Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
tekijänä Ozie
#19778
Tuli mieleen perustaa uusi threadi Suomen kauppakeskusprojekteista, koska niitä tuntuu vieläkin löytyvän kun sieniä sateella. Tekniikka&Talous -lehdestä löytyi artikkeli kauppakeskusten kasvusta 90-luvun lopun jälkeen:
Uusien kauppakeskusten koko on 10-kertaistunut 90-luvun lopun jälkeen

Uusien suurten kauppakeskushankkeiden koko on osapuilleen kymmenkertaistunut vuoden 1998 jälkeen, kertoo ympäristöministeriön selvitys. Tällä hetkellä vireillä olevista hankkeista suurimpia ovat Jyväskylän Eteläportti sekä Linnakallion kauppakeskus Pirkkalassa Tampereen seudulla. Ensimmäisen kerrospinta-ala on 35 hehtaaria ja jälkimmäisen 30.

10 vuotta sitten suurin hanke oli Espoon Iso Omena, joka on kerrosalaltaan lähes seitsemän hehtaaria. Muut keskukset kärkikymmenikössä mahtuivat 1–1,5 hehtaarin välille. Tänä vuonna suuruusluokka on kymmenkertainen.

Muihin vuosiin ministeriön selvitys ei tämän kesäkuun tilannetta verrannut. Suomen toistaiseksi suurin kauppakeskus, Helsingin Itäkeskus, on 15 hehtaarin laajuinen.

Tiedotteessa puhuneen asuntoministeri Jan Vapaavuoren mielestä ympäristöministeriön aineisto tulee analysoida tarkasti, jotta voitaisiin arvioida kauppakeskusten vaikutus yhdyskuntarakenteeseen. Hänen mukaansa pitäisi erityisesti kysyä, riittääkö kaikkiin uusiin liikkeisiin asiakkaita.

Helsinkiläinen Vapaavuori tunnetaan kehyskuntiin ja moottoriteiden varsille rakennettavien suurten kauppakeskusten aktiivisena vastustajana. Erityisesti hän on kiinnittänyt huomiotaan Vihdin Ideaparkiin, joka on vireillä olevien hankkeiden listalla kolmanneksi suurin.
http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/ ... =-08072008

Lisäksi kyseisestä artikkelista löytyi vielä mielenkiintoisempi juttu, eli kauppakeskushankkeiden TOP10

1. Eteläportti (Jyväskylä) 35 ha
2. Linnakallio-Linnakorpi (Pirkkala) 30 ha
3. Ideapark (Vihti) 15 ha
4. Ideapark (Pieksämäki) 13 ha
5. Itäportti (Mikkeli) 12 ha
6. Marjamäen pohjoinen alue (Lempäälä) 11 ha
7. Lommila (Espoo) 10 ha
8. Zatelliitti (Kempele) 9,4 ha
9. Pitkämäki (Turku) 9,3 ha
10. Moottoritien varsi (Vaasa) 8,0 ha

Kyseisestä listasta pistää silmään kaksi ekaa kohdetta 35 ha ja 30 ha. Vertailun vuoksi Itäkeskus on 15 ha ja Sello 10 ha. En pysty enää käsittämään näin isoja hankkeita. Toivottavasti ei näitä tulla näkemäänkään, varsinkin kun tällä hetkellä talouden tilanne on mikä on. Lempääläänkään ei näköjään riitä pelkkä Ideapark vaan pitää vielä iskeä yksi Sellon kokonen kauppakeskus lisää.
tekijänä Ozie
#19779
Ja samaanliittyen jatkuu Kauppalehdessä:
Viisi Itäkeskusta Jyväskylään

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) varoittaa jättiläiskokoisten kauppakeskusten vyörystä Suomeen.

Ympäristöministeriön tuoreen selvityksen mukaan Suomeen on suunnitteilla yhteensä 165 suurmyymälää tai kauppakeskusta, joista massiivisimmat ovat jopa kaksi kertaa suurempia kuin maan tällä hetkellä suurin kauppakeskus Itäkeskus.

Ympäristöministeriön keräämien tietojen mukaan Jyväskylään on esimerkiksi suunnitteilla peräti 350 000 neliömetrin laajuinen Eteläportti-kauppakeskus. Helsingin Itäkeskuksessa neliöitä on 150 000.

Pirkkalaan on puolestaan vireillä 300 000 neliömetrin laajuinen ostosparatiisi.

Vapaavuoren mukaan Suomessa on edessä laaja periaatteellinen keskustelu kauppakeskusten kehityksestä ja niiden sijoittamisesta.

– Ideapark on tässä keskustelussa vain jäävuoren huippu, Vapaavuori kirjoittaa tiedotteessaan.

