Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
Avatar
tekijänä Jari
#30547
Oulun tornitaloprojekteille ei ole aiemmin ollut omaa ketjuaan, mikä on aiheuttanut sekannusta, kun korkeista taloista on kirjoiteltu milloin Alakerran projekti- ja visioketjuun, milloin Aulaan. Pohjois-Suomen pääkaupunkiin on suunnitteilla useita yli kymmenkerroksisia rakennuksia, joten minusta on hyvä, että ne kootaan yhteen paikkaan. Jos jokin projekti herättää erityisen laajaa kiinnostusta, voidaan se erottaa omaksi puukseen.

Ensimmäisessä viestissä esittelen lyhyesti Ouluun sunnittelilla olevia tornitaloja (perustuu pitkälti omaan muistiini, joten korjatkaa asiavirheet). Jatkossa tässä ketjussa voi keskustella torneista, julkaista uutisia, esitellä omia kuvia talojen rakentamisesta jne.

Vänmanninsaaren tornitalo

Kauppatorin rantaan on suunniteltu jo 1960-luvulta lähtien suuria muutoksia. Kuvassa on osa arkkitehtipariskunta Jaatisen monumentaalikeskustasta, josta on toteutettu teatteri (etualalla), kirjasto (edellisen takana) ja nykyisin Radisson BLU -nimeä kantava hotelli (kuvan oikeassa laidassa). Tämän hetkisessä asemakaavassa on lisäksi merkintä 22-kerroksiselle virastotalolle.

Tornitalosuunnitlemat ovat olleet kovin pitkään haudattuina eikä kukaan ole uskonut, että pytinki vielä joskus rakennetaan. Keväällä Skanska kuitenkin ilmoitti haluavansa rakentaa Hilton-hotellin. Tekninen lautakunta ei antanut Skanskalle tonttia paraatipaikalta, vaan halusi järjestää julkisen kilpailun ja katsoa, onko muita halukkaita rakentajia. Tänään ilmestynyt Forum24-lehti kertoi, että virkamiehet haluavatkin Hiltonin kaikin keinoin pohjoiseen. Voikin olla, että Skanska pääsee jo tämän vuoden aikana hakemaan kaavamuutosta, joka ei missään nimessä ole läpihuutojuttu, sillä vieressä ovat sekä Pikisaaren käsityöläismiljöö että Kauppatorin historiallinen kaupunkikuva.

Ydinkeskustan uudet tornit

Ydinkeskustaan on kaavailtu useampaan kortteliin taivaisiin kurkottavia rakennuksia. Galleria- ja Pallas-kortteliin on piirrelty 12-kerroksisia, ja Yhdystorni-korttelin nykyiset 10- ja 8-kerroksiset tornitalot ovat saamassa pari kerrosta lisää. Yhdystorni-korttelin rakennukset olisivat toteutettavissa ilman kallioparkkia, mutta Gallerian ja Pallaksen tornit taitavat jäädä rakentamatta, jos kalliotiloja ei tule. Klubitalon korotus on saanut kaavoittajalta luvat, mutta rakentamisen aloitusta odotetaan vielä.

http://ouka.fi/tekninen/Suunnitelmat/Pr ... .asp?ID=84
http://ouka.fi/tekninen/Suunnitelmat/Pr ... .asp?ID=91
http://ouka.fi/tekninen/Suunnitelmat/Pr ... asp?ID=110

Raksila
Raksilaan on rautatieaseman ympärille muodostuvan matkakeskuksen vastapainoksi suunniteilla useita tornitaloja. Alustavissa suunnitelmissa on aseman tuntumaan merkittynä kolme 12-kerroksista ja yksi 16-kerroksinen tornitalo. Lisäksi yhdessä suunnitelmassa on kaupunginosan toisella reunalla Teuvo Pakkalan kadun ja Kajaanintien risteyksessä yksi 10-kerroksinen.

Välkkylä-Kontinkangas

Opiskelijakaupunginosa Välkkylään on kaavoitettu 12-kerroksinen Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön vuokratalo.

