Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä RolfPavian
#28536
Mitä mieltä olette Turun ylioppilaskylästä? Ei mitään järin kauniita rakennuksia, mutta tavalla tai toisella kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Pitäiskö purkaa vai jättää paikoilleen.
tekijänä jhaa
#28538
Turussa ei taida olla yhtään liikaa opiskelija-asuntoja, joten purkaminen olisi huono vaihtoehto tällä hetkellä. Kulttuurihistoriallisiin ominaisuuksiin en ota kantaa, mutta asumuksina nuo ovat ihan kelvollisia. Jopa parempia kuin monet kalliimmat 'yksityisten markkinoiden' asunnot.

Ko. alueen painopistettä saisi kyllä siirtää lähemmäs kampusaluetta (ehkä jopa moottoritien toiselle puolelle, jossa on paljon tyhjää tilaa?), kuten nyt ollaan toki tekemässäkin Nummenrannan ja TYS Ikituurin myötä.
tekijänä bitterfly
#28540
RolfPavian kirjoitti:Mitä mieltä olette Turun ylioppilaskylästä? Ei mitään järin kauniita rakennuksia, mutta tavalla tai toisella kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Pitäiskö purkaa vai jättää paikoilleen.
Eipä ne siellä paljon silmää häiritse, mutta jos uutta hienompaa olisi tulossa tilalle niin toki. Ja ehkä on hyvä, että lähellä keskustaa on alue, jossa on vähemmän tärkeitä rakennuksia, niin pysyy maata reservissä tulevaisuuden varalle.
tekijänä 123...
#28547
Ylioppilaskylä sijaitsee todella hienolla paikalla. Hyvät lenkkimaastot, puistot lapsille ja koirille. Kalastaminenkin onnistuu. Talot ovat ehkä rumia, mutta todella hyvin sijoiteltu. Uudet kerrostalot taas on enemmän näille autolijoille... asfalttia löytyy mutta puistomaisuus puuttuu täysin, eli siinä suhteessa on otettu takapakkia.
Avatar
tekijänä Ukilainen
#29291
RolfPavian kirjoitti:Mitä mieltä olette Turun ylioppilaskylästä? Ei mitään järin kauniita rakennuksia, mutta tavalla tai toisella kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Pitäiskö purkaa vai jättää paikoilleen.
Miksi toimivia, hyväkuntoisia ja erittäin tarpeellisia rakennuksia nyt pitäisi purkamaan lähteä?

Yo-kylässä puolisen vuotta nyt asuneena olen kyllä tykästynyt alueeseen. Autoliikenne on rajattu hyvin selvästi ja sisäpihat ovat kaikessa sokkeloisuudessaan aika kodikkaita. Mielestäni rakennusten luhtikäytäväsysteemikin on ihan toimiva ja luo paljon avaramman tunteen asumiseen kuin suljetut rappukäytävät.

Luontoakin on jonkin verran jokirannassa jäljellä, saa nähdä miten kauan. Joistakin väitteistä poiketen Yo-kylä on myös todella rauhallinen ainakin itäpuolella. Ainoa todellinen ongelma taitaa olla pyörävarkaudet ja sekin vain uudenkarheiden pyörien omistajille?

Niin kauan kuin TYS:in jonossa on tuhansia ihmisiä joka syksy, ei Yo-kylä tule häviämään minnekään ja hyvä niin.

Tässä muuten ihan mielenkiintoista luettavaa Yo-kylän historiasta:

Elämää mehiläiskennossa
http://kotiweb.kotiportti.fi/visa.suonpaa/yolehti.PDF
tekijänä RolfPavian
#31458
itse kans siis fanitan täysillä yo-kylää, varsinkin vanhempaa puolta. Asuin vuoden verran siellä ja tykästyin sen aikana alueeseen täysin. Toivottavasti aluetta ei pureta vaan jää ennalleen. Uusin rakenteilla oleva alue on myös hieno, Ikituurista näyttää tulevan mahtavan näkönen pytinki. Mutta ennen kaikkea YO-kylä ehdoton sydän on tietenkin Trebari.
Avatar
tekijänä Kantti
#31463
Ylioppilaskylä, erityisesti vanha puoli on symppis paikka. En usko että sitä mikään uhkaa, eikö taloja rempattu melkoisesti muutama vuosi sitten. En tietenkään ole siellä asunut - sälli kyllä - muuten olen joskus kierrellyt paikkoja.
tekijänä Aboensis
#34001
Ylioppilaskylää ja/tai Caribiaa palvelemaan pitäisi kyllä rakentaa riittävän kokoinen parkkitalo. Ne parkkikentät siinä Caribian edessä ovat karsean näköiset, kuin minkäkin peltohallimarketin edustalta. Niiden tilalle voisi rakentaa komean korttelimuurin Helsingintietä reunustamaan; kummaa, ettei mikään rakennusfirma ole sensuuntaista esittänyt, hanke kun olisi satavarmasti erittäin kannattava.

Yliopiston ja Helsinginkadun/rautatien välissä olevat parkkipaikat ja pöheiköt ovat myös uskomattoman masentavia.
tekijänä bitterfly
#34002
^ Niinpä, toivottavasti kongressihotellia vielä joskus laajennettaisiin sillä tavalla, että parkkipaikkanäkymistä päästäisiin eroon. Tietty voidaan ajatella toisinkin päin, että onpa hyvä, kun siinä on vielä reserviä, jos vaikka joskus vielä sattuu kaupunki kukoistamaan niin on tilaa näyttäville maamerkeille.
tekijänä Aija Päätalo
#78962
Nostan hiukan tätä keskustelua! :)

Itse asuin Yo-kylässä aikoinani viisi vuotta opiskelujen venyessä. Asuntoni oli pieni, mutta se oli ensimmäiseni, kun muutin kotoa pois. Nyt on tullut asuttua jo useammassakin osoitteessa.

Palasin kuitenkin Yo-kylään tänä syksynä, kun sisko muutti tuonne asumaan. Hauska sattuma, että osui vielä samaan rappuun kuin missä itse aikoinani asuin! Siskon asunto on vaan yhden kerroksen ylempänä.
tekijänä jfo
#82047
Turun ylioppilaskylän tulevaisuutta mietitään näköjään kuumeisesti TYSillä, kun vaihe kerrallaan korjatussa ylioppilaskylässä alkaa uusi peruskorjauskierros olemaan ajankohtainen.

Yle Uutiset Lounais-Suomen paikallislähetyksessä 14.3.2016 oli tällainen pätkä:

”Turun ylioppilaskyläsäätiö joutuu lähivuosina ratkaisemaan, mitä kylän vanhimmalle rakennuskannalle tehdään. 50 vuotta sitten rakennetut asuinkerrostalot on jo kertaalleen peruskorjattu. Niiden energiatehokkuus ei enää vastaa tämän päivän vaatimuksia."

Ismo Aaltonen, kiinteistöjohtaja, Turun ylioppilaskyläsäätiö: "No, kyllä meillä on viiden vuoden päässä varmasti semmoinen hetki, että meidän täytyy vakavasti harkita, koska sit olis taas jo uuden peruskorjauksen aika, että onko se kannattavaa vai pitääkö sitten alkaa varsinkin itäisen puolen kylän taloja purkaa ja rakentaa vähän ehkä tehokkaampia, uusia tilalle. Kilpailu kovenee koko aika ja meidän täytyy löytää uusia keinoja tähän ja tämä ekologisuus on yksi millä me taatusti pärjätään.” 1)

