Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
tekijänä Jussi
#26538
Varhain lauantai-aamuna odottelin junaa Kouvolassa ja otin muutamia kuvia Ixuksen digipokkarilla.

Torikadun näkymäkäytävässä sijaitsevat kaikki Kouvolan 5 Highrisea - Hansan torni (vasemmalla) Pohjolatalo(edessä) ja 3 Aurantornia(oikealla)
Kuva
Kuva

Hansakeskukseen liittyvä torni on näistä uusin, rakennettu keskuksen valmistumisen yhteydessä 2000-luvun alussa.
Kuva
Kuva
Kuva

Aurantornit ovat kolme kokonaisuudessaan 14-kerroksista asuinrakennusta joiden alakerrassa on muutamia liikerakennuksia. Liikkeet ovat vaihtuneet suuresti vuosien varrella eikä nykyisistä liikkeenharjoittajista ole varmuutta.
Kuva

Torikadun varrella on myös kaupungin kokoon suhteutettuna varsin massiivinen kaupungintalo. Ensimmäisessä kuvassa oikealla näkyy myös vanha Kymenläänin lääninhallitus (jota näemmä remontoidaan).
Kuva
Kuva
Kuva

Kaupungintalossa riittää kuvattavaa myös sisäpihoilla ja omituisella suurella tuulisella torimaisella tasanteella jolla en tiedä KOSKAAN olleen minkäänlaista käyttötarkoitusta.
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Kouvolassa on myös kävelykatu Manski, joka lienee lajissaan yksi Suomen parhaista. Kaunis se ei missään tapauksessa ole, mutta elävöittää keskustaa tavalla jota toivoisi moneen muuhunkin kaupunkiin. Kouvola oli kuvausaamuna poikkeuksellisen vilkkaan tuntuinen, sillä kävelykadun lisäksi ihmisiä parveili myös kahdella muulla torialueella..

Kuva
Kuva

Kuva Manskin hiljaiselta sivukadulta, sekä toinen kuva kadun alkupäästä asemanseudulta katsottuna.

Kuva
Kuva

Kouvolan Sokos ei ole aivan vielä auennut, mutta talot ovat jo valmiit. Näiden tilalta purettiin hotelli Kymenhovi, joka oli Kouvolan oloissa varsin hieno historiallinen rakennus. (juuri missään muualla se ei sitä olisi sitä ollut) Kymenhovin purkaminen oli mielenkiintoinen tapahtumasarja josta ei kuitenkaan nyt sen enempää.
Kuva
Kuva

Cafe Libriksen talo on Kouvolaa ylivoimaisesti kauneimmillaan. Talon sisäpiha-aluekin on tavallaan aika tunnelmallinen, kuvaushetkellä siinä sijaitsi ruma terassi-teltta joka pilasi mahdollisuudet kuvaamiseen.
Kuva

Kouvolan keskuspuiston nurmikko-osa. (Hiekkaosa on näkyvien puiden takana) Koska on vielä varsin aikaista ei Kouvolan puistoelämä ole vielä herännyt. Yleensä puisto ja sen välitön ympäristö on melko täynnä eri ikäisiä alkomahoolin tai muiden päihteiden suurkuluttajia.
Kuva

Vielä muutama kuva Kouvolan olemuksesta. Valtakatu (kuntaliitos-suurkouvolanimeltään kenties jokin Kouvolankatu tjsp.) Keskustan vilkkain katu kävelykadun jälkeen - näkymäkäytävä suunniteltu hyvin, sillä kadun päässä näkyy massiivinen Pohjolatalo.
Kuva

Kouvolan kirjasto.
Kuva

Äärimmäisen tyypillinen Kouvolalainen talo. Tosin tälle on tehty lähiaikoina julkisivuremontti, joten kaupungin fiilis ei ehkä täysin välity. Kouvolan vertaaminen itäblokki-rakentamiseen on useimmiten vääryys itäblokkia kohtaan - erikoinen fiiliksensä Kouvolassa on eikä se fiilis useinkaan ole positiivinen, mutta jotenkin selkeästi omanlaisensa kuitenkin. Kouvola on keskustan osalta ihailtavan tiivis ja korkea kaupunki jossa kaikki oleellinen sijaitsee aivan lähellä.
Kuva

