Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
Avatar
tekijänä 16valve
#28430
Valkeakosken Säkkisaareen kaavaillaan uutta 2500 -asukkaan lähiötä, jonka maamerkkeinä toimisivat kolme tornitaloa. Korkein näistä olisi 19 kerroksinen.Toivottavasti myös joukkoliikenne (bussit) otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
Aamulehti kirjoitti:Valkeakosken Säkkisaareen voi nousta kolme pilvenhipojaa ja koti 2 500 ihmiselle

Visio: Pikku-Manhattanista haaveillaan Pirkanmaan asukasmagneettia

Kuva

Valkeakosken Säkkisaareen saattaa nousta tulevaisuudessa Pikku-Manhattan. Sen maamerkeiksi on ideoitu kolme pilviä hipovaa kerrostaloa. Jos rohkea idea toteutuu, Vanajaveden ääreltä voi saada kodin jopa 2 500 ihmistä. Tällä hetkellä metsäisessä Säkkisaaressa on vain yksi asuinrakennus sekä muutama mökkitontti. Maanomistaja Lauri Nukarin teettämässä maankäyttösuunnitelmassa näyttää aivan toisenlaiselta. Säkkisaareen on suunniteltu kolme tiiviisti rakennettua aluetta, joiden ympärille jää paljon luontoa.
– Säkkisaaren suunnittelussa on huomioitu eri sosiaaliryhmät ja asumismuodot. Kerrosmäärä vaihtelee yhdestä 19:ään. Rannan lähelle sijoittuvat matalat talot ja niiden taakse monikerroksiset rakennukset. Joka puolelta saarta avautuu näkymä Vanajavedelle, Nukari kertoo. Erikoisuutena ovat saaren länsiosan amphi-talot, joihin Nukari sai idean asuessaan Espoon Kivenlahdessa. Amphit saatetaan tosin menettää liitooravien
takia.
– Yhteistyöllä Säkkisaaresta voi tulla koko Pirkanmaan laadukkain asuinalue. Valkeakoskelle tämä on suuri mahdollisuus, sillä tänne tarvitaan uusia veronmaksajia. Pirkanmaan väkiluku on kasvussa ja Valkeakoskella on tilaisuus saada siitä osansa, Nukari muistuttaa.

Tehokasta rakentamista
Jokainen vanhaa kolmostietä Valkeakosken ohi kulkenut on käynyt myös Säkkisaaressa. Pikku- ja Iso-Vuolteen sillat johdattavat kuin huomaamatta autoilijat saarelle ja sieltä pois.
– Säkkisaarella on mahdollisuus houkutella asukkaita ympäri eteläistä Suomea. Saaren valtteja ovat loistava sijainti, hyvät liikenneyhteydet, luonnonläheisyys ja järvimaisemat, Nukari kehuu.
Hän kuvaa Säkkisaari-visiota rohkeaksi ja nöyräksi. Hanke ei ole yhden miehen varassa, vaan mukana ovat myös rakennusliike YIT sekä parhaillaan osayleiskaavaa laativa Valkeakosken kaupunki. Säkkisaaresta on nyt tehty monenlaisia selvityksiä. Lisäksi Nukari on käynyt lukemattomia keskusteluja esimerkiksi Valkeakosken poliittisten ryhmien, kaavoittajan sekä Pirkanmaan ympäristökeskuksen kanssa.
– Ei näin isoa hanketta kannata viedä eteenpäin ilman kannatusta. Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen sanoo, että alussa ajatus Pikku-Manhattanista tuntui hurjalta. Selvitysten myötä on kuitenkin tullut selväksi, että Säkkisaari pitää rakentaa tiiviisti ja tehokkaasti, sillä kunnallistekniikan rakentaminen alueelle on kallista. Perustamiskustannusten takia pelkkä pientalorakentaminen ei ole järkevää.
– Koska asukasmäärä nousee korkeaksi, Säkkisaareen on rakennettava kevyen liikenteen väylät, pari siltaa ja lisäksi lähipalvelut kuten kauppa ja päiväkoti. Alueen rakentuminen on parinkymmenen vuoden hanke, Järvinen arvelee.

