Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä kosmopoliitti
#17883
Näyttää siltä, että keskustakirjastoa kaavaillaan Töölönlahdelle. Tämä on minusta hyvä ajatus, joskin olen sitä mieltä, että Kaisaniemen puiston länsipää olisi parempi ajatus.

Kirjasto sopii keskustatilaan erinomaisesti siksi, että keskustassa sen saavutettavuus on paras ja siten käyttäjiä on eniten. Suurin hyöty keskeisestä sijainnista saadaan, kun aineisto on laaja, sillä tämä parantaa entisestään sijoitukselle saatavaa "tuottoa". Toisaalta kirjaston käyttö on ilmaista, mikä tekee siitä attraktioltaan hyvin tasa-arvoisen. Lisäksi kirjasto on julkista tilaa, toisin kuin vaikkapa kauppakeskukset. Siksi on oletettavaa, että keskustakirjasto kiinnostaisi laajoja kansalaispiirejä ja toisi elävyyttä sinne, mihin se rakennetaan.

Keskustan alueella elävyyden puutteesta kärsii eniten Kaisaniemen puisto. En tiedä, kuinka moni teistä on vieraillut puistossa viime aikoina, mutta erityisesti sen radanpuoleinen länsipää on ränsistynyt keskustan tunkkaiseksi takapihaksi, joka näyttäytyy ikävimmillään Kansallisteatterin takana. Kansallisteatterilta on kuitenkin vain kivenheiton matka rannalle, toiseen keskustan syrjäseutuun, Ravintola Kaisaniemen ympäristöön, joka sekin on ikävässä kunnossa. Itse puisto on pimeä ja lukuisat tutkimukset osoittavat, että moni kaupunkilainen pelkää liikkua alueella. Jos kirjasto rakennettaisiin korkeatasoisesti Kansallisteatterin taakse, puiston länsipäähän (vertailukohtia voi hakea vaikkapa Esplanadilta, jonka päättää Svenskanin rakennus), ratkeaisi samalla sekä Kaisaniemen puiston että kirjaston ongelma. Helsinki säästäisi huomattavasti rahaa, koska sen ei tarvitsisi ostaa tonttia valtiolta. Käsittääkseni puiston omistaa kaupunki.

Joku epäilemättä alkaa kirkua, ettei Kaisanimen puistoa saa missään tapauksessa pienentää. Minusta tämä ei olisi järin nokkela vastaus ajatukseen, sillä jos kirjasto rakennettaisiin oikein, Kaisaniemen puistosta tulisi miellyttävämpi paikka oleskella. Kirjaston yhteyteen voisi liittää vaikkapa lasisen talvipuutarhan, jolloin saataisiin vihertilaa ympärivuotiseen käyttöön. Koko kirjastoa ei tarvitsisi rakentaa maan päälle, vaan osa kerroksista (kirjavarastot, esimerkiksi) voitaisiin piilottaa maan alle. Ja Kaisaniemen puistosta on kauniit näkymät joka suuntaan (ratapihaa lukuunottamatta), mikä lupaisi hyvää yläkerroksiin rakennettaville lukusaleille. Voitaisiinpa tähän yhteyteen liittää hieman sopivaa liiketilaakin, esimerkiksi ravintoloita ja kahviloita, jos se palvelisi käyttötarkoitusta ja pidentäisi kompleksin vuorokausittaista käyttöaikaa.
tekijänä Joka
#17931
Kaisaniemeä ei saa eläväksi muutoin kuin poistamalla junaradat, tämä kun ei ole horisontissa niin sinne ei pitäisi tuhlata paukkuja. Töölönlahdelle, uudisrakennukseen on minusta ainoa oikea vaihtoehto.

