Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
Avatar
tekijänä JR
#27727
CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), eli se kansainvälinen taho, joka määrittelee tornitalojen viralliset korkeudet, on muuttanut tapaa, jolla tornitalojen korkeuksia mitataan. Aikaisempi mittaustapa oli pääsisäänkäynnin kohdalta katutasolta. Uusi menee niin, että korkeus mitataan matalimmasta merkittävästä avoilmassa olevasta jalankulkijoiden sisäänkäynnistä.

Suomalaisissa torneissa tämä ainakin korottaa Fortumin virallisen korkeuden 87 metriin. En nyt muista onko Cirruksessa sisäänkäyntiä talon takana, siis eteläpuolella. Myös esimerkiksi K9:n virallinen korkeus nousee mahdollisesti yli sataan metriin, mikäli matalammalla puolella on "merkittävä sisäänkäynti".

Nyt pitääkin sitten käydä läpi Suomen tornitalot ja päivittää viralliset korkeudet. Jos olette tietoisia tämän aiheuttamista muutoksista tornien virallisiin korkeuksiin, olisi kiva kuulla niistä.

http://www.ctbuh.org/NewsMedia/PR_09111 ... fault.aspx
Avatar
tekijänä Kantti
#27736
Välillä tulee mieleen että miksi kirjoittaa jotakin jolla lukijan kannalta ei ole mitään arvoa :roll: ... nyt sattui taas tulemaan. No ei tälläkään kommentilla taida olla olla :D

Mutta tuota, miksi näitä on katsottu hyväksi rukata, ja kenen aloitteesta? Antaa jotenkin sekavan vaikutelma että talojen korkeus-suhteet elävät vaikka mitään ei tapahdu. Mitä vikaa vanhassa systeemissä oli?
tekijänä SdeS
#27740
Jep, onhan se Cirruksen eteläinen sisäänkäynti alempana kuin pohjoispuolen pääsisäänkäynti.
Olisikohan kutakuinkin 2m alempana, mitä nyt itse arvioinut ohi kävellessä ja kuvista päätellyt.
#27742
Tämä nostaa ainakin Ilveksen korkeutta, sillä pääovi on about Hatanpäänkadun puolella ja tasossa kun taas katutaso Koskenrannassa jossa rafloja ja terasseja, on pari metriä alempana. Raksatunneilla katseltiin juuri Ilveksen originaalipiirustuksia ja siitä huomasin korkeuspisteet katsoa.

Koskenrannan puolella katutaso on tasan 80m mpy.
Ipan katonharjan korkeus on 144,9m mpy.
Which gives us n. 65meetriä.

edit: Samalla voidaan lisätä kerrosmääräksi 19 koska tämä YK ("yläkellari") eli -1 kerros on itseasiassa katutaso kosken puolella. Tässä tasossa mm. uima-allasosasto josta maisemaikkunat Tammerkoskeen sekä Ilveksen baarin ulkoterassit. Sitten sen alla on vielä AK ("alakellari") joka on alempi autohallitaso, varastotilat yms.
Avatar
tekijänä JR
#27744
Kantti kirjoitti:Mutta tuota, miksi näitä on katsottu hyväksi rukata, ja kenen aloitteesta? Antaa jotenkin sekavan vaikutelma että talojen korkeus-suhteet elävät vaikka mitään ei tapahdu. Mitä vikaa vanhassa systeemissä oli?
CTBUH sijaitsee Chicagossa ja Chicagon uuteen Trump Toweriin saatiin 8 metriä lisää korkeutta? :) Täten se ohitti Shanghain Jin Mao Towerin maailmanlistalla...

Lukaise se CTBUHin tiedote. Kaikessa lyhykäisyydessään:
CTBUH kirjoitti:The new criteria wording—“Height is measured from the level of the lowest, significant, open-air, pedestrian entrance to…” allows for the recognition of the increasing numbers of multi-use tall buildings with often several different entrances at different levels, whilst also accommodating buildings constructed in non-traditional urban or suburban locations.

...

