Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Talon aulassa voit esitellä omia kuvia rakennuksista, kaupungeista ja muista urbaaniin teemaan liittyvistä kohteista. Esittele kotikaupunkisi tai kommentoi muiden kuvia. HUOM! Kuvat ovat tekijänoikeuslain suojaamia, eikä kuvien kopiointi ole sallittua ilman kuvaajan lupaa!
Avatar
tekijänä Kantti
#8301
Nelisen vuotta sitten muokattiin Turun Wärtsilän telakan ammattikoulurakennuksista loft-asuntoja. Rakennukset olivat suojeltuja ja jo joitakin aikoja olleet poissa alkuperäisestä käytöstään, siellä oli muuta sekalaista toimintaa. Tontti rakennuksineen on Itäisen Rantakadun varrella Tervahovinkadun kulmassa jossa on myös kulku Föriin - joka puksuttaa matkustajineen Turun ja Åbon väliä - joten alue oli kalleimpiin kuuluvaa maapohjaa Turussa.

Tuolla enemmän asiasta----> http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts= ... :0:0:0:0:0:[/url]

Muistan nähneeni lehdessä maininnan entisen Rettigin tupakkatehtaan ns. askitehtaan muuttamisesta loft asunnoiksi, en kuitenkaan millään löytänyt mainintaa asiasta TS:n nettisivuilta vaikka Turun Sanomista sen olen bongannut jokin aika sitten. Joka tapauksessa tämänsuuntainen rakentaminen on suositeltavaa koska siinä ei arvokas kaupunki-ilme muutu elementti-tasakatto arkkitehtuuriksi vaan eletty elämä on nähtävissä rikkaana kaupunki-ympäristönä. Kiinteistössä toimii nyt muun muassa Turun oppimiskeskus.

Muutama kuva rakennuksesta.

Kuva


Näkymä Vilhonkadulle, takana Martinkirkko ja vasemmalla eräs As Oy Förinranta taloista, muutaman vuoden ikäinen rakennus.

Kuva


Vilhonkadulta toiseen suuntaan, etualalla vanha As Oy Villenkatu 12

Kuva


Näkymä pihalta.

Kuva


Tämä pihalla oleva kaunis ja omaleimainen varastotila joutuu tässä jyrän alle, joten sen se maksaa tässä tapauksessa.

Kuva


Kiinteistö on edelleen Rettigin suvun omistuksessa jolla on Turussa pitkä ja kaunis historia monella tavalla eikä vähimmin kaupungin rakentamisen osalta jossa jäljet ovat kauniina edelleen näkyvissä Rettigin palatsin ja ennen kaikkea vanhan Rettigin tupakkatehtaan rakennuksen muodossa Nunnankadulla. Turun vanha pääkirjasto - kuten täällä jo on aikaisemmin tullut esille muissa yhteyksissä - on P.C. Rettigin lahjoitus Turun kaupungille.

Lopuksi vielä kuva Tervahovinkadulta joelle jossa katu päättyy förin laituriin. Todettakoon että nämä As Oy Förinrannan rakennukset kuuluvat onnistuneimpiin uudisrakennuksiin Turussa, ei mitään tasakattolaatikoita vaan harjakattoisia kunno räystäällä varustettuja taloja!

Kuva

Alla linkki TS:n sivuille jossa loft asuntoihin liitttyviä artikkeleja.

http://arkisto.turunsanomat.fi/?ts=3,0: ... ft+asunnot
tekijänä Aboa
#8337
Parasta noissa loft-asunnoissa on ehdottomasti asuntojen persoonallisuus, avaruus ja usein huonekorkeuden mahdollistama kaksitasoisuus:
Kuva
Yksilöllistä asumista.

