Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
Avatar
tekijänä prepo
#21555
Kauppalehti kirjoitti:Savitaipale suunnittelee rakentavansa pilvenpiirtäjän kirkonkylän keskustaan, kertoo Ylen Etelä-Karjalan radio

Kaavailtu rakennus olisi 15-16-kerroksinen. Etelä-Karjalan radion mukaan Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksessa taloa on ensin luultu vitsiksi.

Rakennusarkkitehti Ville Tuuran Savitaipaleen keskustaan suunnittelema hanke on hurjankuuloinen ja poikkeaa suuresti kirkonkylän rakentamisen matalasta linjasta, ympäristökeskuksesta muotoillaan Ylen Etelä-Karjalan radiolle.

Savitaipaleen kirkonkylä sijaitsee Kuolimojärven rannalla Lappeenrannan ja Mikkelin puolivälimailla. Kunnassa on noin neljätuhatta asukasta. Suurin työnantaja on kunta.
Yle, Etelä-Karjalan uutiset kirjoitti:Savitaipaleen tornitaloa luultiin jopa vitsiksi

Uutiset Savitaipaleelle suunnitellusta pilvenpiirtäjästä hämmentävät sekä kuntalaisia että viranomaisia. Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksessa 15-16 -kerroksista taloa on epäilty jopa vitsiksi. Ympäristökeskukseen asiasta ei ole vielä oltu yhteydessä.

Kaavakäsittely ja kansalaisvaikuttaminen tuonevat mukaan myös ympäristökeskuksen valvovan ja ohjaavan roolin, arvelevat arkkitehti Tuija Stam ja ylitarkastaja Antti Pyysaari. Ympäristökeskuksilla on myös valitusoikeus kaavoista. Rakennusarkkitehti Ville Tuuran Savitaipaleen keskustaan suunnittelema hanke on hurjankuuloinen ja poikkeaa suuresti kirkonkylän rakentamisen matalasta linjasta, ympäristökeskuksesta muotoillaan.
Kuva

Tokihan 15 krs on "pilvenpiirtäjä" :) .. Täytyy olla Savitaipaleen CBD:ssä tila vähissä ja tonttimaa arvossaan.. nooh, lykkyä vaan tällekin projektille. :D
#21559
Hahaa, aivan loistava juttu :D Ja jos tämä prokkis menee läpi, voisi jopa olettaa että moni muukin vastaava menisi ympäri Suomen maata. Heh, mulla on joskus ollut saman suuntaisia fiiliksiä Loimaan suhteen, että kun olen rikas kuin Kroisos Pennonen, rakennutan "kaikkee kivaa" vanhaan kotikaupunkiini.
:smt040
#21560
Mitkähän ovat tämänkin hankkeen taustat ja mille ihmeen tarpeelle tuollainen muka perustuu? Pakko olla vain huono vitsi, joka juuri sen vuoksi ylittää uutiskynnyksen. Tosin taas kerran näkee, miten suomalainen media ei ymmärrä alkuunkaan mikä on pilvenpiirtäjä ja mikä tornitalo...se on ehkä sittenkin kaikkein hupaisinta tässä. :D
#21562
16valve kirjoitti:Hahaa, aivan loistava juttu :D Ja jos tämä prokkis menee läpi, voisi jopa olettaa että moni muukin vastaava menisi ympäri Suomen maata. Heh, mulla on joskus ollut saman suuntaisia fiiliksiä Loimaan suhteen, että kun olen rikas kuin Kroisos Pennonen, rakennutan "kaikkee kivaa" vanhaan kotikaupunkiini.
:smt040
Hah. Mullakin ollut pienen kotikaupungin suhteen samoja ajatuksia. :D Mutta nyt tietää ettei semmonen oikeen onnistu.
#21569
Klazu kirjoitti:Mitkähän ovat tämänkin hankkeen taustat ja mille ihmeen tarpeelle tuollainen muka perustuu? Pakko olla vain huono vitsi, joka juuri sen vuoksi ylittää uutiskynnyksen. Tosin taas kerran näkee, miten suomalainen media ei ymmärrä alkuunkaan mikä on pilvenpiirtäjä ja mikä tornitalo...se on ehkä sittenkin kaikkein hupaisinta tässä. :D
Suomalaiset eivät ymmärrä mikä on tornitalon TARKOITUS sehän täällä kusee. Eli missä tapauksissa on järkevää rakentaa torni ja missä ei. Just tällänen ihan älytön ratkasu jossa ei oo mitään järkee ei yhtään paranna tilannetta. Tonttimaan hinta se syy pitäis olla eikä maamerkin saaminen. Ja tontit on kalliita kaupunkien keskustoissa, mutta kun niihin taas ei saa jostain kumman syystä rakentaa torneja niin sit niitä on rakennettava vähän epäloogisiin paikkoihin. Jos jenkeistä haetaan jotain positiivista niin siellä tornien sijoittelu on loogisella pohjalla.
#21692
Etelä-Saimaa kirjoitti:
Kirkonkyläläiset pitävät omaa pilvenpiirtäjää hauskana ajatuksena. Kunnanjohtajalle kelpaisi kaksoistornikin.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Kuka väitti savitaipalelaisten torjuvan kaiken uuden ja edistyksellisen? Tornitalon rakentamisesta väki ainakin on innoissaan.