Toiselle puolen moottoritietä, yliopistollisen keskussairaalan viereen suunnittelee niinikään opiskelijoille asuntoja järjestävä yhteisö Otokylä ry 16-18 kerroksista taloa. Tästä en ole tuon uutisen jälkeen kuullut mitään konkreettista, tosin tähän reilu kuukausi sitten julkaistuun artikkeliin on haastateltu hankkeen puuhamiestä.

Nämä projektit pitäisi saada tämän vuoden puolen käyntiin, koska valtiolta on tarjolla 10 000 euron porkkana per asunto. Kiire tulee varsinkin jälkimmäisen kohdalla. Tässä vielä yksi uutinen

Länsitoppila
Ks. Samin ansiokas esitys projektiketjusta. Kaavamuutoskarttoja löytyy täältä, mutteipä niistä mitään selvää pienen fontin takia saa.

Oulun Portti (Kaakkurin länsipuoli)
Vieläkö joku tämän muistaa? Kannattaa katsoa Iggyn esitys muutaman vuoden takaa. Minua ei haittaisi, vaikka tämä viivästyisi vielä toisetkin kymmenen vuotta.

Etu-Lyötyn toimistotornit
Nykyisessä kaavassa Etu-Lyötylle on radan varteen sijoitettu neljä kahdeksankerroksista toimistotaloa. Viereiseenkin kortteliin oli alunperin tarkoitus rakentaa toimistoja, mutta niiden sijaan rakennetaan paraikaa asuntoja. Koska Lyötyn työssäkäyntialue jäi haaveeksi, voi olla, että radanvarren taloistakin tulee asuintaloja.

"Tornitalous" näiden kohdalla on hieman kyseenalaista, koska kerroksia on vain 8 ja rakennusmassalla on leveyttä yhtä paljon kuin korkeutta. Toimistotalon kerroskorkeus on kuitenkin hieman korkeampi kuin asuintalon (3,7m ja 3m), joten päätin ottaa nämäkin mukaan listaan.
Viimeksi muokannut Jari, 10.06.10 20:13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#30563
Ensimmäisen Oulu-ketjun avaaminen yläkertaan on historiallinen hetki!! :smt025

Visioketjun kriittisistä kirjoituksistani huolimatta en halua leimautua meneillään olevan kehityksen vastustajaksi. Koko ajan ykkösprioriteettina on ollut Oulun rakentuminen ennen kaikkea suuremmaksi ja näyttävämmäksi kaupungiksi, joten nyt kun tällaista kehityssuuntaa tarjotaan, niin siihen on oltava ehdottoman tyytyväinen. Pelkään tosin että taloudelliset syyt kaatavat vähintäänkin osan näistä hankkeista, mutta muuten ei voi kuin todeta, että kaupunki on valinnut oikean kehityssuunnan! :)

Pidän itse kaupungin ykköshankkeena asemanseutua, ja toivon, että jos vain osa suunnitelmista toteutuu, niin se sitten. Laitan alle omalla vastuullani kaksi väliraportista skannaamaani kuvaa asema-alueen suunnitelmista, raportin tuottajia Oulun kaupunkia ja teknistä keskusta kunnioittaen.

Raksilan alueesta on esitetty neljä eri kehitysvaihtoehtoa, joissa asema-alueen osalle on kaksi vaihtoehtoa, nämä alla olevat:

Kuva


Kuva
Avatar
tekijänä Jari
#30566
Iggy.P kirjoitti:Ensimmäisen Oulu-ketjun avaaminen yläkertaan on historiallinen hetki!! :smt025
Kumma kun kukaan ei ole aikaisemmin aloittanut. Eipä tarvettakaan ole suuremmin ollut, kun ainoa Taloforumin aikana valmistunut tornitalo on Kaakkurin Sirius (12 kerrosta?). Suunnitelmia on kyllä viime vuosikymmenenkin aikana ollut, mutta ylimmät kerrokset on aina jätetty pois: Alppila, Matkakeskus ja viimeisimpänä Limingantulli (Etelätullina markkinoitu alue).
tekijänä bitterfly
#30570
Mikä muuten on Oulun tornitalotilanne, mikä on korkein ja kuinka monta yli 11-kerroksista on olemassa?
Avatar
tekijänä heikki.
#30571
Iggy.P kirjoitti:mutta muuten ei voi kuin todeta, että kaupunki on valinnut oikean kehityssuunnan! :)
Komppaan! :)

