Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä satama
#4229
Laiturikatos

Kuva

Kuva
Lasitus on juuri alkanut. Laudoitus ei. Laudanpätkät on tosin jo tuotu paikalle.

Kuva
Vanha betoninen alikulkusilta on saanut väriä.
Viimeksi muokannut satama, 15.09.06 21:56. Yhteensä muokattu 26 kertaa.
tekijänä Alhena
#4230
Kävin Lahdessa viimeksi tammikuun alussa ja hyvännäköisiltä useimmat uudet asuintalot vaikuttivat, tosin Mallasjuoman korttelissa punatiili olisi tyylikkäämpää kuin valkoisen ja mustan yhdistelmä. Joidenkin rakennusten seinissä elementtisaumat näkyvät, tosin eivät kovin häiritsevästi. Onneksi Vapaudenkadun hirveän näköinen parkkihalli on viimeinkin jyrätty ja tilalle saadaan kohtuullisen korkea liiketalo. Lahden ydinkeskusta on kiitettävän tehokkaasti rakennettu ja koostuu pääosin umpikortteleista, tosin massasta erottuva maamerkkikään ei tekisi pahaa.
Avatar
tekijänä satama
#4234
15.9.2006

Lahden katukuva muuttuu hiljalleen.

KuvaKuva

Uusia katukivetyksiä asennetaan keskustaan ja vanhoja siistitään. Myös vanhoja asfaltointeja on kävelyteiden osalta uusittu.

Oikeanpuoleisessa kuvassa, takimmaisen työmiehen vieressä, on Lahden toinen uusi katukuvallinen satsaus. Aleksanterinkatu, Vesijärvenkatu, Hollolankatu, Lahdenkatu ja Karjalankatu ovat varustettu valaisimilla, jotka valaisevat kyseisien katuen jokaista leppää ja sen lehvästöä iltaisin. Enemmistö lampuista antaa tavallista valoa, mutta olen nähnyt myös punaisia ja sinisiä.
Viimeksi muokannut satama, 15.09.06 22:44. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
tekijänä Welissoni
#4238
Hyvältähän tuolla näyttää. Tuo Lahden keskusta on muuten melko urbaanin oloinen tuon tiiviin rakennustavan vuoksi. Minun mielestäni tuo musta-valkoinen -yhdistelmä on oikein mukavaa vaihtelua. En tosin ole koskaan perehtynyt tuohon ympäristöön sen tarkemmin. Tuntuu vain, että nykyään ei osata rakentaa muuta kuin punatiilisiä kerrostaloja puu-ja betonihöystein. Mukava nähdä, että jossakin tapahtuu jotain hiukkasen nopeammalla tahdilla kuin eräissä toisissa kaupungeissa. Että vink vink vain muidenkin kaupunkien kaupunkisuunnittelupuolelle...
Avatar
tekijänä satama
#4406
Päivitetty 28.6.2006

Malskin rakennusalue.
Kuva

As Oy Lahden Aino
Kerrostalo alkaa pikkuhiljaa olemaan valmis. Talo on muuten ihan ok, mutta valkoiset halpis parvekkeet sekä kadunpuolelle taloon kiinni rakennettu autotalli ovat todella rumia. Julkisivu istuu hyvin katukuvaan, vaikka tylsä onkin.

Kuva
Nuolen osoittamaan paikkaan on ryhdytty rakentamaan uutta rakennusta.
Kuva
Uusi kuva. Talo tulle siis tuohon väliin.
KuvaEi sinänsä mikään tärkeä projekti, mutta koska radan varsi on muutenkin suurien suunnitelmien alla on tämä kaavoitus suuntaa antava kokonaisuudesta.
Matkakeskuksen toteutuminen on ollut jo pitkään monien toive, mutta kaavoitusvirasto ja päättäjät ovat palloitelleet asiaa edes takaisin jo yli kolme vuotta.
Tässä kaavassa mainitaan kuitenkin selvästi, että matkakeskuksen parkkipaikka tulee tänne jos matkakeskus on tullakseen.
Kaavoitus tuli yleisölle nähtäväksi 10.04.2006.

Ongelmia matkakeskuksen toteutumiseen.
(1) Raha ...siis vuosibudjetti. Nyt rahaa palaa ratapihan kunnostamiseen.
(2) Tontitilasta on puute. Joku viereisistä taloista joudutaan purkamaan.
(3) Kerroskorkeus on rajallinen johtuen siitä, että rautatieasema on suojeltu kohde.
Rakenteilla oleva asemalaituri on juuri tästä syystä matala ja mahdollisimman huomaamaton.

