Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
Avatar
tekijänä satama
#3608
Eli, aihe on seuraavanlainen: Muutama vuosi sitten mainostettiin, että puurakentaminen tulee kokemaan uuden tulemisen asuntorakentamisessa ja niihän se kokikin, mitä nyt katsoo uusia omakotitaloalueita. Tosin syynä onkin tämä uusvanha lookin tavoittelu.
Kuitenkin kun katsoo muutamavuosi takaperin niin huomaa että puun käyttöä yritettiin saada modernin näköiseen asuntorakentamiseen kilpailemaan muiden materiaalien kanssa. Muutamia kohteita rakennettiin, mutta sitten on hiljentynyt... nyt yrittäisinkin saada kuvaketjua käyntiin jossa näytettäisiin millaisia asuntokohteita saatiin rakennettua (tai rakennetaan tulevaisuudessa). Kyseessä ovat nyt siis modernia muotokieltä käyttävät rakennukset (ei väliä onko rakennus keskustassa vai lähiössä, tai onko se kerrostalo, rivitalo tai omakotitalo).

Aloitan itse näyttämällä teille Lahden keskustaan rakenetulla pienellä vehreällä asuinalueella...

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Alue valmistui muitaakseni vuonna 2001, ja alue on periaatteesa nyt täyteen rakennettu (vaikka kuvat antavatkin toisenlaisen vaikutelman). Talot ovat 2-4 kerroksisia ja näyttävt identtisiltä - ainoastaa kerroskorkeus ja kattomalli vaihtelevat.

Kuva

Uuden vastaavan asuinalueen arvioitu valmistuvan kesäkuussa 2006.

Mitä mieltä olette ylipäätänsä puurakentamisesta? Entä, uskotteko että puurakentaminen jää esim. kerrostalorakentamisessa vain kuriositeetiksi?

ensimmäinen viestini :smt113 toivottavasti tämä aihe ei nyt heti kuole pystyyn...
tekijänä Welissoni
#3614
Minun mielestäni nuo talot ovat ihan onnistuneita: uusvanhuutta ei voi nähdä muualla kuin siinä, että ennen käytettiin huomattavasti enemmän puuta rakennusmateriaalina. Itse voisin tuollaisessa ympäristössä ehdottomasti asua, jos tuollainen alue sijaitsisi keskustan tuntumassa. Tietyllä tavalla siitä tietysti puuttuu se tietty monien ihannoima urbaani henki, koska nykyiset suomalaiset maantasalle hakatut puukaupungit on pääasiallisesti rakennettu uudestaan kivestä. Mutta viihtyisyyttä riittää, ja mikä sitä enemmän tuo kuin lämpimät materiaalit ja juuri tuollaiset vehreät korttelipihat.

Erityisesti pidän tuossa juuri siitä, että tyyliä ei ole viety liiallisen uusvanhaksi, ja sen myötä kokonaisvaikutelma ei ole hurahtanut mauttomaksi. Jos kyseisissä taloissa olisi ruutuikkunat, niin silloin vaikutelma muuttuisi kokonaan erilaiseksi, tosin ei mielestäni silloinkaan mitenkään kitsiksi. Värien vaihtelu on muutenkin mukavan näköistä. Kerrosluku myös tekee paljon, koska kyseiset rakennukset saattaisivat näyttää esimerkiksi kaksikerroksisina hyvin mitättömiltä. Rakennuksen perustuksilla ja "kivijalalla" voidaan myös näköjään tuoda ilmettä.

Moderniin kaupunkirakentamiseen yritettiin tosiaan tuoda vähän aikaa sitten myös jotain uutta tällä puurakentamisella. Mielestäni tyyli sopii juuri asuinalueille, jolloin niissä on 'sitä jotain', kuitenkin keskellä kaupunkia. Kaupallisiin keskustoihin sopii taas mielestäni paremmin kivi ja muut yleisesti urbaanit materiaalit, kuitenkin tarvittaessa puuhöystein. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee, ja mielestäni näyttää hölmöltä, jos kaupunkiin jääneiden vanhojen puurakennusten ympäristöjä yritetään kuorruttaa rakentamalla siihen viereen modernia puurakentamista. Tyylikysymys tulee kuitenkin jossain vaiheessa vastaan, koska rinnakkain ovat moderni ja perinreinen; kuitenkin puu ja puu. En tiedä, miksi näen siinä kuitenkin jonkinlaisen ristiriidan. Jos halutaan rakentaa modernia puusta, niin rakennetaan sitten kunnolla ja massiivisesti kaupunkimaiseen ilmeeseen sopivasti, eikä yritetä vängällä jäljitellä jotain, mikä joskus on tuhottu.

