Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä RV
#74510
Edelläesitetty kuva ruuhkasta on selkeästi lapsellekin paljastuva photoshop. Olen kuitenkin iloinen, että Hakunilaan esitetty keskus paitsi elvyttää aluetta ja varsinkin Jakomäkeä marginaalisuudestaan myöskin pistää päättäjien silmään Lahdenväylän parantamissuunnitelmia.
Avatar
tekijänä Tande
#74521
RV kirjoitti:Edelläesitetty kuva ruuhkasta on selkeästi lapsellekin paljastuva photoshop. Olen kuitenkin iloinen, että Hakunilaan esitetty keskus paitsi elvyttää aluetta ja varsinkin Jakomäkeä marginaalisuudestaan myöskin pistää päättäjien silmään Lahdenväylän parantamissuunnitelmia.
Kyseinen alue onkin jäänyt vähän sivuun PK-seudun kehityksessä, vaikka siellä mm. Ikea onkin.
tekijänä Kazaam
#80726
Kompleksi on ennestään tuttu, mutta onhan tuossa nyt aivan erilailla ollut yritystä kuin perusostarissa. Pääsee huomattavan paljon lähemmäksi ns. aasialaista standardia mitä ostoskeskuksiin tulee, vaikka skandinaavinen minimalismi tulee aina näkymään monin paikoin. Mikäli tähän asti nähtyihin havainnekuviin pitäisi perustaa ennakko-odotuksensa, niin Redin suhteen elättelen suhteellisen korkeita toiveita, Triplan suhteen en niinkään.
Avatar
tekijänä Clepe
#80728
Itiksen ongelmana taitaa olla "hypermarkettien" sijoittuminen erilleen varsinaisesta kauppakeskuksesta. Nämä suuret ruokakaupat ovat kuitenkin se vetonaula monelle. Lisäksi itäkeskuksen pitkulainen muoto on kehno asiakkaiden ja siten myös kauppiaiden kannalta. Suuret kauppakeskukset maailmalla, tämä Tukholman esimerkki mukaanlukien, rakennetaan "donitsiksi" jolloin kauppakeskuksen voi kiertää kääntymättä takaisin. Tällä keinolla ehkäistään sitä että päätyihin jää hiljaista hukkatilaa.
tekijänä Sam33
#93675
Itistä on yritetty jo kaksi kertaa myydä, kertovat HS:n lähteet – Kauppa­keskuksen omistaja kiistää: ”Mutta jos joku tarjoaa, niin asia toki tutkitaan”

Mielenkiintoinen HS:n juttu kauppakeskuksista, erityisesti Itiksestä. HS:n lähteiden mukaan hollantilaisella omistajalla on ollut jopa kiireitä päästä irti Itis-omistuksestaan, joka on yhtiön ainoa Suomen omistus, mutta vastaa jopa 15% koko yrityksen toiminnasta. Tällä hetkellä tosin kiistävät aktiivisen myynnin. Finnkinon siirtyminen Eastonista Itikseen ja sen jälkeen koko Easton 2:n laittaminen jäihin on varmaan jonkin verran helpottanut paineita.

Jutun mukaan kiinteistösijoittajilla ainakin näyttää usko horjuvan Itiksen vetovoimaan ja tulevaisuuden näkymiin. Toisaalta osa eurooppalaisista sijoittajista pelkää USA:ssa nähtyä isojenkin kauppakeskusten alasajoa, joten uusia sijoittajia voi olla vaikea houkutella.

Suomessa yksikään kovin merkittävä ostoskeskus ei ole joutunut todellisiin ongelmiin, mikä viimeistään ajaisi sijoittajat miettimään sijoituksiaan. Itse kyllä innolla odotan, löytyykö esimerkiksi Kivistön kauppakeskukselle vielä joku halukas sijoittaja (itse uudistaisin kaavan, jolla tekisin pienemmän päivittäistavaravetoisen yksikön+lisää asumista). Se lienee nyt realistisin hanke toteutumaan, itse en ainakaan jaksa uskoa Lommilan keskukseen tai Eastonin laajennukseen. Muita isompia ei tällä hetkellä taida olla vireillä, ellei Länsimetron uusia aluekeskuksia lasketa.
Clepe tykkää tästä
tekijänä hmikko
#93676
Sam33 kirjoitti: Suomessa yksikään kovin merkittävä ostoskeskus ei ole joutunut todellisiin ongelmiin, mikä viimeistään ajaisi sijoittajat miettimään sijoituksiaan.
Tuntuu, että Suomessa kehityksen kelkasta ovat jääneet lähinnä perinteiset tavaratalot, vaikka hyvillä paikoilla olisivatkin. Toki näin on käynyt muuallakin maailmassa. Anttila lopetti, Sokos on supistanut rajusti ja ainakin Turussa Wiklund näyttää todella aneemiselta, Stokka myös vaikeuksissa ja on lopettanut tavarataloja. Turussa Wiklund (Sokos) tosin ilmeisesti yrittää vielä täysremonttia. Edellisestä ei ole kuin muutama vuosi, mutta se ei tuottanut ainakaan näin tavallisen tallaajan näkövinkkelistä parempaa tavarataloa, vaan lähinnä sekavahkon keskusta-Prisman.