Alueellisilta ympäristökeskuksilta kerätty aineisto analysoidaan ympäristöministeriössä loppukesän aikana, ja tuloksia on luvassa alkusyksystä.

Viisi Itäkeskusta Jyväskylään
Ympäristöministeriön selvityksen mukaan Jyväskylän seudulle on suunnitteilla kauppatiloja yli 800 000 neliömetrin eli yli viiden Itäkeskuksen verran.

Runsaasti kauppaneliöitä on tulossa myös Tampereelle ja Ouluun, joihin molempiin on suunniteltu 500 000–600 000 neliön lisätiloja kaupalle.

Vapaavuoren mukaan luvut ovat niin massiivisia, että on aiheellista kysyä, riittääkö kaikkiin kauppoihin asiakkaita. Samoin on syytä pohtia, mikä on uusien kauppakeskusten vaikutus kaupunkikeskustojen elinvoimaisuuteen ja kaupan lähipalveluiden tulevaisuuteen.

Uusille kaupan suurhankkeille on luonteenomaista, että ne suunnitellaan sijoitettavaksi keskusta-alueiden ulkopuolelle. Vapaavuoren mukaan tämä on ongelmallista ilmastopoliittisista syistä ja myös sen vuoksi, että ikääntyneen ja joukkoliikenteestä riippuvaisen väestön osuus Suomessa kasvaa jatkuvasti.

Ministerin mielestä kauppakeskuskysymys on olennainen koko suomalaisen elämänmuodon kannalta.

– Haluammeko rakentaa yhteiskuntaamme kaupunkikeskustoista etäällä olevien keinomaailmojen ja jopa pienten keinokaupunkien ympärille, vai haluammeko kehittää yhdyskuntiamme eurooppalaisen perinteen mukaisten, aitojen kaupunkikeskusten suuntaan, Vapaavuori kysyy.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uu ... 8/07/13049
Avatar
tekijänä grendy
#19780
Taas voisin pähkäillä että jos Linnakorpeen Pirkkalaan on tulossa esim autokaupan keskittymä, niin mikä ihme siitä tekee kauppakeskuksen? Ei Itäkeskus ja Monen autokaupan laaja alue ole mitenkään verrannollisia toisiinsa!

Ja ihan yleisesti jos huikea ministerimme Vapaavuori pohtii että halutaanko kehittää kaupunkeja eurooppalaisen perinteen mukaisesti niin tota ehkä olis pitänyt jo miettiä 20 vuotta sitten. Nyt ehkä olis raitioteita muuallakin kuin Helsingissä ja muutenkin kaupunkirakenne olisi hieman erilainen. Mutta kun metsään halutaan rakentaa niin yritä siinä nyt sitten keksiä siitä jotain perinteistä eurooppalaista tyyliä... perkele.
Avatar
tekijänä Janne_H
#19782
grendy kirjoitti:Taas voisin pähkäillä että jos Linnakorpeen Pirkkalaan on tulossa esim autokaupan keskittymä, niin mikä ihme siitä tekee kauppakeskuksen? Ei Itäkeskus ja Monen autokaupan laaja alue ole mitenkään verrannollisia toisiinsa!
Ihmettelinkin, että missäs vaiheessa
tommosia 300 000 neliömetrin kauppakeskuksia on ehditty suunnitella! Selkeästi kauppakeskuksen määritelmää pitäisi tarkentaa. Myös tuo koon laskutapa on sekava. Esimerkiksi Ideaparkkia väitettiin Suomen suurrimaksi mutta virallisesti se on 3. suurin.

Hetkinen, ei tarvikkaan tarkentaa, vaan median pitää oppia käyttämään termejä oiken. Täältä löytyykin noiden määritelmät:
Kauppakeskus muodostuu liikerakennuksesta, jossa myymälät ja palve-
lut avautuvat sisäänpäin käytäville tai keskusaukiolle. Vuokrattavan liike-
tilan määrä on yleensä vähintään 5000 h-m2. Kauppakeskuksessa on vä-
hintään 10 myymälää. Kauppakeskuksessa on yksi tai useampi ankkuri- tai
veturiyritys ja joukko avainyrityksiä sekä muita myymälöitä ja palveluja. Pal-
velut voivat olla joko kaupallisia tai julkisia. Yksittäisen yrityksen osuus lii-
ketilan kokonaismäärästä ei ylitä 50%. Kauppakeskuksella on yhteinen joh-
to ja markkinointi.

Ostoskeskus muodostuu yhdestä tai useammasta liikerakennuksesta,
joissa myymälät yleensä avautuvat ulkotilaan.

