutettavan ja kilpailualueeseen kuulumattoman Finnoon pohjoisosan ja metroaseman ympäristön suunnittelua viedään viipymättä eteenpäin siten, että suunnitelmat valmistuvat metron jatkeen edellyttämässä aikataulussa.

Laajemman Finnoo-Kaitaa-alueen visiotyössä esille nousseiden keskeisten palvelu- ja toteutuskokonaisuuksien sisältöä kehitetään laajapohjaisella konseptisuunnittelulla ennen lopullisia asemakaavoja. Konseptit laaditaan ainakin metroaseman ympäristön palvelu- ja liiketilakokonaisuudesta, luonto- ja ekologiakeskuksesta sekä sataman palvelu- ja vesivirkistyskeskuksesta.

Espoo aikoo tutkia joidenkin konseptisuunnitelmien laatimista kilpailumenettelyn avulla esimerkiksi siten, että parhaan konseptiehdotuksen laatinut suunnittelija- ja toteuttajaryhmä saa ehdollisen varauksen kokonaisuuden suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi (kumppanuuskaavoitus). Tarkemmat periaatteet tuodaan elinkeino- ja kilpailukykyjaostoon hyväksyttäväksi.

Elinkeino- ja kilpailukykyjaosto täsmensi myös Finnoo-Kaitaa-alueen keskeisiä vetovoimatekijöitä. Tässä yhteydessä jaosto muun muassa esittää, että Finnoon kauaksi näkyvä siluetti luodaan metroaseman (Finnoo-keskuksen) ympäristöön ja siitä Länsiväylälle ulottuvan akselin varteen sijoitettavilla korkeilla rakennuksilla. Ne rakennetaan erikorkuisina, enintään 40- kerroksisina torneina ryhmiteltynä siten, että ne muodostavat ilmavan kokonaisuuden.

Finnoon metroaseman ympäristöstä tulee alueen pääkeskus. Keskeiset palvelut sijoittuvat metroaseman yhteyteen, satamakeskukseen sekä näiden väliin rakentuvan toiminnallisesti ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoisen akselin yhteyteen. Finnooseen kehitetään perinteisistä kauppakeskuksista poikkeava, omaleimainen ja tiivis palvelukokonaisuus, jonka vetovoimaisena osana voi olla luomu- ja lähiruokaan profiloituva kauppahalli.

Alueen eteläosan keskeinen teema on kanavat. Jatkosuunnittelussa tutkitaan kanavien teknis-taloudelliset ja ympäristöön liittyvät realistiset toteuttamismahdollisuudet.
Avatar
tekijänä Krio
#41540
Mistä syystä noi samaan suuntaan menevät kaltevat katot on nyt muotia? Aika vitun tylsä, jos toteutuu tuollaisena. Tuskin pärjäisi edes Kalasatamalle.
Avatar
tekijänä Klazu
#41546
Samaa olen minäkin ihmetellyt. Täydellinen laatikko saanut Suomessa rinnalleen viistokatot. :)

Oma veikkaukseni on, että tästä projektista toteutuvat nuo rannan matalat osat. Suunnitelman muu mittakaava on jotain aivan utopistista tällaiselle sijainnille sekä kaikkien muiden visioitujen projektien valossa.
Avatar
tekijänä JR
#41555
Krio kirjoitti:Mistä syystä noi samaan suuntaan menevät kaltevat katot on nyt muotia? Aika vitun tylsä, jos toteutuu tuollaisena.
Ennen vanhaan tuollaisissa visioissa massat oli tasakattoja. Onko asialla ihan oikeasti jotain merkitystä? Jos edes alueen asemakaavoituksen pohjana käytettävää arkkitehtuurikilpailua ei ole vielä pidetty, tuskin yksittäisten rakennusten arkkitehtuuria, tai edes yleistä muotoa, on mietitty pätkän vertaa. Otat Krio usein tällaiset hahmotelmat liian vakavasti.

Klazu kirjoitti:Oma veikkaukseni on, että tästä projektista toteutuvat nuo rannan matalat osat.
Erikoista kommentointia ottaen huomioon projektin vaiheen. Eihän tässä ole vielä edes kyse mistään selkeästä suunnitelmasta. Tuo visio antaa jonkinlaista osviittaa arkkitehtuurikilpailua varten.Ihmettelen, miten alueesta saadaan oikeasti viihtyisä. Se lintulampi nimittäin aiheuttaa ainakin nykyisin melkoisia hajuhaittoja aina silloin tällöin. Tilanne saattaa tosin parantua, kun puhdistamo siirtyy, jos hajut ylipäätään aiheutuvat siitä.

