Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä 16valve
#10196
Kuopiosta on ollut jonkinverran juttua ainakin urbaanissa kuvaketjussa, joten ajattelin että tällä hienolla kaupungilla pitäisi olla oma ketjunsa. Tässä pari omaa otosta Puijosta. Tosin vastavalo kaupungin suunnalta ei ollut hyvä juttu, pahoittelen tornista otettujen kuvien laatua. Fotot olen ottanut työmatkalla Joensuusta tullessani syyskuussa 2005. Pitihän Puijossa käydä kun niin harvoin tällä seudulla liikun.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
tekijänä Ras
#10711
Saaristokaupungista tulee melko poikkeuksellinen asuinalue.


Rakenteilla olevan Saaristokadun havainnekuvaa:

Saaristokatua:
Kuva
Venevalkama keskellä:
Kuva
Katu kulkee pienten saarien kautta joiden välinen matka täytetään tai sillataan:
Kuva
Saaristokadulta Haapaniemelle (keskustaan) päin:
Kuva
Saaristokadun Haapaniemen puolinen pää:
Kuva
Haapaniemeltä katsottuna Saaristokaupunkiin:
Kuva

Keilankannan sillan ns. "siltavahtitalot" (alustavasti 10 kerrosta, rakentaja YIT&Skanska):
Kuva
Isompi kuva: http://www.saaristokaupunki.fi/uploads/ ... 2YIT_5.jpg

Keilankanta -havainnekuva:
Kuva


http://www.saaristokaupunki.fi
tekijänä Ras
#10712
Kaupungin omistama Kuopion Teknologiakeskus Teknia, jossa oleva Microtower (65m, 2004) on Kuopion korkein rakennus (75m korkea Puijon torni, joka on järjestyksessään kolmas Puijon torni on korkein rakennelma - ellei lasketa Vehmasmäen n. 300 metristä tuettua tv-mastoa)

Teknian havainnekuva (Prismaa vastapäätä, Savilahdessa jossa myös yliopistokampus yms.)
http://www.teknia.fi/upload/files/Tekno ... 2005_1.jpg


Lisätietoja:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Puijo
http://fi.wikipedia.org/wiki/Teknia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kor ... akennelmat
tekijänä Ras
#10713
A-K Hotanen ( http://hotanenka.blogspot.com/ ) on seurannut Kuopion rakentamis/purkuaikeita tarkalla silmällä:

Tämä kaupungintalon takana oleva rakennus meinataan korvata
Kuva
Tällä
Kuva

Tämän jotkut haluaisivat purkaa:
Kuva

Tämä rakentuu torille Sokoksen taakse ja siitä on tulossa keskustan korkein rakennus:
Kuva

Tälle ei ole keksitty käyttöä (siinä ei ole siis enää Teboilia - paikka on Niiralassa):
Kuva

Kauppahallin kalahalli-siipi meinataan korvata tällaisella lasipaviljongilla:
Kuva

Tällaista olisi tulossa satamaan:
Kuva


Tarinat ja lisää voi lukea ym. blogista.
Avatar
tekijänä Klazu
#12717
Kanavasilta vihittiin Kuopion Saaristokaupungissa

Saaristokaupungin rakennustyöt etenevät hyvää vauhtia Kuopiossa. Tiistaina Saaristokaupungissa vihittiin käyttöön Keilankannan kanavan ylittävä silta. Silta toimii porttina Keilankantaan rakentuvalle Saaristokaupungin keskukselle, johon sijoittuvat mm. tori ja kauppakeskus. Vuoden 2010 asuntomessualue sijaitsee vain kivenheiton päässä keskuksesta.

Uuden sillan pituus on 140 metriä, leveys 16 ja korkeus veden pinnasta 15,5 metriä. Sillan kustannukset ovat noin kaksi miljoonaa euroa ja myöhemmin avattavan kanavan miljoona euroa.

Saaristokaupunki rakennetaan neljään Kuopion eteläiseen niemeen, jotka ovat Savolanniemi, Rautaniemi, Lehtoniemi ja Pirttiniemi. Rakentaminen alkoi Savolanniemestä 2002 ja on edennyt jo Rautaniemeen. Uusi silta yhdistää Rautaniemen ja Lehtoniemen kaupunginosat ja avaa käytännössä Lehtoniemen asuntorakentamiselle. Sillalta on matkaa Kuopion torille viitisen kilometriä.