Hypermarketkeskus muodostuu yhdestä liikerakennuksesta, jossa on hy-
permarket ja vähintään 10 muuta myymälää tai muita palveluja Ne kaikki
aukeavat katetulle käytävälle. Hypermarketin osuus on yli 50% liiketilan ko-
konaismäärästä.

Erikoiskauppojen keskus muodostuu useammasta liikerakennuksesta.
Keskuksessa toimii lähinnä erikoiskaupan myymälöitä. Erikoiskauppojen
keskus sijaitsee yleensä keskusta-alueiden ulkopuolella yhdessä tasossa
ja aukeaa ulkotilaan yhteiselle pysäköintialueelle.
(lisää määritelmiä tuolla pdf:ssä)

Näillä määritelmilä tuo Ozien laittama kauppakeskusten TOP10 menisi siis näin:1. Ideapark (Vihti) 15 ha
2. Ideapark (Pieksämäki) 13 ha
3. Lommila (Espoo) 10 ha

No joo, ei se enää mikää top kymppi ole. :lol: Joku korjaa jos erehdyin tuossa. Mutta en esimerkiksi usko että Kempeleeseen jotai Ideaparkin kokosta Zatelliitti kauppakeskusta suunniteltaisini, vaan kyseessä on Ostoskeskus tai Hypermarkettikeskus..
Avatar
tekijänä Krio
#19783
Lasketaanko tuohon Itäkeskuksen pinta-alaan sen laajennus mukaan tai City-Jätti ja Hansasilta? Nykyinenkin keskus on niin järjettömän iso, harvoin tulee asiaa Piazzalle asti, kun "ei jaksa kävellä" niin en pysy edes käsittämään tuplasti sitä suurempaa johonkin Jyväskylään :shock:
Ja eikö Itäkeskus laajene, jos tuo Itäväylä katetaan niillä tornitaloilla myös? Olen kyllä huomannut, että nämä isot kauppakeskukset tuhoavat pienemmät kilpailijansa, olin töissä Columbuksessa ja sen erikoisliikkeet olivat aika hiljaisia, omakin GameStop saattoi saada peräti neljä ihmistä käymään kuuden tunnin aikana, kun parin minuutin päässä Itäkeskuksen myymälä teki tunnissa saman tuloksen, mitä Columbuksen päivässä. Sama on luultavasti niillä muillakin liikkeillä siellä. Eli jossain Jyväskylässä kaikki keskittyy tuohon jättiläiseen ja keskusta täyttynee seduloilla, kebab-paikoilla ja parturikampaamoilla.

En ihan usko, että Vapaavuori hyvää hyvyyttään näitä vastustaa (anti-KMS ry taustalla), mutta ihan oikeassa hän on. Taidan äänestää ensi kerralla :smt023
Avatar
tekijänä RV
#19784
Miksi ihmiset haluaa tunkea kaikki kaupat Helsingin niemelle? Se synnyttää järjettömät ruuhkat, ja sen lisäksi Keskustatunneliahan ei rakenneta, jolloin keskusta olisi yhtä seisovaa autojonoa. Ja joukkoliikenne ei todellakaan ole ratkaisu, tungeppa 3 lapsen perheen ostoksineen bussiin ruuhka-aikaan, arvaan onko mukavaa...
Avatar
tekijänä Janne_H
#19785
Krio kirjoitti:Lasketaanko tuohon Itäkeskuksen pinta-alaan sen laajennus mukaan tai City-Jätti ja Hansasilta?
Tuon yllä laittamani määritelmän mukaan kauppakeskus koostuu yhdestä liikerakennuksesta. Jos erillisten rakennusten tilat lasketaan mukaan niin tuon määritelmän nojalla ei voi enään puhua kauppakeskuksesta. ;)

