Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä 16valve
#22905
Tässä muutama kuva hiihtolomalta. Niinkuin kuvista näkyy, ei aurinko juurikaan pilkistänyt, vaan lunta tuli joka päivä. Toisaalta lämpötilat pysyivät juuri sopivalla tasolla välillä -2 - -12. En nyt kommentoi kuvia sen enempää. Suuri osa rakennuksista Levin keskustasta. Rakennusten arkkitehtuuri jäljittelee pitkälti Alppitaloja.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Levi Express -hissit
Kuva

Kuva

Gondolihissien alla oleva huolto- ja ravintolarakennus
Kuva

Lähdössä kohti Pirkanmaata.
Kuva

Tosiaan ilma oli aika utuinen/ sinertävä kaamoksen takia. Päivän pituuskaan ei tainnut olla montaa tuntia. Tähän aikaan täällä on aika vähän ihmisiä, toisin kuin joulu-, uusivuosi- ja hiihtolomaviikoilla. Toisaalta mökkien hinnoissakin voi säästää useita satasia.
tekijänä ÄmJii
#22908
Kiitti kuvista, toi Levin uus torialue näyttää todella hyvältä! Muuten toi Sirkan kylän rakennuskanta on mun mielestä vähän liian ei-yhtenäinen arkkitehtuuriltaan. Etenkin noi alppitalot tökkii pahasti... Miks kopioida Keski-Euroopan perinteistä arkkitehtuuria Suomeen? Se ei kuulu tänne vaan sinne Alpeille. Mun mielestä ois parempi rakentaa lappilaisen ja suomalaisen perinteen mukaisesti. Se Hullu Poro Areena on tästä ihan hyvä esimerkki.

Sit noi valomainokset... Eiks kunnnat vois puuttuu ja settaa niille jonkinlaisia laatuvaatimuksia. Ne on osa rakennusten arkkitehtuuria ja ne pitäs sit tehä sen mukaan, et ne istus muuhun rakennukseen.
tekijänä Ozie
#22911
Huh, onpas Levi muuttunu tässä vuosien saatossa paljon. Marimekon putiikeista lähtien kaek. Huh huh...huomaa että on nousukautta eletty :D
tekijänä ÄmJii
#22913
Krio kirjoitti:ÄmJii, yrityksille logojen muuttaminen tuskin kelpaisi. ;)
Mitä ihmettä, ei vai kelpaa??!! No ei tietenkään. Noissa valomainoksissa vaan on huomattavan paljon muutakin, joka vaikuttaa niiden tyylikkyyteen, kuin pelkkä puljun logo. Tän kyllä huomaa itse asiassa jo näistäkin kuvista, jos vertaa ton Levin uuden keskustan ja vanhemman osan valomainoksia... Ja voisinpa vielä mainita Ympyrätalon, joka tosin on tässä asiassa poikkeus.
Avatar
tekijänä satama
#22916
Joo' oh, se on kyllä valitettavaa että Suomessa somistuksen ja ulkomainonnan markkinat ovat aika alikehittyneitä. Yllättävän moni turvautuu siihen iänikuiseen valokoteloon ja ikkunateippiin.
tekijänä Joggeri
#22919
ÄmJii kirjoitti:Miks kopioida Keski-Euroopan perinteistä arkkitehtuuria Suomeen? Se ei kuulu tänne vaan sinne Alpeille.
Onhan tuo Keski-Eurooppalaisuus noissa taloissa ihan läsnä... Mutta: Miksi kritikoida taloja sen kerran, kun ne Suomessa kerrankin näyttävät tyylikkäiltä?? Kyllä ne tuonne tunturiin paremmin sopivat kuin kaupunkiin, eli ovat oikeassa maisemassaan. Miten suhtaudut esimerkiksi vanhaan suomalaiseen jugend-arkkitehtuuriin..? Eikös sekin ole likimain suoraan kopioitu muualta euroopasta hieman yksinkertaistaen koristuksia? Ja sama koskee niin modernia arkkitehtuuria kuin kaikkia muitakin suuntauksia, jos olen oikeassa.

