Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Kaikenlaista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää keskustelua voit käydä täällä vapaasti.
Avatar
tekijänä grendy
#29052
^Lueskelin tossa äsken meidän tulevan kerrostalon rakennustapaselostetta ja siinä sanotaan kyllä että välipohjat ovat paikalla valettua teräsbetonilaatta vaikka kyseessä ei ole kuin 9 kerroksinen talo...Tosin on talo nyt ehkä "vähän parempi" kun ihan basic talo että onko niissäkin sitten vielä eroja vai tehtäisiinkö nykypäivänä kaikki jo noin? Muuten kyllä kuulostaa hyvältä jos äänieritys olis parempi kun ennen :)
#29054
Nykyään iso osa kerrostaloista taidetaan tehdä paikallavalettavina välipohjina.
Äänieristysstandardien tiukentuminen ei yksinkertaisesti enää oikein mahdollista ontelolaattojen käyttöä ellei niihin jotain uutta innovaatiota keksitä.
Taitaa enää muutama firma Pirkanmaalla (alue, joka aiemmin oli yksi Suomen suurimpia ontelovälipohjatekniikan äänenkannattajia!) tehdä ontelolaatalla elementtitaloja.

Holvivalutekniikka on nopeutunut ja kehittynyt huomattavasti viime vuosina mm. valmiiksi tehtaalla mitoitettujen teräsverkkojen ja natileet korvanneiden muovikiskojen yms. kautta joten paikallavalu ei ole juurikaan hitaampaa, heikkolaatuisempaa tai kalliimpaa kuin onteloratkaisu. Lisäksi valuun on paljon helpompi laittaa sähköt ja muu tekniikka kerralla valmiiksi kuin timantilla surrata onteloa jostain kulmasta auki ja kikkailla pujottelupeliä.
Viimeksi muokannut albertobroccoli, 15.03.10 22:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä Torni-asukas
#29059
Kyllä ainakin täällä Pk-seudulla suurin osa sanoisin 90% tehdään ontelolaatoista, ontelolaatta on nykyisin raskas ontelo 370mm, Yit tekee melekein kaikki ontelolaatoista, ainoastaan kalleimmat luxus- talot paikalla valetuin välipohjin, Helsingin Auringolahdessa Lujatalo ja Sato tekevät ontelolaatoista, Skanska teki muutaman talon paikalla valetuin välipohjin, sen jälkeen taas pari taloa ontelaatoista.
Leppävaarassa tehdään tornia lukuunottamatta ontelolaatoista.
Cirruksesta YIT sanoi, että tehtiin paikalla valuna rakenteen tukevuuden takia.
Paikalla valetussa välipohjassa on parempi äänieristys kuin ontelolaatassa, mutta kovasti työmaille rekat ontelolaattoja kuskaavat uudiskohteissa.
#29060
Itse olen taas tällä hetkellä YIT:n työmaalla Tampereella jossa rakentuu kolme eri kohdetta, suurin osa vuokrataloja ja joka ainoaan taloon tulee paikallavaluholvit.

Ilmeisesti riippuu pitkälti siitäkin onko firmalla omaa osaavaa porukkaa valuhommiin vai tehdäänkö työt aliurakkana jolloin ontelolaatat tietysti helpompi ratkaisu.

Mutta, kuten sanottua, ainakaan Pirkanmaalla ei enää ole niin ontelolaatan ylivaltaa kuin joskus menneinä vuosikymmeninä.

edit:
itseasiassa tästähän saisi ihan mielenkiintoisen paikallavalu vs. ontelolaatta -topicin toisaalle jossa voisi jatkaa molempien rakenteiden vertailua.
alkuaineistoksi vaikka tällainen kustannusvertailu https://oa.doria.fi/handle/10024/5871

:smt024
tekijänä Torni-asukas
#29061
Hei! Pirkanmaalla on sitten toisin kuin täällä Pk-seudulla, luin jostakin tutkimuksesta, joka oli tehty juuri, siellä Pirkanmaalla, se on selvä, että Paikalla valu on laadukkaampi ja ääniteknisesti parempi kuin ontelolaatta.
Täällä Pk-seudulla melkein kaikki uudistalot tehdään ontelolaatoista, paitsi nämä tornit ja sitten erikoisen kalliit luksustalot, esim, Katajanokalle on valmistunut uusia taloja, joissa paikalla valu + uiva eristyskerros lattiassa.
Aurinkolahdessa Lujatalon ja Saton työmailla nostellaan ontelolaattoja, Leppävaarassa se Hartelan hiljaiseksi mainostettu talo on tehty ontelolaattaratkaisulla.

Skansa teki Aurinkolahteen 4 taloa, joissa paikalla valettu välipohja rv-2004-2006, sitten 2007 teki yhden talon ontelolaattaratkaisulla.
tekijänä Torni-asukas
#29064
Hyvä linkki oli tuo tutkimus K-P, nyt ehdin sen lukea kiitos linkistä.

Täytyy sanoa, että Tampereella tehdään sitten laadukkaammin kaupungin vuokra-asuntojakin, kuin Helsingissä, täällä nimittäin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT, joka rakentaa omistus, asumioikeus ja vuokrataloja, käyttää yksinomaan kohteissaan ontelaattoja, yhden kaupungin vuokratalon rakensivat koemielessä 1999 paikalla valetulla välipohjalla ja sen jälkeen yksinomaan onteloa kohteissa.

Asunut olen itse useassa asunnossa niin uudehkossa kuin vanhassakin ja täytyy todeta, että Cirruksen rakennustapaan ja paikalla valetun välipohjan äänieristykseen olen tyytyväinen.

