Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä Ozie
#27923
Ajattelin ettei jaksa ruveta joka aiheesta alottamaan omaa threadiään niin vähän samaan tyyliin kuin Rakennusprojektit maailmalla - yleisesti voi tänne pistää uutisia sieltä sun täältä.

Löytyi eilen seuraavaa:
Kalajoen Hiekkasärkille kaavaillaan jättiareenaa

Kalajoen Hiekkasärkille suunnitellaan jättimäistä Sun Arena -monitoimihallia. 4,6 hehtaarin kokoisessa hallissa on tarkoitus järjestää ympäri vuoden muun muassa urheilu- ja kulttuuritapahtumia. Hankkeen kustannusarvio on 45 miljoonaa euroa.

Kalajoen kaupunginhallitus on tehnyt monitoimihallin tontista esisopimuksen, jonka mukaan kaupunki luovuttaa hallin käyttöön 50 hehtaaria maata käytännössä ilmaiseksi eli yhdellä eurolla. Kaupan ehtona on, että monitoimihalli rakennetaan. Sopimus vaatii vielä valtuuston hyväksynnän.

"Jos hanke toteutuu ja menee eteenpäin, se olisi parasta, mitä Hiekkasärkkien alueella on tapahtunut", Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari luonnehtii.

Hankkeen takana on kalajokelainen yhtiö Westend Estate. Monitoimihallin rakennustyöt alkavat ensi vuonna, jos rahoitus saadaan järjestymään. Hankkeelle haetaan sekä yksityistä että valtion rahoitusta.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kala ... 5251151831

4,6 hehtaarin halli paikkaan, jossa lähin kaupungiksi luokiteltava paikka on ..öööh..kaukana? Elän toivossa että joku on tätä miettinyt pidemmälle kuin allekirjoittanut :D
tekijänä Quu
#27924
Pähkähullu ja kallis hanke. 45 miljoonalla rakennetaan halli, että ihmiset pääsevät harrastamaan liikuntaa. Suurtapahtumista voi toki haaveilla, mutta niille on hieman luontaisempia sijaintipaikkoja isommissa kaupungeissa. Projektin rahoitus on ilmeisesti pahasti auki, enkä yhtään ihmettele.

Kalajoen päättäjät saisivat muutenkin painaa kevyesti jarrua näiden kehitysideoiden kanssa. Alueen matkailun valttihan on kaunis luonto merenrantamaisemineen, mitä onnistutaan kuitenkin jatkuvasti pilaamaan uusilla tielinjauksilla ja mökeillä. No nyt kuulosti pahasti nimbyltä.
Avatar
tekijänä grendy
#28839
Iltasanomat kirjoitti:Pientaloalue aiotaan repiä Hyvinkäällä kerrostalojen tieltä

Kokonainen pientalokaupunginosa on vaarassa hävitä kartalta Hyvinkäällä.

Kaavoitusviranomaiset ovat alustavasti kertoneet kuntalaisille, että idyllinen, 50-luvulla rakennettu Rääkänpään kaupunginosa puretaan ja pientaloalueelle rakennetaan uusi kerrostaloalue. Näin tehdään kaupunkikuvan eheyttämiseksi.

Hämmästyneet asukkaat ovat kuulleet asiasta vasta nyt. Alueella asuva Raija Kuosmanen kertoi olevansa hyvin hämmentynyt tiedosta ja vastustavansa hanketta kaikin tavoin. Tänään järjestetään paikkakunnalla tiedotustilaisuus asian johdosta. Kuosmanen aikoo kiiruhtaa paikalle kesken työpäiväänsä Hämeenlinnasta. Odotettavissa on laaja vastustus ja rankat toimenpiteet kaavan muuttamiseksi tai korjaamiseksi. Kiistanalainen alue sijaitsee kaupungin keskustassa ja lähellä Etu-Martin kaupunginosaa. Hankkeen alle jäänee suunnitelmien mukaan noin 80 idyllistä omakotitaloa.