Kuva
Lahden kaupungin nettisivut kirjoitti: Tavoitteena on laatia asemakaavamuutos joka mahdollistaa kerrostalorakentamisen alueella noin 10000-12000 kem² volyymillä. Suunnittelualueen koilliskulmaan on tarkoitus sijoittaa matkakeskuksen vaatimaa pysäköintitilaa n. 100 autopaikkaa. Kaavamuutoksessa huomioidaan voimassa olevan kaavan mukaisen korttelin 25145 pilaantunut alue, ja kaavan toteuttaminen näiltä osin ehdollistetaan alueen onnistuneelle puhdistamiselle.
Rakentamisen massoittelussa otetaan huomioon asemarakennuksen kulttuurihistoriallinen ympäristö ja laiturialueelta etelään avautuvat pitkät näkymät.


Asemakaavan muutoksella mahdollistetaan kolmen seitsemänkerroksisen ja yhden viisikerroksisen kerrostalon, sekä näitä palvelevan kaksitasoisen pysäköintilaitoksen rakentaminen alueen luoteisosaan. Lisäksi alueen koillisosaan mahdollistetaan kaksitasoisen maksimissaan n. 170 -paikkaisen pysäköintilaitoksen rakentaminen oikoradan myötä Lahden kaupungille tulleen pysäköintipaikkojen järjestämisvelvoitteen täyttämiseksi.

Alueen massoittelu on lähtenyt ympäröivästä kaupunkirakenteesta. Uudenmaankadun varressa on nykyisen merkintätavan mukainen kuusikerroksinen talo n. 18 metrin päässä, ja seitsemänkerroksinen talo n. 85 metrin päässä. On siis perusteltua jatkaa samassa katulinjassa rakentamista seitsemänkerroksisella massalla.
Suunnittelualueen ympäristön massoittelu on hajanaista johtuen eri-ikäisistä ja kokoisista rakennuksista, jotka eivät muodosta selvää rakentamisen ja radan välistä reunaa. Tämän takia on pyritty ryhdistämään näkymä rautatieasemalle kolmella tasavälein sijoitetulla Uudenmaankadun suuntaisella seitsenkerroksisella massalla. Näin säilytetään myös kaukonäkymät talojen välistä rautatieasemalta etelään päin katsottaessa. Uusi rakentaminen kytketään vanhempaan viisikerroksisella uudella massalla, joka sijoittuu Helkalankadun varteen.
http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/C ... unkatu.doc
Viimeksi muokannut satama, 17.09.06 21:03. Yhteensä muokattu 9 kertaa.
tekijänä Welissoni
#4410
Mukavaa, että jollain muullakin valuu joskus kuola :lol: .
Avatar
tekijänä satama
#4717
edit: siirrän tähän vanhempia artikkeleita
Viimeksi muokannut satama, 28.09.06 21:06. Yhteensä muokattu 8 kertaa.
Avatar
tekijänä Whose Homepage
#4718
Thank you for introducing all these projects, satama, and even more for going out in the cold to take the site and construction photos! :)
Avatar
tekijänä satama
#5038
* päivitetty 29.7

Finnkino Elokuvakeskus (YIT)
Kuva

Peruskivi valettiin 14.6.
Nostokurkea lähdettiin pystyttämään heti Juhannuksen jälkeen.

Kuva
Kuva otettu n. viikko sitten.
Viimeksi muokannut satama, 29.07.06 02:24. Yhteensä muokattu 6 kertaa.
Avatar
tekijänä satama
#5042
* Päivitetty 4.8

Hartela-Tornator asuinalue
Kuva
Kuva

Nimi tulee vanhasta Aktiebolaget Tornator - Sorvaaja - tehtaasta joka perustettiin 1887. Alueen vanhat tehtaat kunnostaetaan rakennustöiden yhteydessä.Kuva

Kuva
Ensimmäisen talon rakennus on lähtenyt käyntiin.
Ja taaskaan ei olla pidetty kiinni oikeista sävyistä... :sad8:
Pitäisi olla tummempi.


Kuva
Tehtaiden ja rakennusten välissä on pieni, mutta yllättävän kaunis pusikko. Puut kuulemma säilytetään ja alue huolletaan kuntoon.

Kuva
Viereinen tehdasalue pistetään myös kuntoon.

