Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Sasu K
#9355
Pohjois-Hervannan Tieteenkadun tonttien kaavoitus on ajankohtainen. Paikka on Hervannan kaupunkikuvan kannalta keskeinen, kyseessä on sisääntulonäkymä kaupungista päin.

Tampereen kaupungin nettisivu hankkeesta:

http://www.tampere.fi/ytoteto/aka/nahta ... 2/osa.html

Alue on kaavoitusohjelmassa vuodelle 2008. Sen suunnittelu on jo kuitenkin käynnistynyt, koska tontit ovat yksityisten omistamia, jolloin prosessi vie hieman enemmän aikaa kuin kaupungin omien maiden kaavoittaminen.
Kaavoitusohjelman mukaan kerrosneliöitä on peräti 60 000, mikä taitaa tehdä siitä kaupungin suurimman yksittäisen asemakaavan vuosina 2007-2008 (esim. Vuoreksen keskusta on jaettu useampiin kaavoihin).

Tein aiheesta lehtijutun 20.12. Tamperelaiseen (näköislehdessä sivu 4, aukeaa pdf-tiedostona):

http://194.188.93.116/cgi-bin/mediaweb4#

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että paikallisen asukasyhdistyksen puheenjohtaja kannattaa tehokasta rakentamista. Tiedämme, miten nämä yleensä menevät Tampereella... Jutussa viitataan myös Hervantajärven (Hervannan eteläpuolella lähes luonnontilaisena metsänä oleva virkistysalue) kaavoitukseen. Siitä on muodostumassa kunnon kähinä, mutta siitä voisi avata oman topicinsa alakertaan.

Kirjoitin aiheesta myös pääkirjoituksessa, joka löytyy em. näköislehden sivulta 2.
Viimeksi muokannut Sasu K, 21.12.06 20:40. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
tekijänä grendy
#9356
Olikohan just toi Sakari Leinonen jolle pistin mailiakin tosta kaava-alueesta tollon alkuvuodesta vai mitä kautta pistinkään mutta kuitenkin pointti oli se että hehkutin että korkeaa rakennuskantaa nyt kehiin noin keskeiselle paikalle! :)

Kerrankin tollasen yhdistyksen puheenjohtajalla on sama mielipide kun itsellä... aika hämmentävää.. paitsi että Hervantajärven kohdalla mielipide on täysin eri (kuka sitä metsää tarvii? ;)). Mutta tietysti jos Hervannan pohjois-osa rakennettais todella tehokkaasti ja sen ansiosta jätettäis Hervantajärvi rauhaan niin kyllä oisin sit liekeissä! Lisää näitä ratkasuja että kun normi 6-kerroksisten kaavoitusta vastustetaan luonnon takia niin nimbyjen ei-vastustamille jo hyväksytyille tonteille sais tuplata rakennusoikeuden :)

Mutta nyt sitten vaan kevättä odottaan ja taas kerran saa luultavasti todeta että "niin missä ne korkeet talot on?"

edit: jätkä käynyt nappaan kuvan mun kotitalosta pääkirjotusta varten :)
Avatar
tekijänä 16valve
#9367
Haa. Olenkin monesti ihmetellyt näitä tyhjiä/ puolityhjiä tontteja Hervannan "portilla". Toivon todellä että nyt otetaan järki käteen ja läväytetään kerralla sellainen 16-20 kerroksinen rakennus. Toivon myös, että tätä varten järjestettäisi arkkitehtuurikilpailu johon voitaisi kutsua muutamia ulkomaisiakin nimiä. Ja paikallisilla kyvyillä olisi samalla näytön paikka. Niin ja jotain muuta kuin punatiiltä, kiitos!

