Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Juna
#34239
Aloitetaanpa tälle aiheelle oma threadinsa, ettei mene keskustelu panoraama-threadissa aivan sivuraiteille.

Kuva

Jin Mao on minunkin mielestä yksi onnistuneimmista superkorkeista pilvenpiirtäjistä. Onnistunut niin alhaalta kuin ylhäältäkin päin. Huvittavaa sinänsä, että superkorkeita voi nykyään tarkastella ylävinkkelistäkin. Sisätilat ovat samaa luokkaa: 28 kerroksinen atrium tekee upean vaikutuksen, ja sitäkin voi tarkastella sekä ylhäältä, että alhaalta päin.

Skidmore, Owings & Merrillin ideana tornissa on ollut perinteiset aasialaiset pagodit. Sen ulkoinen muoto jakautuu pystysuunnassa 16 osaan, joista jokainen on 1/8 osaa alempaa matalempia samoin kuin pagodeissa. Alla kuva Shanghain naapurikaupungissa Suzhoussa sijaitsevasta Beisi-pagodista, joka on korkein pagodi Jangtse-joen eteläpuolella. Siitä näkee hyvin kuinka Jin Maon muodot seuraavat samaa vanhaa ideaa kuin tässä 1100-luvulla rakennetussa rakennuksessa.

Kuva

Jos kiinassa menee mittasuhteet välillä sekaisin korkeuksiaen ja ihmismäärien kanssa, niin ne menevät myös historiallisesta näkökulmasta. Suzhoun kaupunki nimittäin oli vaatimattomat 2500 vuotta vanha mesta.
Purkki^ kirjoitti:
Harmi vaan kun nykyään rakennetaan väljästi, niin jää New York tyyliset "kanjonit" puuttumaan.
Pudongin alue, jossa Jin Mao kavereineen sijaitsee, tosiaan on varsin harvaan rakennettu, mitä en toisaalta pidä pahana asiana. Esimerkiksi New Yorkissa käy välillä, ettei "näe metsää puilta", jos ilmaisua voi käyttää tässä merkityksessä. Uskonpa, että itäaasialaisissa kaupungeissa kyse on jälleen feng shuin periaatteesta, miksi kaupunkia rakennetaan harvempaan kuin länsimaissa. Korjatkaa jos olen väärässä. Esimerkiksi Japanissa tietty määrä auringonvaloa pitää päästä paistamaan naapurin tontille. Tämän vuoksi tiheimmillä alueilla Tokiossa on rakennettu peilijärjestelmiä heijastamaan tarvittava määrä valoa naapurille. Mielestäni tuossa on ihan järkeä, sillä kaupungista ei tule siten niin ahdistava joillekin, vaan siellä on tilaa hengittää.

Pudong toki on vielä kesken, joten kyllä se tuosta tiivistyy aika runsaasti. Etäämmällä kanjoneita kyllä löytyi ihan riittävästi. Shanghaissa nimittäin on tällä hetkellä eniten tornitaloja kuin missään muualla. Niitä on 4000 kun kakkoseksi jäävässä Hong Kongissa rakennuksia on 2000. Aika huima ero.

Tässä vielä näkymää keskustaan päin.
Kuva

Mulla aika ei riitä pitkien kuvakertomusten tekemiseen koskaan, joten laitan lisää taas varmaan viikon päästä.
Avatar
tekijänä Klazu
#34243
Onko tulossa muualtakin kuin Shanghaista kuvia, vai mistä otsikko "Kiina"? Olisi varmaan paree myös tuolla ulkomaat -osastossa. Näitä kuvasarjoja voisi hieman paremmin niputtaa samoja kaupunkeja samoihin ketjuihin, niin olisi helpompi selata. Ei tarvitse joka henkilön jokaiselle yksittäiselle reissulle omaa ketjuaan... ;)

