Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Kaikenlaista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää keskustelua voit käydä täällä vapaasti.
tekijänä suskivoide
#5845
meidän talo on talopaketti ja se kivan näköinen. Se nousi päivässä. Oli hieno katsoa kun lähti aamulla, niin sitä ei ollut ja kun tuli illalla se oli pystyssä.
Avatar
tekijänä prepo
#5852
meidän talo on talopaketti ja se kivan näköinen. Se nousi päivässä. Oli hieno katsoa kun lähti aamulla, niin sitä ei ollut ja kun tuli illalla se oli pystyssä.
Postaapas tänne kuva niin voidaan mekin sanoa näyttääkö se kivalta :)
Avatar
tekijänä 16valve
#20381
Talopakettien hinnoissa on yllättävän suuria hintaeroja eripuolilla Suomea.
Aamulehti kirjoitti:Saman talopaketin hinnassa huikea ero

Lue kuluttajaviraston talopakettien hintatutkimuksesta täältä>>> http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/100085.shtml Kommentti juttuun löytyy täältä>>> http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/100086.shtml

Kuva
Kastellitalojen ValmisKastelli 100:n hintaeroksi kahden paikkakunnan välillä jäi Aamulehden vertailussa 5200 euroa.
Kuva
Muurametalojen T-111 "Kylänlahti" maksaa Tampereella 9800 euroa Rovaniemeä enemmän.
Kuva
Designtalojen Ruissalo 204-mallista pitää pulittaa Tampereella 17 200 euroa enemmän kuin Rovaniemellä.

Aamulehden tietojen mukaan saman valmistalon hinnassa on paikkakunnasta riippuen tuhansien eurojen hintaeroja. Talotehtaat selittävät hinnoitteluaan rahti- ja työvoimakustannuksilla. Asiantuntijoita selitykset eivät vakuuta. Aamulehti selvitti valmistalojen hinnoittelua pyytämällä tarjoukset talotoimittajilta samasta valmistalosta Rovaniemelle ja Tampereelle toimitettuna. Vertailussa suurin hintaero löytyi Pohjolan Designtalo Oy:n valmistamasta Ruissalo 204-valmistalosta. Se on Tampereelle toimitettuna 17 200 euroa kalliimpi kuin vastaavasti Rovaniemelle tilattuna. Designtalon tehdas sijaitsee Nivalassa, josta on lähes sama matka molemmille toimituspaikkakunnille. Siksi talon rahtikustannuksista ei juuri kerry hintaeroa. Yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Kurkelan mukaan työvoima maksaa Tampereella enemmän, ja siitä syntyy myös hintaero.

- Se tulee pienistä asioista. Meillä on alihankintasopimukset perustuksista sekä sähkö- ja lvi-töistä. Esimerkiksi sähköurakointi on Tampereella seitsemän prosenttia Rovaniemeä kalliimpaa, Kurkela sanoo.

Suomalaisia talovalmistajia edustavan Pientaloteollisuus ry:n eli PTT:n edustaja kiistää väitteet työvoimakustannusten vaikutuksista hintoihin. Yhdistyksen asiamiehen mukaan esimerkiksi lvi- ja talotekniikkatyöt maksavat talovalmistajille saman verran Tampereella ja Rovaniemellä.

"Hinnat ymmärrettäviä"
Aamulehden vertailussa toiseksi suurin hintaero, 9 800 euroa, syntyi Muurametalojen T111-valmistalon kohdalla. Yhtiön myyntijohtaja Markku Koivula kertoo, että talon työvaiheista 95 prosenttia tehdään ilman alihankkijoita. Hintaero johtuu Designtalojen tapaan työkustannuksista.

- Nostokustannukset ovat yksi asia ja rakennusteknisesti on joitakin asioita, jotka vaikuttavat hinnoitteluun. Kustannukset käyvät sitä kalliimmiksi, mitä etelämmäksi mennään, Koivula sanoo.

Myös Kastelli-Talot Oy:n toimitusjohtaja Antti Pohjola pitää hintaeroja ymmärrettävinä, vaikka valmisKastelli-100 maksaa Tampereella 5 200 euroa enemmän kuin Rovaniemellä.