Kuva
Valkeakoskelaisen Lauri Nukarin mielestä asuinrakentamisen suunnittelussa tarvitaan rohkeita avauksia. Jos hänen arkkitehtitoimistolla teettämä suunnitelma toteutuu, metsäiseen Säkkisaareen rakennetaan tulevaisuudessa Pirkanmaan vetovoimaisin asuinalue.

Kaavoitus ratkaiseeSäkkisaaren kohtalon

Säkkisaaren Pikku-Manhattanin kohtalo ratkeaa osayleiskaavatyön myötä. Valkeakosken lounaissuunnan osayleiskaava on työn alla, ja kaava-alue kattaa Säkkisaaren lisäksi Rauhaniemen, Tavaksenlahden, Vuohilahden, Haapasaaren ja Vallonjärven ympäristön. Lounaissuunnan alueesta on tehty kolme kehityskuvaa, joiden lausuntokierros on juuri päättynyt.
Vaihtoehtoina ovat matalan tehokkuuden malli ja niin sanottu Vallo-keskus, jossa nykyistä Vallon aluetta laajennettaisiin tehokkaaksi pien- ja kerrostalorakentamisen alueeksi. Kolmannessa vaihtoehdossa asuinrakentaminen keskittyisi pääsääntöisesti Säkkisaareen.
– Vaihtoehtoja punnitaan saatujen lausuntojen pohjalta. Kevään aikana on tarkoitus saada kaavaluonnos nähtäville. Saattaa olla, luonnosvaiheessa on vielä kaksi vaihtoehtoa. Jos nähtäville tulee vain yksi luonnos, se saattaa olla kehityskuvien yhdistelmä, Valkeakosken kaavoituspäällikkö Kirsti Peill sanoo.
Hän ei halua arvailla, toteutuuko Säkkisaaren rakentaminen visioiden mukaisesti.
– Sen olen 30 vuoden urani aikana huomannut, että asioiden ennakointi on entistä vaikeampaa. Tässä vaiheessa kaikki vaihtoehdot ovat mukana, Peill kommentoi. Hän pitää rohkeita visioita positiivisena asiana.
– Intohimoja herättävät suunnitelmat estävän kaavoittajan ammattitaudin eli kaavoihin kangistumisen, Kirsti Peill nauraa. Osayleiskaavaehdotus tulee esille syksyllä ja loppuvuoden aikana valtuusto pääsee käsittelemään kaavaa.
tekijänä hamppari
#28431
Tämä on kyllä mielenkiintoinen ja ennakkoluuloton projekti. Joskin tuollaisenaan tuo alue olisi kyllä vähän torso, mutta mikäli noiden asuinalueiden välinen tyhjä alue myöskin rakennetaan hyviin korkeuksiin, niin tuosta saaresta tulee kyllä aika tyylikäs ja omaleimainen asuinalue ja toivottavasti näyttäisi vähän suuntaa Tampereenkin rakentamiselle. :smt028
tekijänä Ozie
#28432
Sen maamerkeiksi on ideoitu kolme pilviä hipovaa kerrostaloa.
Hahahha, en voinut olla repeilemättä. Neljätoista kerrosta on jo pilviä hipoileva.. nooh, kait se onnistuu kun pilvet on 50 metrin korkeudessa.
Avatar
tekijänä grendy
#28435
No jos toimittaja halus vältellä pilvenpiirtäjä sanaa niin keksi sille synonyymin ;)..Tai oikeestaan pilvenhipoja on matalampi kun pilvenpiirtäjä jos asiaa tarkemmin mietitään :D

Joo aika ufo suunnitelma, Valkeakoski kun on kuitenkin aika kuollut kaupunki käsittääkseni eikä se mihinkään oo kasvamassakaan varmaan niin aika turha jotenkin tollasia sinne suunnitella, epäilen vetovoimaa.. Ehkä jossain etelän lämmössä tollaset saaret menestyy mutta tälläsen ydintalven keskellä taas epäilee koko Suomessa asumisen merkityksellisyyttä ;)
Avatar
tekijänä zeizei
#28446
Musta toi suunnitelma sinänsä on aivan mahtava, sillä saarella on sekä korkeita taloja että luontoa. Ja korkeammista torneista on 360-asteen näkymä saaren yli. Ja toivottavasti loppuosa pysyy siistinä metsänä, eikä minään spurgujen lähiömetsänä joka on täynnä rikottuja pulloja jne.

