Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Yimby
#36811
Noniin, sohaistaanpas hieman muurahaispesää aiheella täydennysrakentaminen. Helsingissä puhutaan tonttipulasta samaan aikaan kuin lähiöissä on tyhjää tilaa vaikka muille jakaa. Asia jakaa ihmisten mielipiteet, toiset liputtaa luonnon säilyttämisen puolesta, toiset täydentämisen puolesta. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään, mielestäni Helsingin ei kuuluisi laajentua enää ulospäin edes Östersundomiin, vaan samoin kuin koko pääkaupunkisedun, kaupungin tulisi suunnata kasvu nyt pelkästään sisäänpäin. Rakenteesta löysät pois, kuitenkin puistoja ja luontoa jättäen.

Täydennysrakentaminen voitaisiin minusta toteuttaa siten, että rakennetaan katujen varret kerrostaloin, kaupunkipientaloin ja rivitaloin mahdollisuuksien mukaan lähes umpeen, jolloin katutila selkenee ja muuttuu eheäksi ja kaupunkimaiseksi, jättäen alkuperäiset rakennukset ja luontoalueet kortteleiden sisään, ei kuitenkaan siten että alkuperäisten talojen metsämaisemat vaihtuu uuden talon seinään. Näin voisi menetellä myös uusia alueita kaavoitettaessa, kaavoitetaan reilun kokoiset korttelit, rakennetaan ne ulkoreunoistaan kiinni katuun, ja jätetään sisäpuoli luonnontilaan. Sisäpuolelle voisi sijoittaa myös pistetaloja. Näin katunäkymä olisi kaupunkimainen ja luonto löytyy heti sisäpihalta.

Esimerkkinä olen karkeasti täydentänyt ilmakuvan osasta Vuosaarta, kuvasta käy ilmi kuinka paljon alueella olisi mahdollisuuksia rakentaa.

Punaiset ovat kerrostaloja
Siniset kaupunkipientaloja tai rivitaloja

Kuva

Tehokkuus ja ilme kohentuisi huomattavasti, mutta asukkaiden ikkunamaisemaan jää edelleen metsää.
tekijänä Purkki^
#36947
Nojoo onhan siellä tonttia vapaana, muuten aika back to 70's toi suunnitelma. Pari kivaa umpikorttelia kyllä saisi, mutta en oikeen tiedä mitä ajatella rivitaloista kiinni isossa tiessä.
Avatar
tekijänä UPnotOUT!
#36952
Hei ja tervetuloa taloon!

Itse olen aika lialla samaa mieltä näiden lähiöiden tiivistämisestä. Tähän on myös herätty ja tällä hetkellä on meneillään lähiöiden renesanssi -hanke, jolla pyritään hieman tiivistämään näitä löyhiä, hiljenneitä kaljakuppiloiden valtaamia lähiöitä, esim. Haaga, Itäleskus, Herttoniemi...
Tutustu KSV:n sivuilla ko. hankkeisiin.
http://ptp.hel.fi/hanke/

Toinen tapa tosiaan tiivistää on myös rakentaa ylöspäin, kuten Punavuoren merikorttelissa yritetään.

Ongelma on toistaiseksi, varsinkin vanhemman sukupolven edustajilla, että Helsinkiä ei haluta nähdä niin urbaanina, tiiviinä kaupunkina -mieluummin sellaisena maalaiskaupunkina?
tekijänä Purkki^
#36954
Kyllä eri alueet tiivistyy ajanmyötä kun talot vanhenee huonoon kuntoon. Esimerkki Tikkurilasta jossa taloyhtiö myy tontin rakennusyhtiölle joka purkaa 60-luvun kerrostalot ja rakentaa tontille huomattavsti tehokkaammin kun nyt.

