Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä tislauskolonni
#22114
Huomasin kaavoituskohteita Espoon kartalla tutkiessani tämän Niittymaan alueen suunnitelman. Tästä asemapiirroksesta voi nähdä, että alueelle on suunnitteilla kolmion muotoinen 17-kerroksinen asuinkerrostalo. Tässä lainaus Kaavaselostuksesta suunnitellusta rakentamisesta:
Tontti on ympäröity asuinkerrostaloilla. Tontin koillisreunassa on 3- ja 4-kerroksia rakennuksia, lännessä 7-kerroksisia rakennuksia ja etelässä 5, 6 ja 7 -kerroksia rakennuksia. 17-kerroksien tornitalo on sijoitettu alueen pohjoisreunaan. Keskellä aluetta säilyy yhtenäinen rakentamiselta vapaa alue, jossa on kuitenkin kaksi rakennusta; pohjaltaan pyöreä 5-kerroksinen rakennus ja pohjaltaan neliönmuotoinen 4-kerroksinen rakennus. Paikoitus on sijoitettu pihakannen ja osittain rakennusten alle. Vaiheittainen rakentaminen on mahdollista.
Saman Kaavaselostuksen mukaan alueen nykytilasta:
Asemakaavan muutosalueena on metsäinen mäki, jossa sijaitsee väljästi 6 1960-luvulla rakennettua pientaloa ja yksi 1990-luvulla rakennettu asuinrakennus pihapiireineen. Tontin 9 länsi reunassa, tasaisessa maastossa mäen rinteen alla on toimistorakennuksen pysäköintialue.
#23856
Länsiväylä kirjoitti: Niittymaahan nousee pyöreä kerrostalo

Espoon ensimmäistä pyöreää kerrostaloa suunnitellaan rakennettavaksi Niittymaan kortteliin Niittykummussa. Samaan kortteliin tullee myös kolmionmuotoinen asuintalo.

Maailmalla riittää paljon pyöreitä rakennuksia, joten kovin suuresta erikoisuudesta ei ole kyse, muistuttaa arkkitehti Mauri Tommila.

–Espoossa sellaista ei tietysti vielä ole. Halusimme rakennuksille vähän poikkeavaa muotoa, tietenkin yhteistyössä rakennuttajan kanssa.

Hänen johtamansa toimisto Arkkitehdit Tommila suunnitteli Skanskan ja Sammon omistamalle alueelle suurkorttelin Länsiväylän ja Merituulentien väliin. Korttelin vieressä on vakuutusyhtiö Ifin toimistorakennus eli niin sanottu Kalevan talo.

Tommila kehuu suunnittelualuetta, metsäistä mäkeä, poikkeuksellisen hienoksi. Kerrostalot ryhmitellään alueen reunoille ja pyöreä talo sijoitetaan keskelle jäävään puistomaiseen tilaan. Keskellä on myös puolipyöreä yhteisrakennus.

–Haimme veistosmaisuutta ja omaleimaista, tunnistettavaa ilmettä, luonnetta, kuvaa Tommila suunnittelun perustaa.

Kaarevan seinän tekeminen on hieman tavallista rakentamista vaativampaa, mutta ei Tommilan mukaan aiheuta ongelmia esimerkiksi parvekkeiden sijoittelussa.

–Ja pyöreä muoto säästää metrejä julkisivussakin.

Talon varsinainen rakennustapa selviää vasta rakennussuunnittelussa. Skanskan hankekehitysjohtajan Jukka Rasmuksen mukaan rakennus voisi olla mutterinmuotoinenkin. Suoraa seinänpätkää seuraisi loiva kulma.

–Niittymaan korttelin minkään talon suunnittelua ei ole vielä aloitettu. Mutta ensimmäisen rakentaminen voisi alkaa jo ensi vuonna, Rasmus ennakoi.

Alueen asemakaavamuutosta valmistellut Espoon kaupungin arkkitehti Kaisa Rauhalammi pitää viisikerroksista, pyöreää taloa hauskana ideana.

–Ei sellaisen sijoittaminen alueelle tuo mitään ongelmaa, kyse on modernista aiheesta. Pyöreä muoto voi olla ihan miellyttäväkin, hän luonnehtii.

Korttelin talot ovat 3–7-kerroksisia, paitsi tornitalo, jossa on 17 kerrosta. Valmiina alue vetää noin 800 asukasta.

Kuva
tekijänä Kazaam
#54401
Kuva


Ainakin tämän mukaan on tuo lupailtu "Espoon ensimmäinen pyöreä kerrostalo" on hävinnyt suunnitelmista vuosien myötä. Yllättyikö muka kukaan? Hieman nyt epäilen, että Jami ja Suulperi olisi noin vain vaihtaneet paikkaa. Mutta sitäkin voi miettiä, että kuinkakohan kauan tuo tornitalo on vielä kolmionmuotoinen? :D Tornitalon luulisi kuitenkin 17-kerroksisena sitten aikanaan näkyvän hyvin Länsiväylälle? Tuntuu myös, että nykyään uusia korttelipihoja pitäisi varmaankin alkaa kutsumaan korttelipuistoiksi... tiedä mikä järki siinä sitten on, kun ilmakuvasta katsottuna tuossa korttelin läheltä olisi kyllä löytynyt uudelle kaikille avoimelle puistolle muitakin käyttäjiä kuin tulevan korttelin asukkaat. Typerää siis rajata kokonainen puisto vain yhden korttelin asukkaille.
#54405
^Aika surullisen koomista kun korttelin rakenne on pysynyt 100% samana muuten, paitsi yksi ainut pyörea talo on vaihtunut tasapaksuksi bulk-nelikulmioksi, joka näyttää olevan NIIN perus kuin vain voi olla. Kertoo kaiken Suomesta.
#54455
JR kirjoitti:
grendy kirjoitti:Kertoo kaiken Suomesta.
Aikamoisen ekstrapolaation saa tehdä, jos tuo tosiaan kertoo Suomesta KAIKEN. :D
Kyllä se AIKA paljon kertoo! :D

-Suomessa tehdään halvalla
-Suomessa tehdään funktionalistisesti
-Ulkonäkö ei todellakaan ratkaise täällä
-suomalaiset ovat pääosin aivokuolleita nimbyjä jotka eivät edes halua WOW-elämyksiä jokapäiväiseen elämäänsä ;)
-Suurin osa soomalaisista eivät tiedä paremmasta

"miksi tehdä jotain uutta kun vanhakin on ihan tarpeeksi hyvä"
#81691
Alueella pyörähtää käyntiin nyt keväällä Fiilinki ja Moodi nimiset taloyhtiöt, jatkuvat suoraan kuvassakin näkyvän alareunan talon kylkeen. Lisäksi parkkihalli laajenee tontin keskellä.

Tuo tornitalo "Hujoppi" lähtee liikkeelle 2017-2018 aikana.