Jotenkin itseäni nuo havainnekuvat viehättävät; yliurbaani tiivis alue aivan keskellä metsää ja omakotitaloalueita. :) Mutta muuten tuo kyllä tuntuu jopa minun makuuni hieman ylilyönniltä kyseiselle alueelle. Toisaalta ei se nyt haittakaan, vaikka toteutettaisiinkin tuollaisena. Korkeimpien rakennusten korkeuksiakin enemmän minua hämmästyttää koko suunnitelman laajuus; aluehan on jotain 2x3 km! Toki tuossa taitaa olla ajatuksena maksimoida metron hyöty.
tekijänä sekovene
#41561
JR kirjoitti:Mutta muuten tuo kyllä tuntuu jopa minun makuuni hieman ylilyönniltä kyseiselle alueelle. Toisaalta ei se nyt haittakaan, vaikka toteutettaisiinkin tuollaisena.
Jeps. Jotain tuon laajuista kokonaisuutta alueelle tarvitaan, jotta metroaseman rakentaminen olisi perusteltua.

Olisi kiva nähdä tämän toteutuvan joskus, toisi vähän eloa Matinkylän ja Espoonlahden välimastoon.
Avatar
tekijänä Krio
#41563
JR: Kalasatama on ainoa iso projekti, jossa ei ole kaltevia kattoja. Enemmin ottaisin molempia kaikkiin isoihin "klusteriprojekteihin". Ja pakko ottaa vakavasti, ettei pety pahasti, jos nämäkin toteutuvat.
Avatar
tekijänä JR
#41566
Krio kirjoitti:Kalasatama on ainoa iso projekti, jossa ei ole kaltevia kattoja. Enemmin ottaisin molempia kaikkiin isoihin "klusteriprojekteihin". Ja pakko ottaa vakavasti, ettei pety pahasti, jos nämäkin toteutuvat.
En tiedä, miten määrittelet ison projektin, mutta Keilaniemen asuintorneissa ei ole kaltevia kattoja. Keski-Pasilan, Kalasataman ja tämän Finnoon suunnitelman rakennusten arkkitehtuuria ei ole vielä päätetty, joten emme tiedä, tuleeko niihin vinokattoja vai ei. Edelleen, otat liian vakavasti hahmotelmissa esitetyt muodot. Eikö se olisi vielä suurempi pettymys, jos hahmotelmissa olisi jos jonkinlaista kattoa, ja lopullisessa suunnitelmassa ei? Mielestäni hahmotelmissa on parempi pitää asiat yksinkertaisina, kun tulevaa ei vielä tiedetä.
Viimeksi muokannut JR, 03.11.11 23:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä Tehari
#41573
No aikamoiset on kyllä visiot. Kivalta kuitenkin näyttää mutta olen myös samaa mieltä että vähä muutakin muotoilua voisi jo alkaa käyttää kuin viivotinta.

Jotenkin alkaa tuntuu siltä että nyt on kauhe buumi rakentaa noita 30-40 kerroksisia. Ei Suomen asukasluku nyt mitään räjähtämässä johonkin 10 miljoonaan ole tapahtumassa seuraavan 10 vuoden sisällä :D
Avatar
tekijänä Objectif Lune
#41576
Tehari kirjoitti:No aikamoiset on kyllä visiot. Kivalta kuitenkin näyttää mutta olen myös samaa mieltä että vähä muutakin muotoilua voisi jo alkaa käyttää kuin viivotinta.

Jotenkin alkaa tuntuu siltä että nyt on kauhe buumi rakentaa noita 30-40 kerroksisia. Ei Suomen asukasluku nyt mitään räjähtämässä johonkin 10 miljoonaan ole tapahtumassa seuraavan 10 vuoden sisällä :D
No ei toki väkiluku räjähdä, mutta pääkaupunkiseudulle on tunkua enemmän kuin mahtuu. Ei noiden 30-40 -kerroksisten rakentaminen asukkaiden puutteesta ole kiinni. Se, että 40 hitasasuntoon tulee hakemukset 2000 kotitaloudelta, kertoo ehkä jotain, vaikka sisäinen muutto muodostaakin varmasti valtaosan hakemuksista.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11