Täytyy oikeasti taputtaa kaupungin virkamiehille, että ovat vihdoinkin saaneet hyvät, kokonaisvaltaisemmat suunnitelmat Keskustaan aikaiseksi ja kansalaisiakin niistä informoitua. Toivon vain, että linja pitää loppuun asti eikä tehdä niitä ainaisia kompromisseja, joihin tornitalojen kohdalla on useimmiten ajauduttu.

Rahoituksen kanssa tulee varmasti mutkia matkaan, mutta nyt kun suunnitelmat ovat selvemmät koko alueella ja päättäjätkin ilmeisen sitoutuneita kehittämiseen niin mahdollisuudet onnistua ovat huomattavasti paremmat. Vielä, kun tajuavat laittaa Keskustan kehittämisen todellakin ykkösprioriteetiksi useammaksi vuodeksi ja muu kaupungin kehittäminen tehdään kokonaisuutena, Keskustan ollessa sen veturi.
Avatar
tekijänä Jari
#30644
Niinhän siinä sitten kävi, ettei Oulun tavallisia käytäntöjä haluttu noudattaa, kun kysymyksessä on kansainvälinen suuryritys.

http://www.kaleva.fi/uutiset/hiltonille ... aus/858980
Kaleva kirjoitti:Hiltonille tehtiin Oulussa varaus
Kaupunginhallitus päätti tiistaina varata Oulun Vänmanninsaaresta suoralta kädeltä Skanska Talonrakennus Oy:lle ja Hilton Hotelsille tontin hotellin suunnittelemista varten. Varaus on voimassa maaliskuun loppuun 2011. Tekninen lautakunta oli esittänyt sovellettavaksi yleistä hakumenettelyä.

Tekninen keskus sai tehtäväkseen valmistella Vänmanninsaareen tarvittavan asemakaavan muutoksen ja tontinluovutusperiaatteet sekä yksityiskohtaiset tontinluovutusehdot. Skanskan ja Hiltonin kanssa sovitaan varausajan umpeutumiseen mennessä myös Vänmanninsaarta koskeva yhteistoiminta- ja laatusopimus, jossa ratkaistaan tarkemmin, mitä Vänmanninsaareen lopulta rakennetaan.

Nykyisen asemakaavan mukaisesti Oulun kaupunginteatterin ja -kirjaston kanssa samaan saareen on mahdollista rakentaa 22-kerroksinen tornitalo.

Skanska ja Hilton Hotels ovat yhteishakemuksella hakeneet Vänmanninsaaren rakennuspaikkaa molempien yritysten nimiin. Hakijat ilmoittavat tavoitteidensa olevan yhtenäiset Oulun kaupungin kanssa.

Niinpä yhtiöt ovat valmiit toteuttamaan hotellitornin lisäksi noin 2 800 neliön kokoisen "Merisalin", joka voisi toimia Oulussa kaupungin toivomana kongressikeskuksena. Hotellitornin kokonaisala olisi noin 9 500 neliömetriä.

Vihreät esittivät, että ratkaisua olisi lykätty elokuuhun, mutta esitys kaatui 11--2. Samoin luvuin kaatui vihreiden esitys julkisesta hakumenettelystä.

Kaupunginhallitus päätti, että Kaarlenväylän suuntaisesti kauppatorin ja Autorannan pysäköintialueen väliin ryhdytään suunnittelemaan niin sanottua "Elämysten keskusta". Tuon keskus tulee julkiseen hakuun ensi syksynä. Tekninen keskus valmistelee tarvittavat tontinluovutusehdot etukäteen.

Uusien suunnitelmien myötä kauppatorin kunnostuksen kakkosvaihe EU-hankkeena keskeytetään.