Tuo Santalahden alue onkin aivan toinen juttu, kaksipiippuinen sellainen. Itse kun päivittäin ajan juurikin tuota Pispalanvaltatietä ja ihailen järvimaisemia Näsinneulalla höystettynä, en oikein haluaisi luopua tästä etuoikeudesta. Toisaalta haluaisin, että Santalahteen rakennettaisi urbaani alue. Paasikiventien laita todellakin kaipaa päivitystä.
Avatar
tekijänä grendy
#9374
16valve kirjoitti:Haa. Olenkin monesti ihmetellyt näitä tyhjiä/ puolityhjiä tontteja Hervannan "portilla". Toivon todellä että nyt otetaan järki käteen ja läväytetään kerralla sellainen 16-20 kerroksinen rakennus. Toivon myös, että tätä varten järjestettäisi arkkitehtuurikilpailu johon voitaisi kutsua muutamia ulkomaisiakin nimiä. Ja paikallisilla kyvyillä olisi samalla näytön paikka. Niin ja jotain muuta kuin punatiiltä, kiitos!
Siis mun visio on ainakin että alueelle tulis monta ~20 kerroksista taloa vähintäänkin! :).. Oishan yks edes kiva mutta se ois taas tätä perinteistä suomalaista meininkiä että yks sinne, toinen tänne. Mutta jos samalla kaavoitettais vähintään joku 4 korkeaa taloa alueelle niin kyllä kelpais :). Taloja voidaan markkinoida hienoilla näkymillä Tampereen keskustaan(!) jota ei kovin monessa paikassa voida mainostaa. Varmaankin jostain ~10. kerroksen tienoilta aukeaa kiva näkymät keskustan ylle.

Mutta tosiaan joooo, toivotaan parasta ja pelätään taas pahinta! Hervantaan ei oo hetkeen noussutkaan mitään normaalia korkeampaa joten nyt ois aika ja paikka todellakin on aivan paras mahdollinen vaihtoehto! Ja tärkeintä on että voisin ihailla niitä taloja mun omalta parvekkeelta sit! :)
Avatar
tekijänä RV
#9377
Hervantaan sopisi n. 5-10 12-20-kerroksisten talojen rypäs. Nämä talot voisivat olla joko neliön muotoisia tai sitten hyvin massiivisia, eli samannäköisiä kuin Tukholman talot. Ne eivät ole erityisen kauniita, mutta Hervantaan ne sopisivat mainiosti.
Avatar
tekijänä grendy
#9378
RV kirjoitti:Hervantaan sopisi n. 5-10 12-20-kerroksisten talojen rypäs. Nämä talot voisivat olla joko neliön muotoisia tai sitten hyvin massiivisia, eli samannäköisiä kuin Tukholman talot. Ne eivät ole erityisen kauniita, mutta Hervantaan ne sopisivat mainiosti.
No ei tänne nyt kukaan halua enää lisää 70-luvun arkkitehtuuria! Ihan käsittämätön toi sun mielipitees...

