Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä sw
#4764
Tamperelainen 5.4.2006 by Sasu Karjalainen kirjoitti:


Tampereelle linja-autoaseman ja Ratinan stadion väliin toteutetaan 48 000 kerrosneliömetriä sisältävä kauppakeskus (yli puolitoista kertaa enemmän kuin Koskikeskuksessa). Rakentajina Kapiteelin ja Spondan yhteeliittymä.

Rakennus on ilmeisesti tulossa perinteisen liikekeskuksen näköisenä, liiketiloja kahteen alimpaan kerrokseen ja toimistoja kolmanteen. Kauppakeskuksen stadionin sisäänkäynnin puoleisessa kulmassa tulee olemaan punatiilinen rakennus, johon tulee ravintoloita. (lehdessä tämä mainittiin tornina...joskin siihen kai tulee 6 kerrosta, eli yhtä torni kuin linja-auto).

Että sellaista kuuluu tänne Tampereelle. Nyt odotetaan että valitusrumba alkaa ja koko homma voidaan haudata. :P
tekijänä anttij
#4766
Eiköhän he tuosta vielä pari kerrosta saa pois, varjostaa kato nääs 8) :lol:
Avatar
tekijänä grendy
#4767
Joo Aamulehdessä oli kuva siitä tornista ja torni se on. Ei tornitalo vaan juurikin TORNI. Ainakin siinä kuvassa se näytti aivan pimeeltä viritykseltä, toivottavasti tulis jotain pikkasen parempaa kuvamateriaalia että sais vähän parempaa käsitystä mutta tosiaan se kuva pisti pelottaan. Mutta toi torni ei liity siihen 12-kerroksiseen mikä siihen Hatanpään valtatien ja Tampereen valtatien risteykseen tulee Dynamoo vastapäätä, jos tulee ;)
tekijänä Sasu K
#4771
Hanketta esitellään lähiaikoina tarkemmin. Täytyy yrittää hankkia kuvamateriaalia siihen yhteyteen. Aamulehdessä on ollut yksi kuva, josta ei vielä saa kovin hyvää käsitystä kokonaisuudesta.

Kauppakeskuksen suunnitelmia ohjaa Ratinan yleissuunnitelma, joten kolme loppusuoralla ollutta ehdotusta eivät eronneet itse kauppakeskuksen osalta radikaalisti toisistaan. Kolmekerroksinen kauppakeskus on kaikissa, erot ovat arkkitehtuurin yksityiskohdissa ja hankkeen teknisessa, kaupallisessa yms. toteutuksessa.

Mielenkiintoisinta maanantaina julkistetussa tiedossa on minusta rahapuoli. Tampereen kaupunginhallitus valitsi siis Kapiteeli/Spondan. Tarjoussumma koostuu tonteista ja rakennusoikeuksista. Rahalliset erot ovat merkittäviä:

Citycon/Skanska: rakennusoikeus 58000 kem2, tarjous kaupungille 28 milj. euroa.

NCC: rakennusoikeus 57000kem2, tarjous kaupungille 21,4 milj. euroa.

Kapiteeli/Sponda: 48000 kem2, tarjous kaupungille 16,6 milj. euroa.

Citycon/Skanska ehdotti kauppakeskuksen päälle liikkeiden varastotiloja ja niiden päälle kahta seitsemänkerroksista asuinrakennusta. NCC ehdotti puolestaan mm. Autotuonnin funkiskorttelin korottamista (suojetavoitteen vastainen ehdotus) ja Koskikeskuksen vieressä olevia Verkarannan asuintaloja korkeampaa asuinrakennusta Autotuonnin jatkeeksi. (Verkarannan talot ovat 9-kerroksisia Ratinan suvannon puolelta katsottuna.)
Avatar
tekijänä grendy
#4805
Jaa-a... nopee analyysi:

Voittajaehdokkaassa toi näköalatorni (tms) on aivan hirvee. Materiaali on punatiiltä näemmä suurimmaksi osaksi ulospäin... Toivottavasti tuo Dynamoa vastapäätä tuleva tornitalo on vaan heitetty tonne huvin vuoksi koska sekin näyttäis renderöinnissä olevan osaksi punatiiltä?! No mutta siitä pitäis järjestää arkkitehtikilpailu joten luotan siihen.

NCC:n ehdotus on aivan mitäänsanomaton. Siitä ei sen enempää..

Citycon/Skanska ois ehdottomasti mun suosikki :(. Kiinnostavan näkösiä materiaaleja ja muutenkin muoto on hyvin rikottu parin kauppakeskuksen päälle sijoitetun talon ja piippujen(??) avulla!

Linja-autoasema tulee oleen muuten aikas yksinäisen näkönen kun alue on valmis :|
Avatar
tekijänä sw
#4806
No onko tylsempiä ja tavallisempita ehdotuksia nähtykään?

Jos nyt tosta unohdetaan se punatiilitönötyshökötysrakennelma, niin ei hyvää päivää.

:?
Avatar
tekijänä H.C.
#4808
No on kyllä todella mitäänsanomaton toi vottanut ehdotus. Pelkkä iso laatikko. Toivottavasti sitten edes sivuille rakennetaan pienempiä liikkeitä/kahviloita/tms. joilla omat kaduille aukeavat sisäänkäynnit ettei kaikki keskity sisälle jonne pääsee vaan parista isosta sisäänkäynnistä. Pahinta olisi jos tosta tulisi sellainen tyypillinen iso kauppakeskus joka sulkemisajan jälkeen jättää paikalle ison kuolleen tilan, kuten esim. Sello tai Myyrmanni jotka kello 21 jälkeen eivät muuta tee kuin vie tilaa. :?