Turun ylioppilaskylän läntinen puoli kuuluu tosiaan Museoviraston määrittämien valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle esim. Turun linnan ja Kakolanmäen ohella, joten lienee epätodennäköistä että länsipuolta ryhdyttäisiin purkamaan. 2) Lisäksi on niin, että itäisen puolen rakentamisessa jouduttiin tinkimään Jan Söderlundin ja Erkki Valovirran alkuperäisistä, hienoista suunnitelmista kustannussyistä että siksi, että itäpuolen omakotitaloasukkaat eivät halunneet myydä tonttejaan ja näin itäpuolen korttelit eivät ole yhtään niin tiukoissa muodostelmissa kuin länsipuolella. 3) Toisaalta Valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalla oleminen ei valitettavasti tarkoita automaattisesti sitä, että kaikki rakennukset olisivat suojeltuja vaan ilmeisesti joissakin tapauksissa voisi riittää, jos pystyyn jätettäisiin muutama rakennustyyliä edustava kortteli. 4) Itse en tosin läntisen ylioppilaskylän puolesta tätä tulkintaa nielisi, sillä se muodostaa kortteleineen niin yhtenäisen rakennuskohteen, että niistä kortteleiden poistaminen tuntuisi sietämättömältä.

1) http://areena.yle.fi/1-3358677
2) http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det. ... DE_ID=5209
3) Terho, Henri: Oma koti opiskelijalle - Turun ylioppilaskyläsäätiö 1966-2006 (s. 23-26)
4) Museovirasto: RKY - Kysymyksiä ja vastauksia: http://www.rky.fi/read/asp/r_RKY_faq.pdf
tekijänä hmikko
#82053
Epäilen vahvasti, että ainakaan energiakulutuksen erojen takia kannattaisi purkaa ja tehdä uutta. TYS näkee varmaan energialaskuistaan, paljonko Ikituuri-tornin ja sen naapuritalojen kulutus (ikää 5-10 vuotta) on käytännössä versus ylioppilaskylän peruskorjattujen talojen. Tietty jos vanhat elementtitalot ovat muuten leviämässä käsiin... tosin edellisellä korjauskierroksella 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa mentiin käsittääkseni aika perusteellisesti.
tekijänä hmikko
#90504
Kiitos linkistä.

Omaan silmääni soikion muotoinen Tyyssija näyttää vähän vieraalta elementiltä suorakulmaisessa yo-kylässä. Se tulisi siis nykyisen TYSsin toimistotalon, jossa on K-kauppa ja Three Beers, sekä parkkipaikan tilalle. Sinänsä hyvä, että sitä kohtaa uudistetaan. Nykyiset rakennukset ovat aika rähjäisiä, ja kaupan takapihalla on melkoinen viritelmä kylmälaitteita ja mitä lie vajaa. Lähikaupan tilat eivät ole vastanneet tarvetta aikoihin, pubin eivät vissiin koskaan (juottola kellarissa ja terassi maan pinnalla).

Toinen ehdotus, Kylänkulma Halisten sillan nurkalle, nykyisten yo-kylän huoltorakennusten tilalle, näyttää mun mielestä paremmin paikalle sopivalta ja rimmaa kylä toisella laidalla rakenteilla olevan Aitiopaikan kanssa.

Ite toivon tykönäni, että vanhaa yo-kylää ei pureta. Kuljin tässä eräänä iltana sen läpi lenkillä, ja se näytti hyvinkin mukavalta nyt kun lukukausi on käynnissä ja lehti vielä puussa. 2000-luvun peruskorjausten jäljiltä arkkitehtien alkuperäinen idea yhteisöllisyydestä tuntuu toimivan paremmin, kun asukkailla on enmmän parvekkeita ja maantason kerroksessa pikkupihoja. Joku hoitaa pihaplänttiään, joku ei, mutta umpeen kasvaneissakin on tunnelmansa. Peruskorjauksessa tulleet pisaran malliset katot, kolmion muotoiset parvekkeet, ranskalaiset parvekkeet yms., paransivat aikanaan ilmettä ja ovat kestäneet aikaa minusta hyvin. Itäpuolen yhdellä sisäpihalla oli meneillään joku uusien vaihto-opiskelijoiden tapaaminen, jossa grillattiin.
James tykkää tästä
tekijänä Tlahti
#90505
Onhan tuo Tyyssija kyllä melkoisesti ympäristöstään eroava. Mutta aika maltillisen korkuinen, tuskin mahdottoman hallitsevaksi muodostuu. En aivan vakavissani itsekään toivo yo-kylän täydellistä uudistamista, sillä on ehdottomasti oma rakennushistoriallinen (ja muukin) arvonsa.