“Beginning in 2007, with the knowledge that Burj Dubai would be significantly taller than any structure ever built, the CTBUH Height Committee met to review the criteria by which we recognize and rank the height of buildings,” said Peter Weismantle, Chair of the CTBUH Height Committee and Director of Supertall Building Technology at Adrian Smith + Gordon Gill Architecture in Chicago. “As one might guess, with the committee being made up of architects, engineers, contractors, developers, building owners and academics, a variety of opinions and views were expressed. The resulting revisions almost two years later reflect a general consensus of the committee in recognizing the most recent trends in tall building development around the world.”
Aiheuttaahan tämä nyt hieman häslinkiä tornien korkeuksissa.

Todettakoon vielä, että CTBUH ei enää listaa maailman korkeimpia kuin kolmessa kategoriassa. Korkeus kattoon on tiputettu pois, koska se on joissakin rakennuksissa vaikea määritellä.

SdeS kirjoitti:Jep, onhan se Cirruksen eteläinen sisäänkäynti alempana kuin pohjoispuolen pääsisäänkäynti.
Olisikohan kutakuinkin 2m alempana, mitä nyt itse arvioinut ohi kävellessä ja kuvista päätellyt.
Eikö ole enempää? Monissa lähteissä mainitaan eteläpuolen korkeudeksi 92 metriä. Voisiko ero etelä- ja pohjoispuolen välillä olla peräti 6 metriä?

K-P kirjoitti:Tämä nostaa ainakin Ilveksen korkeutta, sillä pääovi on about Hatanpäänkadun puolella ja tasossa kun taas katutaso Koskenrannassa jossa rafloja ja terasseja, on pari metriä alempana. Raksatunneilla katseltiin juuri Ilveksen originaalipiirustuksia ja siitä huomasin korkeuspisteet katsoa.

Koskenrannan puolella katutaso on tasan 80m mpy.
Ipan katonharjan korkeus on 144,9m mpy.
Which gives us n. 65meetriä.
Tämä selvä. Eiköhän se korkeus sitten ole tätä nykyä tuo 65 m.

K-P kirjoitti:Samalla voidaan lisätä kerrosmääräksi 19 koska tämä YK ("yläkellari") eli -1 kerros on itseasiassa katutaso kosken puolella. Tässä tasossa mm. uima-allasosasto josta maisemaikkunat Tammerkoskeen sekä Ilveksen baarin ulkoterassit. Sitten sen alla on vielä AK ("alakellari") joka on alempi autohallitaso, varastotilat yms.
Tätä vaikutusta en tullutkaan ajatelleeksi. Eikä CTBUH ainakaan tuossa tiedotteessa ottanut asiaan kantaa, mutta tosiaan, joidenkin rakennusten maanpäälliset kerrosmäärätkin saattavat muuttua. Pitääpä tutkia CTBUHin nettisivuja tarkemmin.
tekijänä SdeS
#27750
SdeS kirjoitti:Jep, onhan se Cirruksen eteläinen sisäänkäynti alempana kuin pohjoispuolen pääsisäänkäynti.
Olisikohan kutakuinkin 2m alempana, mitä nyt itse arvioinut ohi kävellessä ja kuvista päätellyt.
JR kirjoitti: Eikö ole enempää? Monissa lähteissä mainitaan eteläpuolen korkeudeksi 92 metriä. Voisiko ero etelä- ja pohjoispuolen välillä olla peräti 6 metriä?
Käsittääkseni tornin kokonaiskorkeus (mukaanlukien kaksi kellarikerrosta) on 92m. Torniin pääsee sisään vain tuon ensimmäisen
kellarikerroksen kautta. Tietääkseni toiseen kellarikerroksen tasoon ei ole sisäänkäyntiä ulkokautta. Vaikka siihen olisi periaatteessa mahdollisuus, kun tontin korkeusvaihtelut ovat suuria.
Kuten tuossa kuvasssa näkyy (luonnonkivistä tehty porras & muuri).
http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img1848616.jpg

Eli korkeus olisi näillä tiedoilla 89m?
Avatar
tekijänä Janne_H
#59146
Cirruksen korkeudesta on ollut sekalaista tietoa. Enimmäkseen on puhuttu 86 metristä, mutta sen lisäksi on väläytelty jopa 90 metrin korkeutta rakennuksen eteläpuolelta mitattuna. Nyt kun Tampereella rakennetaan 87,5 metriä korkeaa Tampereen tornihotellia, on syytä selvittää Cirruksen virallinen korkeus, jotta saadaan selville siirtyykö tosiaan Suomen korkeimman tornitalon titteli Helsingistä Tampereelle.

