Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä Kantti
#24018
Viime kesänä tein nopeahkon kierroksen muun muassa Kokkolassa. Kokkola on vanha kaunis kaupunki, jossa on kohtalaisen suuri yhtenäinen puutaloalue edelleen. Pääosin siistissä kunnossa. Tässä kuvia!

Kuva
Tässä Mannerheimin aukio, vasemmalla.. olikohan raatihuone, vanha arvokas kivirakennus kuitenkin?

Kuva
Kokkolan kävelykatua. Oikeassa reunassa näkyvissä Kokkolan kirjastorakennuksen päätyä, kirjastosta kuvia ja juttua Kirjasto -threadissa! Oikeassa reunassa näkyvän "kuva tunnissa" -kyltin alla olevasta liikkeestä taisin ostaa 2 gigan korttini ollessa uhkaavasti täyttymässä, 4 gigaa lisää kuvatilaa kameraani.

Seuraavassa kuvia puutaloalueelta.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Kaikki puutalot eivät olleet hyvässä kunnossa, tämä näyttää olevan projektin alkutaipaleella. Yhtenäinen puutaloalue on luullakseni suojeltua eikä uutta rakennuskantaa alueelle saa pystyttää. Tämäkin korjattanee vaikka ei näytä kovin hyvältä?

Kuva
Tässä jonkin kirkollisessa käytössä olevan talon omaperäinen maapallo-valaisin kadun varressa.

Kuva
Tässä käsittääkseni kirkko.

Kuva
Komea kartanomainen kivirakennus laajan piha-alueen kera. Renlundin museo lukee kivisessä aitamuurissa kadun varrella. Paikka ei ollut auki. Rakennus vaikuttaisi olevan ainakin 1800-luvun alkupuolelta, ellei vanhempi.

Kuva
No juu, tuossahan se on oven päällä talon rakentamisvuosi.. ja rakennuttajan nimi. Komeat leijonanpäiset ovenkolkuttimet, tuollaiset pitäisi saada jokaisen kerrostaloasunnon oveen!Kuva
Ylväs talo! Vasemmalla samaa ikäluokkaa ja tyyliä oleva - ehkä henkilökunnan rakennus? Jonkin Kokkolan tervaporvarin tai laivanvarustajan kartano ollut kenties joskus?

Kuva
Tässä täällä talossakin muutamaan kertaan esillä ollut Kokkolinna. Siisti kuin mikä edelleen!

Kuva
Lähes Kokkolinnaa vastapäätä on Kokkolan rautatieaseman rakennus. Hienossa kunnossa!

Kuva
Matka jatkuu. Näyttäisi siltä että vanhempi Dodge olisi ollut modifikaation kohteena. Takana tyypillistä oman aikansa uudisrakennusta, menettelee, mutta ei mitään erityistä.

Kuva
En voinut olla ottamatta muutamaa kuvaa Kokkolan yhteiskoulun silmiinpistävän detlajirunsaasta rakennuksesta. Onkohan vielä koulukäytössä?

Kuva

Kuva
Melkoisessa liikenteen pyörityksessä vanha rakennus nykyisin on.

Kuva
Uudempaa rakennuskantaa, siistiä, ja neutraalia.

Kuva
Tässä oli jokseenkin puolen korttelin kokoinen alue lanattu tasaiseksi ja jotakin oli rakenteilla.

Kuva
Tässä aikaisemmin arvauksen kohteena ollut kuva! Todella hieno entinen huolto-asema kokonaisuus joka on pieteetillä otettu uudiskäyttöön. Oikein sydäntä lämmittää osuessaan silmäkkäin hienon funkkistyylisen säilyneen, juuri huoltoasemaksi suunnitellun rakennuksen kanssa, pojot tuosta Kokkolaan!

Kuva

Kuva

Kuva
Tässä myös aikaisemmin nähtävänä ollut kuva kyseisestä huolto-asemasta.

Kuva
Kokkolan teatteritalo.. luullakseni? Takana komea vesitorni.

Kuva
Vesitorni toimii myös liikenneympyränä.

Kuva
Kaksi pientä kivirakennusta, ikäeroa arvaukseni mukaan n. 75 vuotta, kumpi näyttä kunnoltaan paremmalta? Entä kummassa mieluummin asuisit? Noh, makuasia, mutta itse valitsisin vanhemman kodikseni.