Yleiskaava-arkkitehti Seppo Itkonen vahvisti IS:lle, että yleiskaavan käsittelyssä on edetty näin pitkälle.
- Paikkaa ei ole sovittu suojeltavaksi kohteeksi.
Itkonen muistuttaa, että hanke on hyvä kaupunkikuvan kehityksen kannalta.
- Tietenkin asukkailla on mahdollisuus valituksiin ennen asemakaavan hyväksymistä ja vahvistamista.
Hmm.. en yleensä vastusta kyllä "kaupunkikuvan eheyttämistä" mutta tää kuulostaa jo aikas oudolta! Kuvien perusteella oikeesti alue näyttää ihan siistiltä omakotialueelta eikä miltään deekulalta (vrt Tampereen Nekala) ja kokonaisen kaupunginosan matalaksi vetäminen ei kuulosta kyllä yhtään hyvältä. Eri asia jos tosiaan jotain 3-kerroksisia 60-luvun kerrostalorumiluksia revittäis alas ja tehtäis 8 kerroksisia uusia taloja tilalle, mutta omakotitalot on kuitenkin vähän eri asia. Tästä jutusta varmaan tullaan kuuleen vielä paljon ja en usko että ikinä tulee toteutuun.
tekijänä Jukki
#28841
grendy kirjoitti:
Iltasanomat kirjoitti:Pientaloalue aiotaan repiä Hyvinkäällä kerrostalojen tieltä
Hmm.. en yleensä vastusta kyllä "kaupunkikuvan eheyttämistä" mutta tää kuulostaa jo aikas oudolta!
Olen samoilla linjoilla, yleensä hyvä asia mutta eikös tuossa vieressä ole hehtaaritolkulla metsää, voisiko sinne kaavoittaa? 24.2. - 25.3.2010 välisenä
aikana nähtävillä olevan osayleiskaavaluonnoksen (http://www.hyvinkaa.fi/Tiedostot/Kaavoi ... nos_16.pdf) mukaan näin ei tulla menettelemään.
tekijänä Walle
#28857
Kannatan tiivistä rakentamista, mutta hyväkuntoisten omakotialueiden purkaminen on järjetöntä. Esim. Keski-Euroopassa paljon suurempi osa ihmisistä asuu pientaloissa kuin Suomessa. Täällä taas kaavoittajilla on jonkinlainen pakkomielle kerrostaloihin, eikä käsitetä, että kaupunkimainen rakentaminen voi olla muutakin kuin 7-kerroksisia elementtilaatikoita 70-luvun tyyliin. Sellaisia Hyvinkäälläkin rakennetaan omakotitalojen tilalle aivan varmasti, jos suunnitelma toteutuu.
#28875
Samoilla linjoilla muiden kynäilijöiden kanssa, kuulostaa vähintäänkin kyseenalaiselta noin monen omakotitalon pakkolunastus vain jonkun "kaupunkikuvan tiivistämisen" nimissä, varsinkin jos vieressä olisi hehtaarikaupalla metsää rakentamista varten. Uskoisin (kaupunkia kummemmin tuntematta) että Hyvinkäällä pystyttäisiin tiivistämään kaupunkirakennetta muutekin kuin vain ihmisten koteja viemällä.
tekijänä DFox
#30034
Raahen uusi kauppakeskus on kaupunginhallituksen käsissä

Raaheen suunnitellaan "ideaparkkia" hotellilla höystettynä.

"Kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen mukaan nyt on ratkaisujen aika. Kaupunki on neuvotellut kauppakeskusalueen yksityisten maanomistajien kanssa maakaupoista ja ja tilusvaihdoista, ja työstänyt asemakaavan muutosta. Uusi asemakaava mahdollistaa Raahen Portiksi nimetylle kauppakeskukselle kaikkiaan 46 300 kerrosneliömetrin kokonaisrakennusoikeuden".

http://www.kaleva.fi/uutiset/raahen-uus ... ssa/854503
Avatar
tekijänä grendy
#30818
Aamulehti kirjoitti:Hämeenlinnaan jättikokoinen autokauppa

12 kerrosta: Euroopan suurimmasta uusi maamerkki

Hämeenlinnaan kaavaillaan Euroopan suurinta autokaupan keskusta. Uudenlainen autotavaratalo kattaisi noin kymmenen maahantuojan tarjonnan. Tavoiteltu miljardin euron liikevaihto heijastelisi laajasti Etelä-Suomen autokauppaan. Hämeenlinnan kaupunki on perustamassa projektiyhtiön yhdessä autoalan kiinteistökehittäjän Sunny-Tradingin kanssa. Toimitusjohtaja Markku Ritaluoman mukaan hankkeen toteutuminen ratkeaa ensi keväänä. Toiminta voisi alkaa vuoden 2012 lopulla. Uudet autot sijoitettaisiin 12-kerroksiseen lasitorniin. Torni olisi samalla Hämeenlinnan pohjoinen maamerkki Kolmostien varressa.

Tontti kauan haussa

Markku Ritaluoman mukaan suurta autokaupan keskusta on mietitty jo 2000-luvun alkupuolelta eteläisessä Suomessa, Espoon, Vantaan ja Helsingin alueilla. Hankkeet kuitenkin kaatuivat toinen toisensa perään liian pienien ja kalliiden tonttien takia. Sunny Trading etsi tonttia hyvien liikenneyhteyksien päästä. Pitkän harkinnan jälkeen päädyttiin Hämeenlinnaan, joka Ritaluoman mukaan tavoittaa helposti 2,5 miljoonaa suomalaista. Tämän jälkeen projektia on kehitetty yhdessä Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Kaupunki antoi asiasta päätöksen toissa päivänä. Hämeenlinna pyrkii vapauttamaan kaupungin autokaupan nykyisestä keskittymästä Kaurialasta tilaa asuntotuotannolle. Uusi autotavaratalon alue sijoittuisi kaupungin pohjoispuolelle kolmostien ja pääradan väliin, Hämeenlinnan omistamalle 27 hehtaarin tontille. Tilaa riittää 1 000 uudelle ja 3 000 vaihtoautolle. Kokonaiskustannukseksi on arvioitu noin 70 miljoonaa euroa. Neuvottelut sekä rahoittajien että tulevien vuokralaisten kanssa ovat kesken, mutta Ritaluoma kuvailee keskusteluja aktiivisiksi. Rahoittajia haetaan sekä Suomesta että ulkomailta, ja Ritaluoman mukaan vastaanotto on myönteinen.
- Dollarin ja euron suhde on tällä hetkellä sellainen, että uskon ulkomailta löytyvän asiaan mielenkiintoa. Tämän kokoista investointikohdetta on hyvin harvassa paikassa tarjolla, Ritaluoma hehkuttaa.