- Jos ollaan sellaisella alueella jossa on hyvin työvoimaa tarjolla, niin tottakai silloin hintakin on erilainen.

"Ei pidä paikkaansa"
Kuluttajavirastossa talopakettien markkinointia tutkivaa lakimies Mika Hakamäkeä talovalmistajien selitykset eivät vakuuta. Hakamäki kysyi työvoimakustannusten alueellisista hintaeroista talovalmistajilta viimeksi heinäkuussa, kun hän tapasi PTT:n edustajia Helsingissä.

-He nimenomaan korostivat, että se ei pidä paikkaansa, ja ettei rakennustyövoima ole erihintaista täällä kuin muualla maassa, Hakamäki sanoo.

Vertailluista talovalmistajista Designtalo ja Kastelli ovat PTT:n jäseniä. PTT:n asiamiehenä työskentelevä ja kustannuksia tutkinut RTS Tutkimus Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila vahvistaa Hakamäen tiedot.

- Talopakettiin liittyvä työ ja asennuksen hinta ovat varsin samanlaisia eri puolilla Suomea. Kun talotehtaat valitsevat omia asennusporukoitaan, niin usein ne lähtevät keikkamiehillä liikkeelle. Keikkamiehen työ on samanhintaista ympäri Suomea.

Taneli Koponen/ Aamulehti

Fakta: Näin hintoja tutkittiin
Aamulehti hankki hintatiedot kysymällä tarjoukset sähköpostitse yksityishenkilön nimissä Tampereelta ja Rovaniemeltä.

Valmistalo on omakotitalo, jonka toimitussisältö vaihtelee valmistajan mukaan. Asiakkaan vastuulle jää muun muassa tontin ja vesi-, viemäri-, sekä sähköliittymien hankkiminen. Vertaillut talovalmistajat eivät ilmoita valmistalojen hintoja verkkosivuillaan.
tekijänä Vola
#21279
Talopaketeissa vaikuttaisi olevan eroja siinä, miten paljon tietyt varsinaisen arkiasumisen elementit (esim. varattu säilytystilaa tavaroille, jne) on huomioitu. Toisinaan tulee jopa fiilis, että valmistetaan yhä enemmän talopaketteja, joihin potentiaalinen ostaja voi nopeasti ihastua "vääristynein" ihannemielikuvin, jotka eivät liity arkeen. Käytännöllisyys saattaa olla toissijaisessa asemassa näyttävyyden, jne rinnalla. Toki on ihmisiä, joiden arkeen kuuluu vain näyttävyys ja esim. säilytystilalle ei ole tarvetta. Ymmärtiköhän kukaan nyt mitä yritin sanoa, onko kellään tullut samanlaisia fiiliksiä?
tekijänä mikael008
#47929
Kuuluuko talopakettiin valmiina pääsuunnittelija? Eikö talopaketti ole jonkun tietyn arkkitehtin tekemä, mutta luintäältä sivuilta, että pitää pääsuunnittelija pitää aina olla mukana. Lisäksi mainitaan ,että pientalohankkeissa arkkitehti on pääsuunnittelija, mutta mistä voin olla varma tästä tai mikä on yleisin käyntäntö?
tekijänä roope03
#49322
Mielestäni talopkaettien laatu ja uniikkimaisuus ovat parantuneet huomattavasti parissa kymenessä vuodessa..Nyt kun asunnonmyynti on ollut mielessä jo kauan, olen katsellut eri talopaketti vaihtoehtoja eri sivustoilta ja sieltä kyllä löytyy pakettia joka makuun ja itsehän sen päättää kuitenkin miltä talo näyttää loppupeleissä ja saa varmasti siitä ihan oman näköisensä jos haluaa..

On kyllä surullista huomata kuinka paljon talopaketin hintaan vaikuttaa missä asuu! Joku mainitsi aikaisemassa keskustelussa että Tampereella talon rakentaminen maksaa melkein jopa 10 000 e enemmän kuin esimerkiksi Rovaniemellä. aika järjetöntä
tekijänä roope03
#51435
Hei Mikaela!