Kuvausretkeltä jäi puuttumaan tyypilliset kadunvarsikuvat jotka ovat Kouvolan tapauksessa useimmiten paitsi rumaa elementti/betonilaatikkoa myös jotenkin värimaailmaltaan epäonnistuneita ja todella linjattomia. Kirkko lienee Järvenpään kirkon ohella Suomen rumin. Hyvännäköistä arkkitehtuuria mielestäni edustaa tsaarinaikainen varuskunta-alue sekä joiltain osin Kouvola-talon alue. Keskusta-alueella on Keskuspuiston ohella muitakin hyvännäköisiä puistoja, myöskin uimahalli ympäristöineen on melko hyvän näköinen.
tekijänä pyry
#26542
Kouvolassa kerran käyneenä täytyy kompata, että keskustan arkkitehtuuri oli etenkin tuon Torikadun osalta neuvostohenkisintä, mitä olen Suomessa nähnyt. Ei kaupunkia voi kauniiksi väittää, mutta kävelykeskusta tuntui toimivalta ja yllättävän elävältä. Omalla tavallaan kaupunki oli hyvin mieleenpainuva ja erottuva.
Avatar
tekijänä RV
#26596
Mahtavan kaupunkimainen paikka :o Ihan kuin toteutunut 60-luvun keskustasuunnitelma
Avatar
tekijänä Klazu
#26727
Itse olen kanssa aina jotenkin tykännyt Kouvolan mahtipontisesta betoniarkkitehtuurista. Kerran olen vain keskustassa ajellut, mutta siitä on tullut mentyä junalla ohi lukemattomia kertoja ja kaikki nähdyt talot (paitsi Hansatorni) näkyvät hyvin junaan.
tekijänä ÄmJii
#26731
Mun mielestä Kouvola on ihan perusruma suomalainen kaupunki. En oo kuitenkaan koskaan ymmärtäny sen mainetta eräänlaisena rumuuden perikuvana, kuitenki koko Suomi on täynnä samanlaista p**kaa. Toi uus Sokos näyttää ihan hienolta, joskin suht eleettömältä.
Avatar
tekijänä RV
#47139
http://yle.fi/uutiset/halkotorin_rakent ... la/5062077

Tällaiseen törmäsin - ilmeisesti jälleen uusi 12-kerroksinen torni alkaa rakentumaan Kouvolaan elokuun tienoilla.

http://www.kouvola.fi/material/attachme ... 190510.pdf

Lisäksi ilmeisesti myös 2 13-kerroksista asuintornia rakennetaan :)

Nyt rakennettavan toimistotornin arkkitehtuuri on kuitenkin ilmeisesti muuttunut! Varsin 70-lukulaista, tosin sopivaa Kouvolan keskustaan.

http://www.lemminkainen.fi/halkotorni
tekijänä hmikko
#47140
RV kirjoitti: http://www.kouvola.fi/material/attachme ... 190510.pdf
Ohjeessa sanotaan seuraavaa:
Rakennustapaohje kirjoitti: Kaupunkimaisessa ympäristössä on olennaista, että julkinen, puolijulkinen ja yksityinen tila rajautuvat riittävän selkeästi.
"Riittävän selkeästi" tarkoittaa näköjään jälleen kerran sitä, että talot on ripoteltu kuin juosten kusten, pihat harittavat kaikkiin ilmansuuntiin ja yksityisimmät ulkotilat on varattu autoille. Suoraan riviin ei tietysti voi rakentaa yhtään mitään, eikä kaarevaankaan kolmea rakennusta enempää, koska se olisi tylsää ja vanhanaikaista.
RV kirjoitti: Nyt rakennettavan toimistotornin arkkitehtuuri on kuitenkin ilmeisesti muuttunut! Varsin 70-lukulaista, tosin sopivaa Kouvolan keskustaan.

http://www.lemminkainen.fi/halkotorni
Heh, kaikkien suureksi yllätykseksi alkuvaiheen havainnekuvissa näkyneet jonkin verran poikkeukselliset muodot ovat korvautuneet laatikolla. Arkkitehdit vois kuluttajansuojan nimissä luopua ei-suorakulmaisista taloista noissa hahmotelmissa, kun niitä ei näköjään täkäläiset rakennusliikkeet kuitenkaan rakenna. No, tässä tapauksessa menetys ei liene kovin suuri. Se vinokasviritelmä näytti aika pelleilyltä.
Avatar
tekijänä huopa
#47144
Heh joo.. tosin hansatorni oli jo aikoinaan kohtuullisen mullistava arkkitehtuuriltaan Kouvolan kokoiseen ja näköiseen kaupunkiin että eipä sitä tiedä vaikka nytkin ylläri tärähtäisi ja vinoja seiniä sittenkin tulisi. Kouvolasta on itseltä hieman ristiriitaiset tunteet, mitenkään en voi pitää Kouvolaa kovin kauniina tai mielenkiintoisena kaupunkina noin yleisesti ottaen, mutta tuo kävelykatu ja kaupungin kokoon nähden iso määrä tornitaloja ovat joitain mielenkiintoisia asioita pitäjässä. Toivottavasti nuo tornit alkavat rakentua niin voin käydä napsimassa rakennuskuvia kun kuitenkin käyn Kouvolassa useamman kerran vuodessa sukuloimassa.. katsotaan nyt miten homma edistyy.
Avatar
tekijänä RV
#47150
Mun mielestä Pohjola-talo on kyllä Suomen jyhkeimpiä rakennuksia :) Oikea sosialisti-Suomen voimannäyte.
Avatar
tekijänä eskimo
#71307
Kouvolan arkkitehtuurikilpailut
Kouvola on suhteutettuna väkilukuun poikkeuksellisen ahkera arkkitehtikilpailujen järjestäjä - ja on ollut pitkään. Se näkyy kaupunkikuvassa. Tyylikkäitä rakennuskohteita tapaa eri puolilla kaupunkia. Tälläkin hetkellä on kaavoituksen sivuilla tietoa seitsemästä ajankohtaisesta kilpailusta.