Kuva
Viimeksi muokannut satama, 04.08.06 14:52. Yhteensä muokattu 6 kertaa.
Avatar
tekijänä satama
#5043
Trio menee remonttiin ensi talvena


Kuva
Rakentamisvuosi 1977/1992
Vuokrattava pinta-ala, 58 000m2
Kävijämäärä 2004, 9,2 miljoonaa (esim. Myyrmanni 7,3 miljoonaa)

[quote="ESS"]


Lahden keskustassa sijaitseva Trion kauppakeskus menee remonttiin ensi vuoden alussa. Monivaiheinen, yli vuoden kestävä saneeraus alkaa Aleksanterin puolelta. Kauppiaskunnassa uudistukset ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä, jopa pelkoja. Moni pitää peruskorjausta kuitenkin välttämättömänä Trion kävijämäärien ja myynnin lisäämiseksi.
Jos tulevia muutoksia halutaan kuvata yhdellä sanalla, se on mullistus. Saman alan liikkeitä kootaan lähekkäin suuremmiksi kokonaisuuksiksi, esimerkiksi vaatemaailmaksi ja ruokamaailmaksi. Näin ollen useiden liikkeiden sijaintipaikat vaihtuvat. Ulkokujat katetaan.
Kulkureittejä selkiytetään. Forumin pysäköintikellari yhdistetään isompaan pysäköintihalliin. Sisä- ja ulkoseiniä uusitaan.
Avatar
tekijänä satama
#5793
* päivitetty 29.7

Kuva
Rakennusyhtiö: NCC

7 kerrostaloa
Jukolan kortteli on näyttävä loppuhuipennus Lahden Vesijärven ranta-alueen asuinalueelle. Korttelissa ollaan kulttuurin kehdossa, yhdellä Lahden upeimmista ja arvostetuimmista paikoista.

Jukolan kortteliin kuuluu seitsemän tyylikästä kerrostaloa: Juhanin, Tuomaksen, Aapon, Simeonin, Timon, Laurin ja Eeron talot. Niiden lisäksi Jukolan kortteliin kuuluu asukkaiden oma pysäköintitalo sekä pieni ostoskeskus, josta saa päivittäistavarat kotiin.

Alue on lähiömäinen, mutta alueella on mahdolisuuksia kehittyä urbaanimpaan suuntaan ja suuri 7 rakennuksen kortteli tulee auttaamaan suuresti. Korttelin pitäisi rakentua ihan näiden talojen viereen.
Kuva

Todella ilahduttavaa todeta, että kaupunkisuunnitelijat ovat osin paalamassa takaisin kortteliratkaisuihin.


KuvaKuva
Alueen rakentaminen on lähtenyt käyntiin. Kortteli rakentuu heti Ankkurin ensimmäisten talojen taakse/sivulle.
NCC kirjoitti:Alueella erilaisena näkyvä, tumman tyylikäs julkisivumateriaali, on pääosin klinkkerilaattaa.
Mistä lähtien klinkkerilaatan käyttö on ollut tyylikästä? :roll:
No, toivottavasti saumat jäävät tummassa pinnassa tavallista paremmin piiloon. Suurin huolenaiheeni on se, että talot muistuttavat kovasti Malskin alueen punatiilisiä rakennuksia. Ne olivat tosin OKA:n (huonosti) rakennuttamia.
Viimeksi muokannut satama, 04.08.06 14:50. Yhteensä muokattu 9 kertaa.
Avatar
tekijänä satama
#5915
Kuva
Nyt tiedän ensimmäistä kertaa Lahden keskustan asukasluvun. Keskustan tulevaisuus näyttää vallan hyvältä* ...................
Asukasluku ei sinällään kerro juuri paljoa keskustan koosta (moolio antaa mielestäni aivan liikaa painoarvoa tälle asialle). Esim. Kotkan keskustassa asuu n. 10 500 asukasta, Jyväskylässä - allaolevan nettisivun mukaan - n. 11 000 asukasta. Ei silti tarvitse miettiä kumman keskusta on isompi ja eläväisempi.
Oulun keskusta 18 350 asukakkaallaan on myös Lahtea huomattavasti isompi.

http://www.jyvaskylanseutu.fi/sivu.php/ ... inkeskusta
http://www.ouka.fi/tilasto/vakisalwww.html
......................


Takaisin itse asiaan;
* Laskujeni mukaan, 70-luvulla 25% lahtelaisista asui keskustassa, nykyään 20% . Keskustassa tulisi nykyisin asua n. 24 000 asukasta, jotta pääsisimme prosentuallisesti samoihin tuloksiin. 2000-2005 väillä, keskustan asukasluku on Lahden asukaslukuun suhteutettuna kasvanut 2% . Suoraan verrattuna 12% .