Mutta sijainti Valkeakoskella kuulostaa vähän oudolta. Näkisin tällaisen mielelläni lähempänä Tampereen keskustaa,. Mutta en ole käynyt niin en enempää sitä kommmentoi.

Ja vertailun vuoksi Hong Kongistakin on 70% metsää. ;)
tekijänä albertobroccoli
#28450
zeizei kirjoitti:Mutta sijainti Valkeakoskella kuulostaa vähän oudolta. Näkisin tällaisen mielelläni lähempänä Tampereen keskustaa,.
Jeps, mutta Valkeakoskihan alkaa oleen kohta jo Tampereen lähiö :smt002
...tarkoitan siis lähinnä sitä että tuota motaria pitkin hurauttaa vartissa Tampereen keskustaan tai laidoille töihin sillä farmarivolvolla ja rivitalon pätkällä.
Ajallisesti varmaan esimerkiksi Lielahdesta ajaa yhtä kauan aamuruuhkissa Kalevaan töihin...?

Kyllähän toi selkeästi on jatkumoa tälle Helsinki-Tampere asutusnauhalle joka Tampereelta Lempäälään asti jo venyy ja paukkuu ja Valkeakoskihan sieltä mansikkatuoksuineen seuraavana siis vastaan tulee.

:smt023

Mikäs siinä, kohta saan sitten mökkisaareltani katsella horisontin "pilvenhipojia" niiden savupiippujen rinnalla... :smt024
tekijänä Sasu K
#28462
"Pikku-Manhattan", "Pirkanmaan asukasmagneetti". Meitsi halkee...

Mikä siinä muuten on, että aina kun joku on Suomessa suunnittelemassa vähän tavallista korkeampaa nysää, niin se on "Pikku-Manhattan"? Periferistä alistumista?

On vähän nurinkurista kaupunkisuunnittelua, kun tällaisia voidaan esitellä naama peruslukemilla johonkin saareen keskelle järviä ja metsiä, mutta kun joku esittää vastaavaa kantakaupunkiin liikenteen ja palveluiden jo olemassa olevaan solmukohtaan, niin alkaa kauhea vastustus.

Maankäyttösuunnitelman on teettänyt maanomistaja, joka haluaa maksimoida omistamiensa alueiden rakennusoikeuden. Se on maanomistajan etu, mutta onko se yhteiskunnan etu? Käynnissä on osayleiskaavoitus, joten juttu pitää lukea poliittisena lobbauksena.
tekijänä Jussi
#28464
Tuo Säkkisaareen suunniteltu asuinalue on kyllä typerimpiä ideoita mitä Tampereen seudulle on tähän mennessä ehdotettu. Nurmi-Sorila ja jopa Vuores ovat mielestäni melko kehnosti kaupunkirakenteen kehittymistä tukevia hankkeita, mutta tämä liitelee jo ihan omissa sfääreissään. Rakentaisivat tuon vaikka Lempäälän keskustaan, sekin olisi ainakin sata kertaa parempi paikka noille tornitaloille.

Lisää asuntoja ja muita kiinteistöjä Tampereen seudulla on toki rakennettava, mutta liikenteellisesti, taloudellisesti ja ekologisesti järkeviin paikkoihin kiitos! Ranta-Tampella, Santalahti, Lielahti.. Kalevassakin rakennettavaa joutomaata on vielä runsaasti jäljellä.. Sitten jos ja kun raitiotie vedetään Hervannan ja keskustan välille niin
Hallilan, Vuohenojan, Lukonmäen, Viialan ja Hakametsän täydennysrakentaminen ja kehittäminen tulee ajankohtaiseksi..
tekijänä xoop
#28465
No, huh huh. Jos tämä hanke toteutetaan läheskään suunnitellun kaltaisena, niin en enää ikinä epäile minkään hankkeen toteutumista.

