Toni kirjoitti:Kallis hintataso 2,70 euron kertalippuineen, huono palvelu (kuljettajat ovat kyllä ystävällisiä, siitä plussaa!), pitkät vuorovälit ja epävarmat aikataulut.
Kertalipun kallis hintatasi johtuu siitä, kun kaupunki tukee mielummin kuukausi- ja muita kausikortteja, koska he useimmiten jäävät myös joukkoliikenteen käyttäjiksi. Kertalippuja ostaa useimmiten kertakäyttäjät, jotka normaalisti köröttelevät talviaamuina ihanan kylmällä peltikasallaan. "Aikuisten" (yli 12v) vuosikortti maksaa 450€, joka on sama kuin 2,5 litran diesel auton autovero (riippuu painosta, mutta otin melko keskiverron farkkumallin kohteeksi). Tähän tietysti voidaan lisätä korjaus- sekä polttoainekulut. Talvirenkaista wunderbaumeista ja muista "lisukkeista/koristeista" on turha puhuakkaan.

Autot syövät rahaa. Pitkistä vuoroväleista en Keltinmäkeläisenä viitsi puhua. Jos aamulla lähtiessäsi myöhästyt autosta, viiden minuutin päästä seuraava on jo pysäkillä. Ja Keltinmäestähän kulkee 2 eri linjaa.

Aikataulut olivat epäluotettavia joku vuosi sitten, mutta nyt olen ainakin itse huomannut täsmällisyyden nousevan. Iltapäiväliikennettä Keltinmäkeen on keskustasta n. 10min välein. Jos Jyväskylän joukkoliikenteestä puhutaan, niin ei se tarkoita pelkästään akselia Kortepohja-Keskusta.
Toni kirjoitti:En kyllä itse jaksa uskoa moisen hankkeen kannattavuuteen, ainakaan kauppakeskittymien asemien osalta. Tyypillinen asiakas ei kuitenkaan ole valmis kulkemaan satoja metrejä ostoksiensa kanssa asemalle, odottaa siellä junaa, ja toisessa päässä toistaa saman.
Tiiviin rakentamisen ideahan on päästä kauppakeskuksista eroon, ainakin minun osaltani. Ruokaostokset on hyvä tehdä lähikaupassa, mutta kauppakeskittymiin pitäisi saada enemmän erikoisliikkeitä, ja elintarvikevalikoima ripotella ympäri kaupunkia kotien lähelle.
Toni kirjoitti:Maalikkona sanoisin, että vaadittaisiin melkoista kaavoittamista lähijuna-asemien lähistöille, jotta väestöpohja olisi riittävä. Saksan kaltainen RegionalBahn -järjestelmä toki olisi hieno, mutta Jyväskylä on kuitenkin a) hyvin pieni kaupunki ja b) Jyvässeutu äärimmäisen harvaan asuttu.
Tarkoituksena on luultavasti tarjota moottoritietön yhteys Saarijärveltä, Äänekoskelta ja muualta keskittymistä suoraan Jyväskylän keskustaan. Haapamäen radasta jos puhutaan, ei olisi homma eikä mikään vetästä raiteita Vesangan jälkeen maan alle, ja siten jo nykyään olemassa olevian lähiöiden alle. Raideliikennehän lisää tiettävästi matkustusta 25%(Harmaa kuva muistissa, että se oli juuri tämä?), joka ei ole mielestäni ollenkaan paha juttu. Myös nykyisiä lähiöitä voitaisiin tiivistää. Tänään kävellessäni Köhniönkatua kohti Keltinmäkeä, mietin miten idylliseltä se näyttäisikään, jos talot olisivat rakennettu townhouse- tyyppisesti seinät kiinni toisissaan. Taloja mahtuisi täten 2 kertaa enemmän.
Toni kirjoitti:Jyväskylän kaupungilla on Suomen ehkä tervein kaupunkirakenne, joka ei turhia levittäydy. Sen sijaan, että turhaan unelmoitaisiin lähijunan perään - pääkaupunkiseudulla sellaiseen tosiaan on aihetta, tuskin edes Tampereella! - mielummin näkisin mahdolliset tuet käytettynä olemassa olevan bussiliikenteen parantamiseen. Se on aika paska nykyäään.
Bussiliikennettä tietenkin voisi parantaa, mutta en pistä ollenkaan pahakseni, jos ylemmillä tahoillakin on vihdoinkin alettu haaveilemaan raiteista. En tarkoita sitä, että haluaisin välttämättä Helsingin metron tyyppisen huonosti toteutetun raskasmetron, mutta joka askel kohti esim. Lähijunaliikennettä, tuo myös mahdollisuuksia raitiotiehen. Ainakin näin olettaisin. Kun raideihannointiin kerrankin ollaan päästy, se voi räjähtää käsistä, kuten myös polttomoottoritekniikalle kävi.
Toni kirjoitti:Pääkaupunkiseudulla sentään joukkoliikenne toimii, Jyväskylässä ei.
Täällä koko ikäni asuneena, sekä joukkoliikennettä käyttäneenä, on minullakin painava sanani.