Mun visio on että saatais useita siroja korkeita taloja juurikin tuomaan vastapainoo toisella puolen Hervannan Valtaväylää sijaitsevia massiivisia commieita! Lasia vois käyttää vaikka julkisivuissa säästelemättä.. Vähän Reimarintorni-tyyliä vaikka... parempina versioina tietty :).. Mutta sellanen clusteri kuitenkin ois kiva että muualta suomesta ei löytyis niin Hervanta lisäis legendaarisuuttaan ja kehitystään! :)
Avatar
tekijänä huopa
#9381
Hervanta on kyllä Tampereella paikka missä ei pitäisi kaupunkikuvallisestikaan korkeista taloista olla juuri kenelläkään pahaa sanottavaa. Hervannassa ei ole pahemmin historiallisia kirkkoja tai muuta sälää minkä pitäisi saada näkyä kattojen yli. Lisäksi Hervannan rakennuskanta on melko tiivis jo nyt, joten 2-5 jotain 15-20 kerroksista ei siinä juuri radikaalia muutosta tekisi, infrastruktuurikin on valmiina kaikin puolin raskasta rakentamista varten. Tämän hetken rakenteilla olevat rakennukset olivatkin minulle pieni pettymys, kun olivat noin matalia (~6 kerrosta), tosin muuten ihan ok tiheyksistä. Lisäksi ne muutama korkeampi talo näyttäisi mukavalta Insinöörinkadun päästä, josta nytkin Wäinölät jo tekevät mukavan kaupunkimaisen maiseman. Tyylisuunta tietysti mielellään jotain vähän uudenlaista, mutta olen itse asiassa siinä samaa mieltä että Hervannassa jopa perus laatikot ei näytä ihan kamalilta (niinkuin ne tekevät jossain keskustassa missä niiden ja vanhojen rakennusten välillä on aika iso kontrasti).
tekijänä anttij
#9385
grendy, kuten myös allekirjoittanut on innoissaan tästä visiosta 8) mitäs siinä Postipankin tiloissa nykyään toimii?!
tekijänä Sasu K
#9388
anttij kirjoitti:mitäs siinä Postipankin tiloissa nykyään toimii?!
Ei mitään. Rakennus on melkein tyhjillään. Viimeksi siinä toimi Nokia, joka ilmeisesti siirsi kyseiset toimintonsa Hermiassa sijaitseviin tiloihin. Rakennus on vuodelta 1973 ja alkaa olla remontin tarpeessa. Sen kunnostaminen ajanmukaiseksi toimistotilaksi tulisi kalliiksi.
Avatar
tekijänä Klazu
#9391
Kyllä minustakin sisääntulotien varteen sopisi näyttävä torni, jossei kaksikin, mutta toiveet 20-kerroksisten talojen klusterista ovat minusta älyttömiä. Ei sellainen ole viihtyisä paikka vaan kamala lähiö. Ei vaikka miten olisivat uusia taloja. Sellaista betonilähiö hirvitystä toivoisitte Hervantaan? Minä en.

Monesti tuntuu että täällä foorumilla kovasti toivotaan vaikka millaisia taloja ja lähiöitä. Silti harva haluaa asua alueella itse vaan ne halutaan sinne vain "urbaania tunnelmaa" tuomaan ohi ajettaessa. Ei mitään suunnittelua voida sellaiselle fiilistelylle perustaa. Siksi vähän huvittaa suuruuden hullut puheet jopa 40-kerroksisista torneista Tampereille yms.

Ei Suomeen sovellu yletön korkea rakentaminen. Siihen paikat ovat liian pieniä. Toki isoja taloja voidaan sijoittaa sinne tänne ja esim. Keski-Pasilaan pari jopa 30-kerroksista taloa yhteen pieneksi maamerkiksi, mutta sitä korkeammat talot eivät enää sovi minnekään maassamme.

Suomi tunnetaan nykyisen kaltaisesta rakennustyylistä ja kaupunkikuvista. Aika samanlaista se on muissakin Pohjoismaissa, joten miksi meidän pitäisi haaveilla joidenkin Dubaiden perään pilvenpiirtäjineen päivineen? Realistisuutta haaveisiinkin ja hyvää joulua! ;)
tekijänä Sasu K
#9402
Joitakin huomioita Tieteenkadun tontteihin liittyen:

Alueen pohjoisreunassa kulkee sähkölinja, joka rajoittaa rakentamista tonttien pohjoispäässä. Etäisyyttä taloihin on jäätävä pari sataa metriä. (Sähkölinjan paikka näkyy Tampereen kaupungin kartasta, johon on linkki tämän viestiketjun ensimmäisessä viestissä.)

Postipankin kiinteistön tontti sijaitsee Tieteenkatua alempana. Rakennusten alle olisi näin ollen mahdollista tehdä kohtuullisin kustannuksin useammankin kerroksen pysäköintilaitos, joka saataisiin kuitenkin upotettua maisemaan.