Perinteinen muuttotappiopitäjä suunnittelee saavansa asukkaita ´pilvenhipojiin´ kauaksi keskustasta, vaikka kaupungin kerrostaloasuntojen kysyntä on suorassa suhteessa niiden etäisyydestä mummojen potkukelkkareittejä myöten sairaalaan ja terveyskeskukseen. Hävyttömän halvat omakotitalot aiheuttavat sen, että Koskissa ei juuri kukaan asu kerrostalossa. Kyllä nyt on maanomistajalla ilmeisiä ongelmia todellisuudentajun kanssa.

Mitä tulee itse suunnitelmaan, niin mielestäni pilvenhipojat olisi syytä sijoittaa samalle alueelle, selkeästi erilleen pientaloista. Itse en ainakaan haluaisi että järvenrantavillani takapihalla nököttäisi pilvenhipoja.
tekijänä ultrix
#28556
Muuten hauska idea joo, mutta joukkoliikenteen kannalta täysin kelvoton. Yksikään nykyinen reitti ei kulje Säkkisaaren kautta, joten alueelle tulisi johtaa uusi linja, jota pitkin pääsisi ainakin Tampereelle ja Valkeakoskelle, mielellään myös Tietotien lukioon, Toijalaan ja Hämeenlinnaan. Tuolla asukaspohjalla mahdottomuus, ja Säkkisaari johtaisi valtavaan liikennemäärien kasvuun mt 130:lla ja etenkin Tampereen päässä.

Eli Säkkisaari on täysin MRL 5 § 11 momentin vastainen ja yleiskaava, joka sisältää suunnitelman mukaisen Säkkisaaren, on 39 § 4 momentin vastainen. Toisin sanoen kaava sellaisenaan kaatuisi viimeistään KHO:ssa, todennäköisesti jo Pirkanmaan ELY:n lausunnossa.

Minusta kehityskelpoisempi sijainti olisi kartan mukaisessa kohdassa: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/link ... 53&lang=FI - tiedä sitten, estäisikö luontoarvot kaavan toteutumisen.

EDIT: perusteluja sijainnille: rannan läheisyys, liikenteellisesti erinomainen paikka (maantie 130:n varressa, pyörämatkan päässä keskustasta, kävelymatka Tietotien lukioon), joukkoliikenne järjestettävissä rautateitse (Toijala-Valkeakoski), VLK:sta Lempäälän kautta Tampereelle ajavan linjan 53 ja Toijala-Valkeakoski-linjan pysäkit lähellä eikä Tampereelle ajavien linjojen 51 ja 52 pysäkitkään ole mahdottoman kaukana.

Sijaintia vastaan puhuu lähinnä karttamerkintä Teoll. kaatop., mutta on sitä ennenkin maamassoja vaihdettu. Eikä sinne asti tarvitse edes rakentaa, kun pohjoispuolellakin on tilaa.
tekijänä Koskilainen
#38574
Tuolloin en vielä hankkeeseen uskonut, mutta nyt alkaa tuule kääntymään. Asuntomessut olivat loistava piristys kaupungille.