- Saaristokaupunki projekteineen tunnetaan jo nyt hyvin koko Suomessa. Hanke on malliesimerkki kaupunkirakenteen tiivistämisestä, sanoi Valtion asuntorahaston ylijohtaja Hannu Rossilahti tiistaina Kuopiossa.

Saaristokaupungin Kuopion keskustaan yhdistävä Saaristokatu avataan liikenteelle syksyllä 2008. Asuntomessualueen talojen rakentaminen alkaa seuraavana vuonna.

Lähde: STT
Avatar
tekijänä sam
#13821
Linkin takaa löytyy kätevä Kuopion arkkitehtuurin opaskartta. Kohdelista-toiminnolla saa plarattua kohteet helposti läpi, jos graafinen haarukointi karttapohjalta ei nappaa. Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen sivusto Kuopio-tietouden laajentamiseksi!

http://savo.safa.fi/
tekijänä MiGGo^^
#14146
Toimistotalo ja hotelli tulossa aseman kylkeen.

Kuva

Kuopion rautatieaseman viereen sommitellaan tornitaloa yhdeksi vaihtoehdoksi alueen lisärakentamiselle. Aseman itäpuolelle kaavoitetaan hotellia.

Vireilletulo- ja valmisteluvaiheessa on kolme vaihtoehtoa, joista 14-kerroksinen tornitalo on kookkain.

Kaupungin toimistoarkkitehti Janne Repo toteaa, että rakennus toimii eräänlaisena Puijonkadun pääväylän päätteenä muodostaen ison kolmion rauta- ja linja-autoaseman liikenteellisen solmukohdan kanssa.

- Tarkoitus on selvittää kaupunkikuvallisesti sopivimmat paikat tornitaloille. Niitä ei voi kylvää kaikkialle.

Tavoitteena on rikkoa Asemakadun ruutukaavakorttelin tiivistä rintamaa ja luoda aukio toimistorakennuksen ja aseman edustalle.

- Pohjoisen suuntaan rakentaminen muuttuu, kun se jatkuu rikkaiden rinteen omakotitaloina ja Pappilanmäen kerrostaloina.

Torni kuuluu vaihtoehtoon 2, jossa aseman toiselle puolelle sijoitettava 3-kerroksinen hotelli on L:n muotoinen.

Vaihtoehdossa 1 hotellissa on viisi kerrosta. Toimistorakennus jää kerrosta matalammaksi.
lähde savon sanomien sivuilta.
Tällänen projekti kuopioon :)
Avatar
tekijänä huopa
#14493
Kävin tarkistamassa Mikroteknian tornin korkeudet ja tulokset olivat seuraavat:
Katon korkeus maan tasasta 56.05m
Arkkitehtuurinen korkeus lasipömpelin nenään 60.80m
korkeus maston kärkeen 83.70m

tornissa on 15 virallista kerrosta, 14 normaalia ja 1 mekaaninen kerros ylimpänä, joka on koko kerroksen kokoinen, joten se lasketaan mukaan kerroslukuun.
Avatar
tekijänä 16valve
#19487
Ikea Kuopioon 2011
Savon Sanomat kirjoitti:Ruotsalainen huonekalujätti Ikea tulee Kuopioon. Tavaratalo avataan näillä näkymin vuonna 2011.

Kuva
Ikean ostama tontti sijaitsee Kuopion Matkuksessa viitostien länsipuolella. Tontti on pinta-alaltaan noin 22 hehtaaria. Se haukkaa reilun kolmanneksen koko Matkuksen alueen kokonaispinta-alasta, joka on noin 60 hehtaaria.

Ikean ostamalla tontilla on liikerakennusoikeutta 90 000 kerrosneliömetrille. Yrityksellä on myös optio noin kuuden hehtaarin alueesta Matkuksessa valtatien itäpuolella.

Kuopion kaupunki on sopinut IKEA Oy:n ja IKANO Fastighets AB:n kanssa IKEA:n konseptitavaratalon ja heidän kauppakeskuksen sijoittamisesta Kuopioon. Sopimuksen on allekirjoittanut IKEA-IKANO-ryhmään kuuluva IKEA Real Estate Oy.