Noin 15-20-kerroksinen rakennus tai rakennukset olisivat kaupunkikuvallisesti hyvä vastapaino Wäinölän taloille. Yksi tai kaksi riittää.

Kyseessä on Hervannan sisääntulonäkymä, joten arkkitehtuurin olisi suotavaa olla sen mukaista. Hervantalaisen betonibrutalismin jatkamisessa ei ole mieltä. Jos irtiottoa peruselementtitaloista ei kyetä tekemään, on parempi tehdä paikalle 8-kerroksista 16-kerroksisen sijaan, ahdistaapa sitten puolta vähemmän. :)

Laadukkaille omistusasunnoille olisi kysyntää, sillä Hervannassa on paljon hyväpalkkaisia työpaikkoja. Kävelymatkan päässä ovat teknillinen yliopisto, Hermia, VTT ja poliisikoulu ammattikorkeineen. Hervanta on ympäristöä korkeammalla, joten hienot näköalat olisivat valtti.

P.S. Paikallisiin näköaloihin kannattaa käydä tutustumassa vesitornissa. Sieltä avautuu mielestäni jopa paremmat näkymät kuin Näsinneulasta. Näsinneulasta katsoen kaupunki on ikään kuin liian "jalkojen juuressa".
Avatar
tekijänä Klazu
#9406
Olisiko jollain laittaa tähän hätään ilmakuvia Hervannasta. Ei nuo talojen katolta otetut panoraamat ole oikein selvittäneet alueen rakennetta ja korkeussuhteita...
Avatar
tekijänä grendy
#9419
Klazu kirjoitti:Olisiko jollain laittaa tähän hätään ilmakuvia Hervannasta. Ei nuo talojen katolta otetut panoraamat ole oikein selvittäneet alueen rakennetta ja korkeussuhteita...
http://www.020202.fi kartoista ja ilmakuvista löyytyy varmaan eniten ajantasalla oleva aineisto... Mutta mustavalkonen ja ihan suoraan ylhäältä kuvattu joten ei hirveen hyvä.. Tampereen sivujen omat viistokuvat on niin vanhoja että Hervannan keskustaa ei tunnista enää edes samaksi, mutta http://www.tampere.fi ja kartat ja sieltä sovelluksesta valitsee sitten viistokuvat näkymäks niin voi katella kuitenkin. Tässäkin joku 2001 vuodelta oleva kuva jonka jälkeen on tapahtunut paljon täydennysrakentamista ja muutenkin kuvassa näkyy vain osa Hervannasta:
http://www.sci.fi/~olvari/tampere/hermi ... uu2001.jpg
Avatar
tekijänä Klazu
#9423
Aika hyvä viistokuva tuo tuossa yllä. Kyllähän siellä taloa on ja paikoin aika tiuhaankin. Kuitenkin metsän rajat tulevat vastaan heti parin avokorttelin jälkeen kaikkialla. Suuri suomalainen metsälähiö. Siltä tuo näyttää ja sitä se onkin. Hyvin tuonne täydennysrakentamista mahtuu...
tekijänä Sasu K
#9428
grendy kirjoitti:Tässäkin joku 2001 vuodelta oleva kuva jonka jälkeen on tapahtunut paljon täydennysrakentamista ja muutenkin kuvassa näkyy vain osa Hervannasta
Kyllähän tuossa näkyvät kaikki merkittävimmät osat Hervannasta. Hyvin otettu ilmakuva! Kuvasta havainnollistuu, miten paljon Hervannan keskusakseli on muuttunut viidessä vuodessa.

Yksi asia mikä ei oikein käy ilmi on se, kuinka hallitsevia Wäinölät ovat kaupunkikuvallisesti, kun Hervantaan saapuu pohjoisesta eli keskustasta päin. Sen hahmottamiseksi kannattaa käydä paikan päällä. Jos on tarkka, ilmakuvasta voi tietysti päätellä sen, että korkeita ovat ja lisäksi mäen päällä.