Autoalan Ideapark

Ritaluoma vertaa Hämeenlinnan autotavarataloa Lempäälän Ideaparkiin. Siinä missä Ideapark keskittyy sisustukseen ja muotiin, autotavaratalon tavoitteena on tuoda autoalan toimijat yhteen.
- Yksi autokauppa vaatii myymälätilaa noin 3 000 neliötä ja 2 500-3 000 neliön korjaamotilat. Kun laskee yhteen, niin pelkästään autokaupoista tulee 60 000 neliötä.
Oheispalvelut mukaan lukien pytingin pinta-ala on noin 80 000 neliömetriä.
- Työllistämisvaikutus on noin 1 500 kiinteää työpaikkaa, Ritaluoma sanoo.
Ulos asiakasparkkipaikkoja tulee 2 000, ja pihassa on vielä erikseen korjaamopalveluita käyttävien ja työntekijöiden parkkipaikat.

Fakta

Hämeenlinnan uusi maamerkki
Korkeus rakennuksella noin 50 metriä, kerroksia 12.
Oheispalveluina autotavarataloon tulisi katsastusta, autokouluja, ravintoloita, lasten leikkipaikka, testiratoja, tarvikemyymälöitä ja kaksipyöräisten myymälä.
Autotavaratalosta toivotaan eloa kiistellylle Ahveniston moottoriradalle.
Vai että autotorni, katotaan vaan tuleeko toteutuun mutta kyllähän 12-kerroksinen lasitorni kuulostaa ihan hyvältä, vaikka onkin täynnä autoja :lol:
#30821
grendy kirjoitti:
Aamulehti kirjoitti:Hämeenlinnaan jättikokoinen autokauppa
Vai että autotorni, katotaan vaan tuleeko toteutuun mutta kyllähän 12-kerroksinen lasitorni kuulostaa ihan hyvältä, vaikka onkin täynnä autoja :lol:
Meinasi mennä meikäläiseltäkin aamukahvit väärään kurkkuun, kun tätä luin. Ymmärtäisin jos tämä tulisi vaikkapa Stuttgartiin, kun on autoalan mekka. Mutta että Hämeenlinnaan? Onhan siinä tosiaan Ahveniston moottorirata vieressä, mutta silti.. No juu, kyllä minäkin tätä kannatan ;)
tekijänä pyry
#30839
Vaikea sanoa tässä vaiheessa miten tosissaan ollaan liikkeellä tuossa laajuudessa, mutta jos tällainen autokaupan suurkeskittymä todella Suomeen perustettaisiin, olisi Hämeenlinna liikenteellisesti harvinaisen luonteva paikka johtuen hyvästä sijainnistaan Helsinki-Tampere-Turku -risteyksessä. Samasta syystä monet yritykset (ainakin Etra, Lidl, Nanso, Schenker ja Tammertukku) ovat viime vuosina rakentaneet logistiikkakeskuksia Hämeenlinnan seudulle.

Oikeastaan vain Venäjän yhteydet jättävät toivomisen varaa. Siinä suhteessa Lahti voisi olla parempi sijoituspaikka, mutta ilmeisesti kohderyhmä on tässä katsottu pääasiallisesti kotimaiseksi.
Avatar
tekijänä Klazu
#30849
Jotenkin tulee mieleen, että idea lasitornista täynnä autoja on apinoitu Volkswagenin Wolfsburgissa sijaitsevasta Autostadtista.

Mukava silti kuulla, että suomalaisilla pyyhkii hyvin ja autoja ostellaan asuntojen tapaan ennätysvauhtia. Uuden ostajan kannattaa muistaa katsastaa myös tarjonta islantilaisten päivälehtien takasivuilla...
tekijänä ÄmJii
#30854
http://www.sunny-trading.fi/6
Tuolla on jotain kuvia, ei mikään spektaakkelimainen pytinki kuitenkaan. Laittakoon joku muu ne tänne, jos jaksaa. Ihan mielenkiintoinen hanke, joskaan en osaa sanoa toteuttamiskelpoisuudesta yhtään mitään. Rahaahan Synny-Tradingillä tuntuu piisaavan. Yritys on sponsoroinut kotimaista urheilua valtavilla summilla viime vuosina, vaikka se ei ole yritys, jolle näkyvyydestä olisi juurikaan hyötyä.

Edit: Kannattaa avata tuolta Sunny-Tradingin sivuilta se esite. Todella runsaasti kuvamateriaalia.