Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Turun urbaanein pääkatu on ?

Aurakatu-Kaskenkatu
18
38%
Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu
6
13%
Eerikinkatu
5
11%
Humalistonkatu
5
11%
Hämeenkatu
3
6%
Linnankatu
4
9%
Puutarhakatu
Ei ääniä
0%
Yliopistonkatu
3
6%
Joku ihan muu katu
3
6%
tekijänä bitterfly
#22914
Tai lempikatuni Turun keskustassa
Turulta puuttuu selvä selkeä pääkatu, joka monista keskisuurista kaupungeista on löydettävissä. Esim. Tampereella on Hämeenkatu ja Lahdessa Aleksanterinkatu. Turussa taas on monta pienempää pääkatua, jotka jakavat keskenään keskustan vetovoimaisuutta, mutta mikä näistä todella onkaan urbaanein.

Aurakatu-Kaskenkatu
Aurakatu on yksi Kauppatorin kaduista. Se laskee Taidemuseon edestä mäen päältä alas, ylittää Aurajoen ja kiipeää kaskenmäkeä uudestaan ylös. Sen varrelta löytyy Hansan lisäksi nuorisotaloa, yö-elämää ja ostoskeskuskortteli Hansa. Itäinen Aurakatu, eli kaskenkatu yhdistyy lopulta Uudemaantiehen Turun keskustan itäpuolella.

Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu
Aninkaistenkatu on todellinen keskustan lävistävä väylä, joka Aurajoen ylitettyään muuttuu Uudenmaankaduksi. Aninkaistenkadulla ei voi välttyä kovalta liikenteeltä. Tämä katupari alkaa kiihkeältä Aninkaisten sillan liikennekeskittymältä, jossa on mm. Linja-auto-asema ja jatkuu aina kaupungin keskuspuiston, eli Kupittaan puiston ohi muuttuen Uudenmaantieksi. Varrelta löytyy niin konserttitalo, puutori kuin tuomiokirkkokin.

Eerikinkatu
Eerikinkatu ei ole kauneudella pilattu, mutta varmasti yksi urbaaneimpia katuja Turun keskustassa. Yhdeksänkerroksisten talojen muodostamasta kuilusta Eerikinkatu mataloituu aina 1-kerroksiseen hese-grilliin. Mataluuden jälkeen kadun päässä komeilee taas yli kymmenen kerroksinen tornimallinen asuinrakennus. Kauppatorin editse kulkevan kadun varrella on elokuvateatteri, useita hotelleja, yökerhoja, Suomen vanhin teatteri, KELA, Hansa, KOP-kolmio, Forum, Wiklund, Julia ja Turun upea paloasema.

Humalistonkatu
Humalistonkatu on selvästi lyhyin "pääkatu" Turussa, mutta sen varrella on sen verran elämää, ettei sitä voi noin vain sivuuttaa. Monet arvostavat Humalistonkadun laatukuppiloita, toiset sen räkälöitä. Humalistonkatua ei turhaan, vaikkakin turhan usein, lausuta humalaistenkaduksi, sillä se on yöelämän keskus ennen ja jälkeen valomerkin. Humalistonkatua reunustavat talon kokoiset talot. Humalistonkatu alkaa Eerikinkadulta ja päättyy Rautatieasemalle.

Hämeenkatu
Opiskelijoiden valtakaduksi muodostunut Hämeenkatu on ainut katu Turun itäisessä keskustassa, joka vetää vertoja tarjonnallaan tois puol jokke olevist, kauppatorin imust hyötyvist kaduist. Hämeenkadun tarjonta on keskittynyt erityisesti ihmisten ravitsemiseen, sillä kadulla on paljon kahviloita, ravintoloita ja pikaruokaloita. Yö-elämä ei ole Hämeenkadun vahvinta antia, mutta sen varella on toki sitäkin. Hämeenkatua reunustaa matalat liikerakennukset, joita kohtisuoraan nousee 7-kerroksisia taloja. Hämeenkatu alkaa Yliopiston ja TYKS:n nurkilta.

