Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä Chae-chu
#37075
Kuva
Kalasataman keskuksen toteuttajaksi on ehdolla SRV

18.3.2011 12:14


Kalasataman keskuksen toteuttajaksi ehdotetaan SRV Yhtiöt Oyj:tä. Keskus muodostuisi Kalasataman metroaseman viereen toteutettavasta kaupallisesta keskuksesta ja siihen liittyvästä hotellitornista, toimistotornista ja kuudesta asuintornista. Tavoitteena on, että keskuksen ensimmäiset osat valmistuvat vuonna 2015 ja loput vaiheittain vuoteen 2021 mennessä.

Torneissa on 20–33 kerrosta ja korkein niistä nousee 126 metriin. Itäväylä ja metro katetaan laajalla viherkannella, jolla sijaitsevat myös asuinrakennusten piha-alueet. Uusi Kalasataman keskus tulisi olemaan kaksi kertaa Kampin keskuksen kokoinen.

"Kalastaman keskeisimpiin kortteleihin esitetään ainutlaatuisen ja ympäristöönsä voimakkaasti avautuvan kokonaisuuden rakentamista. Keskuksen kahdeksan tornia muodostavat varmaotteisen kokonaissommitelman, jonka sisään jää Itäväylän päälle rakenettava viherkansi. Väylän kattaminen poistaa liikenteen aiheuttamaa häiriötä laajalta alueelta koko Kalasatamassa", kertoo projektipäällikkö Tuomas Hakala kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Tulossa terveys- ja sosiaaliasema ja omistusasuntoja

Keskuksen toteutus kilpailutettiin julkisena hankintana kilpailullisella neuvottelumenettelyllä.

”Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Helsingin kaupunki käyttää kilpailullista neuvottelumenettelyä tämän tyyppisessä hankkeessa”, kertoo apulaisosastopäällikkö Jaakko Stauffer kiinteistövirastosta.

Kilpailun voittaja rakentaa keskukseen kaupungin omistukseen merkittävästi julkisia tiloja ja kunnallistekniikkaan kuuluvia rakenteita kuten siltoja, katuja, metrolaiturin jatkamisen ja 300 liityntäpysäköintipaikkaa.

”Lisäksi kaupunki vuokraa keskuksesta 20 vuodeksi noin 10 000 neliömetrin suuruiset sosiaali- ja terveysaseman tilat. Terveysasema tulee palvelemaan pääosin Vallilan, Arabianrannan, Hermannin, Sörnäisten ja Kalasataman aluetta”, kertoo Kalasataman aluerakentamisprojektin johtaja Hannu Asikainen talous- ja suunnittelukeskuksesta.

Uuteen Kalasataman keskukseen rakennetaan pääasiassa omistusasuntoja yli 2 000 asukkaalle ja se on lähivuosina keskeisin kaupunkikeskusrakentamisen kohde Helsingissä. Itäväylän liikennettä tai metroliikennettä ei jouduta katkaisemaan pitkäaikaisesti rakennustöiden takia, vaan ne hoidetaan työmaajärjestelyin.

Kaupalliset palvelut linkittyvät lähialueiden palveluihin

Kalasataman keskuksen palvelu- ja viihdetarjonta kytkeytyy lähialueen palveluihin.

”Keskuksen kaupat, ravintolat, elokuvateatteri ja muut vapaa-ajan palvelut on suunniteltu sijoitettavaksi katutasolle ja kolmeen alimpaan kerrokseen. Suuret päivittäistavaraliikkeet on sijoitettu katutason alapuolelle”, kertoo varatoimitusjohtaja Timo Nieminen SRV:stä.

Keskukseen on suunniteltu kaupallisten peruspalvelujen alue, joka palvelee alueen asukkaita sekä siellä asioivia ja kulkuneuvoa vaihtavia matkustajia. Ylempiin kerroksiin on tulossa liikkeitä ja palveluita sisustamiseen, kotiin, muotiin ja vapaa-aikaan liittyen. Kaupallinen näyttely- ja tapahtuma-alue on myös tulossa.

