Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

tekijänä Toni
#3304
Avauduttuani julkisesti foorumilla siitä, että Turku on kiva kaupunki, jäänee vastuulleni raportoida urbaanin tilanteen kehittymisestä tässä Suomen ex-pääkapungissa.

Alotitakaamme keskustan kupeessa sijaitsevan entisen Kakolan vankila-alueen kehityksestä, josta järjestettiin hiljattain "yleinen aatekilpailu" arkkitehtuurikilpailu. Pekka Helinin kilpailutyö LINNAVUORI sai 2. jaetun palkinnon.
13.10.2005

Kakolanmäelle koti runsaalle tuhannelle
Kakolanmäen asemakaavaluonnos valmistunee ennätysajassa. Tavoitteena on rakentaa korkeatasoinen ja toimiva alue, jossa kaupunkiasuminen ja yritystoiminta ovat rinnakkain puistomaisessa ympäristössä. Alueelle kaavaillaan asuntoja 1 000 - 1 500 asukkaalle.

Kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa jaetun toisen palkinnon saanut Pekka Helinin Linnavuori-suunnitelma toimii pohjana tekeillä olevalle asemakaavaluonnokselle. Alkuperäisestä suunnitelmasta n. 80 prosenttia voidaan hyödyntää luonnoksessa. Tavoitteena on monipuolinen ja toimiva kokonaisuus yhdistelemällä ehdotettuja ratkaisuja ja jatkamalla asemakaavan suunnittelua.

Pienet pihapiirit tuovat vihreyden
Keväisen kilpailun yhteydessä Linnavuori-suunnitelmaa kiiteltiin tasapainoiseksi kokonaisuudeksi, joissa itsenäisten kortteleiden ympärille jää vapaata puistoaluetta. Mäen halki ei tule kulkemaan liikennettä. Myös ehdotuksen julkisivu- ja materiaalimaailman kehuttiin kuuluvan kilpailun parhaimmistoon.

Suunnitelman mukaan mäelle tulee 60 000 neliötä uudisrakentamista ja kodit korkeintaa 1 500 asukkaalle.

Hanke voi edetä nopeasti perusteellisen pohjatyön ja valmiiden ympäristö- ym. raporttien ansiosta. Asemakaavan odotetaan valmistuvan vuonna 2007, kun vankila siirtyy Saramäkeen. Rakentaminen aloitettaneen vuonna 2008.

Turun kaupunki ja valtion omistama Senaatti-kiinteistöt vastaavat alueen suunnittelusta ja rakentamisesta.

Kuva


Kuva


Kuva
tekijänä Bruckner
#5896
Juuh, eli voisinhan tänne jotain Turun projekteista kirjoitella kun ei tuo Oberkaan näytä kovin aktiivinen tässä threadissä olevan. Toivottavasti ei kuitenkaan tule DW:n SSC veikkausliiga-tyylistä threadiä. :D

Aloitetaan pienestä projektista, eli Turun kaupunginkirjaston laajennus alkaa olemaan syksyllä valmis, joten tässä vähän infoa jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan. Sijainti on aika paraatipaikalla tuomiokirkon ja kauppatorin välisellä alueella aivan jokirannassa. Tässä netistä löydetty kuva nykyisestä rakennuksesta. Laajennus tulee tuon rakennuksen taakse. Tällä hetkellä esim. musiikkikirjasto on tilanpuutteen vuoksi muualla, joten syksystä lähtien kaikki osastot ovat saman katon alla.


Kuva

Ja tämän näköistä laajennusta on luvassa. Neliöiden määrä kirjastossa tulee tuplaantumaan. Tarkoitus oli itse asiassa linkittää kuvat suoraan, mutta on näköjään kaupungin sivuilta estetty, joten tässä linkki.http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=5257


Omasta mielestäni olisivat voineet rakentaa jotain vanhemman tyylistä. On ehkä paikan huomioonottaen liian modernin näköinen, mutta ei ole syytä liikaa valittaa. Hyvä että saavat jotain aikaiseksi.
tekijänä Toni
#5978
Heh, ei hirveästi ollut porukalla innostusta näemmä Turun seuraamiseen eikä sieltä ihan paljon tullut projektejakaan ilmoille, niin väi jähän vähemmälle. Säikähdin eka kun tuota kirjaston laajennusta katoin, ekaksi luulin että tuo uusi osa tulee Aurajoen puolelle. :? Ei onneksi. Muistelisin silti, että tuossa lähiympäristössä olisi sen kadun puolella tosin myös vähän vanhempaa rakennuskantaa, että se kyllä taitaa olla hieman turhan moderni ja huonosti sopiva sinne?Lähelle rautatieasemaa, kantakaupungin koilisnurkkaan, nousee Skanskan rakentama Joutsenpuisto-niminen asuinrakennuskokonaisuus. Itselleni tulee vähän Sovjetski-fiboja mieleen tuosta ulkonäöstä - tai oikeastaan modernit venäläiset asuintalot.