Kuva
Viimeinen kuva Kokkolasta tältä turneelta. Kokkolaa halkoo pieni joki, joka antaa miellyttävän ilmeen ja jakaa Kokkolan kahteen osaan vähän Turun tapaan. Miten joki vaikuttaa Kokkolan luonteeseen syvemmälti, tai vaikuttaako lainkaan.?
Kokkolassa olisi ollut aineksia laajempaankin katsaukseen, arvattavasti tämä otsikko saa täydennystä dntl:n taholta jossakin vaiheessa vielä.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#24020
Kiitokset kuvista! Oikein hyvältä näyttää Kokkolassa. En ole itse tuolla vielä käynyt muuten kuin junalla ohi mennessä. Silloin kiinnitti oman huomioni juuri tuo Kokkolinna ja sen vieressä oleva koulurakennus. Näytti äkkiseltään paljon paremmalta kuin Oulu, joka on junasta katsottuna vähintäänkin ruma. Erikoista kuinka näissä pohjanmaan pikkukaupungeissa on säilynyt noita yhtenäisiä puutaloalueita noinkin hyvin, kuten Raahessa ja tietenkin Raumalla tämän Kokkolan lisäksi. Liekö niitä muuten vielä muitakin? Yleistietoni näistä on aika huono. Uleåborgin puutaloalueet taitavat hävitä näille aika reilusti.
tekijänä Quu
#24021
Hieno yleisesittely. Kesällä parhaimmillaan tämäkin pikkukaupunki. Engelin suunnittelema Raatihuone jäi vähän pimentoon ekassa kuvassa. Tässä vähän näkyvämpi otos, ja sivuilta löytyy muutenkin infoa kaupungin vanhoista rakennuksista.
Avatar
tekijänä Klazu
#24022
Noin nelisin vuotta sitten on tullut ajettua Kokkolan keskustan läpi ja ihan kivalta tuo vaikutti. Kauniina kesäpäivänä otetut kuvat vaan voimistavat tuota mielikuvaa!
Avatar
tekijänä satama
#24027
Miellyttävän näköinen pikkukaupunki. Harmi että niin kovin kaukana, muuten voisi ajatella käydä piipahtamassakin.
Avatar
tekijänä 16valve
#24028
Onhan tuolla tullut hengailtua. Hotelliöitäkin vietetty biletyksen merkeissä ;) Vanha puutaloalue on tosiaan säilynyt miltei täydellisenä kokonaisuutena. Upea kaupunki ja hienoja kuvia, pisteet Kantille :smt023
tekijänä dntl
#24041
Hyviä kuvia!
Mullekkin pari uutta rakennusta tuossa, kun en ihan itse Kokkolassa asu :)
Punainen puurakennus ei oo kirkko, vaan pedagogio, nyt jossain museokäytössä. Rakennustyömaa on Chydenia-kauppakeskuksen kolmas osa, nyt jo tosin seinät pystyssä.
Mutta voin täydennellä sittenkun tulee parempia kelejä, nyt on niin ankeen näköstä.
tekijänä Nikolas
#25853
satama kirjoitti:Miellyttävän näköinen pikkukaupunki. Harmi että niin kovin kaukana, muuten voisi ajatella käydä piipahtamassakin.
Jos ainoastaan nuo kaupunkiarkkitehtuurin helmet kiinnostavat, sinne on näppärä mennä junalla, ellei ole mitään erityistä tarvetta ajella ympäristössä autolla. Kelpo hotellimajoituskin löytyy varsin läheltä rautatieasemaa. Jos taas isompaa kierrosta haluaa tehdä, niin sitten autolla tietysti.
tekijänä pyry
#25863
Tuli tyttöystävän kanssa pysähdyttyä Kokkolassa, kun olimme alkukesästä matkalla pohjoiseen. Juna tosiaan tekee Kokkolasta muita Pohjanmaan rannikkokaupunkeja helpomman matkakohteen, tuskin mekään muuten olisimme siellä poikenneet. Yötä olimme Seurahuoneella, jota voin suositella lämpimästi muillekin! Tunnelmallinen 1930-luvun hotelli ja huoneenkin satuimme saamaan Mannerheiminaukion laidalta.

Kaupunki tuntui aika kompaktilta ja vanhat puutalot levittäytyivät aivan yllättävän laajalle alueelle, siis paljon laajemmalle kuin kahdentoista korttelin kokoinen Neristan, jota varsinaisesti markkinoidaan Kokkolan vanhana kaupunkina. Lisäpisteet toki Neristanille siitä, että jopa 1700-luvulta peräisin olevat puutalot olivat edelleen asuinkäytössä eli ihan arkista, elävää kaupunkia. Mieleen tuli jopa Porvoo. Keskustan täydennysrakentaminen oli myös harkitumpaa kuin monissa muissa kaupungeissa, suuri osa uusista rakennuksista oli huolella sovitettu vanhempaan rakennuskantaan (eli siis matalaa, harjakattoja ja rauhallinen värimaailma).