”Keskukseen rakennetaan useita ravintoloita, kuten pikaruokaravintoloista koostuva Food Court -alue ja eri kokoisista ja eri hintaluokan ravintoloista muodostuva ravintola-alue. Ravintolamaailmaan liittyy myös tuoretori, josta on ajateltu muodostuvan kansainvälisten mallien mukainen 2010-luvun kauppahalli. Tuoretori ei kuitenkaan kilpaile lähistöllä olevan Helsingin kaupungin tukkutorin kanssa”, Nieminen jatkaa.

SRV:llä on kokemusta vastaavista hankkeista. Yritys toteutti Kampin keskuksen vuosina 2002–2006. Kalasataman keskuksessa SRV kehitti siltaratkaisun, joka mahdollisti runsaan asuntorakentamisen koko korttelin alueelle.

”SRV yhdisti onnistuneesti runsaan asuntotuotannon ja uudenlaisen kaupallisen konseptin, joka sopi Kalasataman keskukseen”, toteaa Hannu Asikainen.

SRV:llä on Kalasataman hankkeessa arkkitehtinä Pekka Helin & Co Arkkitehdit, infrasuunnittelussa ja -rakentamisessa kumppanina on Destia.

Valtuusto käsittelee asiaa loppukeväästä – toteutuessaan hanke tuo kaupungille 65 miljoonaa

Kaupunginhallitus valitsi viime vuoden maaliskuussa kuuden ilmoittautuneen joukosta ideasuunnitelmien perusteella neuvotteluihin SRV:n, Cityconin ja Skanska Talonrakennuksen. Kahdeksan kuukautta kestäneiden neuvottelujen jälkeen SRV oli ainoa, joka kolmesta yhtiöstä jätti tarjouksen. SRV:tä esitetään Kalasataman keskuksen toteuttajaksi. Kiinteistölautakunta käsittelee esitystä 22. maaliskuuta 2011, ja lopullisen päätöksen toteuttajasta tekee kaupunginvaltuusto aikaisintaan huhti-toukokuussa. Hankkeelle laaditaan myös asemakaavan muutos

Kokonaisuutena SRV:n tarjous on kaupungille edullinen. Toteutuessaan hanke tuo kaupungille 65 miljoonaa euroa. Kaupunki saa SRV:ltä keskuksen toteuttamiseen luovutettavista tonteista ja pysyvistä käyttöoikeuksista lähes 115 miljoonaa euroa. Kaupunki maksaa yhtiölle lähes 50 miljoonaa euroa kaupungin omistukseen toteutettavista keskuksen julkisista osista.

Keskuksesta on tulossa näyttely

Kalasataman keskusta esittelevä näyttely pidetään info- ja näyttelytila Laiturilla alustavan aikataulun mukaan 26.5.–18.6.
http://www.uuttahelsinkia.fi/uutiset/2688
http://www.uuttahelsinkia.fi/kalasatama ... man-keskus