Mitä nyt itse olen joskus puiseen kaupunkirakentamiseen tutustunut, niin ensimmäisenä tuli mieleeni Oulussa sijaitseva Puu-Linnanmaa. Alue sijaitsee kuuden kilometrin päässä keskustasta, yliopistoalueen lähistöllä. Siellä on sekä matalia puukerrostaloja että omakotirakentamisen tyylistä rakentamista. Jollain tapaa alue on tiivis, koska se on rakennettu liitoksistaan natisevan ruutuasemakaavan muotoon siten, että kadut ovat tarkoituksella hieman vinksallaan. Asuinalueena kyseinen alue on käsittääkseni ihan mukava, mutta se ei tietenkään ole mielestäni samalla tavalla mahtava kuin säästyneet vanhat puutaloalueet, koska omalla kohdallani moderni pelkistetty tyyli ja puu yhdistettyinä synnyttävät pliisun vaikutelman. Kyseisen tyyliset rakennukset olisivat tietyllä tavalla houkuttelevampia, jos materiaalina sattuisi olemaan kivi. Mutta esteettiset mieltymykset ovat kehittyneet keskellä kuttuuria; ei siis ole mikään ihme, jos en löydä kyseisestä alueesta sitä, mitä viihtyisältä asuinalueelta haen.

http://www.puuinfo.fi/data.php/200307/0 ... focusid=32

Mielestäni tuo kyseinen alue on vieläpä irrallaan kaikesta muusta, joten en voi tarkastella sitä ehjänä kaupunginosana, vaikka se tyyliltään muodostaakin selkeän kokonaisuuden. Se sijaitsee keskellä metsää. Alue erottuisi edukseen, jos se sijaitsi jossain muualla, vaikkapa kaupungin keskustan tuntumassa, eikä irrallisena lähiönä kaukana metsässä, jossa ei perinteisestikään tuontyylistä rakentamista ole sijainnut.
tekijänä Jape
#3615
Jos ja kun todellakin on niin, ettei meillä asuinkerrostalorakentamista vain mitenkään saada tehtyä kuten esimerkiksi Bratislavan commieblock-lähiössä nykyään, lienee parempi vetäytyä takaisin puurakentamisen pariin, kuin tehdä niitä aina ja kaikkialla samanlaisia, hajuttomia ja mauttomia mustavalkoisia laatikoita. Mitä noihin postaamiisi Lahden moderneihin puutaloihin tulee, ovat ne minun silmääni vinoinen kattoineen ja kivoine valkoisine ikkunanpielineen varsin kivan näköisiä. Suorastaan yllätyin positiivisesti.

Etsivämme Toni a.k.a Oberleutnant tiesi myös näyttää eräästä toista Lahden puutaloalueprojektia, joka projektin kotisivujen etusivulla olevan kuvan mukaan tulee olemaan myös varsin viihtyisä, erityisesti tuo kanava miellyttää. On suorastaan traagista, että tuhansien järvien ja loputtoman rantaviivan maassa (erään luontodokumentin mukaan kaikki järvet ja saaristot mukaan lukien Suomen rantaviivamatka on kolme kertaa maailman ympärysmitta) ihmiset on tungettu asumaan ties minne savipelloille. Toivottavasti vedenläheisyyttä aletaan kuitenkin nyt Kariston tapaan hyödyntää aluesuunnittelussa. Aurinkolahti ei olisi mitään ilman merimaisemiaan ja rantakävelybulevardejaan.

Myllypuroon on myös suunnitteilla varsin viihtyisän näköinen (ollakseen lähiö keskellä ei mitään) asuinalue, jossa jäljitellään, ainakin havainnekuvien perusteella, varsin menestyksekkäästi vanhaa suomalaista puukaupunkia. Tästä on KSV:n sivuilla havainnekuvia, mutta KSV väänsi uusista sivuistaan juuri niin uudenlaiset (ja vanhoihin sivuihin tottuneelle niin omituiset), etten tässä varsin laiskassa olotilassani jaksa lähteä sieltä niitä kaivamaan.
Avatar
tekijänä H.C.
#3617
Näyttää kyllä todella viihtyisältä noi Lahden puiset kerrostalot, mukavan kaupunkimaisia ja lämminhenkisiä. Myös toi Oulun Puu-Linnanmaa näyttää kuvissa todella mukavalta, ei pelkästään puurakenteensa ansiosta vaan myös tuollainen tiivis rakentaminen miellyttää. Harmi tosin jos kyseessä on vain irralaan oleva lähiö. En Welissonin kattavan selostuksen jälkeen oikein keksi mitään sanottavaa :), mutta näkisin kyllä mielelläni kunnon puutaloja täälläkin päin, tekisi hyvää kaiken tämän betonin keskellä.