Valkeakosken asukasluku nousi viimevuonna yli 200 henkeä, uutta liikekeskusta rakennetaan, kaupunkialueelle on rakenteilla/suunnitteilla 7 kerrostaloa, Lintulan ja Yli-Nissin omakotitaloalueita aiotaan kasvattaa suuremmiksi, kuitutehdas alkoi alkuvuodesta taas pyörimään työllistäen 200 työntekijää (summa nousee tänä vuonna noin 50 hengellä), uusi liikealue on suunnitteilla pohjoisosaan jne. Valkeakoski käy nyt todella kuumana joten nyt voisi ehkä olla oikea aika toteuttaa Säkkisaarikin. Valkeakoski on reilusti Tamperetta halvempi asuinvaihtoehto ja etenkin Tampereelta muuttaa Valkeakoskelle paljon porukkaa. Nyt siis täytyisi takoa kun rauta on kuumaa, toivottavasti hanke lähtee käyntiin
tekijänä Rotvalli
#48694
Täytyy kyllä myöntää että hankkeessa ei näin kaupunkisuunnittelun lähtökohdista ajatellen ole mitään järkeä, sillä
1) Uudelle alueelle (joka sijaitsee siis keskellä metsää) tulee rakentaa koko infrastruktuuri alusta alkaen
2) Alueelle täytyy rakentaa omat palvelut, keskustassa se tukeutuisi jo olemassa olevaan palveluverkkoon
3) Julkinen liikenne. Tällä hetkellä Säkkisaaren alueen läpi ei kulje tietääkseni yhtäkään bussilinjaa. Mikäli Helsinki-Tampere bussit alkavat jatkossa kulkea saaren kautta, niin se vastoin heikentää keskustan bussitarjontaa. Lisäksi alueelta tosiaan pitäisi vetää omat linjat keskustaan, eikä saaren asukaspohja tue tätä, kuten ultrix jo aiemmin on maininnut.

Kyllä tälläiset kerrostalohankkeet tulisi 2010-luvulla sijoittaa ehdottomasti keskustaan, siitä ei ole kahta sanaa. Muutoinkaan hankkeelle en usko olevan realistisia mahdollisuuksia. Hankkeen yksityinen puuhamies olettaa 3000 tamperelaisen muuttavan 10 vuoden sisään metsäiseen lähiöön kauas kaikesta. Vaikea uskoa, että kukaan innostuisi tästä, sillä uusia kerrostaloja valmistuu jatkuvasti Valkeakosken keskustaan (kaupunki on onnistunut kääntämään muuttoliikeen itselleen suotuisaksi), eivätkä ne ole juurikaan kalliimpia kuin Säkkisaaren asunnot, ellei tonttimaata aivan ilmaiseksi anneta.

Säkkisaaren osayleiskaava meni pari viikkoa sitten valtuustossa yksimielisesti läpi. Aikaisimmillaan rakentaminen voisi alkaa 2014. Yhteensä saarelle voidaan asuttaa 5000 ihmistä. Ote osayleiskaavan selvityksestä :

"Alueelle voi tarkistettujen maankäyttöluonnosten mukaan sijoittua 2.700-3.000 uutta asukasta. Kaupungin 1 % vuosittaisella väestönkasvulla alueen täyttymiseen kuluisi noin 13 vuotta. Sisäisen toimivuuden ja palvelujen kannattavuuden vuoksi kolmasosa väestötavoitteesta, eli n. 1.000 asukasta tulisi saavuttaa kohtuullisen nopeasti. Prosentin kasvulla, joka ohjautuisi Säkkisaareen tämä kestäisi n. 5 vuotta. Yleiskaavalla varaudutaantilanteeseen, jossa Tampereen seutusuunnitelman ennustamasta seudullisesta väestönlisäyksestä vuoteen 2030 mennessä puolet (45.000 henkeä) olisi sijoitettava ympäristökuntiin ja Valkeakosken vetovoima pysyy hyvänä. Tällöin Valkeakosken väestönlisäykseksi oletetaan noin 9.000 henkeä. Säkkisaaren tyyppinen ratkaisu voisi osaltaan lisätä kaupungin vetovoimaisuutta uusille asukasryhmille."

Lopuksi alueen havainnekuva: Aikamatka 1960-luvulle:
Kuva
tekijänä hmikko
#48696
Rotvalli kirjoitti: Lopuksi alueen havainnekuva: Aikamatka 1960-luvulle:
Aivan ilmetty Manhattanin saari!

Juuri saatiin ennakkotapaus Espoon Histasta, jonka kaavan tuomioistuin kumosi. Tasapuolisuuden nimissä Säkkisaaren ei missään tapauksessa pitäisi mennä läpi tällaisena, mutta mistäs näitä ikinä tietää.