Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä veka
#99630
Kuala Lumpuriin (Malesian pääkaupunki) on jo useamman vuoden ollut rakenteilla 118-kerroksinen tornitalo nimeltään Merdeka PNB 118, josta valmistuessaan tulee maailman toiseksi korkein 644 metrillään. Jollain tapaa valmista pitäisi olla ehkä jo ensi vuonna. Kolmoseksi putoaa Shanghai Tower (632 m, 2015). Koneen hissit.

Kuva

kuva: Dennis S. Hurd, Creative Commons 2.0, Flickr - 6.2.2020Kuva
Avatar
tekijänä veka
#102819
Minusta tuossa kolossaalisessa rakennuksessa ei ole mitään sellaista, mikä oikeuttaisi käyttämään ja häpäisemään Gotham City -nimeä tässä yhteydessä. Ei näy jyhkeää Art Decoa eikä edes mitään goottilaisuuteen viittaavaa, jos Gotham sellaista olisi. Gotham City on mm. yksi New Yorkin lempinimistä, mutta pelkkä massiivisuus ei riitä. Hyi.
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#102824
Lontoon Cityn tornien leikkimielisyys on vaihtunut parissa vuosikymmenessä pelkkään sijainnilla rahastamiseen. Oikeastaan kaikki finanssikriisin jälkeen rakennetut tornit ovat mielestäni turhia ja tekevät alueesta jatkuvasti tylsemmän. Vanhempia saattoi syystäkin kritisoida tuhlailevasta spektaakkelimaisuudesta, mutta ainakin arkkitehtuuri pyrki omaleimaisuuteen. Jokainen voi verrata ylläolevan videon kuvassa esimerkiksi Gherkinin siroutta tähän tulevaan massiiviseen pökäleeseen. Nykyisten energiavaatimusten täyttäminen vaikuttaa olevan haasteellista samalla, kun pitäisi myös suojella Lontoon tarkkaan laadittuja näköyhteyksiä.
tekijänä Tipi
#102826
Art deco -henkeä tuossa haetaan julkisivun voimakkailla, pystysuorilla ”linjoilla”. Vertaa Empire State building. Jos etualan rakennusten yläterasseja/huippuja katsoo, niin jotain jyhkeyttä sieltä löytyy.
Tässä on vaan käyny todennäköisesti niin että kiinteistösijoittaja haluaa mahdollisimman paljon myytäviä toimistoneliöitä ja km2 -määrä on kasvatettu äärimmilleen. Noin kun toimitaan, niin sinänsä hyvät lähtökohdat on usein tuhoontuomittu :cry:

Näköjään samaa ilmiötä kuin Suomessakin, vertaisin vähän YIT:n tarpeeseen lihottaa Trigoni torneja…
tekijänä hmikko
#102832
Pyöröovi kirjoitti: 04.09.21 18:51 Oikeastaan kaikki finanssikriisin jälkeen rakennetut tornit ovat mielestäni turhia ja tekevät alueesta jatkuvasti tylsemmän.
Cityn vanha torniklusteri on tässä vaiheessa niin tiuhaan pakattu, että siihen on aika vaikea enää lisätä näin isoja rakennuksia ilman, että ne tukkivat näkymiä toisiinsa ja syövät toistensa tehoa. Fosterin Gherkinkin alkaa hautautua.

Videota katsellessa vuonna 2015 valmistunut Rafael Vinolyn Walkie Talkie pökkää edelleen pahasti silmään. Mikä on pahempi kuin pökäle? No ylöspäin levenevä pökäle. Idea on huono ja toteutus suorastaan hämmästyttävän tuhoisa Cityn kokonaisuuden kannalta. Torni on alun perin sovitun ja rajatun Cityn pilvenpiirtäjäalueen ulkopuolella, sille kun myönnettiin poikkeuslupa. Ts. se ilmeisesti ei tule hautautumaan naapurien joukkoon, vaan pönöttää perä edellä muiden edessä ian kaiken.
veka, TurkuCubed tykkää tästä
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#102861
https://www.theguardian.com/culture/202 ... oldt-forum
Berliinin "asbestitalo" Tasavallan Palatsi romutettiin vuonna 2006. Huikean nykyarkkitehtuurin sijaan tilalle kyhättiin 700 miljoonalla eurolla vanhaa Preussin palatsia muistuttava museo, joka välillä aika hämmentävästi sekoittaa vanhaa ja uutta.
Kuva
hmikko, AQ, drc tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#102862
Voi olla että olen ainoa, mutta mielummin olisin paikalla nähnyt Tasavallan Palatsin jälleenrakennettuna/rempattuna kuin tuon. Tyylikästä olisi myös mielestäni ollut purkaa esimerkiksi vain osa sosialistisen arkkitehtuurin taidonnäytteestä ja rakentaa sitten osa tuota Preussin palatsia siihen tilalle, sekoittaen kahta täysi erilaista tyylisuuntaa samassa rakennuksessa.