- Toki Savitaipaleella pitää maamerkkejä olla, että näkee kauas, Elsi Hirvi heläyttää. 60-metrinen ja 15-16 kerroksinen kerrostalo linja-autoaseman kupeessa ei tunnu hänestä uhkalta vaan mahdollisuudelta.

- Toivon näkeväni sen rakennuksen valmiina. Vaikka asun tuolla mäellä tornitalon tontin takana, ei se luo varjoa minun elämääni!

PAPPAMOPOLLA kirkolle asioimaan tullut Jussi Valsi pitää suuren kohun saattelemaa hanketta kyseenalaisena. Mitä enemmän Valsi tornitaloa kommentoi, sen myönteisemmiksi arviot alkavat muuttua.

- Olen jo niin vanha ukko, että on sama mitä ne tänne kirkolle laittavat. En ota asiaan kantaa, enkä ole talosta osaketta ostamassa. Tuossa välissä on niin korkeat metsät, ettei tornitalo haittaa näköaloja, Lavikan kylässä asuva Valsi arvioi ja jatkaa suopeammin:

- Kyllähän tänne voisi laittaa vaikka mitä...

Irma Vainikka harmittelee surkeaa säätä, mutta hymy valaisee kasvot heti kun puhe kääntyy tornitalohankkeeseen. Ajatus ei tunnu hänestä lainkaan hullummalta.

- Eikö olisi hauskaa, jos sellainen tulisi Savitaipaleelle, kysyy Vainikka.

Vainikalla on hyvä kerrostaloasunto, mutta ajatus muutosta pilvenpiirtäjään tuntuu houkuttelevalta. Vainikka toivoo muidenkin ajattelevan samoin ja talon tuovan kuntaan uusia asukkaita.

Kiinnostus ainakin on virinnyt. Kun Vainikka löysi junamatkalla joensuulaisia juttukavereita, nämä osasivat heti yhdistää Savitaipaleen tornitalohankkeeseen.

- Eivätköhän hekin tule sitten taloa katsomaan.

INNOSTUNEITA kasvoja tulee vastaan myös kunnanviraston pääovella. Rakennusarkkitehti Ville Tuurasta, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvestä ja Savitaipaleen osuuspankin toimitusjohtajana toimivasta Martti Valtosesta näkee heti, että kaavamuutosneuvottelut ovat alkaneet suotuisasti.

- Normaaliteitä edetään, vähintään puoli vuotta menee ennen kuin kaavamuutos valmistuu, Iso-Mustajärvi arvioi.

Kunnanjohtajaa kismittävät Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta kantautuneet lausunnot, joissa savitaipalelaisten hanketta on pidetty lähinnä vitsinä. Ympäristökeskus haluttaisiin mukaan suunnitteluun mahdollisimman nopeasti - mieluiten vielä avoimin mielin.

Ylitarkastaja Antti Pyysaari kertoo olevansa valmis istumaan samaan pöytään tornitalon rakentajien kanssa. Kyseessä on sentään ainutlaatuinen hanke, jolle ei löydy vertailukohtaa pääkaupunkiseutua ja suur-Pietaria lähempää.

- Moni asia kulminoituu asemakaavaan, rakennuskanta on Savitaipaleella sentään aika matalaa. Entä mitä sanovat luottamusmiehet ja pelastusalan ammattilaiset? Siitäkin on syytä keskustella, tehdäänkö osallistumis- ja arviointisuunnitelma, johon otetaan mukaan kansalaiskuulemisia, Pyysaari luettelee.

KUNNANJOHTAJA ei ole kuntalaisten vastustuksesta kovin huolissaan. Epävirallisista keskusteluista saatu palaute on ollut 98-prosenttisesti myönteistä.

Idea-asteellakin pilvenpiirtäjä on tuonut Savitaipaleelle jo roppakaupalla julkisuutta. Valmis talo voi houkuttaa kuntaan lisää asukkaita ja yrityksiä sekä lisätä kunnan matkailullista vetovoimaa.