Olisi kyllä hienoa, jos kaikki arkkitehtuurin muodot voitaisiin modifioida tyylikkäästi suomalaiseksi rakennusperinteeksi, mutta lähiaikoina tulos on lähinnä ollut se, että jätetään kaikki "ylimääräinen" rakennuksista pois niin, ettei jäljelle jää muuta kuin läjä elementtisaumoja, peltikattoja, erikoista=rumaa säästämisen sanelemaa rakennusjälkeä ja paha mieli. Sen vuoksi todellakin katselen mielummin keski-euroopasta kopioitua rakentamista, kuin suomalaista versiota.
tekijänä ÄmJii
#22927
Joggeri kirjoitti:Miksi kritikoida taloja sen kerran, kun ne Suomessa kerrankin näyttävät tyylikkäiltä?? Kyllä ne tuonne tunturiin paremmin sopivat kuin kaupunkiin, eli ovat oikeassa maisemassaan. Miten suhtaudut esimerkiksi vanhaan suomalaiseen jugend-arkkitehtuuriin..? Eikös sekin ole likimain suoraan kopioitu muualta euroopasta hieman yksinkertaistaen koristuksia? Ja sama koskee niin modernia arkkitehtuuria kuin kaikkia muitakin suuntauksia, jos olen oikeassa.
Kyllä mulle jugend kelpaa. ;) Ehkä noi kuitenki on vähän yleismaailmallisempia arkkitehtuurisuuntauksia, mitä jonkun yksittäisen alueen perinnerakennukset. Muutenki tällasiin turistikohteisiin yleensä kuuluu sen oma paikallinen leimansa ylikorostaminen neljän tuulen lakkeineen ja poroajeluineen. Lapista haetaan sitä Lapin omaa eksotiikkaansa, eikä mitään Keski-Eurooppa-teemapuisto-fiilistä. Nyt oma rakennusperinne hylätään ja korvataan Keski-Eurooppalaisella tuontitavaralla. Lopputulos onkin sitten ainakin mun silmään todella teennäinen, tollanen wanna be Alpit. Siinäpä sitä lappilaista eksotiikkaa onkin kotimaan ja etenkin ulkomaan turisteille, kun käyskennennellään alppitalojen välissä. Eikö todellakaan oo mitään omaperäisempää ja parempaa tarjottavaa? Oltais ihan rohkeesti mitä ollaan. Ei se Lapin oma rakennusperintö oo niin köyhää, etteikö sitä vois hyödyntää. Esimerkiksi se Taivaanvalkeat paikka on tästä ihan hyvä esimerkki. En mä haluis nähdä vaikkapa jossain Välimeren rannikkokaupungissa vieraillessani jotain Pojoismaisia pieniä punaisia puusta kyhättyjä rantamökkejä tai aasialaisia bungaloweja. Turistikohteista haetaan jotain aivan muuta. Sitä paitsi oikeestaan aivan sama; jos vaa ei nappaa nää alppitalot Lapissa, ni ei nappaa. Jos jonkun mielestä tää on oikea tapa rakentaa Lappia ja sen turistikohteita, niin ihmettelen.

Eikä tää tarkota, että koko lappilainen matkailu ois läpimätä, vaan yleisesti ottaen sitä paikallisuutta on onnistuttu hyödyntämään Suomen Lapin matkailussa erittäin hyvin. Eli edellä mainittu koskee nimenomaan noita alppitaloja.
tekijänä Joggeri
#22941
ÄmJii kirjoitti: Nyt oma rakennusperinne hylätään ja korvataan Keski-Eurooppalaisella tuontitavaralla. Lopputulos onkin sitten ainakin mun silmään todella teennäinen. Eikö todellakaan oo mitään omaperäisempää ja parempaa tarjottavaa? Ei se Lapin oma rakennusperintö oo niin köyhää, etteikö sitä vois hyödyntää. En mä haluis nähdä vaikkapa jossain Välimeren rannikkokaupungissa vieraillessani jotain Pojoismaisia pieniä punaisia puusta kyhättyjä rantamökkejä tai aasialaisia bungaloweja.
Joo kyllä sulla tossa ihan pointti on. Minä sen sijaan puolustelin lähinnä rakentamisen laatua, vaikka ulosanti oli vähän toinen. Kyllä tuolla tosiaan saisi mielummin olla jykeviä pyöröhirsi- tai kelohirsitaloja, mutta näin päältä katsoen näkyisi olevan lähinnä modernimpaa puurakentamista. Hirsiäkin näkyy käytetyn vaikkakin modernimmilla rakennustekniikoilla. Johtuisiko sitten siitä, että modernimmilla tekniikoilla saadaan tasaisempia seiniä, vähemmän elävät seinät, jotka ovat myös tiiviimpiä = energiatehokkaampia = ekologisempia. Tasaisemmat ja vähemmän elävät seinät sen sijaan helpottavat huonekalujen sijoittelua.

Pointsit siitä, että puuta on käytetty ahkerasti ainakin uudemmissa rakennuksissa. Tosin näyttää enemmän sellaiselta asuntomessualueelta, kuin lapilta. Ja pointsit POIS siksi, että monissa rakennuksissa näkyy selkeästi elementtisaumoja. Siihen se eksoottinen illuusio sitten katosi kuin veitsellä leikaten. Eikö jumalauta edes tälläisessä kohteessa voitaisi rakentamisen laatuun panostaa enempää kuin merihaassa!? :smt013
tekijänä Walle
#22967
Kyllähän tuolla jotkut rakennukset näyttävät selvästi alppitaloilta. Esimerkiksi:

http://www.16valve.net/talo/Levi/Levi2009_15.jpg

Mutta monissa rakennuksissa näen kyllä piirteitä perinteisestä suomalaisesta arkkitehtuurista (puuta, harjakattoja, värimaailma). Erityisen hyvältä näyttää se, että alueelle on saatu tiiviyden tuntua. Jotkut taloista ainakin torin laidalla on rakennettu kiinni toisiinsa, eivätkä ne ole vain irrallisia mökkejä metsän keskellä. Levillä on nyt selkeä keskusta, jossa palvelut ovat kävelyetäisyydellä.