Lähtitulevaisuudessa moni taloyhtiö on valinnan edessä. Korjaako vanhan vai myykö koko tontin eteenpäin. Usein myyminen ja vanhan purkaminen on kannattavampaa.
tekijänä Yimby
#36982
Kiitos kiitos, ehkä ensi kerralla osaan sitten kuvan lisätä :P

Paikoittainen rivitalojen/kaupunkipientalojen sijoittelu teiden varsille johtuu ihan siitä että niissä kohdissa on vanhat talot niin lähellä että korkeampi kerrostalo peittäisi niiden maisemat ja auringonvalon, mikäli vanha talo vaan on tarpeeksi kaukana niin kerrostaloa olen kuvassani suosinut.

Esikaupunkien renesanssiin on tullut tutustuttua ja se on kyllä hyvä hanke, onnistunutta jälkeä ovat saaneet jo noilla ensimmäisillä alueilla aikaan. Saa nähdä millä volyymillä tuota täydentämääni aluetta sitten aletaan omalla vuorollaan parantaa. :P Korttelien kokonaan uudestaan rakentaminen olisi kyllä houkuttelevaa. Ylöspäin on myös kannattava suunta, erityisesti keski-Pasilasta odotan Helsingin La Défensea. Ihmisten kummallinen taipumus kaiken uuden vastustamiseen on tosiaan valitettavaa, ja hidastaa kehitystä aivan turhaan.

Muuten, näinä Helsingin "tonttipula"-puheiden aikoina tuli vihdoinkin realistinen uutinen käyttämättömän rakennusmaan tilanteesta: http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseu ... iseudulla/ Suunta alkaa selvästi olla kohti parempaa maankäyttöä ja kaupunkikuvaa. :smt023
Avatar
tekijänä Chae-chu
#39466
Tuo on kyllä hyvin paikalleen sopiva ja ihan kivan näköinenkin talo, harmi vaan että noitten asuntojen pohjaratkasu taisi olla ihan perseestä jos en väärin muista. Kalliossahan on nyt toinenkin täydennysrakennuskohde rakenteilla, olikohan se nyt kolmannella linjalla.
Avatar
tekijänä UPnotOUT!
#39467
Taitaa olla se uusi rakennus osoitteessa Kolmas linja 4.
Siellä mainitaan olevan vuonna 2011 valmistunut talo.
http://asunnot.oikotie.fi/talo/44627/ko ... 4-helsinki

Toinen suurehko täydennysrakennusprojekti on meneillään Tehtaankadulla, Kätilöopiston tontilla. Venäjän suurlähetystö rakennuttaa sinne asuinrakennuksen ja muita tiloja.
Tällä hetkellä siellä on todella iso kallioon louhittu monttu

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/K%C ... SI1KA02mdb
Avatar
tekijänä UPnotOUT!
#40797
Tämä kenties hieman vanha juttu, mutta laitanpa kuitenkin muistin virkistykseksi, eli Sepänkatu 13, Helsinki -osoitteeseen rakennettiin äskettäin ihan mukava täydennys entisen postin kohdalle.
Ennen:
http://www.korttelit.fi/rakennus.php/id/992

Jälkeen:
http://www.google.fi/imgres?imgurl=http ... m=1&itbs=1


Olisi mukava tietää miten naapurirapun asukkaille kompensoitiin ikkunoiden menetys. Varmaan jonkinlainen diili lienee tehty?
Avatar
tekijänä Clepe
#40814
Miksiköhän tohon piti silti jättää tommonen matalampi osa? Muuten ihan mukavan näköinen talo.
Avatar
tekijänä RV
#51792
Clepe kirjoitti:Blogasin Munkkiniemen ja Munkkivuoren yhdistämisestä täydennysrakentamisen avulla.http://neljasataatuhatta.blogspot.fi/20 ... lalle.html
Tuo siirtoajatus oli erittäin mielenkiintoinen! Veikkaan, että tällaista on varmasti aikoinaan pohdittu. Itse toki siirtäisin väylää moottoritienä osin katettuna, itse et näin varmasti kelaillut ;) Myöntänet kuitenkin, Clepe, että Pasilanväylän myötä, kun Turunväylä tunneloidaan Munkkivuoren-Munkkiniemen alueella (muistaakseni) n. 500 metriä länteenpäin nykyisestä alkupäästä, ovat hyödyt tästä varsin merkittävät.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17