Kommentistasi on hiukan aikaa mutta kävin katsomassa laittamasi linkin uudiskohde - sivustolle ja mieelstäni tosiaan paketin mukana tulee pääsuunnittelija. Varmistaaksesi ottaisin kuitenkin yhteyttä kyseiseen firmaan he varmasti osaavat antaa enemmän infoa.
tekijänä gre
#63961
Suunnitelmissa on laittaa pystyyn muuttovalmis talopaketti! :smt026

Ajatuksena on ensin ostaa läntti 20 - 30 km Hesasta ja laittaa myyntiin nykyinen. Kun saadaan myytyä tämä nykyinen, niin siinä vaiheessa tilataan paketti tästä saaduilla rahoilla. (Ei lisää lainaa, kiitos :D )
Ei ole mitään hajuakaan talojen :smt021 rakentamisesta ja valmista ostettavaa ei vaan tunnu löytyvän, joten eipä tässä ole paljoa muita vaihtoehtoja. Muinoin, kun kuulin talopaketti-juttuja, niin aina kuuli sanottavan, että kun ostaa talopaketin, niin firman ilmoittamaan talopakettihintaan tulee lisätä toinen mokoma, että lopulliset kustannukset tulee laskettua myös. Oletan, että muinoin oli vain peruspaketteja tarjolla -> nythän ne on jopa muuttovalmiita.

KYSYMYS: Olen nyt tekemässä karkeaa laskelmaa pakettitalon hinnaksi. Sain seuraavaa:
1. tontin hinta X €
2. muuttovalmiin pakettitalon Y €
3. paketin toimitus Z €
Mitä muuta minun tulisi huomioida kuluiksi tällaisessa rakennuspuuhassa?

No, toivottavasti saan tältä foorumilta tarvittavaa tietoa pakettitalon valintaan, joten kirjoittelen ja luen palstaa ahkeraan tulevaisuudessakin. :smt024
Avatar
tekijänä weba
#63969
Riippuu erittäin paljon tontin olosuhteista ja talopaketin valmiusasteesta.
"Säältä suojaan" talopaketin hinnan voit kertoa kolmella niin ollaan oikeilla hujakoilla lopullisesta.

Oma neuvo on, ettei kannata edes yrittää laskea ja arvioida kaikkia kuluja yhteen (menee vituiksi joka tapauksessa), sensijaan saat suurinpiirtein-hinnan keskimääräisen rakentamisen neliöhinnan perusteella. Siihen sitten +-% senmukaan tuleeko laadukkaita materiaaleja tai mitään persoonallista vai ei. Jokainen vähänkään erikois-ratkaisu maksaa vähintään nelinkertasesti verrattuna tavanomaiseen. Esimerkki vaikka väliovesta, tavallinen 100e~. liukuovi 250e. Liukuovi seinän sisälle 1500e...

Esim tälläinen laskuri on vallan mainio: http://www.rakentaja.fi/indexfr.aspx?s= ... sarvio.asp
tekijänä Teemu
#63970
gre kirjoitti: Mitä muuta minun tulisi huomioida kuluiksi tällaisessa rakennuspuuhassa?

No, toivottavasti saan tältä foorumilta tarvittavaa tietoa pakettitalon valintaan, joten kirjoittelen ja luen palstaa ahkeraan tulevaisuudessakin. :smt024
Ensimmäinen ja tärkein ohje on se, että et lähde tähän hankkeeseen nettifoorumeilta (edes Talosta) saamasi tiedon pohjalta, vaan luotat ammattilaisiin. :)

Vastaavan mestarin palkkaaminen projektiin lienee tärkein asia sitten kun projekti on ajankohtainen. Eli henkilö, joka ammattikseen vetää tämäntyyppisiä projekteja läpi. Jos hyvän kaverin löydät jo projektin suunnitteluvaiheeseen, niin varmasti maksaa itsensä aika nopeasti takaisin . Lisäinfoa esim. täältä: Pientalotyömaan työnjohtajat.