http://www.16valve.net/talo/Levi/Levi2009_05.jpg

http://www.16valve.net/talo/Levi/Levi2009_08.jpg

En pistäisi pahakseni, vaikka tämänkaltaista arkkitehtuuria sekä tori- ja kävelyalueita rakennettaisiin myös oikeisiin suomalaisiin kaupunkeihin ja kuntakeskuksiin. Olisi vähän vaihtelua niihin peltihalleihin, parkkipaikkoihin, joutomaa-alueisiin ja harmaisiin DDR-tyylisiin kerrostaloihin. On silti jotenkin surkeaa, että hiihtokeskus näyttää urbaanimmalta kuin suurin osa suomalaisista kaupunkikeskustoista.
tekijänä bitterfly
#22968
Miten tuon nyt sitten ajattelisi. Minua ei kauheasti Alppien matkiminen ärsytä, vaikka Alpeista erityisesti pidänkin. Teennäistä touhua toki, mutta niin on joulupukkibisneskin ja kaikki muukin turistitoiminta. Jos pintaa onkin valettu alppimainen kulissi, niin kyllä kulttuuri aika nopeasti kadottaa ne alppitunnelmat pois. Toisaalta kritiikin takana lienee toive, että kunnioitettaisiin suomalaisia arvoja rakentamisessa. Mutta lappimajat eivät taida varustelultaan vastata nykyaikaisten turistien tarpeita kuin muutaman päivän ja suomalainen rakentaminen on yksinkertaisesti tylsää, joten ennemmin katselen noita teennäisiä teemakyliä.

Levi on turistikylä, jonne alppi-teema tavallaan sopii. Turistikyliin tulee suhtautua vähän kuten teemapuistoihin, ei niin kauhean vakavasti siis.
tekijänä hamppari
#22984
bitterfly kirjoitti:Levi on turistikylä, jonne alppi-teema tavallaan sopii. Turistikyliin tulee suhtautua vähän kuten teemapuistoihin, ei niin kauhean vakavasti siis.
Komppaan! Ensinnäkin, käsittääkseni, Leville mennään useimmiten ensisijaisesti laskettelemaan, eikä ihailemaan lappalaisia perinteitä. Ja vaikkakin tämä kulttuuripuoli onkin suosittua, niin alueet, jossa tätä poroajelua yms. harjoitetaan, onkin sitten rakennuksiltaan sitä aika 'lappalaista' tyyliä.

Toisekseen, en millään haluaisi suoranaisesti arvostella turistilaumojen yleistä havainnoimis- ja päättelykykyä, mutta kuinka moni todellisuudessa miettii Leville saapuessaan näitä asioita tai huomaa ne? Ja kuinka suurta osaa heistä loppujen lopuksi kiinnostaa sittenkään tällä asialla päätään vaivata?

Ja jos sitä suomalaisuutta tarvisi eritoten rakennusten muodossa tunkea, niin rakennetakoon sinne sellainen old-school 3-kerroksinen laatikko, jonka alakerrokseen Ale-pub ja jonkun iskelmäkappaleen mukaan nimetty karaoke-baari.
tekijänä Aboensis
#23006
Ovathan nuo talot aika luonnottomia kopioita alppitaloista ja jotkut vieläpä brutaalin elementtisaumaisia, mutta surkuhupaisaa on, että lopputulos tosiaan näyttää urbaanimmalta, viimeistellymmältä, kalliimmalta ja yksityiskohtaisemmalta kuin 95% Suomen asutuskeskuksista... :?
Avatar
tekijänä Klazu
#23030
Levistä tulee paikkana mieleen massaturismi ja sellaiselta se kuvissakin näyttää (vaikka itse ihmismassat puuttuvat). Käsittämätöntä, miten uutta kaikki on. Ei tietoakaan mistään vanhasta ja alkuperäisestä vaan uudesta ja massoille tarkoitetusta. Alppihenkisyys noissa rajoittuu kyllä harjakatton käyttöön, paljon muuta ainakaan Sveitsissä nähtyä yhteistä ei ole. Sveitsissä laskettelukeskustenkin rakennuskannasta on paljon hyvinkin vanhaa. Lisäksi rakentamisen tiiveys on Alpeilla vielä ihan eri luokkaa noihin kuviin nähden.

Silti, laskettelemaan olisi tehnyt tänäkin vuonna mieli. Ei vain ollut lomia siihen. :|