Yit muuten on aloittanut uuden työmaan täällä helsingin Aurinkolahdessa Aurinkotuulenkadulla ja rakennusselostuksen mukaan siihen tulee ontelaattavälipohja(omistuskohde).
tekijänä Torni-asukas
#29065
Korjaus edelliseen siis Ontelolaatta välipohja(ei ontela) ja jokainen havaitsee omassa asunnossaan ontelot kun katsoo katossa meneviä uria, eli paikalla valetussa välipohjassa ei uria ole, vaan tasainen katto, mutta poikkeus vahvistaa säännön, eräässä myytävässä huoneistossa oli asukas maalauttanut katon ja rapannut ontelot piiloon, mutta tiesin, että talossa ontelovälipohja ja välittäjä sitten mainitsi, että tämmöinen remontti oli tehty, äänieristystä se ei parantanut, mutta esteettisesti kauniimpi..
#29071
Kovien jätkien valinta tietysti on AUSA-elementti :D
http://www.saunalahti.fi/~coarsa/ausa.htm
Näitä tuohon Kissanmaalle Tampereella tuli vauhdikkaasti 70-luvulla...


edit: kyseinen varsin mielenkiintoinen keskustelu alkaa olla jo vahvasti off-topic joten voisiko ylläpito
siirtää tämän ketjun kaikki välipohjakeskustelut tuonne uuteen runko-topikkiin jonka juuri tein? kiitos.
tekijänä albertobroccoli
#29072
Aloitin uuden topicin kun on tullut puhetta ontelolaatoista ja paikallavaluista etuineen ja haittoineen.
Täällä voi tuoda näkemyksiään esiin sekä kertoa kokemuksiaan ja vaikka kertoa uusista kehitysaskeleista
talon runkorakentamisen saralla.
tekijänä Jussi
#29079
K-P kirjoitti:Mutta, kuten sanottua, ainakaan Pirkanmaalla ei enää ole niin ontelolaatan ylivaltaa kuin joskus menneinä vuosikymmeninä.

edit:
itseasiassa tästähän saisi ihan mielenkiintoisen paikallavalu vs. ontelolaatta -topicin toisaalle jossa voisi jatkaa molempien rakenteiden vertailua.
alkuaineistoksi vaikka tällainen kustannusvertailu https://oa.doria.fi/handle/10024/5871
Kuorilaatasta ei tuossa (eikä tässä ketjussa muutenkaan) ole puhuttu mitään.. osaatko sanoa, miten sen hinta suhtautuu onteloihin ja paikallavaluun?

Ohuita onteloita on vaikea saada täyttämään nykyisiä ääneneristys-vaatimuksia.. ilmeisesti ne Helsingissä sitten luottaa kelluviin lattioihinsa.. kaipa ne nykyisin toimivat, ainakin jos on muuten kaikki ookoo, mutta riskinsä siinä on. Jälkeenpäin tehtävät akustiikkakorjailut eivät taida olla ihan kaikkein edullisimpia tai mukavimpia hankkeita.
tekijänä Torni-asukas
#29087
Raskasontelolaatat P-370 mm kehitettiin uusien äänieristysmääräysten vuoksi, niitä käytetään nykyisin, vielä 10 vuotta sitten yleisin oli ontelolaatta 265mm ja osittain käytettiin 320 mm onteloa, mutta rimaa hipoen ne määräykset täyttävät nekin ne raskaontelot, itse kyllä luotan paikalla valettuun välipohjaratkaisuun paljon enemmän.

Minkälainen on tämä kuorilaatta?
tekijänä Jussi
#29088
Torni-asukas kirjoitti:Raskasontelolaatat P-370 mm kehitettiin uusien äänieristysmääräysten vuoksi, niitä käytetään nykyisin, vielä 10 vuotta sitten yleisin oli ontelolaatta 265mm ja osittain käytettiin 320 mm onteloa, mutta rimaa hipoen ne määräykset täyttävät nekin ne raskaontelot, itse kyllä luotan paikalla valettuun välipohjaratkaisuun paljon enemmän.

Minkälainen on tämä kuorilaatta?
370 mm paksu ontelo on kyllä epäilemättä aika hintava välipohjaratkaisu normaaliin asuinrakennukseen.. noh, hyvänä puolena tuollaisella hirmulla ei ainakaan laatan jännemitta paljoa suunnittelua rajoita..

kuorilaatta on esijännitetty tai jännittämätön elementti, jonka päälle valetaan loppuosa laatasta.. kuorilaatta voi olla paksuudeltaan esim. 25-30% lopullisen laatan paksuudesta - se sisältää laatan alapuoliset teräkset. Jos tehdään moniaukkoista laattaa niin tukien teräkset tietty tungetaan sinne jälkivaluun. Jotain tartuntaosia tuolta kuorilaatasta yleensä törröttää että se jälkivalu jotenkin tarttuisi.

Tuossa on yhden valmistajan esite:

http://oma.telemail.fi/pielisenbetoni/d ... luohje.pdf
tekijänä albertobroccoli
#29095
Kuorilaattaa käytetään YIT:n kohteissa joissa nyt pörrään, mutta
ainoastaan vesikatolla.

Sen tarkemmin en nyt ainakaan itse siitä osaa välipohjan käyttökokemuksia kertoa.
tekijänä iiro021
#55525
Mielenkiitoista lukea kommentteja ihmisiltä, jotka tietävät asiasta. Hyvä, että tänä päivänä panostetaan äänen eristämiseen kerrostaloissa varsinkin.