Helsingin Sanomien juttu Mekanosta:
http://www.hs.fi/asuminen/artikkeli/Lof ... SI1FA01mtv
Kyllähän tuollaisessa kaupunkiasunnossa voisi kenties kuvitella asuvansa... :roll:
Avatar
tekijänä Klazu
#8340
Nätin näköinen AVARA ja valoisa huoneisto tuossa alimmassa kuvassa. Kyllä kelpaisi, kiitos. :o
Avatar
tekijänä Kantti
#8350
Klazu kirjoitti:Nätin näköinen AVARA ja valoisa huoneisto tuossa alimmassa kuvassa. Kyllä kelpaisi, kiitos. :o
Kiva kämppä kyllä mutta ei vastaa ideaa loft-asunnosta joka alkuperäiseltä ajatukseltaan tarkoittaa muuhun kuin asumiskäyttöön tarkoitettua taloa ja huoneistoa, kuten entistä tehdaskiinteistöä esim. Loft-asunnon ideana on olla karhea ja entisen käytön jälkiä itsessään pitävä omaleimainen asunto joka siten on aivan erilainen kuin standardiasunnot asumiskäyttöön tehdyissä taloissa. Tuolla juttua

Täällä on kuvia rakennuksista jotka on muokattu asumiskäyttöön. Sisäkuvia en nyt löytänyt.

Jonkin vanhan teollisuusrakennuksessa oleva raakatila kiehtoo ajatuksia, millaisia mahdollisuuksia sellaisessa olisikaan aikaansaada poikkeava ja omanäköinen asunto. :P

Uutta loftia on myös tarjolla.... eikä hassumpaa, kelpaisi nämäkin paremman puutteessa :tongue:

Täällä näyttää olevan jotakin

Kiinnostavaa arkkitehtuuria.
http://johnmaclean.com/the_lofts/pages/ ... rillos.htm
Avatar
tekijänä Kantti
#26915
Täällä TS:n kirjoitus jossa kerrotaan Mälikkälän kunnostettuun kartanoon liittyvän, nykyisen Westparkin asuinalueen laidassa sijaitsevan vanhan kivisen navettarakennuksen uudesta elämästä Loft vuokra-asuntona. Zeizei tietääkin paikan entuudestaan. Navetta on elänyt monivaiheisen elämän ja ollut lähes purkua vailla. Lehdessä kerrottava esimerkki osoittaa mitä voidaan tehdä jos vain on halua, pidän tätä kultturitekona huolimatta siitä että ei ole kyse ruutukaava-alueesta eikä muutenkaan mistään kulttuuriympäristöstä!
Pakko kai laskea isä Lunden turkulaisten kultuurihenkilöiden harvaan joukkoon, jonka tahto tässä kai on ollut takana.

Tein 1½ vuotta sitten kuvakierroksen melko keskeneräisestä Westparkista http://taloforum.fi/viewtopic.php?f=23&t=223&start=137 . Tässä oli muutama kuva myös nyt jutun aiheena olevasta navetasta joka oli surkeassa kunnossa, muuttuneen tilanteen luonne on mitä yllättävin ollessa positiivinen!

Kuva

Kuva

Pitänee käydä lähiaikoina ottamassa muutama kuva muuttuneesta tilanteesta :)
Avatar
tekijänä Kantti
#26917
Kävin paikalla nopeammin kuin aavistinkaan, siis nyt illalla! Jos jotakin halutaan tehdä hyvin ja näyttävästi, siihen kyetään. Tästä on loistavana osoituksena tämä vanhasta navetasta - ynnä muunlaisena paikkana ajan kuluessa ollut - nyt loft asunnoiksi muutettu rakennus.

Kuva
Edellisen postauksen kuviin verrattuna, pientä eroa on havaittavissa...

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
tässä viimeisessä kuvassa näkyy myös kunnostettu Mälikkälän kartano, joka joskus ollessaan sivuraiteella, toimi ainakin turkulaisten bändien harjoitustilana. Nämä rakennukset, ja erityisesti entisestä navetasta saneerattu loft- asuntorakennus toimii tällaisena koko Westparkin alueen imagon kohottajana. Aikaisemmin se ollessa edellisen postauksen kuvien osoittamassa kunnossa, rakennus oli Westparkin alueen imagon latistajana. Rakennus Lunden ei ole Westparkin alueen rakentaja, joten alueen imagonkohotus ei solahda omaan kukkaroon vaan kilpailijan, NCC:n kassaan.


