Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä mikko_h
#24024
Tämä koskee rakentamista vain osin. Osui silmiin englantilaisen The Indepentin erittäin hyvä juttu Dubain talouden varjopuolista. Ks.

"The dark side of Dubai"

http://www.independent.co.uk/opinion/co ... 64368.html

Saapa nähdä kuinka pahasti lama iskee Dubaihin. Rakentamisen työvoimakulut ovat siellä orjatyövoiman ansiosta tietty minimaaliset, mutta sekään ei taida auttaa, jos kysyntä katoaa. Tilanteesta on vaikea saada käsitystä, koska Dubain viralliset tahot eivät anna tietoa kiinteistökaupan ja rakentamisen tilasta vaan pitäytyvät ilmeisesti sitä tiukemmin hymistelyssä, mitä enemmän naapuriemiirikunta Abu Dhabi antaa rahallista tukea. Rakentaminen ja varsinkin suunnitelmat olivat täysin posketonta luokkaa, joten ennemmin tai myöhemmin menon varmasti olikin pakko palata maan pinnalle. Jotkut kommentaattorit jopa epäilevät, että jo rakennetuista taloista suuri osa jää tyhjiksi ja rauniokierroksista tulee dubailainen turistirysä.
tekijänä bitterfly
#24025
Tuon kun lukee, toivoisi että Dubai uppoaisi syvälle omaan paskaansa, Persianlahden pohjalle Sheikki mukanaan.

Toki kirjoitukset on aina kirjoituksia, mutta Dubaissa on aina ollut jotakin hieman vinossa. Harvoin maailman ihmeet on saatu aikaan rehellisin keinoin.
tekijänä mikko_h
#24026
bitterfly kirjoitti: Toki kirjoitukset on aina kirjoituksia, mutta Dubaissa on aina ollut jotakin hieman vinossa.
Ulkomaiden foorumeilla useakin, jolla on ensi käden kokemusta Dubaissa eläimisestä tai ovat siellä syntyneitä ja kasvaneita ei-kansalaisia, yhtyi kirjoituksessa esitettyyn kuvaan paikasta. Siis ainakaan yhtäkkiä katsoen artikkeli ei vaikuta kateellisten mustamaalaukselta. Itse tunsin aikanaan yhden pakistanilaissyntyisen nuoren naisen, joka oli kasvanut Dubaissa. Hänen isänsä oli Emiraattien lentoyhtyön lentäjä. Koko perhe etsi vanhempien eläkepäiviksi asuinpaikkaa Britanniasta, koska Emiraattien kansalaisuutta ei ulkomaalaissyntyiset voi saada, eikä maassa voi töiden loppumisen jälkeen asua. Pakistaniinkaan perhe ei halunnut muuttaa. Tästä tuttavuudesta on aikaa vuosikausia ja Dubailla taisi olla silloin vielä jonkin verran matkaa kuplan huipulle.
tekijänä Joggeri
#24046
bitterfly kirjoitti:Tuon kun lukee, toivoisi että Dubai uppoaisi syvälle omaan paskaansa, Persianlahden pohjalle Sheikki mukanaan. Dubaissa on aina ollut jotakin hieman vinossa.
Täytyy kyllä yhtyä tähän kommenttiin. Tuo on sitä nykyajan orjakauppaa. Kriminaalia toimintaa petoksella vapaiden ihmisten kalastaminen työmaille, jossa maksetaan 1/4 luvatusta palkasta vaarallisissa työtehtävissä, vaarallisen kuumissa työoloissa, jotka asutetaan vielä vaarallisen surkeisiin asuntoihin ja joille juotetaan SUOLAISTA vettä noin raskaan työn jälkeen! Eivät varmaan ole kuulleet myöskään työterveydenhuollosta. Ei tarvitse edes kysyä kuinka tuolla kohdeltaisiin jos sattuisit sairastumaan tai vammautumaan työtapaturmassa.

Voisi kuvitella että arabiemiirikuntien lainsäädännössä on aivan mammuttimaisia vikoja ja planeetan kokoisia porsaanreikiä, kun tuollainen toiminta on mahdollista... Tuntuu ihan, että lait on säädetty silmälläpitäen sitä, että tällainen toiminta saisi tulevaisuudessakin jatkua. Ei taida sheikit olakaan ihan niin rikkaita kuin luulevat olevansa. Torneja on kyllä pakko saada, mutta ei ole varaa maksaa ihmisille palkkaa niiden rakentamisesta. Mutta kun haluun silti! Kuulostaa ihan 4-vuotiaalta uhmaikäiseltä kauhukakaralta! HYI HELVETTI MITÄ KURAA KOKO DUBAI! :smt013:


Luettuani koko jutun: Nyt ei tarvi enää ihmetellä lainsäädännön ihmeellisyysksiä. Sehän onkin rakennettu ihan orjatyövoiman päälle tuo laki ja itseasiassa koko maa.