Vantaalla tulee moderneista puisista alueista mieleen vain SRV Westerlundin, VVO:n ja Finnforestin projekti Puu-Ylästö, jota vielä rakennetaan. Kysessä on lähinnä omakoti- ja paritaloja tiiviisti rakennettuna täydentämään Ylästöä, joka muuten on lähinnä omakotialuetta. Tarkoituksena on ilmeisesti monipuolistaa Aviapoliksen asuntotarjontaa. Tässä muutama viime kesänä ottamani kuva, jotka jo aiemmin postasin lähiö-ketjussa. Alue oli silloin vielä todella keskeneräinen eikä kunnon kuvaa saa, mutta toimii mielestäni ihan mukavana täydennyksenä Ylästön omakotialueeseen:

Kuva

Kuva

Kuva

lisätietoja:
http://www.srvwesterlund.fi/asunnot/yla ... unnot.html
tekijänä Tyna
#4001
Ihan komeilta näyttivät puutalot. Ja kieltämättä ihan mukavaa vaihtelua tähän muuten niin tylsään Suomalaiseen kaupunkikuvaan. Ja varsinkin kerrostalomaisemaan.

En sitten tiedä millainen asuinmukavuus puukerrostalossa on. Kuinkakohan mahtaa naapureiden äänet kuulua seinien/kattojen läpi? Tai ei ne kai saisi kuulua yhtään sen kovempina kuin kivikerrostaloissakaan (samat määräykset). Onko jollain omakohtaisia kokemuksia uudehkossa puukerrostalossa asumisesta?

Tietenkin voihan kivirakanteisenkin talon päällystää puulla, esimerkiksi Mikkelissä taidettiin joku laatikkobetonielementtikerrostalo remontoida siten, että talo vuorattiin ulkoapäin puulla. Yhdistettiin kivitalon hiljaisuus ja puutalon ulkonäkö.
tekijänä Tyna
#4002
Ja yksi juttu vielä mikä noissa puukerrostaloissa askarruttaa. Elikkä niiden maalaustarve. Olen nähnyt joskus parikymmentä vuotta sitten rakennettuja puukerrostaloja jotka olivat valmistuessaan myvinkin modernin näköisiä, kun niitä ei ole vuosiin vuoteen maalattu niin alunperin pastelliväreihin maalatut talot ovat aika surullinen näky:(
tekijänä Toni
#4009
Erittäin onnistuneita nuo Lahden talot.


Porvooseen joen toiselle puolelle vastapäätä keskustaa on noussut uusi puutaloalue. Talot ovat muistaakseni Tuomo Siitosen käsialaa.

(c) sdes
Kuva

(c) sdes
Kuva


Näin hieman asian vierestä mennen, Espoon Tapiolaan on Finnforest rakennuttanut itselleen toimitilat rakennukseen, jota he kutsuvat Euroopan korkeimmaksi puutaloksi. Tässä siis vast ikään valmistunut Finnforest Modular Office, arkkitehti Pekka Helinin suunnittelemana.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Avatar
tekijänä satama
#4032
Menee hiukan alkuperäisen idean ohi...


Arkkitehtuuripuisto

http://www.kaupunkitutkimuksenseura.fi/arkisto.html

Lahden kaupungin ja Puu kulttuurissa ry:n tavoitteena on toteuttaa Lahteen, Sibeliustalon ympäristöön arkkitehtuuripuisto, joka koostuu Spirit of Nature -palkittujen eli kansainvälisesti merkittävien, puuta innovatiivisesti käyttävien suunnittelijoiden töistä. Tarkoituksena on rakentaa pienimuotoisia puuteoksia, joita voisi luonnehtia veistosten ja talojen välimuodoksi, taideteoksiksi, joilla on käyttöfunktio.

http://www.spiritofnature.net/puuarkkit ... uisto.html

--------------------------------------------------------------------------------------------
Piano-paviljonki


Kuva

Vesijärven rannalle Lahteen nousee vuoden 2000 Spirit of Nature Wood Architecture Award -palkinnon saajan Renzo Pianon kunniaksi
Piano-paviljonki lähelle Sibeliustaloa. Paviljongilla on sijaintinsa vuoksi poikkeuksellisen suuret kaupunkikuvalliset vaatimukset. Hankkeen toteuttaa Puu kulttuurissa ry.

Paviljongin suunnittelee vuoden 2000 puuarkkitehtuuripalkinnon tuomariston jäsen arkkitehti Gert Wingårdh Ruotsista. Hänen viimeisimpiä töitään ovat olleet mm. Villa Nilsson Varbergissa, Bo01-asuintalot Malmössä, Arlandan lentokentän lennonjohtotorni, Ruotsin Berliinin suurlähetystö sekä Göteborgissa sijaitsevat kohteet Chalmersin teknisen korkeakoulun auditorio ja oppilaskunnan rakennus ja Universeum-tiedekeskus.

video osoitteessa: http://www.spiritofnature.net/pianopaviljonki.html

Gert Wingårdhin miuta töitä (Renzo Pianon kollega):
http://www.wingardhs.se/php/flash.html

KuvaRenzo Pianon töitä:
http://www.rpbw.com

Kuva
--------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------
Kengo Kuman suunnittelema valotaidekatos


Kuva

Vuoden 2002 Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon voittajan arkkitehti Kengo Kuman suunnittelema valotaidekatos sijaitsee Sibeliustalon edustalla Lahdessa. Valotaidekatoksella on myös käytännöllinen funktio - teos toimii taksikatoksena.