Yhtiön puolelta sopimus on allekirjoitettu 5.6.2008. Kuopion kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen maanantai-iltana. Valtavan kokoisen maa-alueen omistajanvaihdos tarkoittaa Kuopion kaupungille melkoista rahaläjää. Kauppahinta on lähes 11 miljoonaa euroa.

Ikean tavaratalot ovat tunnettuja koostaan, mutta yhdellä valtavalla Ikealla Matkuksesta ostettua tonttia ei täytetä. Ikano Fastighets Ab aikoo rakentaa Ikea Oy:n rakennuttaman tavaratalon kylkeen kauppakeskuksen. Siihen tulevista toimijoista ei ole annettu vielä tarkempaa tietoa.
Savon Sanomat kirjoitti:Ikea Kuopioon: Kamprad ihastui Matkuksen tonttiin

Kuva
Ingvar Kamprad vieraili Matkuksessa viime marraskuussa. Kuvassa vas. kaupunginjohtaja Petteri Paronen, Tarmo Takko Ikealta, yritysasiamies Jukka Pitkänen, Ingvar Kamprad, elinkeinojohtaja Heikki Ryynänen sekä Martin Hansson Ikealta.

Ikean perustajan Ingvar Kampradin vierailu Kuopiossa viime marraskuussa jäi käytännössä huomiotta, kun Kamprad kiinnitti median huomiota käyntiinsä Olvilla. Kuopiossa Kamprad kävi luonnollisesti Matkuksen tontilla, minne kaupungin yrityspalvelu oli järjestänyt komeat puitteet: jätkänkynttilät valaisivat kukkulaa.

- Tämähän on kuin Kebnekaise, Kampradin kerrotaan tokaisseen noustuaan tontin korkeimmalle paikalle.

Kovaa tuulta vastaan oli aseteltu suojia, jotta karttojen tarkastelu paikan päällä oli mahdollista. Tonttikatselmuksen jälkeen Kamprad meni seurueineen lounaalle - minnepä muualle kuin Pitkälahden ABC:lle, jonka kanssa Ikea jatkossa kilpailee lihapullineen.

Jälkikäteen Kamprad viestitti yrityspalvelulle, että Kuopiolla oli parhaat esitelmät, parhaat fiilikset, paras tunnelma ja - paras tontti. Kehu paljasti, että kilpailijoitakin oli ollut.
Avatar
tekijänä Klazu
#19929
Niin tylsä liike kuin IKEA onkin, on tämä silti hyvä uutinen Kuopiolle. Tietysti olisin itse nähnyt yrityksen mielummin Joensuussa, mutta selväähän se oli että näin tuo joskus aikanaan menee. Onnittelut siis kuopiolaisille. ;)

Kaikkien näiden uutisten perusteella Kuopio on muuttunut aikalailla ja kun viime kerrasta siellä on jo kaksi vuotta, voisi olla jossain vaiheessa taas paikallaan piipahtaa kaupungissa.
tekijänä _ABC_
#27808
Liekkö tämä oikea paikka keskustella kaupungista yleisesti?

Joitain huomioita Kuopiosta, kun tuntuu aikaisempien keskustelujen perusteella olevan aika vieras paikka monelle:

-Kuopioon laadittiin 1700-luvun lopulla laaja ja tiivis ruutukaava, jota toki on laajennettu vuosien saatossa. Kaava oli myös omaperäinen sillä siihen kuului ns. rännikatuverkosto. Kaavaa on toteutettu aika orjallisesti. Osittain tämän kaavan ansiosta Kuopion keskusta-alue on yllättävän suuri ja tiivis. Jos vertailua haluaa tehdä, niin alue on kolme kertaa suurempi kuin esim. Jyväskylän ruutukaava-alue.

-Keskusta-alue on siis rakennettu hyvin tiiviiksi kokonaisuudeksi, jota täydennetään edelleen. Tähän keskustan viime vuosien ahkeraan täydentämiseen voi tutustua esim. tämän ketjun kuvista: http://taloforum.fi/viewtopic.php?f=9&t=763&start=15

-Tiivis keskusta, sekä monet aivan keskustaan kiinni rakennetut asuinalueet lienevät yksi tärkeimmistä syistä miksi Kuopiossa on Helsingin jälkeen toiseksi matalin autoistumisaste Suomessa.