- Faktaperusteita tornitalon rakentamiselle löytyy niin paljon, että on realistista ajatella talon täyttyvän. Tarvittaessa tehdään toinenkin, rakennetaan Savitaipaleelle oikein Etelä-Karjalan Manhattan, Iso-Mustajärvi innostuu.
SAVITAIPALEEN TORNITALO

Savitaipalelaisen rakennusarkkitehti Ville Tuuran julkisuuteen tuoma idea.
Kerrostalo on tarkoitus sijoittaa nykyisen Nettikahvilan paikalle Savitaipaleen osuuspankin omistamalle tontille.
60 metriä korkea talo olisi toteutuessaan kunnan korkein rakennus.
Tornitaloon on tulossa 15-16 kerrosta. Alimpiin kerroksiin suunnitellaan ruokakauppaa, ravintolaa, hotellia ja erilaisia toimistotiloja. Ylimpiin kerroksiin sijoitettaisiin asuntoja.
Talon lämmityksessä aiotaan hyödyntää muun muassa maalämpöä ja aurinkoenergiaa.
Suunnittelija kuvailee taloa aika siroksi ja pieneksi. Kerrosalaa on kerrosta kohti vajaat 400 neliötä.
#21693
Eihän sitä tiedä vaikka tuo toteutuisikin. :D Ja miksi ei? Suomi on täynnä pieniä kyliä, kai sitä nyt yhdessä voisi olla tornitalokin. :)

Yritänkin miettiä miten siitä saisi mahdollisimman sopivan..
#21694
Ei huhhuh mitä meininkiä siis! Onhan se hienoo että suhtaudutaan tollasiin asioihin avoimin mielin mutta pakostakin tulee sellanen kuva että asiassa ei oo todellakaan kysytty minkään virallisen ja tarpeellisen tahon mielipidettä, ainoastaan visioidaan ;)
Entä mitä sanovat luottamusmiehet ja pelastusalan ammattilaiset? Siitäkin on syytä keskustella, tehdäänkö osallistumis- ja arviointisuunnitelma, johon otetaan mukaan kansalaiskuulemisia, Pyysaari luettelee.
Hyvä että sentään tajutaan kysyä pelastuslaitoksenkin mielipidettä ;).. Ja eikö kaikissa osallistusmi- ja arviointisuunnitelmissa ole kansalaiskuulemisia?! Siis että kaavasta voi antaa palautetta.. vai tarkoittaako toi nyt jotain keskustelutilaisuutta?

Onkohan yhdeltäkään rakennusfirmalta kysytty että kiinnostaako rakentaa poikkeuksellisen kallista taloa 4000 asukkaan kuntaan jossa väestöntiheyskin on 7.5as/m2 eli tilaa piisaa.

eikä nyt sentään 15 kerroksinen talo oo sellanen että sitä tarvii lähtee etsiin pk-seudulta tai Pietarista :lol:
#21697
Mietityttää pienkunnan rahoitusmahdollisuudet tuollaiselle "jättiläselle"
Ei tuonkaan kustannusarvot ihan yhden verokuukauden tuloilla makseta? Hauskaahan se varmaan olisi kyläläisten mielestä saada oma maamerkki. :I Vähän sama kuin istuttaisi puun keskelle heinäpeltoa.
#21710
Urbane kirjoitti:Mietityttää pienkunnan rahoitusmahdollisuudet tuollaiselle "jättiläselle"
Ei tuonkaan kustannusarvot ihan yhden verokuukauden tuloilla makseta? Hauskaahan se varmaan olisi kyläläisten mielestä saada oma maamerkki. :I Vähän sama kuin istuttaisi puun keskelle heinäpeltoa.
Kunnalla ei oo mitään tekemistä asuinrakennuksen rahoittamisen kanssa, se on ihan puhtaasti rakennusfirman asia hommata rahoitus ja tietysti myymällä asunnot rakennusfirma jää voitolle. Jos ei asuntoja myydä niin joudutaan maksaan korkomenoja niin kauan kun kämpät on myyty. Eli sellasen firman kun löytäis joka tohon tarttuis! :D
#21717
Vähän sama tilanne tämän Savitaipaleen tornin kanssa, kuin haaveilla Helsinkiin yli 80-kerroksisia pilvenpiirtäjiä. Paitsi että sellainen on järjestöntä ja realiteettien ulkopuolella olevaa, niin myöskin toteutuessaan ympäristöönsä täysin soveltumaton ratkaisu. Ei kiitos näille, vaan tilalle jotain kohtuullisempaa ja oikeasti tarvittavaa. Kummassakin kaupungissa se on jotain ihan muuta.
#21719
Puhtaasti asuinrakennushan tuo ei ole. Hotelliahan sinne on suunniteltu, ja ainoastaan ylimmät kerrokset asunnoille. Jos muistan hesarin jutun oikein, niin sinne pitäisi tulla näköalakahvila ylimpään kerrokseen ja tarkoitus on ehkäistä kuolevaa paikkakuntaa kuihtumasta kokonaan. Jos jostain löytyy hankkeelle rahoittaja, niin kannatan hanketta kyllä lämpimästi. Jos torni toteutuu, niin ainakin minä lupaan pysähtyä paikkakunnalla kahvilla ohi ajaessani, jos joskus tulee siitä ohi ajettua. Kaunista Suomea kelpaa kyllä katsella vähän korkeammaltakin.

Harmi kyllä yhdyn muuten grendyn pessimismiin...