Kengo Kuman muita töitä:
http://www.kkaa.co.jp

Kuva

Kuva
--------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------
Richard Leplastrier


Vuoden 2004 Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon voittajan Richard Leplastrierin Sibeliustalolle johdattava liikenteenjakaja on vielä suunnitteluvaiheessa (tietojeni mukaan).
--------------------------------------------------------------------------------------------Lahdessa rakennetaan myös puinen laiturikatos (ei liity arkkitehtuuripuistoon)
http://www.viiva.fi -urban projects

Kuva

Kuva
tekijänä Jape
#4033
Hienoa. Ei tule mitään betonihelvettiä a la Kouvolan asema (hyi helvata, löytyykö mistään rumempaa juna-asemaa?). Saisivat tosin jatkaa katosta tuosta raiteiden yli minun puolestani - rakastan eurooppalaisia asemalaitureiden ylle avautuvia suuria asemakatoksia. Suomessa tätä on kokeiltu ainoastaan Helsingissä ja on muuten tuonut mielettömästi lisäilmettä asemalle.
Avatar
tekijänä satama
#4034
Unohdin muuten mainita miksi arkkitehtuuripuisto rakennetaan osaksi Sibeliustaloa.

Sibeliustalo rakennettiin vanhan sahatehtaan yhteyteen ja yksi rakennuksen pääpiirteistä on se, että sisätiloissa käytetään runsaasti puuta.


Kuva

Kuva

Kuva

Olen aivan samaa mieltä noista eurooppalaisista asemalaiturikatoksista.
tekijänä SdeS
#4039
Itsekin pidän modernista puurakentamisesta. Pitää kuvailla tota Vuosaaren keskustan viereen rakentuvaa Omenamäen puutaloaluetta, kun jaksaa/ehtii. Pääasiassa pientaloja, mutta myös muutamia puisia kerrostaloja
Avatar
tekijänä prepo
#4205
Tässä pari esimerkkiä Porin 6. kaupunginosan vanhojen puutalojen joukkoon rakennetuista uusista taloista:
Kuva
KuvaKuva
Nämä kaksi näyttävät melkein toistensa kopioilta ja ne sijaitsevat samalla kadulla vaikkeivat olekaan vierekkäin. Eivät näytä liian moderneilta vanhojen rakennusten joukossa, mutta ei ole tehty suoraan vanhan kopiointiakaan. Liekö nuo valkoiset metallijutut seinässä jotain palotikkaita... kai joku laki ne sinne määrää? Tuon betonisokkelin olisi voinut viimeistellä kyllä.

Kuva
Tämä on mielestäni onnistuneempi. Hyvä yhdistelmä modernia ja vanhaa. Tästä tulee mieleen funkistyyli, 30-luvun talonpoikaisfunkis ehkä. Parvekkeet on tehty syvennöksiin, miksiköhän? Tähän raaskittu laittaa sokkeliin rappauskin.

Pitää kuvailla lisää kun näitä tulee vastaan.
Avatar
tekijänä satama
#4232
Espoon Friisilä

Kuva

Kuva

Rakennusaika
2003-2004
Avatar
tekijänä satama
#5041
Hitto et pitäis joku päivä lähteä Karistoa kattomaan. Sinne kun näyttää suunnitelmien mukaan, mitä tässä on nyt vuosien varrella nähnyt, tulevan ihan hauskoja omakotitaloja.

Kuva
ESS 14.02.2006 kirjoitti:Nuoret arkkitehdit Petri Saarelainen ja Teemu Seppälä suunnittelivat Lahden Kariston tekosaarelle taloja, joilla on oma venelaituri.
Avatar
tekijänä prepo
#6484
Pari säilytettyjen puutalojen (oik.) viereen rakennettua pienkerrostaloa Joensuun keskustassa:
Kuva

Metsäntutkimuslaitos Metlan rakennus Joensuun yliopiston vieressä:
Kadun puolelta rakennus näyttää isolta puulaatikolta. Nauhaikkunat eivät juuri erotu puupilareiden takaa.
Kuva

Sisäpihalla on erikoinen tervattu osa (en muista sen funktiota). Kivetylle pihalle on jätetty pala "metsää" varmaan muistuttamaan tutkijoille mitä sitä oltiinkaan tutkimassa...
Kuva

Nimiteksti on naamioitu turhan ovelasti:
Kuva