Armeijan tapaan, oma kommenttini on ; TIIVISTÄKÄÄ! TIIVISTÄKÄÄ! :3some:
Viimeksi muokannut satama, 04.08.06 14:49. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä Iggy.P
#6055
Tuo on mielenkiintoista pohdiskelua. On mukava nähdä lukuja nykyisten keskusta alueiden kasvusta. Pitää kuitenkin oikaista se tieto että Oulun keskusta olisi isompi kuin Lahden. Lahden keskusta on reilusti kaupunkimaisempi/korkeammin rakennettu/isomman tuntuinen kuin Oulun vastaava.

Vaikka asutusta hajautetaan ja marketteja rakennellaan pitkin peltoja on silti syytä olla myös optimistinen tulevaisuuden suhteen. Korkeat öljyn hinnat ja yleinen pyrkimys autoistumisen hillitsemiseen auttavat keskusta-asumisen suosion nousua.
Minusta suomen pitäisi seurata ruotsia öljyn käytöstä luopumisessa. Minä uskon että tämä auttaisi kaupunkikeskustojen kasvua enemmän kuin mikään muu.

Tieteenkuvalehti 7/2006 kirjoitti artikkelissa "julkinen liikenne uusille urille" hyvin tulevaisuuden joukkoliikenteestä. Siinä mainittiin mm.tukholmassa meneillään olevasta kokeilusta, jolla on tarkoitus houkutella ihmisiä joukkoliikenteen käyttäjiksi. Kun tämä suuntaus on näin selvä ja vähän jokapuolella asialle tehdäänkin jotain (esim.Oulun cityliikenne hanke) on tarpeen oltava todellinen. Kannustimena ennenkaikkea ilmastonmuutos ja öljysodat. Tämä tulee varmasti suosimaan kaupunkiasumista pitkässä juoksussa.
tekijänä Toni
#6116
Kiitos että olet näitä projekteja jaksanut tänne lisäillä, satama. Samoin kiitos kuviesi osasalta. Suomalainen media tuntuu vähän sorsivan Lahtea ja monella ihmisellä tuntuu olevan vähän negatiivinen kuva, aivan kuin kaupungin kadut olisivat pelkästään täynnä NBKläisiä. Ehkäpä nuoren kaupungin "historiattomuus" myös vaikuttaa tässä. Totuus näyttäisi kuitenkin olevan, että Lahden keskusta on ehkäpä Suomen urbaaneimpia täynnä mitä hienoimpia esimerkkejä funkiksesta ja muista suuntauksista.


Nyt tällä hetkellä kaupungin kehitys taitaa aika paljon laittaa uuden oikoradan varaan? Tyylikästä uudisrakentamista sieltä ainakin näyttäisi löytyvän. Tästä kuvasta
tulee jotenkin mieleen Ruotsalainen kaupunki. Mukavaa. :)

satama kirjoitti:Asukasluku ei sinällään kerro juuri paljoa keskustan koosta (moolio antaa mielestäni aivan liikaa painoarvoa tälle asialle). Esim. Kotkan keskustassa asuu n. 10 500 asukasta, Jyväskylässä - allaolevan nettisivun mukaan - n. 11 000 asukasta. Ei silti tarvitse miettiä kumman keskusta on isompi ja eläväisempi.
Oulun keskusta 18 350 asukakkaallaan on myös Lahtea huomattavasti isompi.
Juuh, omasta mielestäni kaupunkimaisuuteen vaikuttaa ainakin seuraavat seikat:

Kaupungin merkitys aluekeskuksena: jos lähistöllä ei ole muita isompia kaupunkeja, tullaan sinne kauempaakin käyttämään palveluita ja urbaania menoa ihmettelömään.

Kaupungin omat erikoispiirteet: esim. Jyväskylässä on suuri opiskelijaväestö, joka asuu sekä opiskelee aivan keskustan lähistöllä että käyttää keskustan palveluita erittäin aktiivisesti. Tämä porukka elävöittää katuja kummasti.

Kaupungin rakenne: jos kaupunki on autovaltainen ja sen lähiöt sijaitsevat kaukana keskustasta, on se aika haitallinen keskustalle (esim. Seinäjoki sekä tietyt amerikkalaiset kaupungit)

Kaupungin keskustan asukasluku sekä rakennustyyli
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19