Muoks:
Korjaan vähän sanomisiani tässä jälkikäteen! Onhan Lundenilla kuitenkin oma lehmä ojassa ja tarkoituksena on tietysti rakentaa.
Turun Sanomat

Kartano ja sen ympärillä oleva 1,8 hehtaarin maa-alue tuli Rakennus-Lundénin haltuun kymmenisen vuotta sitten. Kartanon ympärille on tarkoitus rakentaa myös kerrostaloja. Kaavassa niitä on viisi, mutta nyt kaavaan haetaan muutosta.

– Yksi kerrostaloista hävitetään, jotta Turusta tullessa kartanonäkymä säilyisi. Sen sijaan taloihin tulisi yksi kerros lisää, eli niistä tulisi viisikerroksisia, toimitusjohtaja Janne Lundén kertoo.

Taloja päästään rakentamaan ehkä vuoden päästä. Yhteensä Lundén rakentaa Mälikkälän alueelle noin 6000 asuinneliötä.
Tämä ei silti muuta näiden rakennusten pelastamiseksi tehdyn työn arvoa, vaan on ollut viisasta oman asian kaukonäköistä positiivista ajamista tässä kohden. Lundenin nimi on ollut mainittuna toisensävyisissäkin yhteyksissä mediassa aikaisemmin, nykyisen toimitusjohtajan kohdalla. Ehkä asioita opitaan grynderiportaassakin?
tekijänä bitterfly
#26919
Haha! Ei mikään perus suomalainen lookki talossa. :D mahtavaa!
Viimeksi muokannut bitterfly, 19.09.09 01:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä ÄmJii
#26921
Jestas, millainen muutos ja miten hieno rakennus! Kerrassaan hieno teko kunnostaa ja säilyttää vanhaa. Toivon, että tälläinen positiivinenkin kehitys saisi huomioita niiltä tahoilta, joilla on tapana keskittyä vain vastakkaisiin tapauksiin.
Avatar
tekijänä Jari
#26930
Kuva Wikimedia Commons
Kuva

Oulussa on aloitettu asuntojen ennakkomarkkinointi 1920-luvulla rakennettuun Vaasan höyrymyllyyn, joka sijaitsee Toppilan salmen pohjoisrannalla ns. Länsi-Toppilassa, joka tulee olemaan yksi Oulun uudisrakentamisen pääpainopisteistä ensi vuosikymmenellä. Myllyyn rakennettavien asuntojen hinnat ovat Oulun mittapuulla järkyttävät: yksiöiden hinnat lähtevät 150 000 eurosta ja kalleimmasta kattohuoneistosta pyydetään yli miljoona eukkoa. Rakennus on nykyisin surkeassa kunnossa, joten toivottavasti saisivat jonkun asunnon kaupaksi ja rakentamisen käyntiin jollakin aikavälillä.

Vasta-avatut markkinointisivut:
http://www.punainenmylly.fi/
Avatar
tekijänä Kantti
#26936
ÄmJii kirjoitti:... Toivon, että tälläinen positiivinenkin kehitys saisi huomioita niiltä tahoilta, joilla on tapana keskittyä vain vastakkaisiin tapauksiin.
Hyvin sanottu, Ämjii :D ...

Jari kirjoitti:]Oulussa on aloitettu asuntojen ennakkomarkkinointi 1920-luvulla rakennettuun Vaasan höyrymyllyyn, joka sijaitsee Toppilan salmen pohjoisrannalla ns. Länsi-Toppilassa, joka tulee olemaan yksi Oulun uudisrakentamisen pääpainopisteistä ensi vuosikymmenellä.
Aivan loistava kohde loft asuntorakentamiselle, Jari! Miten hieno speciaali teollisuusrakennus, juuri kuin tehty loft-tarkoitukseen. Loft-idea tosin on jättää tila verraten käsittelemättömäksi raakatilaksi jonka asukas itse rakentaa omannäköisekseen, itselleen sopivassa määrin. Tähän Vaasan Myllyn vanhaan rakennukseen tulevat asunnot ovat viimeisen päälle hienoja ja loppuun asti harkittuja jossa vanhasta teollisuusrakennuksesta ei muistuta muu kuin ulkopuoli, ja ehkä sisäpuolella joitakin sopivaksi katsottuja yksityiskohtia. Näin toimien asunnoista tulee väkisinkin kalliita, ja loft-termi olisi oikeastaan laitettava lainausmerkkeihin koska asunnot sinänsä ovat kuin lähes mistä tahansa uudisrakennuksesta. Kuten oikeastaan on laita tämän Mälikkälän kartanon navetankin kanssa, eihän rakennuksesta ole jälellä kuin seinät. Navetan kanssa ei olisi voinut menetellä kuitenkaan toisin, koska maat rakennuksen sisältä kaivettiin käsittääkseni kokonaan pois ja alla ollut kalliokin pestiin kalanhajusta kolmeen kertaan :) - rakennuksessa oli toiminut mm. jokin kaloja käsittelevä firma.