Aiheeseen liittyen, tuo eka kuva on varmaan mukavin kuvakulma miten nuo kaksi rakennusta saa asettumaan. :smt023
Avatar
tekijänä Krio
#34260
"Kiinan projektit" olisi varmaan paras otsikko triidille?
Avatar
tekijänä JR
#34262
Jatketaan nyt täällä tuota keskustelua Shanghaista, kun ei välttämättä sovi panoraama-ketjuun.
http://taloforum.fi/viewtopic.php?p=34227#p34227
Klazu kirjoitti:Itsekään en oikein tykkää Pudongin alueesta kahdesta syystä: ensinnäkin rakennukset ovat todellakin sangen harvassa.
..tai sitten niitä vain on vielä liian vähän. Mittailin tornien välisiä etäisyyksiä, ja suunnilleen sitä samaa sataa metriä se on kuin esim. New Yorkissa. Voisitko siis tarkentaa tuota näkemystäsi. Mitä oikeastaan tarkoitat "harvalla"?

Yksi selkeä ero on se, että nuo Shanghain rakennukset ovat pääosin pistetaloja. Liekö tämä sitten syy siihen, että alue vaikuttaa harvaan rakennetulta. Tornien väliin jää enemmän maatilaa.

Klazu kirjoitti:Lisäksi siellä on aivan liikaa maamerkkirakennuksia, jotka jokainen yrittävät syöstä vanhan maamerkin sijaltaan. Liian sekaisa kokonaisuus.
Etkös sinä nimenomaan odota suunnilleen jokaiselta rakennukselta jotain uskomatonta WOW-arkkitehtuuria? Ainakin sellainen kuva on jäänyt mieleen, kun kommentoit usein ihan perusrakennuksia tylsiksi laatikoiksi tms. Vai oletko nyt kuitenkin sitä mieltä, että fillereitä tarvitaan?
Avatar
tekijänä Klazu
#34266
On sekin, kun sana "harva" ei ole suomea puhuvalle selvä. :)

JR hyvä, ota se silmä käteen ja katso New Yorkin ja Shanghain satelliittikuvia. Ovathan nuo kaupungit ovat kuin yö ja päivä tiheydessä, New Yorkin eduksi.

Niin kauan kun sitä Shanghain masterplania ei joku jostain kaiva, on vaikea uskoa lukuisten fillereiden tuloon Pudongin alueelle. Rakennukset ovat jo selkeitä pistetaloja pihojensa keskellä. Toki tuokin tiiviiltä näyttää sivulta katsoen, kun rakennukset eivät ole riveissä, mutta ylhäältä ja satelliittikuvista CBD:n harvuus on päivänselvä. Uskoisin myös, että tuossa katutasolla vaikutelma ei ole kovin tiivis, vaikka talot ovatkin korkeita.

Ja äläkä jälleen yritä laittaa sanoja suuhuni. Jos olen odottanut Musiikkitalon ja Katajanokan hotellin kaltaisilta projekteilta wow-arkkitehtuuria, en liene ainoa. Sitähän sitä on kaikki tahot peräänkuuluttaneet, mutta toteutumatta jäi. Se että joku Leppävaara on 90-/2000-luvun bulkkia on ihan ok. Lähiöön kuuluu lähiönarkkitehtuuri, eikä todellakaan ole tarvetta millekään wow:lle. Tietysti ei sekään estä tekemästä rakennuksista edes pienesti kiinnostavia ja toisistaan eroavia (muutenkin kuin maalilla)... :smt028
Avatar
tekijänä JR
#34269
Klazu kirjoitti:On sekin, kun sana "harva" ei ole suomea puhuvalle selvä. :)
Kielissä on se ärsyttävä piirre, että kaikilla sanoilla ei usein ole yhtä täsmällistä määritelmää.
Klazu kirjoitti:JR hyvä, ota se silmä käteen ja katso New Yorkin ja Shanghain satelliittikuvia.
Niin, johtuuko tuo ero nyt siitä, että New Yorkissa on enemmän tornitaloja, vai siitä, että Shanghaissa "rakennetaan väljästi"? Olen sitä mieltä, että ensimmäinen vaihtoehto on pääasiallinen syy. Perustelinkin tämän aikaisemmassa viestissä mittaamalla tornien välisiä etäisyyksiä. Shanghaissa tornien "paikallinen tiheys" on siellä täällä samaa luokkaa kuin New Yorkissa. Eli siellä ei ilmeisesti ehdoin tahdoin rakenneta väljästi. Näinhän Purkki^ viestissään käytännössä sanoi, ja sinä tunnuit olevan samaa mieltä. Itse asiassa, hän esitti vielä voimakkaamman väitteen, että nykyään kaikkialla rakennetaan "väljästi". Oletko samaa mieltä?

