Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä prepo
#5971
Laitanpa tänne kuvia Porissa meneillään olevista ja tulevista rakennusprojekteista:

Satakunnan kansan nettisivut:
Porin kaupunginhallitus päätti asettaa Mikkolan vähittäiskaupan keskittymää koskevan kaavan nähtäville. Jos kaava etenee toivottua vauhtia, viedään se kaupunginvaltuustoon elokuussa ja se saisi lainvoiman mahdolliseksi jo syksyllä. Mikkolan hanke toisi Porin ja lähikuntien alueelle nettolisäyksenä kauppatilaa 20 000 kerrosneliömetrin verran. Kaavasta järjestetään Porissa ns. vanhan Prisman tiloissa yleisötilaisuus 20.6. kello 18 (Porin kaavoitusoasto)
Kuva
Kuva
Alueelle on kaavailtu uutta hypermarkettia nykyisen Prisman viereen, Citymarket kai siihen tulisi. En pidä ajatuksesta että marketteja keskitetään yhteen paikkaan kaupungin laidalle (Porin ja Ulvilan rajamaille).

--

Karjarantaan, keskustan länsipuolelle on valmistumassa uusi kerrostaloalue. Alueelta purettiin vanhoja teollisuusrakennuksia, sentään tuo kuvan puutalo ja eräs toinen säästettiin. Jokinäkymillä varustetut asunnot ovat kalliimman puoleisia. Jo valmistuneiden talojen asukkaat ovat valitelleet alueen läpi kulkevan tien melusta, sillä suuri osa keskustan ja ympäristön tehtaitten raskaasta liikenteestä kulkee tätä kautta.
http://img225.imageshack.us/img225/271/ ... ta41dg.jpg

--

Porin lentokentän ja rautatieaseman väliin suunnitellaan uutta työpaikka-aluetta. Lentokenttä on poikkeuksellisesti lähellä keskustaa, vain pari kilometriä torilta.

Kuva
Kuva
Kuvat kaupungin kaavoitusosaston sivuilta (tallensin pdf:n pienemmäksi jpg:ksi, alkup. pdf: http://www.pori.fi/kaavoitus/arkisto/ha1471_iso.pdf ).
tekijänä Joggeri
#5972
Jooh... No hyvä että satakunnassa ja Porissakin kehitetään hiukan kaupunkikuvaa, etenkin kun olen itsekin kotoisin läheltä Kankaanpäästä. :toothy9: Toki kaupungin pitää kehittyä, mutta pitää vain toivoa ettei väärään suuntaan. Porista olen vähän huolissani jottei sinne rakennettaisi pelkkiä halpoja taloja... en halua että kotiseudun suurimmassa kaupungissa viheliäinen 60-70-luvun heikko arkkitehtuurityyli jatkuisi. :?
Avatar
tekijänä prepo
#6347
No juurikin Satakunnan kansan nettisivuilla tuosta oli:
Rakentajat odottavat innokkaina Porin keskustan suurimpiin kaavoituskohteisiin kuuluvan Europan-korttelin asemakaavamuutoksen hyväksymistä. Kaupunki on tehnyt esisopimuksen omistamansa korttelin puolikkaan varaamisesta Skanska Talonrakennus Oy:lle ja YIT Rakennus Oy:lle. Rakentajat uskovat, että mainio sijainti, hienot maisemat ja talojen ympärille suunniteltu puisto takaavat asuntojen kysynnän. Yhtiöt ovatkin valmistautuneet rakentamaan niin pian kuin mahdollista.

Kuva
Hyvä kun tuo parkkikenttä täyttyy, mutta puretaankohan nuo loputkin puutalot sitten myös (oikean yläkulman rakennus)? Ja miksiköhän tuo tontti viereisessä korttelissa on ollut vuosia rakentamatta (vasemmalla)?
tekijänä tobaz
#6349
No kappas :) Kyllä tuo ihan pätevältä näyttää. Minun puolestani saisivat jättää tuon puutalon tuonne.. vaikkei muisti enää riitä muistamaan tarkemmin millainen se oli.
Avatar
tekijänä prepo
#6351
Niin näiden puutalojen paikalle on tuossa edellisessä havainnekuvassa hahmoteltu uutta taloa.
http://www.pori.fi/kan/kan1/europan/a1.jpg

Olisi tuo alla oleva espanjalais-chileläisen arkkitehtiryhmän ehdotus (kilpailun voittanut) ollut vähän enemmän tavallisesta poikkeava:

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

En tiedä tarkemmmin miksi tuo kaiketi toteutettava on noin erilainen.
tekijänä Novak
#7017
Kuva
Antinkatu 19ssä sijaitseva suhteellisen vanha kivitalo, ns. Nuikkisen talo, aiotaan jättää suojelematta, ja kaavaa ollaan muuttamassa sellaseks että siihen nousisi tilalle uudisrakennus. Taloon on tehty kuntotarkastus ja Satakunnan museon rakennustutkija on siihen käynyt tutustumassa. Nykyisin rakennuksessa toimii baari.

--------------

Porin vuonna 1895 rakennettua, uusrenessanssia edustavaa kaupungintaloa peruskorjataan, pääosin entisöiden, säilyttäen myös 1960-luvun ihanteita kuvastavia tiloja.. Peruskorjaus maksaa noin 6,2 miljoonaa euroa ja se valmistunee 2007 lokakuussa.