Linnankatu
Linnankatu Alkaa Turun kaupungin kirjaston viereltä jatkuu Turun Linnalle saakka. Linnankatu on Turun keskustan pisin katu ja on yli 3km pitkä. Sen varelta voi löytää olutkulttuuria, syödä denniksen pizzat tai ihailla Aurajoen maisemia. Hotellitarjontaa edustaa Radisson SAS Marina Palace, joka lienee Turun arvostetuin hotelli. Varvintorin ja Veistämön aukion kohdalla on vanhan köysitehtaan kiinteistö, jossa toimii Turun Taideakatemia. Kongresseja pidetään Sigyn-salissa ja Forum Marinum tutustuttaa merelliseen kulttuuriperintöön. Ja kun Turku alkaa kyllästyttämään Linnankatu johdattaa satamaan, josta saat oikean suunnan pois Turusta.

Puutarhakatu
Turun keskustan korkeimmat (14-15) talot sijaitsevat Puutarhakadun varrella. Vastapainoksi toisesta päästä löytyy matala puutaloalue Portsa. Kaunis Mikaelin kirkko ihastuttaa ohikulkijoita Mannerheiminpuiston vieressä. Kadulla on useampi kuin yksi pyöräliike, mutta ei pyöräteitä ei ole juurikaan. Puutarhakadun urbaanius on ennen keikkea sitä reunustavien talojen koossa.

Yliopistonkatu
Aurajoen rannasta lähtevä katu kulkee kauppatorin editse ja jatkuu aina Koulukadulle asti. Kyseisellä kadulla sijaitsee Turun kävelykatuna tunnettu pätkä, jota reunustaa Hansa, Stockmann ja useat muut liikkeet. Kahvila-, ravintola- ja yökerho-tarjontaa on erityisen paljon. Kadun varella sijaitsi ennen yliopisto, josta se on saanut nimensä. Sittemmin tämä hotellinakin toiminut yliopistorakennus purettiin ja tilalle tuli valkoinen laatikko. Kauppatorin kohdalla Yliopistonkatua reunustaa keltainen Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko.
Avatar
tekijänä Janne_H
#22917
Omalla tietämykselläni valitsen Aurakatu-Kaskenkadun. Se jäi parhaiten mieleen, kun kesällä tutuistuin Turkuun fillarin satulalta. Muistan kuinka kiipesin portaita taidemuseon pihalle katselemaan maisemaa. Minua kiehtoo tämmöiset kadut joissa on mäkiä, tulee semmonen San Francisco fiilis 8)

Löyty yks kuvakin kovalevyltä
Kuva
tekijänä bitterfly
#22925
Tuosta näkee Hämeenkatua jonkin verran.
Kuva

Aninkaistenkatua
Kuva

Eerikinkatua - kuvassa oleva kiinteistö on muuten vaihtanut omistajaa ja paikalle kaavaillaan palautettavaksi elokuvateatteria.
Kuva

Linnankatua
Kuva

Totuus on kuitenkin, ettei näiden katujen henkeen pääse oikein kuvien avulla pelkästään.
K-P kirjoitti:En Ole Ihan Varma Mikä Mielestäni On Turun Urbaanein Pääkatu Sillä En Ole Täysin Selvillä Tarkoitetaanko Tässä Topikissa Mahdollisesti Suomen Turkua?
Otsikossa voi käyttää isoja kirjaimia joka sanassa, mutta leipätekstissä on kirjoitettava kielioppisääntöjen mukaisesti. Ja osuit todella oikeaan, kyseessä on tosiaankin Suomen Turku, eikä esim. Italian Trieste, vaikka turkuja toki kumpainenkin. Ablodeja ablodeja.. 10pistettä ja papukaijamerkki Hervannan pojalle.
tekijänä braide
#22930
Itse mietin kumpaa äänestän, Aurakatu-Kaskenkatua vaiko Aninkaistenkatu-Uudenmaankatua. Päädyin Aninkaisten-ja Uudenmaankatuun :D
Perusteluksi voin sanoa että kun tulee Aninkaistensiltaa alas ja kurvaa ensin hieman oikealle, sitten vasemmalle ja noustaan ylös puutorille ja sitten lähdetään laskemaan Aininkaistenmäkeä alas on se mielestäni todella hieno kohta kun näkee sinne Uudenmaankadun mäen päälle asti.
Toisaalta ihan yhtä hyvin oisin voinu kyl äänestää Aurakatu-Kaskenkatua, on kyllä hieno katu sekin. :smt003
tekijänä Aboensis
#22931
Äänestin Aurakatu-Kaskenkatua, vaikka harkintaa se vaati. Vahvoista kilpailijoistaan huolimatta kyseinen katuosuus on kuitenkin kokonaisuutena Turun urbaanein. Löytyy jugendia, klassismia, vanhoja puistoja, Kopkolmiota, toria ja Aurajokea. Laaksomaisuuden tarjoama mahtava näköala Taidemuseon edustan puuriveineen ja portaikkoineen on vielä plussaa.