Kari Sankala
bitterfly kirjoitti:Mikä muuten on Oulun tornitalotilanne, mikä on korkein ja kuinka monta yli 11-kerroksista on olemassa?
Laskujeni mukaan 12-kerroksisia on yhteensä viisi. Kaupungin korkeimmaksi mainitaan usein Kaakkurissa sijaitseva Oulun Sirius, joka valmistui vuonna 2002. Muut neljä ovat Sairaalarinteen pistetaloja, jotka ovat kaikki samanlaisia kuin näissä DFoxin kuvissa.
tekijänä DFox
#30645
Jari kirjoitti:
Nykyisen asemakaavan mukaisesti Oulun kaupunginteatterin ja -kirjaston kanssa samaan saareen on mahdollista rakentaa 22-kerroksinen tornitalo.
Valittaminen tästä lienee vaikeaa koska kaava on lainmukainen ja "vanha". :)
Jari kirjoitti:Uusien suunnitelmien myötä kauppatorin kunnostuksen kakkosvaihe EU-hankkeena keskeytetään.
Mitä kauppatorin kakkosvaihe piti sisällään? talvitori?, viihdekeskus?, hotelli?, aittojen siirtoja?

Mahtuuko alueelle monta hotellia?

http://www.kaleva.fi/plus/Oulun-torille ... lia/833342
tekijänä bitterfly
#30646
Jari kirjoitti: Laskujeni mukaan 12-kerroksisia on yhteensä viisi. Kaupungin korkeimmaksi mainitaan usein Kaakkurissa sijaitseva Oulun Sirius, joka valmistui vuonna 2002. Muut neljä ovat Sairaalarinteen pistetaloja, jotka ovat kaikki samanlaisia kuin näissä DFoxin kuvissa.
No sittenhän tilanne melkein sama kuin Turussa
Avatar
tekijänä Iggy.P
#30648
Nämä uusimmat käänteet saavat touhun näyttämään hosumiselta. Eikös tässä ole kysymys niistä elvytysrahoista? Nopeasti toteutettavat hankkeet - kuten Vänmannin saaren torni - ovat nyt vahvoilla. Riskinä tässä on luonnollisesti se, että muuta ei sitten toteudukkaan, jolloin kokonaisuus näyttäisi ainakin omissa silmissäni vähintäänkin hölmöltä - tornitalo tuulisen ja suurimman osan vuodesta tyhjän torin reunalla muun keskustan jatkaessa nuupahtanutta elämäänsä.

Toivottavasti niin ei sentään käy, vaan muitakin hankkeita toteutuu. Jos torialueelle rakentuu näistä ehdotetuista rakennuksista jokin, niin toivon että vain tuo torni. Elämyskeskus ja radissonin laajennos olisivat kaikkein pahimmat alueen tärvelijät. Elämyskeskus peittäisi tämän alla olevan näkymän:


Kuva

Sen jälkeen voi Oulusta perustellusti sanoa että "tässä kaupungissa kaikki on rumaa"! Vai kertoisiko joku näiden hankkeiden kannattajista minulle mistä kohdasta Oulu näyttäisi vielä hyvältä tämän maiseman peityttyä?
Avatar
tekijänä heikki.
#30650
Tuota maisemaa EI kyllä missään nimessä saisi peittää. Alkuperäiset suunnitelmat torin alueelle ilman Monitoimitaloa ovat huomattavasti paremmat ja säilyttävät kauppatorin luonteen. Tornihotelli, aittojen järjestely kujaksi ja hotelli kauppahallin taakse ovat kannatettavia, mutta koko leveydeltään torin näkymät pilaava "elämysten keskus" ei sovi lainkaan paikalle. Siinä mielessä, kun aikaisemmin kehuin torin suunnitelmia ja Juha Paldaniuksen arkkitehtitoimiston havainnekuvaa en ottanut niin vakavasti huomioon Kaarlenväylän suuntaista rakennusta, koska oletin, että nykyisellä jo aloitetulla urakalla mentäisiin eteenpäin.