Kuva
Avatar
tekijänä satama
#5981
^ Sama juttu. Tuli suusta ulos; eeew mitä commieblokkeja, ennen kuin edes ehdin lukemaan tuota sun Sovjetski-kommenttia.
tekijänä Joggeri
#5982
Olen kyllä samaa mieltä kahden edellisen kanssa. Toivoisin kyllä nimenomaan Turkuun laadukasta ja harkittua rakentamista, sillä onhan kyseessä kulttuurillisessa mielessä melkeinpä Suomen..noh ainakin toiseksi merkittävin kaupunki heti Helsingin jälkeen.

Turku on vanhin kaupunki Suomessa enkä halua, että sen "pilaaminen" jatkuisi yhtään pidempään. Onhan sieltä vuosien saatossa purettu ja tuhottu kulttuurihistoriallisesti erittäin tärkeitä kohteita. Mielestäni nyt saataisiin taas keskittyä vaihteeksi nimenomaan arvokkaan kulttuurin luomiseen eikä sen tuhoamiseen. :smt018
Avatar
tekijänä satama
#5983
Kuva
Kuva
Intelligate valmistui tietojeni mukaan viime keväällä.

Kuva
Kuva viime kesältä. Ensimmäinen talo on tuossa oikeassa reunassa. Taka-alalla tuntematon massiivinen rakennusprojekti.

Kuva
Viimeksi muokannut satama, 03.07.06 17:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
tekijänä OlliMolli
#5984
Joggeri kirjoitti:Olen kyllä samaa mieltä kahden edellisen kanssa. Toivoisin kyllä nimenomaan Turkuun laadukasta ja harkittua rakentamista, sillä onhan kyseessä kulttuurillisessa mielessä melkeinpä Suomen..noh ainakin toiseksi merkittävin kaupunki heti Helsingin jälkeen.

Turku on vanhin kaupunki Suomessa enkä halua, että sen "pilaaminen" jatkuisi yhtään pidempään. Onhan sieltä vuosien saatossa purettu ja tuhottu kulttuurihistoriallisesti erittäin tärkeitä kohteita. Mielestäni nyt saataisiin taas keskittyä vaihteeksi nimenomaan arvokkaan kulttuurin luomiseen eikä sen tuhoamiseen. :smt018
Taitaa olla jo hiukan liian myöhäistä Turun pelastaminen. Henkilökohtaisesti voin sanoa, että kun mietin Suomen mielenkiintoisimpia paikkakuntia, tai itseasiassa edes merkittävimpiä paikkakuntia, ei Turku tod. ole korkealla sillä listalla. Se on kaupunki joka ensin 60-luvulla tuhottiin oman aikansa arkkitehtien toimesta ja siitä eteenpäin kaupungin kehitys on ollut pysähdyksissä eikä loppua ole näkyvissä.
tekijänä Joggeri
#5985
Saatat Molox ikävä kyllä olla ainakin vähän oikeassa... Siksi ehdotinkin sitä kulttuurirakentamisen aloittamista.. :? (Mitä siteen tarkoittaakaan...)
tekijänä Bruckner
#6031
Kylläpä Molo maalaa aika mustaa kuvaa Turusta. Ei se totuus tosiaankaan noin synkkä ole, ainakaan omasta mielestäni. Jotenkin vaikea uskoa että noiden kommenttien perusteella täällä olisit edes käynyt.

Kyllähän täällä tehtiin 60- ja 70-luvuilla pahoja virheitä ainakin nykyihanteiden mukaan, mutta niin tehtiin muuallakin Suomessa. Kyllä se HS:n puretut talot sarja oli myös aika lohdutonta luettavaa. Suhteellisesti purettiin Helsingissä varmaan ihan yhtä paljon kuin Turussa. Monet Suomen pienemmistä kaupungeista kärsivät sen ajan ihanteista ihan samalla tavoin.

Kyllä täältä Turusta löytyy sitä vanhaa rakennuskantaa edelleen paljon, jopa suurempia kokonaisuuksia. Suhteellisesti ennen viime sotia rakennettua kantaa on varmaan ihan yhtä paljon kuin Helsingissä, paljon enemmän kuin seuraavassa suuremmassa kaupungissa.