Kuva

Voisihan näitä muitakin katuja analysoida...

Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu on kuilumaisuudessaan hyvinkin urbaani, mutta toisaalta kovin läpiajopainotteinen ja saasteinen (köh köh). Ei houkuttele kävelemään. Plussaa tuovat taas jo aloitusviestissä mainitut asiat; tuomiokirkko puistoineen, puutori yms. sekä mielestäni erittäin hieno ja urbaani Aninkaistensillan liikennesolmu. Tampereelta päin Turkuun tultaessa näkymä on mahtava, kun kaupunki avautuu kalderamaisena muurina 180 asteen leveydeltä. Suosikkipaikkojani! Vielä kun Raunistulan portin kulman vanhat 3-kerroksiset "kerros"talot korvattaisiin jollain "porttimaisemmalla"...

Eerikinkatu. Arkinen keskustan valtasuoni kyllä, muttei mitenkään erityisen omaperäinen. Vastaava katu voisi löytyä vaikka Rovaniemeltä, ainakin suurin piirtein.

Humalistonkadun ja Puutarhakadun kulmauksen tienoo (onko sille jotain omaa nimeä? Mielestäni tämä kaupunginosa ansaitsisi sellaisen. Laitakeskusta?) on kyllä mielenkiintoinen sekamelska kaikkea mahdollista 1-kerroksisista 15-kerroksisiin, mutta edelleen, mikä kuilumaisuudessa ja vaihtelevuudessa voitetaan, se epäomaperäisyydessä menetetään. Portsa Mikaelin kirkkoineen on kyllä ihan kaunista aluetta, mutta niin kauan kuin Iso-heikkilä on mitä on, alue pysyy uneliaana laitakaupunkina, jonka katujen päissä näkyy ruosteisia tehdashalleja.

Yliopistonkatu? Suurimmalta osaltaan hiljainen laitakatu. Ydinkeskustassa vilkas laitakatu. Kävelykadusta ja sen tienoon arkkitehtuurista suuri plussa.

Linnankatu on tyylikäs "melkein-joenrantabulevardi", mutta ehkä vähän liiankin pitkä ja laitaosiltaan hiljainen ollakseen ydinkeskustan urbaani pääkatu.

Hämeenkatu; läpiajoväylä kuten Aninkaistenkatukin, mutta väljempi ja leveämpi. Opiskelijoiden suosima, ja rakennukset muistuttavat kerrostaloja ihan hyvin. Vähän ankea muuten.
Avatar
tekijänä Kantti
#22932
Toista vuotta sitten talossa äänestettiin Suomen urbaaneimmasta kadusta, annoin tällöin ääneni Aurakatu-Kaskenkatu -linjaukselle. Pakko kai tästä on edelleen pitää kiinni!