-Ahtaan sijaintinsa, sekä laajan tehokkaasti rakennetun keskustan ansiosta Kuopion kaupunkialueen asukastiheys on yksi Suomen korkeimpia. Erään tilaston mukaan tiheys oli Suomen suurin 90-l alkuun asti, mutta siinä mielestäni nuo kaupunkialueet on määritelty aika oudosti. Lisätietoa ja lähteet tuohon tilastoon löytyy esim. täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuopio Itse olen kritisoinut Kuopiota siitä, että sen keskustaan on rakennettu niin paljon asuintaloja. Mielestäni elinkeinoelämä on kärsinyt tästä. Tälläkin hetkellä Kuopioon olisi jonoksi asti tulijoita, mutta kaupungilla ei ole osoittaa heillä toimitiloja. Mm. eräiden hotelliketjujen, sekä FinnKinon elokuvapalatsin tulo on viivästynyt tämän takia.

-Kuopion lähiöt ovat Suomen mittakaavassa suhteellisen pieniä. Nyt kaupungissa on aloitettu lähiöiden täydennysrakennusprojekti. Niiralaa sanoisin kaupunginosien helmeksi, Kuopion Käpyläksi. Lisätietoa löytyy täältä: http://www.kuopionkaupunginosat.fi/index.php?kieli=1

-Kuopion keskustalla on hyvin monet kasvot. Parhaimmillaan keskusta on todella kaunis. Kauneimpina alueina voin mainita, puistojen lisäksi(mm. Väinölänniemi ja Valkeisenlampi), eri puolilla sijaitsevat puutalokorttelit(helmenä Sorvarinkatu ja Pikku Pietarin torikuja), vanhojen kivitalojen alueet, sekä monimuotoinen satama-alue, jossa on sekä kauniita vanhoja, että uusia taloja. Toisessa ääripäässä ovat keskustan alueet, joille on rakennettu "halpis lähiökerrostaloja", sekä varmasti kaikille tutut kauppatorin ympäristön rumistukset. Lisäksi keskustan helmiin lukeutuvat luonnollisesti keskustan vanhat arvorakennukset joita ovat esim. kaupungintalo, kauppahalli, museo, tuomiokirkko, ortodoksinen katedraali, lääninhallitus, sekä lyseo.

-Keskustan kapeat, kortteleita halkovat, rännikadut ovat Kuopion erikoisuus. Täältä voi käydä katsomassa kuin paljon niitä on: http://kartta.kuopionseutu.fi/map/map.php Tuolla myös ortokuvaa. Rännikadut olisivat olleet ihanteellisia paikkoja kauppa/kävelykaduiksi. Joiden varret olisivat olleet täynnä pieniä kahviloita, ym. Tämä potentiaali hukattiin kuitenkin aikoinaan lähes kokonaan ja rännikatujen varret ovat nykyään monipaikoin aika muurimaisen kolkkoja. Rännikatuja on kuitenkin viime vuosina kunnostettu paljon. Autoliikenne on myös kiellettyä rännikaduilla.

-Keskustan suurin rakennusprojekti on ollut sataman lähetyvillä. Aluetta on nyt rakennettu noin kymmenen vuotta. Netin ilmakuvia katsoessa alue näyttää vielä todella tympeältä, mutta nyt livenä se alkaa näyttää jo todella hienolta. Komeita umpikorttelialueita on noussut kovaa vauhtia. Alueen toinen sivu(Maljalahti) on vielä kokonaan rakentamatta. Sen rakentaminen alkoi vasta tänä vuonna. Sen rakentaminen kestänee n. 5-8 vuotta. Muita suuria rakennusprojekteja ovat mm. Saaristokaupunki ja Matkus, mutta keskityin tässä viestissä lähinnä keskustaan.