Klazu kirjoitti:Ovathan nuo kaupungit ovat kuin yö ja päivä tiheydessä, New Yorkin eduksi.
Olettaen, että suurempi tiheys on etu, ja tarkastelupinta-ala riittävän suuri.

Klazu kirjoitti:Niin kauan kun sitä Shanghain masterplania ei joku jostain kaiva, on vaikea uskoa lukuisten fillereiden tuloon Pudongin alueelle.
Miksi oletat, että Shanghailla on joku masterplan? Jopa kommunistisessa Kiinassa tuo kuulostaa aika kovalta.

Klazu kirjoitti:Rakennukset ovat jo selkeitä pistetaloja pihojensa keskellä. Toki tuokin tiiviiltä näyttää sivulta katsoen, kun rakennukset eivät ole riveissä, mutta ylhäältä ja satelliittikuvista CBD:n harvuus on päivänselvä. Uskoisin myös, että tuossa katutasolla vaikutelma ei ole kovin tiivis, vaikka talot ovatkin korkeita.
Pistetaloja ovat kyllä, mutta tornien välinen etäisyys ei noissa paikallisissa klustereissa ole merkittävästi suurempi kuin "tiheissä kaupungeissa", kuten olen yrittänyt sanoa. Tässä juuri näenkin ongelman tuossa käyttämässäsi sanassa "harva". Jos pistetalojen sijaan tornien ympärillä olisi matalampaa rakennuskantaa (umpikorttelit), olisivatko tornitalot vähemmän harvassa?

Klazu kirjoitti:Ja äläkä jälleen yritä laittaa sanoja suuhuni. Jos olen odottanut Musiikkitalon ja Katajanokan hotellin kaltaisilta projekteilta wow-arkkitehtuuria, en liene ainoa. Sitähän sitä on kaikki tahot peräänkuuluttaneet, mutta toteutumatta jäi. Se että joku Leppävaara on 90-/2000-luvun bulkkia on ihan ok. Lähiöön kuuluu lähiönarkkitehtuuri, eikä todellakaan ole tarvetta millekään wow:lle. Tietysti ei sekään estä tekemästä rakennuksista edes pienesti kiinnostavia ja toisistaan eroavia (muutenkin kuin maalilla)... :smt028
En suinkaan yritä laittaa sanoja suuhusi. Jotta tämä olisi tullut erityisen selväksi, kirjoitin edellisessä viestissä: "Ainakin sellainen kuva on jäänyt mieleen, kun kommentoit..." Enkä suinkaan tarkoittanut Musiikkitaloa tai Katajanokan hotellia. Olet kommentoinut vastaavaan tyyliin mm. Matinkylän HOASin (!) kerrostaloja.
Avatar
tekijänä huopa
#34301
Pitää nyt kommentoida kerran aihe on itselle mieluinen.. jos joku selailee skyscrapercity.com foorumeita, niin on saattanut huomata että siellä on aika paljon myös kiinasta keskustelua (enemmän ainakin kuin skyscraperpage.com foorumeilla) ja jotkut ovat nähneet kovasti vaivaa listatakseen kiinan isot projektit. On melko hämmästyttävää huomata että Kiinassa on tällä hetkellä jo 45:stä rakennetusta 300m+ tornista 14 (13 usassa) ja 81:stä rakenteilla olevasta 300m+ tornista (niitä on todella niin paljon!) 33.. eli kiinan rakennusbuumi on todella massiivinen.