Vanhan paloaseman, ns. Brankkarin alueen kutsukilpailu on ratkennut. Voittaneen ehdotuksen tekijöinä olivat Arkkitehtitoimisto Häkli Ky ja työyhteenliittymä 4M. Kilpailun tehtävänä oli suunnitella puurakenteinen asuinkerrostalo vanhan paloaseman läheisyyteen ja ideoida paloaseman käyttöä. Ensimmäisenä kuva voittaneesta ehdotuksesta. Muut ehdotukset ovat tuore kokoelma tämän hetken suosikkityyleistä olipa materiaalina puu tai kiviaines.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
lähde SAFA ja Kouvolan kaupunki
Avatar
tekijänä Kantti
#71316
eskimo kirjoitti:Kouvolan arkkitehtuurikilpailut
Kouvola on suhteutettuna väkilukuun poikkeuksellisen ahkera arkkitehtikilpailujen järjestäjä - ja on ollut pitkään. Se näkyy kaupunkikuvassa. Tyylikkäitä rakennuskohteita tapaa eri puolilla kaupunkia. Tälläkin hetkellä on kaavoituksen sivuilla tietoa seitsemästä ajankohtaisesta kilpailusta.
Kouvolassa on paljon arkkitehtuuria joka kelpaisi muuallekin tällä hetkellä! Näin luulisin näitä Suomen kaupunkien projekteja Talossa katsellessani?

Tämä vanhan paloaseman kutsukilpailun postaaminen palautti mieleen käynnin Kouvolassa 2010, josta jäi kohtalainen määrä kuvia. Ajattelin niitä joskus postailla Taloon, en kuitenkaan ole "ehtinyt". Ehkä tämän eskimon postauksen perään voisi levittää nähtäväksi muutamia otoksia.

Vinoon kellahtanut valaisintolppa antaa väärän kuvan Kouvolasta, ei se kaupungin rappiota kuvasta vaikka Kouvolalla alavireinen sävy on viime vuosina ollutkin. Taustalla kauempana Kouvolan tornikeskittymä.
Kuva

Kuva

Kaupungintalon laaja aukio on orpo ja autio vailla mitään toimintaa! Miksi sinne ei ole ideoitu minkäänlaista liikennettä tai aktiviteettia, toimintaa? Tuuli vai kuljettelee pyörteillen kuivia lehtiä aukion laidasta toiseen.
Taustalla Kouvolan korkein, Hansan rakennus, jossa kauppakeskus alakerrassa.
Kuva

Pari kauppakeskuskuvaa sisäpuolelta. Ihan ookoo.
Kuva

Vähän hiljaista kuvanottohetkenä. :)
Kuva

Kouvolan Kaupungintalon edustan puistikko veistoksineen.
Kuva

Omasta mielestä kaupungintalo on selkeä ja tyylikäs julkinen rakennus sarjassaan
Kuva

Atrium-piha rakennuksen keskellä. Erittäin hieno, mutta vailla käyttöä sammaloitumisen perusteella?
Kuva

Tätä rakennusta katsellessani mieleen tuli, että vanha rakennus on korotettu kerroksella? Rappausrajasta ja ikkunoista päätellen. Rakennuksessa nykyisessä muodossan on selkeää omaa karaktääriä!
Kuva

Sapluunagraffiteja seinässä. Erittäin hienoa!!
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kävelykatu v.2010
Kuva

Kouvolasta löytyi mitä asiallisin pyöräväylä keskustasta! Turussa alkaa nyt jo olla vastaavia. :tongue7:
Kuva

Vanha paloasemarakennus v.2010!
Kuva

Kuva
Old Tom
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Vanhempaa.
Kuva