Cityconin ja Skanskan ehdotus olisi munkin mielestä ollut paras, oikeastaan ainoa kunnollinen, mutta olishan sillä ollut hintaakin.
tekijänä Tyna
#4816
Sellaisia normaleja ehdotuksia... Se Skanskan ehdotus oli ainut joka positiivisesti jäi mieleen.
Mutta toimisiko tuo sitten Koskikeskuksen kanssa yhdessä jotenkin vai olisivatko ne vain kaksi kilpailevaa kauppakeskustan aivan toistensa vieressä? Jos ne jotenkin toimisivat yhdessä ja sinne tulisi tiloihin ravintoloita, kahviloita baareja jotka olisivat auki myöhään ilallla niin tuo elävöittäisi keskustaa mukavasti. Ja jos vieläpä saataisiin sellainen viihtyistä kauppakeskus jonne voisi mennä viettämään aikaa. Eikä niinkuin Koskikeskus jossa ei ole edes ilmaista yleistä vessaa..
tekijänä Tyna
#4817
Onkohan tällä kauppakeskusprojektilla minkälainen aikataulu?
Avatar
tekijänä H.C.
#4821
Tässä juttu aiheesta josta selviää myös suunniteltu aikataulu (lähde: rakli.fi)
Kapiteeli Oyj ja Sponda Oyj voittivat Tampereen kaupungin kesällä 2005 käynnistämän tarjouskilpailun Ratinan kauppakeskuksen toteuttamisesta. Noin 200 miljoonan euron hankkeen on suunniteltu käynnistyvän keväällä 2007. Linja-autoaseman ja Ratinan stadionin väliin sijoittuvasta kauppakeskuksesta tulee suurempi kuin siihen liittyvä Koskikeskus. Kauppakeskuksen kokonaispinta-alaksi tulee yli 110 000 m2, josta liike- ja palvelutiloja on noin 45 000 m2. Hankkeen vetovastuu on Kapiteelilla.

Tampereen kaupunginhallitus valitsi maanantaina yksimielisesti Kapiteelin ja Spondan muodostaman konsortion toteuttamaan kaupunkikuvallisesti erittäin tärkeän Ratinan kauppakeskushankkeen. Tarjouskilpailussa oli loppuvaiheessa mukana kolme ehdokasta. Kapiteelin ja Spondan ehdotusta puolsivat erityisesti ulkotilojen arkkitehtuuri sekä muut korkeatasoiset, kaupunkilaisten viihtymiseen, kaupunkiympäristön elävöittämiseen ja perinnemaiseman arvostamiseen perustuvat ratkaisut. Alueelle on suunniteltu esimerkiksi av-kirjasto, multimediakeskus sekä kahviloita ja ravintoloita. Liiketiloihin etsitään suurta vetovoimaista yritystä, joka toisi asiakasvirrat kauppakeskukseen.

Kauppakeskus soveltuu erinomaisesti Kapiteelin sijoitusstrategiaan, jonka mukaisesti yhtiö keskittyy toimisto- ja liikekiinteistöjen omistamiseen, kehittämiseen ja vuokraamiseen pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa, etenkin Tampereen, Turun ja Oulun alueilla.
Tuon perustella kuulostaa vähän lupaavammalta, ja onhan se niinkin ettei noista havainnekuvista selviä mitä suunnitelmat todellisuudessa sisältävät. Joten ehkä tossa Kapitellin/Spondan ehdotuksessa on sitten todellakin jotain muutakin kuin hinta joka tekee siitä lopulta kuitenkin ihan hyvän vaihtoehdon.
tekijänä Sasu K
#5811
Sellainen tieto tuli tänään, että kauppakeskushanke lykkääntyy. Tampereen kaupunki tekee lisävastinetta markkinaoikeudelle, joka on antanut kiellon viedä hanketta eteen päin. Kysymys markkinaoikeuden toimivallasta on vielä ratkaisematta, Tampereen kaupunkihan on sillä kannalla, ettei toimivaltaa ole.

Kakkoseksi jäänyt Cityconin ja Skanskan konsortiohan teki markkinaoikeuteen valituksen kilpailun lopputuloksesta. Väittävät menettelyä hankintalain vastaiseksi, muistaakseni.

Heitän arvion, jonka mukaan kauppakeskus valmistuu vuonna 2011.
Avatar
tekijänä 16valve
#5814
Sasu Karjalainen kirjoitti:Sellainen tieto tuli tänään, että kauppakeskushanke lykkääntyy.
Ou jee, no pitihän se arvata. Jotenkin se vaan on niin että linnut lentää, lumi on valkoista ja hämäläiset on pirun hitaita :roll: No onneksi eteläisen Ratinan rakennushanke on ihan ok mallilla :)
tekijänä Tyna
#7773
Tässä olisi hanke joka olisi tärkeä Tampereen keskustan elinvoimaisuudelle. Harmi, että kaikki maailman moottoritienvarsiostoskeskukset rakennetaan heti, mutta kun joku haluaa rakentaa kaupunkiin niin heti valitetaan...

Vaikka valitus ei kyseenalaistakaan itse kauppakeskuksen tarvetta niin lykkää se silti hanketta.
tekijänä Sasu K
#7800
Tässä tapauksessa valituksen aihe on hivenen tavanomaisesta poikkeava, sillä se koskee Tampereen kaupungin menettelytapoja.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on valituksen tehneen konsortion vireillä oleva kilpaileva hanke muutaman kilometrin päässä. En väitä tätä valituksen motiiviksi, mutta yhtälö antaa viitteitä siitä, miten kovia panokset Tampereen kauppakeskuskisassa nyt ovat.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20