Kuva
Tässä näkymä vaihteeksi Kaskenmäen päältä noin vajaan 3 vuoden takaa.
Avatar
tekijänä Kantti
#22935
Janne_H kirjoitti:Tuosta suunnasta tuo näyttää muuten vielä urbaanimmalta kuin tuolta mun kuvan vinkkelistä. Olisi ihan näpsäkkä timelapse spotti.
Pistäydyppä tekemässä, koska olet jo tehnyt useamman siistin time lapsen ;)
tekijänä bitterfly
#22936
^ En viitsi sanoa enempää kuin että K-P:n ongelma tuli kyllä selväksi hänen keventävistä letkautuksistaan huolimatta.


Ja kyllä.. kaskenmäeltä voisi olla aika herkullista ottaa timelapsea, tosin en oikein tiedä mistä kohtaa se olisi järkevää tehdä. Tervetuloa vain tekemään timelapsea Turkuun, jos vain aikaa ja halua löytyy. Eiköhän muitakin spotteja löydy kuin tuo kaskenmäki. Voisi olla hienoa tehdä kaikista Suomen isoista kaupungeista timelaps sarja. Joidenkin talojen kattotasanteilta on aika hienoa näkymiä, se on tietysti eri asia miten niille pääsee.
tekijänä Valdéz
#22948
Mielestäni Talon säännöissä lukee, että pitäisi jättää sanomatta jos ei mitään järkevää sanottavaa ole, tjsp. Samat säännöt koskevat jopa kaikkivaltias K-P:tä. Tuo K-P:n kommentti kertoo vain ja ainoastaan hänestä itsestään (tamperelaisista, hervantalaisista?), kuin Turusta, turkulaisista tai Turun urbaaneimmasta kadusta. Viestit ovat typeriä, mutta ei yllättäviä. Ja grendyn on taas aivan turha parkua mistään laadusta, kun itse hervantalaiset olette sen laadun määränneet. Threadi on juuri niin laadukas kuin itse siitä teemme.

Sitten itse aiheeseen. Mielestäni Suomen Turun urbaaneimmat kadut ovat Hämeenkatu (tarkemmin sanottuna Tyksin kohdilta alkava 4-kaistainen osa loppuun) ja Aurakatu-Kaskenkatu yhdiste. Hämeenkatu on suht korkea rakennuksiltaan ja pullollaan pikkuliikkeita ja ihmisiä. Se on myös sen verran leveä, että siihen olisi varaa vetää raitiotiekiskot. :)

Aurakatu-Kaskenkadussa viehättää sen vanha rakennuskanta, korkeuserot ja pikkuliikkeet. Ihmiset, Hansa, lukuisat kahvilat ja ravintolat mm. Old Bank ja sen rakennus, Fontana, Hjorten, syitä löytyy...
tekijänä Aboa
#22977
Täällähän on näemmä hulinoitu oikein kunnolla! :)

Kun Talossa taannoin kyseltiin Suomen hienointa urbaania katua niin ääneni meni silloin kultaiselle kombinaatiolle Aurakatu-Kaskenkatu ja samalle kombolle taidan antaa ääneni tälläkin kertaa. Upea katuosuus josta ei nyansseja todellakaan puutu.

Aurakatua parhaimmillaan:
Kuva

Jos taasen heitetään hienoudet romukoppaan ja keskitytään pelkkään raakaan urbaaniin lookkiin niin silloin ei taida tästä kaupungista löytyä Aninkaistenkadun voittanutta:
Kuva
Kylmää citymäisyyttä Turun tyyliin.
veli bitter kirjoitti:Tai lempikatuni Turun keskustassa
Vastaan nyt vielä tähänkin kun on kerran vauhti päällä: Läntinen Rantakatu (johon on kuorrutuksena lisätty hyppysellinen Linnankatua.) Oheisessa giffissä on kuvia jotka tavalla tai toisella liittyvät tähän idylliseen rantabulevardiin:
Kuva
Kuvat väsätty kuvakirjaohjelmalla jota parhaillaan testailen… ei taida tulla kauppoja. :)
Avatar
tekijänä Kantti
#22979
Pari vähemmän käytettyä kuvakulmaa urbaaniin Yliopistonkatuun.

Kuva
Tuolta se alkaa...

Kuva
.. ja tuonne se jatkuu..