Tämän Oulun kohteen hintaluokka osoittaa asuntojen olevan tarkoitettu puhtaasti äveriäimmälle osalle oululaisia, mutta erinomaista että hieno ja historiaa sisältävä rakennus säilyy kaupunkikuvassa edelleen. Typerää olisi ollut lanata näin komeaa taloa tasaiseksi. Hyvä oulu!
Avatar
tekijänä Kantti
#26941
Tuolla alkuperäisemmän makuista ---> loft ideaa

Kuva
Kuva on kopsattu tuosta tämän viestin linkistä, kuten huomataan! Tässä ei tosin ole kyse mistään urbaanista asumisesta, vaan paikka näyttää maaseudulta. Rakennuksen loft-ajatuksen toteutus on - ei luultavasti halpa, mutta - onnistunut. Talon ikkunoista tulee mieleen Forum Marinumin Café Dafnen ikkunat joissa ikkunaelementti on seinän ulkopuolella.

Mielestäni loft asunnoissa toteutettuja ideoita voisi ennakkoluulottomasti hyödyntää omakotirakentamisessakin, useimmille arvattavasti liian enakkoluulottomia. Omasta mielestäni ideoita kannattaisi varastaa ;)
Avatar
tekijänä Klazu
#26944
Olisipa kiinnostavaa tietää, paljonko tämän laajuisiin projekteihin uppoa hilloa vs. tyhjästä rakentaen. Ovat kyllä ihanan yksilöllisiä asuntoja, joten hieno nähdä tällaisia projekteja Suomessa.
Avatar
tekijänä Jari
#26951
Kantti kirjoitti: Tämän Oulun kohteen hintaluokka osoittaa asuntojen olevan tarkoitettu puhtaasti äveriäimmälle osalle oululaisia, mutta erinomaista että hieno ja historiaa sisältävä rakennus säilyy kaupunkikuvassa edelleen. Typerää olisi ollut lanata näin komeaa taloa tasaiseksi. Hyvä oulu!
Arvoasunto-lehdessä (Arvopaperin luxuskiinteistöextra) oli keväällä juttu Suomessa toteutuneista asuntojen miljoonakaupoista. Kaikki 17 miljoonamyynnit olivat tapahtuneet Helsingissä, mikä kertoo siitä että Toppilan hintataso on aivan ainutlaatuinen pk-seudun ulkopuolisessa Suomessa. Tulotaso täällä on kuitenkin selvästi matalampi kuin etelässä ja minusta tuntuu, että tällä hetkellä Oulussa on ökyasuntokaupoilla ostajan markkinat, sillä joen rantaan on viime vuosina rakennettu ja rakennetaan yhä kalliisti (Merijalin ranta, Värttö/Koskenniska ja Toppilansaari). Tosin kuten totesit kohde on rakennuksena ainutlaatuinen, mutta osaavatko isokenkäiset arvostaa tätä niin paljon, että ostavat asuntonsa juuri tästä, vaikka lähempää keskustaa saisivat komeammat suistonäkymät halvemmalla? Toisaalta Oulussa ei kovin montaa omistusasunto-loftia ole, joten saa nähdä, miten tälle projektille käy. Tiedätkö muuten, onko tuosta esittelemästäsi navetasta mennyt asunnot kaupaksi?

Toppilan sataman alueella on toinenkin rakennus, jolle on suunniteltu uutta käyttötarkoitusta. En muista onko kyseessä loft-asuntojen rakentaminen vaiko hotelli vai mikä, mutta joka tapauksessa Erkki Huttusen suunnittelema vuonna 1928 valmistunut SOK:n mylly on kaavaluonnoksissa jätetty paikallensa.