Omasta mielestäni pahiten kärsi Turun kauppatori. Isoja kivitaloja räjäytettiin maan tasalle 60- ja 70-lukulaisten rakennusten tieltä. Mutta esimerkiksi tuomiokirkon ympäristö on kokonaisuudessa hieno ja suht. koskematon, samoin kuin esimerkiksi Martin ja Portsan puutaloalueet. Puolalanmäestä nyt puhumattakaan. Olen jopa sitä mieltä että talvinen näkymä aurasillalta tuomiokirkolle on suomen hienoin kaupunkimaisema. Juuri kävelin toissapäivänä koko matkan Tuomaansillalta Turun linnalle Aurajoen rantaa pitkin. Koko matkalla (olisiko joku 3,5 km) ei ollut kummallakaan puolella mitään joka nyt olisi jotenkin erityisen rumaa ollut.

Mitä tuohon mielenkiintoisuuteen tai merkittävyyteen tulee niin kovin subjektiivisiä ovat nuo kommenttisi. Sijaitseehan täällä nyt sentään kansallisesti merkittäviä historiallisia rakennuksia kute Turun linna ja kansallispyhäkkömme. Turun taidemuseossa on Ateneumin jälkeen merkittävin kansallinen taidekokoelmamme. Kulttuurielämä on todella vilkas. Lähes joka illalle voin löytää jotain mielenkiintoista tekemistä. Valittiinhan Turku myös juuri Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2011 Tallinnan ohella.

On tämä Turun seutu myös Suomen kolmanneksi suurin urbaani keskittymä, eikä nyt kovinkaan paljoa Tamperetta jäljessä. Veronalaiset tulot per asukas taitavat Helsingin jälkeen olla korkeimmat suuremmista seutukunnista, joten kyllä täällä sitä taloudellista toimeliaisuuttakin kulttuurielämän ohella on. Esimerkiksi tuohon Kupittaan aseman läheisyyteen (vastaa Helsingin Pasilaa) on noussut ja nousee aika paljon uusia toimistorakennuksia. Että kyllä tämä kaupunki kehittyy, eikä mitään hirveän peruuttamatonta 60-luvulla tehty, vaikka virheitä tehtiinkin.
Viimeksi muokannut Bruckner, 19.04.09 20:02. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
tekijänä Bruckner
#6032
Tuohon Sataman viestin ylimmän kuvan oikeassa alakulmassa näkyvälle alueelle (tuolle mikä on ruskeaa) on noussut If:in kolme toimistotaloa, jotka näyttävät tältä. Moottoritien ja junaradan yli on myös rakennettu kävelysilta. Nousivat muuten If:in talot todella rivakasti.


http://www.projektiuutiset.fi/imageview ... ype=p_full

http://www.projektiuutiset.fi/imageview ... ype=p_full

Intelligatesta on valmiina vasta ensimmäinen osa. Tuo massiivisempi projekti on nimeltään ICT-talo, ja se on edelleen kesken. Vaikea sanoa jotenkin vielä tässä vaiheessa tuleeko olemaan "luonnossa" hienon näköinen. Aika erikoiselta näyttää.Kuva

ICT-talosta seuraavalle tontille itään näyttäisi olevan suunnitteilla tällainen projekti.Kuva

Siitä vähän matkaa itään nousi pari vuotta sitten Trivium-niminen toimistorakennus. En nyt löytänyt tähän hätään parempaa kuvaa.

Kuva
tekijänä Aboa
#6125
Oberleutnant kirjoitti: Lähelle rautatieasemaa, kantakaupungin koilisnurkkaan, nousee Skanskan rakentama Joutsenpuisto-niminen asuinrakennuskokonaisuus. Itselleni tulee vähän Sovjetski-fiboja mieleen tuosta ulkonäöstä - tai oikeastaan modernit venäläiset asuintalot.

Kuva
Punatiilen valinta julkisivumateriaaliksi johtunee siitä, että Joutsenpuisto rakennetaan vanhan verkatehtaan alueelle Verkahovin viereen ja sen halutaan sulautuvan olemassaolevaan rakennuskantaan mahdollisimman kivuttomasti.