Tässä dataa Cirruksen rakennuspiirustusten pohjalta:

Cirruksen pääsisäänkäynnin puoleisen seinustan katutason korkeus on + 13,9 metriä.
Cirruksen kattokevennysten korkeus +98,38 metriä. Rakennuksen huipulla on vielä pieni konehuone jonka korkeus on + 100,13 metriä.
Korkeutta siis pääsisäänkäynnin katutasolta katon kevennyksiin 84,48 m ja konehuoneen katolle 86,23 m.

Kuva

JR kirjoitti:CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), eli se kansainvälinen taho, joka määrittelee tornitalojen viralliset korkeudet, on muuttanut tapaa, jolla tornitalojen korkeuksia mitataan. Aikaisempi mittaustapa oli pääsisäänkäynnin kohdalta katutasolta. Uusi menee niin, että korkeus mitataan matalimmasta merkittävästä avoilmassa olevasta jalankulkijoiden sisäänkäynnistä.
JR:n lainauksen mukaisesti korkeus mitataan kuitenkin alimmasta merkittävästä ulkoilmassa olevasta sisäänkäynnistä. Cirruksen eteläseinustalla on sisäänkäynti, jossa katutason korkeus on + 12,60 metriä.
Näin ollen tornin korkeus on siis katon kevennyksiin 85,78 m ja konehuoneen katolle 87,53 m.

Kuva

Kuva

CTBUH:n määrityksiin kuuluu myös, että korkeus mitataan arkkitehtooniseen huippuun. Kysymys kuuluukin siis että, onko Cirruksen konehuoneen katto arkkitehtooninen huippu vai ei? Jos on, niin Cirrus ja Tampereen Tornihotelli jakavat korkeimman tornitalon paikan. Jos taas ajatellaan että Cirruksen arkkitehtooninen huippu on kattokevennyksissä, jää se Tampereen tornin valmistuttua Suomen toiseksi korkeimmaksi torniksi.

edit: parit numerovirheet korjattu
#59149
Janne_H kirjoitti:
K-P kirjoitti:Lasketaanko Hornyn korkeuteen vielä -1 kerrokseen menevä ajoramppi ja kulkuoven taso? :smt006
Ei lasketa.

"korkeus mitataan matalimmasta merkittävästä avoilmassa olevasta jalankulkijoiden sisäänkäynnistä"
Seuraavaksi sitten projektiksi vielä Fortumin kikkailu metreissä Hornyä korkeammaksi niin saadaan Espookin Tampereen ohi eks jeh? ;)

Eiköhän joku ylläri siellä rakentajilla ole että kaikki spekulaatio loppuu? Ainakin sen muutaman senttimetrin verran... (muistakaa Chrysler Buildingin rakentaminen).

Kyllä tässä Suomen korkeinta taloa nyt rakennetaan. Tunne on vahva. :smt024
tekijänä Sasu K
#59150
Hervannan uusien tornitalojen korkeudet pitäisi saada jostakin tarkastettua. Pirkka 6:n korkeudeksi on yleisesti ilmoitettu 55 metriä. Mulla on se tutina, että se on mitattu kellarikerroksen tasolta, joka kylläkin voi olla em. "alin merkittävä sisäänkäynti". Tällöin kerroksiakin kertyy 17.

Matrix ei sen sijaan voi mitenkään olla 55-metrinen (eli yhtä korkea kuin Pirkka 6), kuten monessa lähteessä on, sen näkee jo silmämääräisesti. Jossakin lehtijutussa mainittiin 54 metriä. Se voi pitää paikkansa maasta näköalatasanteen katolle mitattuna.
#59151
Sasu Karjalainen kirjoitti:Hervannan uusien tornitalojen korkeudet pitäisi saada jostakin tarkastettua. Pirkka 6:n korkeudeksi on yleisesti ilmoitettu 55 metriä. Mulla on se tutina, että se on mitattu kellarikerroksen tasolta, joka kylläkin voi olla em. "alin merkittävä sisäänkäynti". Tällöin kerroksiakin kertyy 17.