--- lähti lapasesta...
Avatar
tekijänä eskimo
#72445
Dubai Marina

Kuva
Kuva

Marriott Harbour Hotel, Tamani Hotel, Princess Tower sekä Torch ja Elite asuintalot:
Kuva

Torch Tower tulessa 20.2.2015. Vaikka tuli saatiin hallintaan melko pian, vahingot voivat osottautua arvaamattomiksi. Pilvenpiirtäjän teräsrunko karaistuu kovassa kuumuudessa eli kovettuu ja menettää osan joustavuudestaan. Tällainen pilari napsahtaa helposti poikki karaistusta kohdasta. Pilvenpiirtäjät on mitoitettu kestämään maanjäristyksiä ja kovia tuulia, mutta laskelmat perustuvat teräksen joustavuuteen.
Kuva
Copyright Apartement Rental Dubai Marina, Star Tribune and Word Travel Images
tekijänä hmikko
#81043
Santiago Calatrava on voittanut suunnittelukilpailun näköalatornista (Dezeen) Dubai Creek Harbouriin. En nähnyt korkeudesta tarkkaa mainintaa, mutta pitäisi luemma vetää vertoja Burj Khalifalle (eli > 800 m). Mainoslauseen mukaan pitäis tuleman moderni Eiffel-torni arabialaista estetiikkaa mukaillen, tjsp. Torni siis on tarkoitus pingottaa paikoilleen teräsvaijereilla kuten silta, joista Calatrava on tunnettu.

Kuva
tekijänä pallo
#81046
Eipä nämä enää niin säväytä, kun jokaiseen persianlahden kaupunkiin on joku kilometrin tolppa kohoamassa. Eiffel-torni on ikoninen ja se tulee aina olemaan aikansa symboli. Harmillista kun arkkitehtuurin inflaatio on tänä päivänä mitä se on.
Avatar
tekijänä Klazu
#81050
Vähän samaa mieltä nyt kun on nähnyt yhden reissun aikana pitkälti toistakymmentä yli 300-metristä pilvenpiirtäjää siellä sun täällä ja lisäksi viitisen puolen kilometrin tornia. Harva niistä on kuitenkaan ollut ikoninen siinä mitassa kuin jotkut vanhat maamerkit. Uudisrakennukset voivat olla käsittämättömän korkeita, mutta niiltä puuttuu yleensä persoona, plus megacityissä niitäkin kohoaa niin monia.

Dubaissa jos jossain tämä pitää paikkansa, esimerkkinä ihan vaan maailman korkein kortteli Dubai Marinassa:

Kuva
tekijänä hmikko
#81063
Tuo Dubain tornisuunnitelma näyttää minusta äkkiseltään olevan ihan pätevää Calatravaa - kaunis, ja varmaan jossain olosuhteissa siinä olisi ainesta ikoniksi. Nyt vaan korkeusmitoilla pullistelu on käynyt tosiaan siinä määrin yleiseksi, että tuo saattaa jäädä yhdeksi härveliksi muiden joukkoon Dubaissa.
Viimeksi muokannut hmikko, 23.02.16 20:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä veka
#81084
Minusta ehdotettu näköalatorni on kerrassaan uljas ilmestys, ainakin yöllä ja valaistuna. Jos se joskus rakennetaan, pullistelukilpailussa on otettu merkittävä askel eteenpäin.

Yritin löytää kuvaa tornista päivänvalossa - turhaan. Parissa kuvassa näkyi pienoismalli, mutta epämääräisen valkoisena. Tornin kerrotaan olevan suunnittelukilpailun voittaja. Muista viidestä ehdotuksesta ei löydy nimiä eikä kuvia.

Jotenkin hommasta tulee mieleen legendaarinen Carl Barksin piirtämä Aku-tarina 50-luvulta. Roope ja Junttapurin maharadja ryhtyivät nokittelemaan varallisuudellaan. Lopulta päädyttiin ratkaisemaan kisa siten, että molemmat rakentavat itsestään kultaisen näköispatsaan.