Peltolaatikkohankkeitakin on kyllä mennyt jäihin ja uusia jäänyt hiljaisen puoleisiksi pitkin maata, mutta tosiaan mikään jo menestynyt iso keskus ilmeisesti ei ole romahtanut. Yhdysvalloissa on, tai oli huippuhetkellä, kauppakeskuskapasiteettia suhteessa väestöön paljon enemmän kuin Suomessa, ja nettikaupassa vaikuttaa ison maan skaalaedut (esim. Amazonin toimitukset ovat todella edullisia manner-USAssa). Sikäli ymmärrettävääkin, että siellä korjausliike on raju.
Clepe, Ruutukaava tykkää tästä
tekijänä Sam33
#93677
hmikko kirjoitti:Peltolaatikkohankkeitakin on kyllä mennyt jäihin ja uusia jäänyt hiljaisen puoleisiksi pitkin maata, mutta tosiaan mikään jo menestynyt iso keskus ilmeisesti ei ole romahtanut.
Tosiaan nyt kun miettii, niin Kauppakeskus Elo Ylöjärvellä voi kyllä pitää jonkinasteisena epäonnistumisena, sillä osa tiloista jatkuvasti tyhjänä ja olleet sitä jo monta vuotta. Pyörähin siellä ohikulkumatkalla ja hiljaista oli ainakin viikonloppuna. Pääkaupunkiseudulla tosin hieman helpottaa se, että väestö kasvaa joka puolella. Ja jos uusia ei enää nyt jo rakenteilla olevien lisäksi ole tulossa, niin uskon että ainakin pk-seudulla ei mitään normaalista poikkeavaa pudotuspeliä tulla näkemään.
Avatar
tekijänä Klazu
#93678
Kyllä Itikselle ostajia löytyy. Helsingin voimakkaimmin kasvavia lähiöitä ja suurin osa asukaskunnasta on niin varakasta, ettei monien tarvitse edes käydä töissä ja silti on viimeisimmät puhelimet ja kuteet!

On harmi että pääkaupunkiseudulle on päässyt syntymään tällaisia hyvin pärjäävien ulkomaalaisten asuinalueita, joihin vähävaraisilla suomalaisilla ei ole asiaa.
apollonkatu tykkää tästä
tekijänä hmikko
#98887
Seinäjoen Ideapark avataan ens torstaina 14.11. Liikkeitä 110, jotka ovat samat kuin joka paikassa muualla. Viereinen Joupin Citymarket muuttaa Ideaparkkiin. Keskustalle voisi ehkä pitää jouluna hautajaiset.

Täyteen vuokratun Seinäjoen Ideaparkin kaikki liikkeet on julkaistu (seinäjoki.ideapark.fi)

Sukulaiseni raportoi juuri, että keskustan Eurokangas on kiinni Ideaparkkiin muuttamisen johdosta, mistä syystä Seinäjoen kaupungista ei tällä hetkellä voi ostaa vetoketjua mistään.

Kuva
Avatar
tekijänä Tande
#98888
Vaikka en yleensä jaksakaan nillittää jokaisesta megakauppakeskuksesta, saattaahan tuo Seinäjoen kokoisen paikkakunnan keskustalle aikamoinen kuolinisku. No. Varmasti moni paikallinen ja ohikulkija diggaa ja ainakin toiminee kilpailijana Tuurin Keskiselle...
Avatar
tekijänä grendy
#98889
Siinä on kyllä yksi peltomarkettien peltomarket taas. Mutta TDI-tuulipukukansa diggaa.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#98890
Oli pakko hieroa silmiä. Samanlaisia mustavalkokuvia on 60-luvun amerikkalaisista ostareista lukuisine liikenneympyröineen ja loputtomine parkkeineen, mutta jossain Seinäjoella aika kulkee kenties hitaammin kuin muualla.
Avatar
tekijänä MindW
#98891
Seinäjoki on nyt kulkenut kehityksen autokaupunkina loppuun. Viimeinen voi sammuttaa valot.
Avatar
tekijänä Tande
#98892
Jos jotain, niin Seinäjoen Ideapark sentään sijaitsee jossain määrin keskustan tuntumassa osana olemassa olevaa kaupunkirakennetta (vaikkei ilmakuvan lakeuksista uskoisikaan), eikä kymmenen kilometrin päässä totaalisesti eristäytyneenä saarekkeena. No, samalla etäisyydellä on Raision Mylly keskustasta ja ko. kauppakeskuksen vaikutukset lienevät tunnettuja kautta maan.

Jos megakauppakeskus Seinäjoen talousalueelle haluttiin väkisin saada, olisi homman voinut ratkaista niin monella paremmalla tavalla (näin talolaisin lasein nähtynä). No mitäpä täältä etelästä neuvomaan. Mitään laitonta kaavaprosessissa tuskin on tapahtunut, markkinatalous pyörii ja kunnallisdemokratia toteutuu. Ehkä sitten vain PK-keskeistä ajattelua, että Ideaparkin liikeneliöt ja työpaikat olisivat välttämättä syntynyeet muuten, mitkä näivettymisen kynnyksellä oleva kaupunki varmasti ottaa mielellään vastaan. Joka tapauksessa olisin toivonut ratkaisun olleen, melkein mikä tahansa muu, kuin Pyöröoven mainitsema Back to The 60's.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14