Jos tiheitä kaupunginosia kiinasta lähtee hakemaan, niin toki ensimmäisenä pitää katsoa Hong Kongia. Korjataan tuohon aikaisempaan väitteeseen tornitaloista, että Hong Kong on kaikilla mittareilla edelleen tornitalojen kuningas. Shanghaissa on 4000 "high-rise" tönöä, i.e. 12+ kerrosta, mutta Hong Kongissa niitä on ilmeisesti pian 10 000 (tällä hetkellä emporis.comin kannassa niitä on jotain 7000 mutta se projekti valitettavasti on jäänyt pahasti jälkeen kiinan rakennusvauhdista jo vuosia). Vertailun vuoksi New Yorkissa 12F+ rakennuksia on noin 5600 ja Chicagossa ~1000 (nämä on aika tarkat luvut myös). Muita todella tiheästi rakennettuja kiinan kaupunkeja ovat Shanghai (se Puxin puoli, Pudong on uutta ja väljempää, ainakin jos lasketaan vain yleisesti kaikki rakennukset ja tyhjä tila niiden välillä), Guangzhou ja ilmeisesti Chongqing on jopa Shanghaitakin tiheämpi. Tässä joku random kuva Chongqingistä:
Kuva

Jos joku on käynyt/tulee käymään lähiaikoina kiinassa niin kuvia saa laitella (nam).. itselläni oli kova meininki mennä kiinaan ensi vuonna, mutta saas nähdä antaako aika/raha parivaljakko myöten.

edit: typot.
Avatar
tekijänä Klazu
#34328
Tarkennetaan nyt vielä sen verran, että Shangain kohdalla puhuin vain ja ainoastaan Pudongin alueen harvuudesta, joka on se "Shanghai" ulkomaalaisille. Kaupungin käyntikortti. Sille olisi edelleen kiintoisaa nähdä masterplan, pakkohan semmonen on Kiinassakin olla! Vai millä muulla perusteella rakennuslupavirasto noita tontteja siellä kaavoittaisi...
Avatar
tekijänä huopa
#34392
Joo, kyllä pudongilla on masterplan. Olin jopa joskus vuosina 1999-2001 yhteyksissä siihen "pudong development co." firmaan joka on vastuussa sen alueen isoimmista kehityshankkeista yms.. Niillä oli sivut jossa oli Pudongin koko masterplan esiteltynä ja eriteltynä, mutta ne sivut on jo hävinneet vuosia sitten. Ei tullut itsellenikään talleteltua niitä mihinkään enkä nyt googlestakaan löytänyt heti noita suunnitelmia. Veikkaan että ne kyllä on varmaan joillain kiinankielisillä sivuilla jos vain osaisi etsiä. Jos käy Shanghaissa niin voi käydä kaupungin rakennusviraston esittelygalleriassa joka on People's Square aukiolla ja on käsittääkseni edelleenkin ilmainen. Siellä saa katsella sitä pienoismallia koko kaupungista, joka näyttää suunnilleen tältä:
Kuva

UUPS, eikun tarkoitin tietysti tällaista mallia:
Kuva
Avatar
tekijänä Klazu
#34397
Kiitti kuvasta. Taitaa Pudong olla pitkälti tuon mallin mukainen tänä päivänä? Ihme paikka kyllä, kun on puolenkilometrin super-korkeiden vieressä tuollaisia muutaman kerroksen taloja rivikaupalla. Vastaranta on puolestaan melkoinen tornitalojen meri. Hulppean näköinen, vaikka ei niinkään omaan mieleeni se kaikkein upein kaupunkirakenne. Kiinan väkimäärällä ei vaan ole vaihtoehtoja, kuin asuttaa ne sadat miljoonat torneihin.
Avatar
tekijänä eskimo
#34398
Todella viehättävä malli - ja mitkä sukat!
Shanghaissa 2 - 3 kerroksiset laajat siirtomaakauden kaupunginosat väistyvät kiihtyvää vauhtia. Tornitalot ovat luonnollinen tapa rakentaa uusia asuntoja vanhan rakenteen päälle. Toinen tapa Kiinassa on rakentaa 5-8 kerroksisten lamellitalojen tiukkoja rivistöjä itä - länsisuunnassa (Bauhausin koulukunnan hengessä?).