Vähän uudempaa.
Kuva

Aika tuoretta.
Kuva

Kouvolan ulkoveistoksia.
Kuva

Aimo Tukiainen. Kalojen kanssa kilpaa. v.1961
Kuva

Pauli Koskinen. Kouvolan kolmoset. v.1968. Miksi veistoksia alastomista miehistä on vähemmän kuin alastomista naisista? Tasa-arvoa!
Kuva

Tämän pronssiveistoksen nimeä sekä tekijää en tiedä.
Kuva

Kouvolan brutaalein rakennus.
Kuva
tekijänä hmikko
#71317
Kantti kirjoitti: Kaupungintalon laaja aukio on orpo ja autio vailla mitään toimintaa! Miksi sinne ei ole ideoitu minkäänlaista liikennettä tai aktiviteettia, toimintaa? Tuuli vai kuljettelee pyörteillen kuivia lehtiä aukion laidasta toiseen.
Tuo on kyllä kuvista päätellen aika laittamaton paikka. Näitä tämän tyyppisiä on haukuttu paraatiaukioiksi, mutta tuo on parkkitalon katto ja tasoerotettu ympäristöstä, jolloin se ei oikein kelpaa edes paraatin pitämiseen. Yhteydet katutasoon vähintään pitäisi saada, mutta en kyllä keksi, miksi tuonne kukaan sittenkään menisi. Aukiopintaa vaikuttais olevan keskustassa riittämiin muutenkin. Itse rakentaisin tilalle tornin Torikadun varren kolmikon jatkoksi. Kaupungintalolle jäisi silti tilaa ympärilleen. Se on kyllä lajissaan hienon näköinen rakennus.
tekijänä Jussi
#71318
Hienoja kuvia! Syntyperäisenä kouvolalaisena on pakko vastata joihinkin kysymyksiisi. Kouvolan alamäki on ollut viime vuosina aika raskasta seurattavaa, ikävä kyllä suurin osa ongelmasta on täysin itseaiheutettua - Kouvola kaavoitti hullun suuren kauppakeskuksen (Veturi) melko kauas keskustasta, joka on vetänyt suuren osan kaupungin kaupallisesta toiminnasta puoleensa. Keskusta on osittain näivettynyt, erityisesti keskustan kauppakeskustat Hansa, Manski ja Valtari.. joskin paljon positiivisia merkkejäkin on näkynyt ja ilta/yöelämä on edelleen kohtuullisen vilkasta. Ilmeisesti Veturikaan ei ole mikään kultakaivos ole ollut ja jos se taantuu voi olla mahdollista että ainakin osa keskustan toimeliaisuudesta vielä palaa. Kouvolalla on toki riesana vielä huomattava väkiluvun lasku viime vuosina.. mutta saapa nähdä.

"Kaupungintalon laaja aukio on orpo ja autio vailla mitään toimintaa! Miksi sinne ei ole ideoitu minkäänlaista liikennettä tai aktiviteettia, toimintaa? Tuuli vai kuljettelee pyörteillen kuivia lehtiä aukion laidasta toiseen.
Taustalla Kouvolan korkein, Hansan rakennus, jossa kauppakeskus alakerrassa."

Aukion (joka on siis parkkihallin katto) nimi on kansalaistori ja sinne on tosiaan hieman vaikeaa keksiä mitään pysyvää toimintaa. Juhlapäivinä on siellä kuitenkin järjestetty Kouvostoliitto-kollektiivin johdolla erilaisia tapahtumia, esimerkiksi konsertteja ja katupiirustus tapahtumia, joissa laattoihin on liiduilla piirretty jotain suuria kuvioita yms.

"Tätä rakennusta katsellessani mieleen tuli, että vanha rakennus on korotettu kerroksella? Rappausrajasta ja ikkunoista päätellen. Rakennuksessa nykyisessä muodossan on selkeää omaa karaktääriä!"

Kyseessä on rautatieläisten talo jossa on ollut veturinkuljettajien asuntoja ja käsittääkseni tässä on edelleen VR:n työsuhdeasuntoja. En ole aivan varma, mutta olisi mukavaa vanhan maailman meininkiä jos näin edelleen olisi.

"Tämän pronssiveistoksen nimeä sekä tekijää en tiedä."

Teoksen nimi on Haitarijazz ja tekijät ovat kolmikko R.Paavilainen / P.Mäkinen / O.Somma. Teos kuvaa kouvolalaista poliittista perinnettä eli siinä kirjaimellisesti "Jotain kustaan silmään". (Tosin kuvassa kuseminen on keskeytetty ilmeisesti talven vuoksi)