Ja kuvia:
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuvat ja pari lisää hyvälaatuisina kaupungin kuvapankissa:
http://aineistopankki.hel.fi/?cart=529-kgfcjjaabb&l=FI
Viimeksi muokannut Chae-chu, 18.03.11 17:30. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Avatar
tekijänä 16valve
#37077
Kalasatama, Pasila ja Keilaniemi pystyttää useita yli parikymmentä kerroksista toimistorakennusta. Siinä alkaa kohta melkoinen taistelu toimistoa tarvitsevista yrityksistä. Vaan ei se minua hämää, minulle passa oikein mainiosti tämäkin järjestely. :smt023
Avatar
tekijänä Krio
#37079
Jep, jokainen rakentaa oman tornitalonsa sinne tänne ja skyline on yhtä repalainen kuin ala-asteen ruotsin kirja. Kalasatamaan asuntoja, Pasilaan firmat. Itse näen sen ihanuuden asunnostani ja partsilta, kuinka tornitalot Espoossa ripoteltu sinne tänne.
Avatar
tekijänä Chae-chu
#37080
Joo, eihän siinä, tämän projektin lisäksi kaavaan on merkattu yksi 22 kerroksinen ja muistaakseni ainakin 6-7 kappaletta yli 12-kerroksisia (ja muistakaa ne mahdolliset terassitalot Hanasaareen), joten jos tämä toteutuu niin Kalasatamasta tulee Pasilan ohella kyllä aikamoinen Manhattan. Nuo havainnekuvien tornit ovat muodoiltaan ja suhteiltaan ihan ok, mutta toi pintamateriaali mitä noissa kuvissa on, ei kyllä oikein meikäläistä vakuuta.
Avatar
tekijänä Krio
#37081
Chea-chu, oikeasti, kuka noihin muuttaa, ellei muun Suomen väestöä pakkosiirretä Helsinkiin? Kuulostan Klazulta, mutta olkoot niin.
tekijänä Karsinooma
#37082
Näyttää kyllä hienolta kokonaisuudelta varsinkin kaukaa. Tuo pintamateriaali on kyllä mielenkiintoinen. Metalliverkko(?) tuo mieleen jotenkin Turun ICT talon. Toivottavasti tämä threadi ei täyty yli-negatiivisilla "kuka tuonne nyt muuttaa" ja "ei noita Suomen kokoisessa maassa tarvita" postauksilla :D.
Avatar
tekijänä Chae-chu
#37083
Krio, eiköhän jätetä se rakentajien ja sijoittajien huoleksi :D Mutta tosiaan mieluummin rakennetaan tohon kantakaupungin laidalle tiiviisti kuin jonnekin fakin Östersundomiin. Voisin kyllä itse muuttaa tohon Kalasatamaan jos vain sopivanlaisia asuntoja tulee tulevaisuudessa tarjolle, on kuitenkin sen verran hyvien liikenneyhteyksien varrella varsinkin kun tulevaisuudessa aluetta halkoo vielä raitiolinja tai pari.
tekijänä Purkki^
#37085
Hyvältä näyttää!!
Krio kirjoitti:Chea-chu, oikeasti, kuka noihin muuttaa, ellei muun Suomen väestöä pakkosiirretä Helsinkiin? Kuulostan Klazulta, mutta olkoot niin.
Ei tarvii pakkosiirtää kun porukka muuttaa vapaaehtosesti. Kovat on arviot, että vuoteen 2035 mennessä uudenmaan väki lisääntyy 430 000:lla.
tekijänä Ozie
#37086
Krio kirjoitti:Chea-chu, oikeasti, kuka noihin muuttaa, ellei muun Suomen väestöä pakkosiirretä Helsinkiin? Kuulostan Klazulta, mutta olkoot niin.
Viimeksi kun asuntotilannetta pääkaupunkiseudulla olen seurannut niin ei täällä varsinaisesti liikaa ole asuntoja tyhjillään ja myynnissä. Tekstissähän puhuttiin että yksi torni olisi hotelli, yksi toimistoa ja kuusi asuntoja. Nämäkin valmistuisi kuitenkin vasta 2015 - 2021.
Avatar
tekijänä grendy
#37087
Noniin! That's more like it :D.. Tykkään kyllä oikein paljon (yllättäen) suunnitelmista.. Tornit on jäsennelty hienosti yhteen rykelmään niinkuin pitääkin, ja keskuskortteli oikeasti erottuu alueesta alueen keskuksena. Oikein tyylikäs! Jenkkimäinen mutta tässä tapauksessa tykkään kun tiedän että parin korttelin päästä ei ala omakotitalojen vyöhyke :D
Avatar
tekijänä Janne_H
#37093
Huhhu, 2010-luvusta tulossa selkeästi tornitalojen vuosikymmen Suomessa. Keski-Pasila, Kalasatama, Keilaniemi ja Tampereen keskusareena+SOK. Hitto, Espoon ylivertaisuus tornitalorintamalla heikkenee. Keilaniemen suunnitelmat saanut kunnon haastajia! :D