Loppu yhteenvetona totean, että mielestäni Kuopion keskusta ja sen lähialueet ovat todella hieno urbaanialue, ehkä yksi hienoimmista Suomessa. Umpikortteleita riittää, eikä tällä alueella ole lähes ollenkaan ns. joutomaata tai umpimetsää mikä on mielestäni hyvä asia. Valitettavasti myöskään puistoja ei ole kovin tiheään. Puistojen helmenä loistaa aivan upea vähän aikaa sitten kauttaaltaan kunnostettu Valkeisenlampi, joka sijaitsee keskustan ja Niiralan välissä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Valkeisenlampi

Valkeisenlampi ja Niiralaa:
Kuva

Tämä Kuopion urbaanialue on noin 3km x3km kokoinen. Alue käsittää keskustan lisäksi osan Niiralan, Haapaniemen, Linnanpellon ja Männistön alueista. Jo tuolla ylempänä linkittämäni tämän foorumin Kuopion kuvaketju on hieno kuvamatka Kuopioon http://taloforum.fi/viewtopic.php?f=9&t=763&start=15. Kannattaa käydä katsomassa. Tuolta panoraama-ketjusta löysin tällaisen käyttäjä Kantin ottaman kuvan: http://img199.imageshack.us/img199/5779/kuopiopano.jpg

Tuossa kuvassa näkyy keskusta, Niirala ja Haapaniemi. Kuva on otettu luonnonsuojelualueen keskellä sijaitsevasta Puijon tornista. Edessä näkyykin tämän alueen metsää. Kuvassa aika oikealla on viime vuosina uusittu Niiralan pääkatu. Mielestäni hienoa, että noinkin urbaanikatu on saatu rakennettua keskustan ulkopuolelle.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#29733
Tulevaisuuden kerrostalo ei tarvitse ydinvoimaa. ;)

Tekniikka&Talous 4.5.2010 kirjoitti:Ensimmäinen nollaenergiakerrostalo nousee Kuopioon

Suomen ensimmäinen nollaenergiakerrostalo on rakenteilla Kuopioon. Tekeillä oleva talo on Suomen ensimmäinen rakennus, joka täyttää EU:n valmistelussa olevan energiatehokkuusdirektiivin 2020 vaatimukset.

Kuopion asuntomessujen oheiskohteeksi valittu nollaenergiakerrostalo on seuraava askel passiivirakentamisesta kohti energiaomavaraista rakennusta. Rakennus perustuu energiatehokkaisiin rakenneratkaisuihin, joita täydentää talon oma uusiutuvan energian tuotanto.

"Rakennus on passiivitalojen tapaan tavanomaista kerrostaloa tehokkaammin eristetty ja ilmatiiviimpi. Tehokkaalla eristämisellä minimoidaan talossa tuotettavan energian tarve", SPU Systemsin varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen sanoo.

Esimerkiksi talon seinien lämmöneristyksen lämmönläpäisykerroin eli U-arvo on ainoastaan 0,08 W/m2K. Tehokkaan eristyksen ansiosta nollaenergiakerrostalon rakenteet, kuten seinät, eivät ole juuri tavanomaisen kerrostalon rakenteita paksumpia.

Tehokkaasti eristävän ulkovaipan lisäksi talon energiantarvetta vähentävät muun muassa ilmanvaihdon lämmön talteenottolaitteet ja energiatehokkaat hissit, kodinkoneet ja valaistusjärjestelmät sekä luonnonvalon tehokas käyttö. Taloon asennetaan myös huoneistokohtainen veden- ja energianmittaus.

Kuopion nollaenergiakerrostaloon valmistuu 47 esteetöntä yksiötä. Rakennuksen lämmitysenergiantarve on 12 kWh/m2, minkä lisäksi energiaa kuluu muun muassa kodinkoneisiin. Nollaenergiatalo tuottaa yhtä paljon energiaa kuin se kuluttaa.

Kuopion lisäksi vastaava nollaenergiakerrostalo on valmisteilla Järvenpäähän.

Kuopion taloa rakentaa Lujatalo Oy Lujabetonin valmistamista betonielementeistä.

Energiatehokkaaseen rakentamiseen erikoistunut SPU Systems vastaa nollaenergiatalojen eristeratkaisuista.

Konseptia kehittämässä ovat olleet Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) yhteistyössä Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n, Järvenpään Mestariasunnot Oy:n, Tekesin, Sitran ja VTT:n kanssa.