Verkahovi:
Kuva
tekijänä Aboa
#6189
Seuraavassa pientä yhteenvetoa muutamasta tulevasta projektista Turussa:


Uusi musiikki-ja kongressitalo:

Sijoitusvaihtoehtoina mm. messukeskuksen alue sekä Aurajoen varressa sijaitseva ns. hämähäkkitontti:
Kuva

Turun yliopiston rehtori Keijo Virtanen ja arkkitehti Benito Casagrande ehdottavat, että uusi musiikki- ja kongressikeskus rakennettaisiin Turun kaupunginteatterin viereen Aurajoen rantaan. Varsinainen konserttisali olisi tarkoitus louhia kallion sisään Samppalinnanmäen alle:
Kuva

Kuva

Wärtsilältä vapautuva vanha telakka-alue Aurajokisuussa:

Kuva

Arkkitehtikilpailun voittanut arkkitehtitoimisto Gullichsen Vormala Arkkitehdit Ky:n ehdotus ”Valkamat”:
Kuva

”Ehdotus noudattaa kaavaehdotuksen ajatusta pistetalojen helminauhasta Korppolaismäkeä vasten, mutta korvaa telakka-allasta ja laivanrakennusalustaa kaavaehdotuksessa joen puolelta reunustavat viisikerroksiset talot eleganteilla, ainutlaatuisen asumismuodon tarjoavilla 2 ½ -kerroksisilla pientaloilla. Telakka-altaasta ja laivanrakennusalustan kohdasta on muodostettu valkamat, kanavakadut, joiden pohjoisreunalla ovat 6-7 -kerroksiset pistetalot ja eteläreunalla pientalot asuntokohtaisine venepaikkoineen ja laitureineen”
Kuva

Matkakeskus ja ratapihan alue:

”Rautatietoiminnoilta vapautuneille ratapiha-alueen reunoille Aninkaisten sillan ja Puistokadun välillä suunnitellaan uutta rakentamista: Köydenpunojankadun varteen asuinalueita, Ratapihankadun varteen keskustatoimintojen alueita sekä linja-autoasemalta ratapihan yli ulottuvaa matkakeskusta asuin-, liike ja toimistotiloineen.”
Kuva

Kuva

”Alustavissa luonnoksissa Turun matkakeskus -hankkeen pinta-ala on noin 93 700 m2 ja kustannusarvio 115 miljoonaa euroa. Asiantuntija-arvion mukaan kustannukset voidaan kattaa tuloilla edellyttäen, että matkakeskuksen ja erityisesti sen liiketilojen toimintakonsepti on hyvä. Lisäksi keskitetty matkakeskus edellyttää asemalaitureiden ja ratapihan uudelleenjärjestelyjä, joiden hinnaksi on arvioitu noin 16,5 miljoonaa euroa.”

Heikkilän kasarmialue:

Kuva

”Kehittämisalue sijaitsee Puistomäen vanhan omakotialueen sekä uuden Majakkarannan kerrostaloalueen välissä. Uuteen liike- ja palvelukeskukseen on kaavailtu eri kokoisia myymälöitä, pienyrittäjiä, palvelujen tarjoajia ja seurakuntakotia. Keskus palvelisi myös saarten asukkaita. Alueelle suunniteltu noin 1500 asukkaan asuntoalue muodostuu 4-2 kerroksisista kerrostalokortteleista ja rivitaloalueesta, joille leimaa antavina piirteinä ovat väljyys, vehreys ja maanläheisyys”
Kuva

Wiklundin kortteli ja toriparkki:

Kuva
Torin alle on tarkoitus tehdä kaksikerroksinen pysäköintilaitos, johon mahtuisi noin 700 autoa. Wiklundin korttelin uudistus alkanee samoihin aikoihin (korttelin uudishanke jokseenkin sidottu uuden pysäköintilaitoksen valmistumiseen).

Wiklund:
Kuva

Ålandsbankenin kulmaa torin laidalla täydennysrakennetaan:

Kuva

Kuva

Skanssin alue:

Kuva
Helsingintien toiselle puolelle rakennetaan lähivuosina Skanssin uusi kaupunginosa, johon tulee noin 3 000 uutta asukasta, kauppakeskus ja hypermarket.

Muita hankkeita mm. : Ifin tornien viereen nouseva 30000 neliön Tempo-yrityspuisto, kauppasatama sekä ohikulkutien varteen Myllyn alueelle (Raisio) rakennettava Ikea-tavaratalo.
tekijänä Aboa
#6411
Tänään otettu kuva ICT-talosta:
Kuva
Onpahan merkillisen näköinen kompleksi, ei voi muuta sanoa.
Avatar
tekijänä satama
#6412
^Näyttää onnistuneelta. Rakennuksessa ei ole käytetty halvimpia materiaaleja ja täten antaa laadukkaan tunteen.
(Harmi ettei Lahden HTC:tä tehty juuri tuolla asenteella. :smt085)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 287