Tuossa vielä kuva SOK.n myllystä
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _05_14.JPG
Avatar
tekijänä Kantti
#26952
Jari kirjoitti:Tosin kuten totesit kohde on rakennuksena ainutlaatuinen, mutta osaavatko isokenkäiset arvostaa tätä niin paljon, että ostavat asuntonsa juuri tästä, vaikka lähempää keskustaa saisivat komeammat suistonäkymät halvemmalla? Toisaalta Oulussa ei kovin montaa omistusasunto-loftia ole, joten saa nähdä, miten tälle projektille käy. Tiedätkö muuten, onko tuosta esittelemästäsi navetasta mennyt asunnot kaupaksi?
Vaikea sanoa osaavatko tästä Toppilan myllystä asuntonsa hankkivat arvostaa rakennuksen taustaa ja elämää joka sillä on ollut, vai hankitaanko loft-asunto pelkästään komeiden puitteiden vuoksi. Epäilen että rakennus on enemmän statuskohde ostajilleen kuin arvokas merkkirakennus kaukaa 1900 -luvun alusta, jollaista ei ole toista, eikä tulekaan. Ehkä erehdyn, aina mahtuu isokenkäistenkin joukkoon sillä tavalla fiksuja, että näkevät tässä rakennuksessa olevan luonnetta, ja muutakin kuin sijoituskohteen tai jotakin josta voi olla korskea sukulaisille ja tuttaville. Hinta tässä kohteessa karsii jo köyhemmät kiipijät kelkasta!

Tämä entinen navetta Mälikkälässä on vuokratalo, ei omistusasuntoja siis. Ei tähänkään halvalla asumaan pääse, tuolla ylempänä olevasta TS:n linkistä avautuvassa jutussa kerrotaan vuokrien olevan 750 - 1500 € välillä asunnosta riippuen, asunnot ovat 40m² ja 123,5m² välillä, joten tuosta voi laskea neliöhinnan/kk! Rakennus Lundenin sivuilta löytyy asuntojen pohjakuvaa. Laitan suoran linkin kyseiselle sivulle josta voi ladata PDF:nä pohjan kustakin asunnosta ---> http://www.rakennus-lunden.fi/readers/P ... 20&mista=1
Toppilan sataman alueella on toinenkin rakennus, jolle on suunniteltu uutta käyttötarkoitusta. En muista onko kyseessä loft-asuntojen rakentaminen vaiko hotelli vai mikä, mutta joka tapauksessa Erkki Huttusen suunnittelema vuonna 1928 valmistunut SOK:n mylly on kaavaluonnoksissa jätetty paikallensa.
Erinomainen rakennus tämäkin loft-asumis tarkoituksiin mielestäni, komea rakennus! Toivottavasti tulee hyödynnettyä paremmin kuin vastaavat rakennukset Turussa. Täällähän aikanaan kaavailtiin Raunistulassa olevaa SOK:n myllyä siiloineen muokattavaksi hotellikäyttöön, asiassa vedettiin turkulaiseen tapaan köyttä edestakaisin, ja keskelle suunnittelua iski 90 -luvun alun lama. Se lässähti siihen viimeistään, vaikka olisi varmasti ollut kallis projekti myös toteuttaa.

Kuva
Tässä kuva parin viikon takaa Raunistulan siiloista, rakennus on saanut mustaa tunnettuisuutta viimeksi tässä kesällä, erään pojan pudottua siilon sisällä melkoisen korkeuserotuksen. Menehtyen.
Vaikka rakennus on museoviraston suojeltujen rakennusten listalla, olisi se viisainta jo purkaa koska ei ole käyttökelpoinen enää oikein mihinkään ja muodostaa houkuttelevan kohteen tagittajille ja kenelle tahansa tällaisista vanhoista hylätyistä rakennuksista kiinnostuneille, kuten itsellenikin ;) Noh, en mene väkisin mihinkään sisälle enkä riko paikkoja (muuten olisin siellä jo käynyt :))

Toivottavasti tuo SOK:n mylly Oulussa saa komean jatkon loft-asuntoina.