Matrix ei sen sijaan voi mitenkään olla 55-metrinen (eli yhtä korkea kuin Pirkka 6), kuten monessa lähteessä on, sen näkee jo silmämääräisesti. Jossakin lehtijutussa mainittiin 54 metriä. Se voi pitää paikkansa maasta näköalatasanteen katolle mitattuna.
Pirkka 6:ssa -1 kerroksen sisäänkäynti ON ihan normi sisäänkäynti talon länsipuolella missä on sekä katutaso että kulku parkkihalliin.
Eli siinä ainakin voidaan laskea korkeus tästä pinnasta alkaen. Muistaakseni siellä työmaalla kun korkeuslukemia kuvista räknäsin niin täsmälleen 55m tuli siitä katupinnasta/seinustalta iv-konehuoneen katolle mittaa. Käytännössä siis 18krs talon korkeus. Tähän päälle Pirkan vielä visuaalisesti suurempi korkeus koska alin katutasokin talon seinustalla on n. kerroksen ylempänä kuin vaikkapa viereisen Valtaväylän taso.

Matrixista ja Solariksesta en osaa tarkemmin sanoa. Molemmissahan on sitten kattoterassi mikä Pirkasta puuttuu, mutta talon kattokorkeuteen se ei sinänsä vaikuta iv-kh:n katon ollessa molemmissa varmaankin edelleen se korkein osa. Pitänee käydä haistelemassa lähemmin talojen nurkilla että oliko ensimmäinen asuinkerros kuinka maantasossa vai ylempänä ja missä se -1 (tai 0 -kerros) niissä menee.

Kerroslukuja jos miettii niin 16 "asuinkerrosta" niissä kaikissa toki on, ellei sitten halua kattoterasseja laskea 17. kerrokseksi (tai Solariksen kämpän parvea :) ).


edit: Tutkin vanhoja kuviani ja katutaso tuolla parkkihallin puolella oven edustalla on +144,90 ja iv-kh:n katto on tasan +200,00, mutta HUOM. katolla olevien iv-poistoilmapuhallinpömpeleiden yläpinta on vielä +201,00 JOS ne haluaa laskea mukaan, nehän toki ovat kiinteä osa rakennusta.

Katutaso pääoven edustalla itäpuolella on +147,40.

Summa summarum, alaoven edustalta ylimmälle katonharjalle 55,1m ja pömpelien laelle 56,1m.
Pääoven edestä katolle on tällöin 52,6m.
Tämä siis Pirkka 6.

Kuva
Tämä työmaa-aikainen kuva havainnollistaa melko selkeästi tämän "alaoven" sijainnin -1 kerroksessa (tavarakontin takana oikealla reunalla).
Jos jollain on vielä selkeämpää kuvaa ja "todistetta" siitä että se on normi kulkuovi niin antaa palaa. :)

Matrix & Solaris, joku paremmin tietävä saa valaista niiden osalta asiaa.
tekijänä Sasu K
#59154
Kiitoksia tiedoista, eli korkeus 55 metriä on silloin oikein, mutta kerroksia on siis yhteensä 17, koska kerros -1 on täysimittainen kerros varsinaisella sisäänkäynnillä.
K-P kirjoitti:Matrixista ja Solariksesta en osaa tarkemmin sanoa. Molemmissahan on sitten kattoterassi mikä Pirkasta puuttuu, mutta talon kattokorkeuteen se ei sinänsä vaikuta iv-kh:n katon ollessa molemmissa varmaankin edelleen se korkein osa. Pitänee käydä haistelemassa lähemmin talojen nurkilla että oliko ensimmäinen asuinkerros kuinka maantasossa vai ylempänä ja missä se -1 (tai 0 -kerros) niissä menee.
Matrixin ja Solariksen alin maantasolla oleva sisäänkäyntikerros on kerros 1. Kerroksia on kummassakin siis 16. Matrixin kattoterassi ei ole varsinainen kerros, vaan siellähän ollaan rakennuksen katolla. Matrixin iv-konehuoneen katto jää kattoterassirakenteen kattoa alemmaksi. Tämän voi käydä toteamassa esim. Bingin ilmakuvasta.

Solariksen ylimmän kerroksen asunnon parvi ei ole varsinainen täysimittainen kerros vaan puolikerros (eng. mezzanine) asunnon sisällä.

CTBUH:n kriteereissä on mainittu erikseen arkkitehtooninen korkeus (heigh to architectural top) ja korkeus rakennuksen korkeimpaan pisteeseen (height to tip). Molemmille on perusteensa.

http://www.ctbuh.org/TallBuildings/Heig ... fault.aspx