Monimutkainen linkki aikaisempaan Oulun kauppatorin kehittämisen yleissuunnitelmaan:

http://www.google.fi/url?sa=t&source=we ... 1uTqwA7B-A

Valmiit suunnitelmat ja rakentaminenkin käynnistetty EU:n tuella niin ei kyllä mielestäni mitään järkeä keskeyttää.
Ja tosiaan kakkosvaiheeseen sisältyi ilmeisesti ainakin estradi, Ahtisaaren aukio ja rantalaiturin kunnostus.
Avatar
tekijänä Jari
#36076
Otokylä ry:n Kontinkankaan tornia ei ole haudattu

Koko artikkeli http://www.forum24.fi/uutiset/ykkosjutt ... ntaan-2013
Forum24 kirjoitti:Maamerkki aikaisintaan 2013

Oulun kaupungin asemakaavapäällikön Matti Karhulan mukaan Kontinkangas on kokonaisvaltaisen maankäytön suunnittelun kohteena.
– Tätä varten on perustettu Kontinkankaan neuvottelukunta, jonka jäsenenä on myös Juha Rahkola.
Kontinkangas on jaettu suunnittelutyössä osa-alueisiin. Tornitalo kuuluu länsiosaan, jonka osalta varsinainen asemakaavoitus alkanee tämän vuoden kuluessa.
– Tässä yhteydessä tarkasteltavaksi tulee muun ohella se, miten tornitalo sopii kokonaisuuteen. Tekninen lautakunta ottaa aikanaan kantaa tähän asiaan.
Kokonaisvaltainen suunnittelu on aina parempi kuin, että rakennetaan päättömästi vähän sitä sun tätä. :smt023
tekijänä Luukie
#36088
bitterfly kirjoitti:
Jari kirjoitti: Laskujeni mukaan 12-kerroksisia on yhteensä viisi. Kaupungin korkeimmaksi mainitaan usein Kaakkurissa sijaitseva Oulun Sirius, joka valmistui vuonna 2002. Muut neljä ovat Sairaalarinteen pistetaloja, jotka ovat kaikki samanlaisia kuin näissä DFoxin kuvissa.
No sittenhän tilanne melkein sama kuin Turussa
Kyllä niitä yli kymmenen täällä on. En tiedä tosta tornitalosta että monta kerrosta siihen tulee, mutta noh kaupunkia näkemättä sanoisin ettei sinne sovi tornitalot niin hyvin kuin turkuun tai Tampereelle.
Avatar
tekijänä RV
#36097
Luukie kirjoitti:
bitterfly kirjoitti:
Jari kirjoitti: Laskujeni mukaan 12-kerroksisia on yhteensä viisi. Kaupungin korkeimmaksi mainitaan usein Kaakkurissa sijaitseva Oulun Sirius, joka valmistui vuonna 2002. Muut neljä ovat Sairaalarinteen pistetaloja, jotka ovat kaikki samanlaisia kuin näissä DFoxin kuvissa.
No sittenhän tilanne melkein sama kuin Turussa
Kyllä niitä yli kymmenen täällä on. En tiedä tosta tornitalosta että monta kerrosta siihen tulee, mutta noh kaupunkia näkemättä sanoisin ettei sinne sovi tornitalot niin hyvin kuin turkuun tai Tampereelle.
Oulussa käyneenä voin todeta, että pääosin 10-11-kerroksisista korkeahkoista torneista koostuvia lähiöitä oli muutamia, laajojakin (mm Tuira ja joku toinen lähiö, oliskoha ollut Kuusamontien varressa). Jos saataisiin rantaan se Hilton niin Oulussa olisi kokoisekseen sinänsä varsin riittävästi tornitaloja, sillä 11-ja 12-kerroksisen talon lähes ainoa ero on tornitalon virallinen määritelmä.
Avatar
tekijänä sam
#38683
Medikiinteistöt suunnittelee Sairaalarinteen pistetalojen kaveriksi kolmea uutta 12-kerroksista rakennusta. Lisäksi projektissa koottaisiin tulevan Kastellin monitoimitalon alle jäävät parkkikentät nelikerroksiseksi parkkitaloksi.

Kuva
Kuva
Kuva

Linkki teknisen lautakunnan esityslistaan. Samalla listalla ovat myös Gallerian ja Pallaksen keskustakorttelien kaavat.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26