Kuva

Tornitalot ovat ihan ydinkeskustaa lukuunottamatta asuintaloja. Taloissa ei ole keskitettyä lämmitystä tai ilmanvaihtoa. Jokaisella asunnolla on oma ilmapumppu, joka lämmittää ja jäähdyttää. Ilmapumput antavat julkisivuille oman lisänsä.
Kuva.
Avatar
tekijänä Klazu
#34405
Mahdollisimman halvalla kun tehdään, niin eipä niistä mitään muuta löydy, kuin seinät ja (toivottavasti) pystyssä pysyvät perustukset. Venäjällä sama malli, että asunnon ostaja ostaa vain seinät ympäriltä ja kaiken muun saa tehdä itse, lattioiden suoristuksesta lähtien.

Onhan nuo Aasian taloröykkiöt jo itsessään aika ankeita asua, mutta juuri nuo sekaiset ilmanvaihtokoneet pitkin seiniä, pyykit roikkumassa ikkunoista, sekä kaikista osasista parin vuoden jälkeen valuvat ruostevanat tekevät noista kyllä melkoisen ankeita kortteleita. Mutta pakko rakentaa, kun populaa on kuin kärpäsiä. :smt009
Avatar
tekijänä eskimo
#34407
Tässä vielä Shanghain "harvaa" kaupunkirakennetta ydinkeskustan ulkopuolelta:

Kuva
tekijänä Karsinooma
#34409
Jos jotain muuten kiinnostaa niin Chongqingin kasvusta on tehty joskus 2007 paikkeilla melko hyvä dokkari, mikä tuli mtv3:ltakin. Jos kiinnostaa katsoa niin tuossa dokkarissa näytetään millaiset tyypit tuon rakentamisen takana on ja millaista se vauhti rakentamisen ja talouskasvun suhteen onhttp://www.factualtv.com/documentary/Ch ... rgest-City . Mielestäni tuo meininki on sairasta ja ei tule kannattamaan pidemmän päälle siinä vaiheessa kun kiinalaiset alkavat vähän vaurastumaan ja vaatimaan oikeuksiaan ja ympäristö alkaa vedellä viimeisiään.
Avatar
tekijänä huopa
#34434
tuo dokkarihan oli aika mainio. Kuvastaa hyvin noita kiinan kasvun ongelmia. Tosin se ei jää kyllä epäselväksi etteikö kiina olisi maailman suurin talousmahti 20v päästä. Siihen ei kyllä mahda mikään konsti.
Osaa kiinalaisista varmaan harmittaa noiden vanhojen alueiden jyräily joskus myöhemmin, mutta semmostahan se on kovalla nousukaudella ja vauhdilla kaungistuessa. Olihan näitä samoja ilmiöitä kaikissa länsimaissa jokaisen kasvukauden aikana, tietysti pienemmässä mittakaavassa kun on pienempiä maitakin. Kiina on iso maa ja sillä no siten isommat ongelmatkin.

edit: pakko kyllä sanoa että se Chongqingin niemi missä ne isoimmat tönöt lepää on kyllä melkosen urbaania maisemaa.. aivan manhattan tasoa. Lisäksi jos joku kuikkaa skyscrapercity.comin foorumille ja sieltä joku kiina thread supertall otsikkojen alla niin näkee kuinka monta 300m+ taloa sinne on vielä tulossa (!!!). 1.3 miljardin ihmisen vaurastuminen näkyy kyllä.

Kiinan vaurastumistahan sanotaan muuten maailman suurimmaksi yksittäiseksi köyhyyden poistajaksi maailmassa. Se tosin saattanee jollain aikavälillä tarkoittaa fyysisten kulutustuotteiden kallistumista länsimaissa sillä jotkut raaka-aineet ovat melko rajallisia ja alkavat kallistua kysynnän mukana varmaan kohta. Mutno, saas nähdä miten käy.