Minulla ei ole paljon toivomuksia keskustakirjaston suhteen muutoin kuin että se olisi tarpeaksi korkea jotta ylimmistä kerroksista näkisi Helsingin ylle ja avomerelle. Ei taida olla maailmassa monta kaupunkia jossa ydinkeskustassa voi nousta "kaupunkilaisten olohuoneeseen" lukea lehteä ja nauttia avomeri maisemista. Pientä syytä optimismiin antaa se että siinä kenen lie selvityksessä näytettiin kuvia Amsterdamin kirjastosta josta näkee kaupungin ylle ja todettin että keskustakirjasto tarvitsee 25000m2 tilaa.
Avatar
tekijänä Janne_H
#17932
Joka kirjoitti: Minulla ei ole paljon toivomuksia keskustakirjaston suhteen muutoin kuin että se olisi tarpeaksi korkea jotta ylimmistä kerroksista näkisi Helsingin ylle ja avomerelle. Ei taida olla maailmassa monta kaupunkia jossa ydinkeskustassa voi nousta "kaupunkilaisten olohuoneeseen" lukea lehteä ja nauttia avomeri maisemista.
Helsinkiä kovin mainostetaan merellisenä kaupunkina, mutta tosiaan noita merinäköalapaikkoja on todella harvassa. Ainoat paikat, joista kunnolla näkee avomerelle taitaa olla vain Torni ja stadionin torni, jos siis puhutaan paikoista, jotka ei ole rannalla. Jokainen Tornissa käynyt voi todeta, miten komealta näyttää, kun kattomeri päättyy oikeaan mereen.. Tässä vaikka hyvä esimerkki http://taivasalla.net/2007/07/070716_0745_kuvat.html :) Toivottavasti kaupunginsuunnittelijat ymmärtäisivät tuon meren potentiaalin. Harvalta kaupungilta löytyy samanlaista.
tekijänä teemu81
#17942
Eiköhän merinäköalat pidä unohtaa kun rakennuksen korkeus pitäisi olla n 50metriä ennenkuin mitään näkyisi, toivon jokatapauksessa että kirjastosta tulisi riittävän massiivinen luodakseen riittävän vakuuttavaa kaupunkitilaa töölönlahdelle.
Avatar
tekijänä Krio
#17943
Tämän tai eilsen päivän Helsingin Uutisissa oli juttua Keskustakirjastosta. Ilmarinen on enemmän kuin halukas antamaan Postitalon kirjaston käyttöön. Sopisi minustakin vallan hyvin Postitalo kirjastoksi.
tekijänä teemu81
#17946
Krio kirjoitti:Tämän tai eilsen päivän Helsingin Uutisissa oli juttua Keskustakirjastosta. Ilmarinen on enemmän kuin halukas antamaan Postitalon kirjaston käyttöön. Sopisi minustakin vallan hyvin Postitalo kirjastoksi.
Kirjaston sijoittaminen postitaloon vaatii raskaan remontin jota ei välttämättä voida edes toteuttaa museoviraston vaatimusten takia ja lopputuloksesta tulisi jokatapauksessa keskinkertainen, sokkelomainen ratkaisu.
Avatar
tekijänä Krio
#17953
Parempi remontoida Postitaloa kuin rakentaa uusi Sanomatalon kaltainen lasitalo Töölönlahdelle. Toinen vaihtoehto olisi purkaa joku musta kenkälaatikko kantakaupungista ja viedä Keskustakirjasto sinne.
tekijänä Joka
#28470
Kuva

Kuva

Pitihän se arvata, nyt ei ainoastaan suunnitella matalaa rakennusta vaan maanalaista kirjastoa! :smt011
Apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haataisen johtama työryhmä on selvittänyt keskustakirjaston sisältöä, laajuutta, kustannuksia ja eri sijaintivaihtoehtoja.
tuula.haatainen(at)hel.fi

Varmaan jotain tulee lähetettyä sinnekkin mutta ei oikein lupaavalta näytä.
Avatar
tekijänä grendy
#28471
^Oh shit, nyt se alkaa toteutuun! Ei uskalleta rakentaa edes maan päälle vaan jopa rakennuksetkin sijoitetaan maan alle!.. :smt009
Avatar
tekijänä UPnotOUT!
#28491
Hei,
Otin yhteyttä apulaiskaupunginjohtajaan aikani kuluksi ja tiedustelin suunnitelmista. Hänen vastauksensa pääpiirteittäin:

"keskustakirjaston suunnitelma etenee maan päälle, kaupungin omalle tontille rakennettavana tilana.
Paikka on asemakaavalla hyväksytty ja Helsinki päättää tontin käytöstä. Kirjastorakennusta ei siis viedä maan alle.
Sen sijaan kaupunkisuunnitteluvirasto haluaa tehdä esityksen sen viereen tulevaksi, maanalaiseksi tilaksi, johon voi tulla ulkopuolisia toimijoita. Tästä ei ole olemassa vielä poliittisia päätöksiä, mutta kevään kuluessa asian etenee lautakuntaan kaavamuutosasiana.
Kirjastohanke siis etenee maan päälle tulevana rakennushankkeena Sanomatalosta seuraavalla tontilla, musiikkitaloa vastapäätä."
Avatar
tekijänä henkka
#46468
http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseu ... 211_katso/
omakaupunki.hs.fi kirjoitti:Kaupunkilaiset saavat nyt kommentoida kilpailun satoa.

Tarjolla on niin virtaviivaista lentokonetta muistuttavaa rakennusta kuin simpukannäköistä taloakin.

Useampi arkkitehti tuntuu tietäneen paikan historian eli sen, että punatiiliset makasiinit purettiin pois Musiikkitalon tieltä. Yksi ehdotuksista onkin nimeltään Uusi Makasiini. Niin ikään puu on muotia monessa esityksessä. Kaikki työt ovat esillä näyttelytila Bunkkerissa Jätkäsaaressa 16. toukokuuta saakka, jossa helsinkiläiset voivat käydä listaamassa suosikkinsa.

Keskustakirjaston jury aloittaa työnsä kesällä ja valitsee tusina ehdotusta jatkokehittelyyn. Nämä ehdotukset julkistetaan ensi syksynä.

Voittaja selviää ensi vuoden kesäkuussa, minkä jälkeen poliittiset päättäjät ottavat kantaa hankkeeseen.

Kaupungin tavoitteena on, että uusi kirjasto avattaisiin vuonna 2017.
Helsinkiläiset voivat siis käydä listaamassa suosikkejaan Bunkkerissa, muiden kaupunkien asukkaille ei näytetä edes kuvia kaikista ehdotuksista?

Edit: Tuon jutun kuvituksena olevista ehdotuksista parhaimpia ovat The Challenge of Function ja Book Forest.
tekijänä hmikko
#46470
henkka kirjoitti: Helsinkiläiset voivat siis käydä listaamassa suosikkejaan Bunkkerissa, muiden kaupunkien asukkaille ei näytetä edes kuvia kaikista ehdotuksista?
Hankkeen sivuilla joku oli kysynyt tätä ja vastaus oli, että ensimmäisen vaiheen kilpailuehdotuksia "ei viedä verkkoon, sillä odotettavissa on useita satoja ehdotuksia".

Toivottavasti tuolle paikalle ei tule kovin paljon lisää lasiseinää. Sitä alkaa nyt jo olla torilta/puistikosta katsoen joka suunnassa.
tekijänä Purkki^
#46474
Oli voittava ehdotus minkälainen tahansa niin ladukkaasti se pitää rakentaa. Rakennus suunnitellaan kestävän vähintään 200v, joten tuskin kootaan betonielementeistä?
tekijänä ÄmJii
#46478
Tähän kyllä odotan todellista WOW:ta ja täysin uniikkia rakennusta. Osa noista HS:n esimerkkiehdotuksista on aivan liian vaatimattomia ja tavanomaisa, osa taas täyttää meikäläisen vaatimukset. Sen enempää en jaksa noita kommentoida, kun töitä on niin suunnaton määrä.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13