Tässä on mielenkiintonen tilasto. Ilmeisesti virallinen tapa on ilmoittaa kauppakeskuksen koko vuokrattavan liikepinta-alan mukaan.
Kuva
Avatar
tekijänä Krio
#19786
Janne_H: Itäkeskuksen "ongelman" aiheuttaa se, että vaikka City-Jätti on yhdistetty Hansasillan kautta Itäkeskukseen, niin CJ ja Hansasilta ovat omia kauppakeskuksiaan, jotka ovat omia kokonaisuuksiaan / eri omistuksessa kuin Itäkeskus.
Prisman laajennushan kuuluu Itäkeskukseen ja tullaan yhdistämään jollain skybridgellä?
Avatar
tekijänä H.C.
#19787
Jannehoo kirjoitti:Ilmeisesti virallinen tapa on ilmoittaa kauppakeskuksen koko vuokrattavan liikepinta-alan mukaan.
Näin on. Siksi on typerää vertailla suunnitteilla olevien kohteiden kokonaispinta-alaa olemassa olevien kohteiden vuokrattavaan pinta-alaan. Esim. Myyrmannissa on tuota vuokrattavaa alaa 42 000 neliötä, kun rakennuksen kokonaispinta-ala on vähän vajaa 100 000 neliötä. Toisin sanoen, jos se nyt aiottais rakentaa, niin lehdet kiljuisivat kuinka Myyrmäkeen suunitellaan Vantaan suurinta, paljon Jumboa isompaa, kauppakeskusta.
tekijänä bitterfly
#19789
Noi pinta-alat ovat tosiaan hämääviä, mutta joskus on mainostuksessa poikkeuksiakin. Esim. Skanssi on koko ajan mainostanut vain vuokrattavalla pinta-alallaan, johon ei siis ilmeisesti yleensä kuulu hypermarkettien tilat. Skanssi tulee sijoittumaan Kauppakeskus Myllyn ja Hansakorttelin väliin tuossa tilastossa 40.000 neliömetrillään, joka on varsin järkevissä mitoissa oleva koko. Tosin kauppakeskus Mylly aikoo laajentua huomattavasti lähivuosina.
tekijänä Kilkenny
#19798
Millähän laskutavalla 50k+50k+80k = 350k ...
Nuo siis Jyväskylän Eteläportin suunnitelmissa olleet laajuudet, tai noin ne ainakin vielä jokunen aika sitten meni. Ja ensin siis rakennetaan mahdollisesti nuo 50+50-osuus. 80k sitten mahdollisesti myöhemmin.
tekijänä Sasu K
#19805
Janne_H kirjoitti:Selkeästi kauppakeskuksen määritelmää pitäisi tarkentaa.
Kauppakeskusyhdistys ry:n määritelmä rajaa kyllä aika selkeästi, millaista liiketilojen kokonaisuutta on pidettävä kauppakeskuksena.

Ilmeisesti näitä juttuja kirjoittavat toimittajat eivät tiedä mitä kauppakeskukset määritelmällisesti ovat, jolloin kaikki liiketilahankkeet niputetaan kauppakeskuksiksi riippumatta siitä millaisia ne ovat ja mitä ja miten niissä myydään.
tekijänä Sasu K
#19807
grendy kirjoitti:Taas voisin pähkäillä että jos Linnakorpeen Pirkkalaan on tulossa esim autokaupan keskittymä, niin mikä ihme siitä tekee kauppakeskuksen?
Ei mikään.

Itse asiassa tuntuisi aika järkevältä, jos nimenomaan autokaupat olisivat kehäteiden varsilla. Autokauppa on tilaa vievää erikoiskauppaa, jonka ei tarvitse sijaita keskellä kaupunkia. Tampereellahan suurin autokauppojen keskittymä on Hatanpäällä aivan keskustan tuntumassa. Alueen maankäyttö on tehotonta sen sijainti huomioon ottaen.
tekijänä Ozie
#19818
Erikoiskaupat pelkäävät uusia kauppakeskushankkeita

Suunnitteilla olevat suuret kauppakeskukset uhkaavat kaupunkien keskustojen elinvoimaa, pelkää Erikoiskaupan liitto.

Liitto huomauttaa, ettei nykyisille kaupoille ja suunnitelluille kauppakeskuksille riitä asiakkaita, vaikka Suomen talous jatkaisi reipasta kasvua.

Erikoiskaupat tukevat näin asuntoministeri Jan Vapaavuorta (kok.), joka on huolissaan kaupunkien ulkopuolella sijaitsevista suurista kauppakeskuksista.

- Mittavien uusien kauppakeskusten rakentaminen kaupunkirakenteen ulkopuolelle vie keskustoilta mahdollisuuksia täysipainoiseen kehittymiseen ja heikentää keskustojen arvoa kauppapaikkoina, liitto arvioi tiedotteessaan.

Suurimmat kauppakeskushankkeet ovat kooltaan yli kaksinkertaisia verrattuna Helsingin Itäkeskukseen, joka on nykyisin Suomen suurin kauppakeskus.


http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml ... /07/672088
tekijänä Arska
#19831
Kilkenny kirjoitti:Millähän laskutavalla 50k+50k+80k = 350k ...
Nuo siis Jyväskylän Eteläportin suunnitelmissa olleet laajuudet, tai noin ne ainakin vielä jokunen aika sitten meni. Ja ensin siis rakennetaan mahdollisesti nuo 50+50-osuus. 80k sitten mahdollisesti myöhemmin.
katselin ihan samaa.

...ja mietin että mikähän on Seppälän alueen liikkeiden pinta-ala? jos aluetta kaavoitettaisiin vasta nyt niin siinäkin puhuttaisiin varmasti jättimäisestä kauppakeskuksesta
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14