Toki kaikki tieto minkä saat itsellesi kerättyä aiheesta, auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja mm. suunnittelemaan hankintoja. Kustannuslaskennan osalta suosittelen tutustumaan TaloPeliin (jossa TTY:n tutkimusta taustalla). Kannattanee myös piipahtaa Asta Rakentaja -messuilla, mistä saat kerralla kattavan katsauksen rakennusalan toimijoihin ja viimeisiin menetelmiin - voipa tuolta joitain messutarjouksiakin löytää, jos hankinnat sattuvat olemaan ajankohtaisia.

Edit. Tästä TaloPelin esimerkkitulosteesta saat jotain osviittaa Muuttovalmis-paketin ulkopuolisista kustannuseristä: PTT-Muuttovalmis.
Edit 2. Lisätään vielä linkki Kuluttajaviraston dokumenttiin, jonka aiemmin samaa aihepiiriä tutkiessani löysin. Tässä on määritelty, mitä "Muuttovalmis" sisältää ja mitä siitä jää puuttumaan verrattuna "Talovalmiiseen": Pientalopakettien yläkäsitteet. Yllättävän isojakin kohtia puuttuu "Muuttovalmiista" kokonaisuudesta, esim. kivitalon julkisivuverhous.
tekijänä Jukki
#64016
gre kirjoitti:Suunnitelmissa on laittaa pystyyn muuttovalmis talopaketti! :smt026

Ajatuksena on ensin ostaa läntti 20 - 30 km Hesasta ja laittaa myyntiin nykyinen. Kun saadaan myytyä tämä nykyinen, niin siinä vaiheessa tilataan paketti tästä saaduilla rahoilla. (Ei lisää lainaa, kiitos :D )
Ei ole mitään hajuakaan talojen :smt021 rakentamisesta ja valmista ostettavaa ei vaan tunnu löytyvän, joten eipä tässä ole paljoa muita vaihtoehtoja. Muinoin, kun kuulin talopaketti-juttuja, niin aina kuuli sanottavan, että kun ostaa talopaketin, niin firman ilmoittamaan talopakettihintaan tulee lisätä toinen mokoma, että lopulliset kustannukset tulee laskettua myös. Oletan, että muinoin oli vain peruspaketteja tarjolla -> nythän ne on jopa muuttovalmiita.

KYSYMYS: Olen nyt tekemässä karkeaa laskelmaa pakettitalon hinnaksi. Sain seuraavaa:
1. tontin hinta X €
2. muuttovalmiin pakettitalon Y €
3. paketin toimitus Z €
Mitä muuta minun tulisi huomioida kuluiksi tällaisessa rakennuspuuhassa?

No, toivottavasti saan tältä foorumilta tarvittavaa tietoa pakettitalon valintaan, joten kirjoittelen ja luen palstaa ahkeraan tulevaisuudessakin. :smt024
Palkkaa hyvä vastaava mestari/pääsuunnittelija, joka tekee sinulle kustannusarvion. Listaltasi puuttuvat ainakin maanrakennustyöt, kaupungin viranomaiskulut (rak-lupa, sijaintimittaukset jne.) ja kunnallistekniikan liittymis- ja rakentamismaksut.
tekijänä ktpama
#64018
Jukki kirjoitti:
gre kirjoitti:Suunnitelmissa on laittaa pystyyn muuttovalmis talopaketti! :smt026

Ajatuksena on ensin ostaa läntti 20 - 30 km Hesasta ja laittaa myyntiin nykyinen. Kun saadaan myytyä tämä nykyinen, niin siinä vaiheessa tilataan paketti tästä saaduilla rahoilla. (Ei lisää lainaa, kiitos :D )
Ei ole mitään hajuakaan talojen :smt021 rakentamisesta ja valmista ostettavaa ei vaan tunnu löytyvän, joten eipä tässä ole paljoa muita vaihtoehtoja. Muinoin, kun kuulin talopaketti-juttuja, niin aina kuuli sanottavan, että kun ostaa talopaketin, niin firman ilmoittamaan talopakettihintaan tulee lisätä toinen mokoma, että lopulliset kustannukset tulee laskettua myös. Oletan, että muinoin oli vain peruspaketteja tarjolla -> nythän ne on jopa muuttovalmiita.