Kuva
tekijänä hmikko
#102863
Pyöröovi kirjoitti: 10.09.21 09:40 Huikean nykyarkkitehtuurin sijaan
En nyt Palast der Republikia ehkä huikeaksi sanoisi, mutta sen uudelleenkäyttö olisi kyllä ollut mahtava mahdollisuus käsitellä Derkkulan historiaa, mille ilman muuta on Saksassa tilausta, ja sillä olisi eri luokan relevanssi nykyisille sukupolville kuin Preussin imperiumin muistelemisella. Rakennuksessa oli väitetysti ja ilmeisesti oikeastikin paljon teknisiä ongelmia, asbestia ja kellari täynnä vettä jne., mutta epäilemättä sen olisi rahalla voinut rempata, ja se tuskin olisi maksanut 700 miljoonaa kuten nyt rakennettu viritys.

Forum on kyllä hyvin outo epäsikiö, ja ihmettelen, miten tuommoinen päätös on tehty. Toki päätös on vuodelta 2002, kuten jutussa todetaan, ja siihen osaltaan liittyi lupaus yksityisillä lahjoitusvaroilla rakentamisesta. Berliini oli kaupunkina pitkään yhdistymisen jälkeen rahapulassa. Tosin en tiedä, paljonko tässä hankkeessa oli liittovaltion osuutta.

Edit: Wikipedian mukaan Palast der Republikin pääsuunnittelija Heinz Graffunder (1926-94) oli urallaan aktiivinen vielä Saksojen yhdistymisen jälkeen ja mukana suunnittelemassa palatsin säilyttämistä ja uudiskäyttöä kuolemaansa asti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_Graffunder
Avatar
tekijänä Pyöröovi
#102864
hmikko kirjoitti: 10.09.21 11:46
Pyöröovi kirjoitti: 10.09.21 09:40 Huikean nykyarkkitehtuurin sijaan
En nyt Palast der Republikia ehkä huikeaksi sanoisi
Juu en missään nimessä tarkoittanut viitata huikealla DDR:n palatsiin, vaan mahdollisuuteen rakentaa jotain kokonaan uudenlaista ja potentiaalisesti "huikeaa". Sori oli aika epäselvästi kirjoitettu :D
tekijänä hmikko
#103156
Olkoon tämä nyt yläkertaa ainakin museoiden sarjassa, kun Oslon Björvikaa on tässä ketjussa käsitelty.

HS: Osloon avattiin uusi Edvard Munch -museo – kiistelty rakennus on yksi maailman suurimmista yhdelle taiteilijalle omistetuista taidemuseoista

Suunnittelija Estudio Herreos, Espanja.
Kuva

Sanoisin, että uudet naapurit eivät ole arkkitehtuuriltaan yhtä onnistuneita kuin Snöhettan suunnittelema oopperatalo (avattu 2008). Jokin aika sitten Björvikaan valmistui uusi pääkirjasto (Lundhagem Arkitekter ja Atelier Oslo). Ylöspäin levenevät rakennukset ovat vaikea laji.

Kuva
veka tykkää tästä
Avatar
tekijänä veka
#103162
hmikko kirjoitti: 23.10.21 19:48 Ylöspäin levenevät rakennukset ovat vaikea laji.
Niin on, eikä vain Oslossa. Munch-museo on oikeastaan aika järkyttävän näköinen. Ja kirjastoa voi verrata vaikka Helsingin Oodiin. Eipä ole turskanpurijoilla käynyt hyvä arkkitehtionni. Tässä vielä pari muuta esimerkkiä ylöspäin levenevästä rakentamisesta Oslon seudulla:

Fagerborg KIndergarten, kuva: Reiulf Ramstad ArkitekterKuva

Equinor-bygget (ent. Statoil-bygget) på Forbebu, kuva: Visitoslo.comKuva
tekijänä 1000ft300m
#103515
Merdeka 118 korkeus ilmoitettiin tänään:

Ground to spire tip: 678.9m (Official)
Spire: 160m (Official)
Spire observatory: 566m (Official) highest observatory in the world
Top of parapet: 518.9m (estimated)
Roof: 511.18m (estimated)
HOF: 503.88m (estimated)
HOD: 495.28m (lvl 116)
highrisejonne, veka, Arska tykkää tästä
tekijänä hmikko
#104693
Näemmä Koolhaasin opetuslapsi Ole Scheeren on keväällä voittanut 350-metrisen tornin suunnittelukilpailun samalle alueelle Nanjingissa. Tornissa on myös asiaan kuuluvat puuistutukset parvekkeilla vihreyden merkiksi.

https://buro-os.com/projects/nanjing-nexus

Alue on tällä hetkellä ilmeisesti suurelta osin vielä rakentamatta. Käsittääkseni noita MVRDV:n rendereissä näkyviä naapuritorneja ei vielä ole. Saa nähdä, mikä tulee olemaan toteutuksen tahti. Kiinan kiinteistökuplan puhkeaminen on alkanut, ja keskushallinnon toimet tilanteen hallitsemiseksi ovat kauniisti sanottuna vaiheessa. Hyvällä tuurilla rakkaalta johtaja Xi:ltä jää jatkokausi saamatta.
  • 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82