Tänä kesänä on itse asiassa tullut kiinnitettyä erityistä huomiota vanhempaan suomalaiseen puurakentamiseen. Kokkolan brosareissa väittivät, että Pedagogio, josta oli kuvakin Kantin sarjassa, olisi Suomen vanhin maallinen puurakennus:

http://www.kokkola.fi/kulttuuri/museot/ ... /historia/

No, tuolla puhuvat vanhimmasta maallisesta puurakennuksesta kaupungissa, mutta kuitenkin: jäin miettimään, minkä ikäinen on huomattavan samantyylinen Qwenselin talo? Pedagogio on rakennettu vuonna 1696.
Avatar
tekijänä Kantti
#25870
pyry kirjoitti:Tänä kesänä on itse asiassa tullut kiinnitettyä erityistä huomiota vanhempaan suomalaiseen puurakentamiseen. Kokkolan brosareissa väittivät, että Pedagogio, josta oli kuvakin Kantin sarjassa, olisi Suomen vanhin maallinen puurakennus:

http://www.kokkola.fi/kulttuuri/museot/ ... /historia/

No, tuolla puhuvat vanhimmasta maallisesta puurakennuksesta kaupungissa, mutta kuitenkin: jäin miettimään, minkä ikäinen on huomattavan samantyylinen Qwenselin talo? Pedagogio on rakennettu vuonna 1696.
Hyvin samanaikaisia rakennuksia, Qwensel'istä ei ole aivan tarkkaa rakentamisvuotta, mutta Turun kaupungin sivuilta ilmenee, että rakennus on tehty noin vuonna 1700.
Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Qwenselin talo on Turun vanhin omavaraistalouden ajalta säilynyt porvaristalo. Talo rakennettiin Pietari Brahen 1652 laadittamassa asemakaavassa aatelistolle varatulle alueelle noin vuonna 1700. Myöhemmin rakennettuun kauppasiipeen on sisustettu 1800-luvun apteekki, johon kuuluu materiaali- ja yrttihuone, kaksi laboratoriota ja offisiini. Offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus.

http://www.turku.fi/Public/default.aspx?nodeid=4561
Qwenselin talo on pienempi ja yksikerroksinen, Pedagogio on kaksikerroksinen ja selkeästi suurempi. Muuten tosiaan vähän samanhenkisiä.
tekijänä finn_lily
#33057
Kesän Keski-Pohjanmaata vielä Kokkolasta, jossa onneksi ehdimme viettää jopa yötä. Kaunis kaupunki, jossa kuntaliitosten jälkeen myös Suomen kauneimmat hiekkarannat!

Kuva
Ohtakari, Lohtaja

Kuva
Se vanha asema, harmittavan tylsässä kunnossa muuten kyllä

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä Tuliniemi
#79919
Kokkola

Rautatiealue

Kuva
Tervetuloa! Välkommen!

Kuva
Tyypillinen asemarakennus

Kuva
Kokkolan kalakukko. Saattaa hävitä mahdollisen matkakeskuksen tieltä.

Kuva
Asemarakennusta vastapäässä on Jugend-tyylinen Kokkolinna

Kuva
Sen verran komea että toisenkin kuvan kehtaa laittaa.

Kuva
Se o pöllö!

Kuva
Rautatientori, joka on lähinnä parkkipaikka ja linkka-asema. Matkakeskuksen suunnitelmissa paikalle tulee umpikortteli, ja parkkipaikat kaivetaan maan alle.

Kuva
"Toria" ympäröi ihan mukiin meneviä uudisrakennuksia.

Kuva
Figarol-seinämainos, käsittääkseni tällaisia ei suomessa paljon ole. Tuo puutalo voisi periaatteessa purkaa mutta KISUMIRRIIN EI PERKELE KOSKETA!

Kuva
Vanha yhteiskoulunrakennus, varsin hieno.

Kuva
Rautatiealue sillalta kuvattuna.

Kuva
Nämä menee etelään.
Avatar
tekijänä Tuliniemi
#79920
Kokkolan kirjasto

Kuva
Kokkolan kirjasto, mielestäni ihan hieno.

Kuva
Mielestäni parempi kuin Oulun kirjasto.

Kuva
Toiselta kulmalta.

Kuva
Sisäänkäynti.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä Tuliniemi
#79921
Satunnaisia kuvia keskustasta

Kuva
Tällainen rakennus torin vieressä. Tavallaan tykkään tästä.

Torista olisin voinut ottaa kuvia, mutta kahviona ollut Krunni laiva siirrettiin pois minkä jälkeen tori on pelkkä tuulinen aukio. Pöljää

Kuva
Kadun toisella puolella on hotelli seurahuone.

Kuva
Toisesta kulmasta.

Kuva
Vieressä ihan tyylikäs tönö.

Kuva
Katua seuraamalla tulee raatihuone vastaan.

Kuva
Ja vastassa on Handelsbanken.

Kuva
Tästä alkaakin jo Neristan.

Kuva
Paikalleen hyvin sopiva uudisrakennus.