Kun ratkaisun päivä koitti, kokoonnuttiin joukolla jännäämään. Ensin maharadjan patsaan päältä vedettiin suojapeite. Sen alta paljastui mahtava, varmaan 20-metrinen kultainen, jalokivillä koristeltu maharadja. Sitten paljastettiin Roopen patsas - mitä lie alle kymmenmetrinen kultainen silinteri, mitätön ilmestys. Maharadja ryhtyi ilkkumaan, mutta sitten Roope veti vivusta ja maan alta nousi esiin loput patsaasta, jättiläismäinen kultainen Roope päässään tuttu silinteri.

Myös Emiraattien naapurissa Qatarissa on turvauduttu Calatravan taitoihin. Fudiksen MM-kisoja 2022 varten on ollut tarkoitus rakentaa stadikoiden ym. lisäksi Dohan lahdelle aivan imiömäinen sillan ja tunnelin yhdistelmä nimeltään Sharq Crossing. Alustavassa hintalapussa on vilauteltu lukemaa 12 miljardia dollaria.

Nyt kuitenkin kerrotaan, että projekti on toistaiseksi jäissä. Öljyn hinnan lasku alkaa näkyä myös tuolla päin maailmaa, ja ne ällistyttävän näköiset ja takuulla kalliit stadikat pitää joka tapauksessa saada valmiiksi.

Saas nähdä, rakennetaanko Calatravan tavattoman upeaa siltaa koskaan. Vaikka ei olekaan tornitalo, laitan siitä tähän kuvan muistuttamaan ihmiskunnan ja suuren taiteilijan luomisvoimasta.

Kuva
tekijänä Iggy.P
#81618
Dubaihin rakennetaan vaikuttavia rakennelmia. Tavoitteena lienee saavuttaa ainakin mielikuvallinen "johtoasema" maailmassa.

Islamin kulttuurialueen menestys ei näytä tieteen näkökulmasta hääppöiseltä: Pakistanilaisen ydinfyysikon Pervez Hoodbhoyn mukaan islamilaisessa maailmassa ei yli seitsemään vuosisataan ole tehty yhtään merkittävää löytöä tai keksintöä. Nykyään muslimimaat tuottavat vain 1,2 prosenttia maailman luonnontieteellisestä kirjallisuudesta. Suomen tieteellinen tuotos on noin puolet muslimimaailman yhteenlasketusta tuotoksesta (Enqvist 2012).

Islamilaisen kulttuurin piiriin kuuluu noin 1,3 miljardia ihmistä.
Avatar
tekijänä veka
#81958
...
Building and safety experts have attributed the spate of fires to a material commonly used to cover the buildings known as aluminium composite panel cladding.

Some panels used in buildings in the Emirates contain a flammable core that can burn rapidly once ignited, allowing fires to spread quickly on buildings covered top to bottom with the panels without sufficient fire breaks along the way.

It was not immediately clear if the skyscraper in the Ajman fire had that type of cladding, but images posted on social media appeared to show the fire burning in a similar fashion.
...

http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... -fire.html
Englantilainen mediajätti The Telegraph arvelee syyn löytyvän rakennusten ulkoseinälevyistä, jotka olisivat jonkinlaista alumiinikomposiittia, siis alumiinipintaisia levyjä, joiden ytimenä olisi palavaa materiaalia. Tässä pari googlen kuvalinkkiä aiheeseen:

https://www.google.com/search?q=alumini ... 6&dpr=0.88

https://www.google.com/search?q=alumini ... 6&dpr=0.88

Tutkinta on varmaan vasta käynnistymässä. Ihmeen huonosti kuitenkin löytyy tietoa edellisestä eli vuodenvaihteen tornipalosta Dubaissa. Vaikka palo roihuaisikin vain rakennuksen ulkopinnalla, sisäpuolella sammutusjärjestelmät ovat kai käynnistyneet, jolloin jo vesivahingot (tai mitä ainetta käyttävätkin) ovat varmaan mittavat. Vähän kyllä ihmetyttää, miten tuollaisen levyn saa käytännössä syttymään.

Jos Dubaihin meinaa matkustaa, pitää ehkä ottaa etukäteen selvää hotellin ulkoseinälevyistä. Onneksi palot eivät näköjään ole levinneet tornien sisäpuolelle.
Avatar
tekijänä Clepe
#81961
Alumiini palaa myös iloisesti kun sen ensin saa syttymään.