KYSYMYS: Olen nyt tekemässä karkeaa laskelmaa pakettitalon hinnaksi. Sain seuraavaa:
1. tontin hinta X €
2. muuttovalmiin pakettitalon Y €
3. paketin toimitus Z €
Mitä muuta minun tulisi huomioida kuluiksi tällaisessa rakennuspuuhassa?

No, toivottavasti saan tältä foorumilta tarvittavaa tietoa pakettitalon valintaan, joten kirjoittelen ja luen palstaa ahkeraan tulevaisuudessakin. :smt024
Palkkaa hyvä vastaava mestari/pääsuunnittelija, joka tekee sinulle kustannusarvion. Listaltasi puuttuvat ainakin maanrakennustyöt, kaupungin viranomaiskulut (rak-lupa, sijaintimittaukset jne.) ja kunnallistekniikan liittymis- ja rakentamismaksut.
Vielä jatkaisin/tarkentaisin, että ns muuttovalmis talopaketti ei välttämättä sisällä perustusten tekoa, eikä tosiaan 'koskaan' tontin raivausta, paalutusta yms maanrakennustöitä, tai rakennussiivoustakaan. Toimittajasta riippuen puolitoistakerroksisen toinen kerros on usein perushinnassa rakennettu vain eristeisiin saakka tms. Yleensä paketin perushinnassa lämmitysmuotona sähkö, muut maksavat lisää ja kaukolämpöä ei joka paikassa luonnollisesti tarjolla.

Pihatyöt myös 'aina' paketin ulkopuolella, niihin saat uppoamaan raha niin paljon kuin haluat, tontinkin muodoista ja kunnianhimosta riippuen. Muista myö mahdollinen autokatos/varasto.

"Ennen muinoin" talopakettien hintojen kertoimena projektin kokonaiskustannuksile käytettiin vähintään kolmosta, nämä oli tosin enemmän näitä Kastellin pitkästä tavarasta talo, tai erilaisia elementtitoimituksia jotka jatkettiin hartiapankilla tai ostetulla työvoimalla valmiiksi.

Korttelien rakennusvaatimukset nykyään aika tarkkoja ja tontit pieniä (ainakin isompien kaupunkien osalta), ja et tule välttämättä löytämään kovin montaa kandidaattia valmistaloista, jotka sopivat tietylle tontille suoraan. Jotkut tosin tarjoavat nimenomaan pienille tonteille suunniteltuja malleja, joissa on eri variaatioita sen mukaan onko talon pitkä vai lyhyt sivu kadun suuntaan. Joidenkin tonttien osalta on mahdotonta rakentaa toimivaa kotia yhteen kerrokseen, ja voi olla että se on kaavassakin vahvistettu.

Muista myös selvittää tonttia valitessasi lähiympäristön kaavoitustilanne/hankkeet, ettei rakastamasi takapihalta alkava metsikkö kasva kohta kerrostaloa. :P

Komppaan Jukkia hyvän mestarin valinnan merkityksessä!
tekijänä ha62607
#96780
Itse ostin tänä vuonna tämän valmistalopaketin https://www.xxxxx/valmistalot/

Talo tuli muuttovalmiiksi 6 viikossa ja se oli todellakin muuttovalmis. ON aika paljon tyalopaketteja, muuttovalmiita talopaketteja, valmistaloja jne. Jos näistä valitset halvimman niin saat maksaa 100 000 € päälle ja avioliitto menee. Kannattaa olla jokin rakennusalan ihminen mukanana jos ei itse tiedä mitä on todella hankkimassa.

-Hannu
tekijänä MariPaloranta
#98578
CCCP kirjoitti: 03.04.05 17:00
qazwsx kirjoitti:Uskon kyllä, että jotkut pakettitalot voivat näyttää ihan siedettäviltä, mutta IMO kaikkien talojen pitäis olla yksilöllisiä. Mun mielestä "rintamamiestalot" on karmeimpia esimerkkejä tuontyyppisten talojen ulkonäöstä.

Mun mielestä uusvanhat mini-huvilat on kaikkein karseimpia!!!:P :P :P :P :P
ja olen aina pitänyt heistä. Pieni ja siisti.