Peruskorjauksen yhteydessä rakennuksesta on löytynyt paljon vanhoja koristeellisia kattomaalauksia, jotka tulivat kuulemma yllätyksenä.. Ilmeisesti rakennukseen ei tutustuttu kovinkaan hyvin silloin, kun se joskus 1960-luvulla raiskattiin (parempi tosin sekin kuin täydellinen purkaminen, joka oli erittäin lähellä..). Vielä ei tiedetä, onko varaa entisöidä kattomaalauksetkin.

Kuva
Avatar
tekijänä RV
#7019
Noista uusista taloista jotka tulee puutalojen tilalle:

Minusta ihan kauheita molemmat suunnitelmat, vaikka tämähän on vain oma mielipiteeni. Tuollaisia futuristisia tietokonepelipalikoita voi laittaa vaikka moottoritien varteen, siellä ne näyttäisi hyvältä, mutta tuonne minä olisin laittanut wanhan ajan kunnon umpikorttelin, jonka talot olisivat vaikka 8-kerroksisia.
Avatar
tekijänä prepo
#7024
Oliko tuosta Antikatu 19:sta Satakunnan kansassa vai? Itse en tilaa lehteä.

Kaavoitusosaston sivulla on esillä voimassa oleva kaava, joka salli kolmen kerroksen asuin-liikerakennuksen:
Kuva

Kaavaan oli haettu muutosta, joka sallisi 6-7 kerroksisen asuin-liiketalon rakentamisen
Kuva

Kivitalon säilyttävä vaihtoehto:
Kuva

Mikään noista ehdotuksista ei siten olisi säilyttänyt tontilla olevia puutaloja, jotka ovat sivujen mukaan 1850- ja 1880-luvuilta. Tuossa viimeisessä kivitalon (rak. 1901) säilyttävässä vaihtoehdossa ihmetyttää, miksi kulma olisi jätetty rakentamatta. Voimassa oleva kaava on ainakin noista kauhein, miksi olisi rakennettu kaikkia ympärillä olevia taloja matalempi lätty? Onkohan tuo haettu 6-7 kerroksen ehdotus siis jo hyväksytty?
tekijänä Novak
#7025
prepo kirjoitti:Oliko tuosta Antikatu 19:sta Satakunnan kansassa vai? Itse en tilaa lehteä.
Ei, Satakunnan Viikosta sen bongasin juuri ennen kuin olin heittämässä roskiin. ;)
prepo kirjoitti:Voimassa oleva kaava on ainakin noista kauhein, miksi olisi rakennettu kaikkia ympärillä olevia taloja matalempi lätty? Onkohan tuo haettu 6-7 kerroksen ehdotus siis jo hyväksytty?
Todellakin, tuo nykyinen kaava on järkyttävä, ei järjen hiventäkään upottaa rakennuksia tuolla tavalla tonne massaan. Siitä en tiedä, onko tuo 6-7krs ehdotus hyväksytty, mutta parempi olisi...
Avatar
tekijänä prepo
#7084
Tässä parempi kuva noista puretuiksi aiotuista rakennuksista.
Kuva
Sääli jos purkavat nuo. Jos kerran on pakko purkaa, miksei rakennetta kulmaan sitä 7-kerrosta koko kadun verran ja sitten riittävän kokoista sisäpihaa, vaan jätetään tuo yksi sivu avoimeksi?
Avatar
tekijänä RV
#7085
Woi woi! Sääli, erittäin persoonalliset rakennukset, jostain syystä tulee niitä katsellessa Willi Länsi -saluuna-pikkukylä-preeria- tunnelma. No, pitää ymmärtää että me elämme Kesyssä Idässä.
tekijänä Toni
#7086
Eikö Suomessa opittu mitään 1970-luvun virheistä? Uskomatonta toimintaa kaupungin osalta. Missä Museovirasto luuraa kun sitä kerrankin tarvittaisiin? Onhan tuo alue ehkä turhan keskeinen siinä mielessä, että sen pinta-ala jätettäisiin paremmin hyödyntämättä, mutta miksei esimerkiksi voitaisi tehdä täydennysrakentamista korttelin sisälle tai "yhdistää" uudisrakennusta vanhoihin?
tekijänä Novak
#7224
prepo kirjoitti:Karjarantaan, keskustan länsipuolelle on valmistumassa uusi kerrostaloalue. Alueelta purettiin vanhoja teollisuusrakennuksia, sentään tuo kuvan puutalo ja eräs toinen säästettiin. Jokinäkymillä varustetut asunnot ovat kalliimman puoleisia. Jo valmistuneiden talojen asukkaat ovat valitelleet alueen läpi kulkevan tien melusta, sillä suuri osa keskustan ja ympäristön tehtaitten raskaasta liikenteestä kulkee tätä kautta.
http://img225.imageshack.us/img225/271/ ... ta41dg.jpg
Löysin kaavoitusosaston arkistosta muutama havainnekuvaa, ovat vuodelta '04, en tiedä tosin miten paljon ovat voimassa:

Kuva

Kuva

Kuva
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16