Toki, ei Jyväskylän joukkoliikenne vastaa läheskään HKL:n palvelutasoa, mutta sanoisin silti sen toimivan. Jotenkuten. Parilta viime vuosilta mitä nyt muistan, on linja 27 tai 12 jäänyt tulematta kymmenen minuutin sisällä oletetusta ajasta pari kertaa. Kaluston hajoamisestakin olen kuullut vain pari kertaa. Linjalla 25 puhkesi kumi jonkun aikaa sitten, sekä kaukoliikenteen auto paloi. Muista ongelmista en itse ainakaan ole tietoinen. Muutama vuosi sitten muistaakseni oli vanha volvo hyytynyt Keltinmäentien kääntösilmukkaan.
Toni kirjoitti:Kilpailutusta Jyväskylän joukkoliikenteelle, kiitos . . . tai edes pysäkkikohtaiset ohitusajat tietoon.
Kilpailutus on aina hyvä juttu. Toivottavasti junaliikenteen kilpailuttaminen sallitaan pian, koska VR:n puuhat eivät ihan aina ole fiksuimmasta(=käytännöllisimmästä) päästä. Pysäkkikohtaisista aikataulutiedoista olen itsekkin haaveillut jo vaikka kuinka kauan. Nykyään niistä ei olisi kyllä hyötyä ainakaan minulle, kun osaan aikataulut jo melkein ulkoa... Älkää nyt luulko vaan, että pänttäisin niitä kuin yo-kokeisiin.
Toni kirjoitti:Täällä metsässä kaupunki ei taida tuntea sellaisia käsitteitä kuin "vastinetta rahalle".
Valitettavasti normaaleilla ihmisillä ei ole hirveästi sanavaltaa. Mutta toki joukkoliikennematkat ovat aina enemmän vastinetta rahalle kuin tusina liikennekuolemia, paljon peltiromua, keuhkosyöpää sairastavia ihmisiä, "vaarallinen kaupunki" kuvitelmia ja kaupan päälle vielä makoisa ilmastonmuutos!

Aijai kun elämä on auvoisaa, onhan meillä millä mällätä! (joojoo toi keuhkosyöpä ampuu vähän yli btw...)
Kabussin on muuten ihan hyviä, mutta uusimmissa penkkejä on kaavoitettu vähän niukasti, mutta ne on kyllä isoja! Hyvä niille jotka matkaavat päätepysäkkien luota...
Vähän offtopic, mutta Pohjois-Islannissa juokkoliikenteen käyttö lisääntyi 60%, kun se muutettiin ilmaiseksi. Menot katetaan luultavasti verorahoilla, jotka säilyy teiden kunnostamisen varjossa.