Näiden uusimpien suunnitelmien myötä Kalasataman alue on noussut ehdottomaksi tornitalojen ykköseksi Suomessa. Ainakin rendereiden tasolla..
- SRV:n 8 kpl 33-20 krs.
- 22 krs.
- 19 krs terassitalo
- 4kpl 16 krs.
- 2kpl 15 krs.
- 14 krs.
- 13 krs.
- 3kpl 12 krs.

yhteensä 21 tornitaloa!
grendy kirjoitti:mutta tässä tapauksessa tykkään kun tiedän että parin korttelin päästä ei ala omakotitalojen vyöhyke
Olet väärässä. Vieressä tulee olemaan kelluvien omakotitalojen vyöhyke. :P
Avatar
tekijänä Chae-chu
#37095
Äläkä Janne unohda Itiksen torneja + Pilvilinnaa + Jätkäsaaren paria tornia + Herttoniemen metriksen tornia + Koivusaarta. Kyllähän noita torneja on paljon suunniteltu, se on sitten eri asia että kuinka monet valmistuvat 2010-20-luvuilla ja kuinka monet jäävät rakentamatta kokonaan.
tekijänä silakkae
#37097
Jumalauta, alkaa olla projektia jos toisenlaista suunnitteilla. Toteutuispa näistä edes muutama, niin voi olla jo tyytyväinen historian huomioon ottaen.
Avatar
tekijänä Janne_H
#37098
Chae-chu kirjoitti:Äläkä Janne unohda Itiksen torneja + Pilvilinnaa + Jätkäsaaren paria tornia + Herttoniemen metriksen tornia + Koivusaarta. Kyllähän noita torneja on paljon suunniteltu, se on sitten eri asia että kuinka monet valmistuvat 2010-20-luvuilla ja kuinka monet jäävät rakentamatta kokonaan.
Tuolla omalla listalla mä hain erityisesti tiettyjä tornitaloalueita, jotka kilpailevat keskenään. Nehän ovat ne Keski-Pasila, Kalasatama, Keilaniemi ja uusimpana tulokkaana Tampereen tornit.

Espoo on selkeästi hallinnut tornitalolistoja Suomessa 90-luvun loppupuolelta viimeaikoihin asti. Tänne Espooseen on myös rakennettu valtaosa Suomen uusista torneista. 5 vuoden sisällä on noussut neljä tornitaloa ja runsaan kymmenen vuoden sisällä kuusi kappaletta. Espoolla on myös ihan hyvin pullat uunissa suunnitteilla olevien tornien suhteen. Keilaranta Tower on selvittänyt kaavoitus/valituspolun ja on kovassa markkinoinnissa parhaillaan. Westendin hotellitorni on saanut myös rahoittajan ja odottaa vain valituksen raukeamista korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Näiden lisäksi on runsaasti muitakin torniprojekteja, niin kuin Yläkerran Espoo -osiosta voi huomata (mm. Suomen korkeimmat asuintornit). Niin ja vielä voisi todeta että korkein parhaillaan rakenteilla oleva torni sijaitsee Espoossa (Sellonhuippu). ;)

Mutta tosiaan, 2010-luku vaikuttaa todella mielenkiintoiselta tornitalojen suhteen. Helsingillä on paljon alkuvaiheessa olevia tornisuunnitelmia ja niiden lähtiessä kunnolla käyntiin siirtyy tornitalojen herruus pääkaupungille. Mukavaa myös että Tamperekkin saa arvoisensa tornijoukkion. Hieno olla talolainen tämmöisina aikoina!
Avatar
tekijänä satama
#37100
No löytyhän niitä kuvia! juuri eilen ihmettelin uutisia lukiessa että mikään ihmeen keskuskortteli Kalasatamassa ja Kalasataman nettisivuilla ei ollut asiasta mitään.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 102