Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Alakerrassa käydään jutustelua mielenkiintoisista rakennusprojekteista. Täällä ei välitetä korkeusennätyksistä vaan iloitaan myös pienemmistä rakennuksista ja vanhemmista arkkitehtuurin helmistä.
#3153
Pienestä ruotsalaisesta Hjärupin kunnasta, hieman pohjoiseen Malmöstä, löytyy keskiaikaiseen tyyliin rakennetau lähiö nimeltä Jakriborg. Alueelle kuulemma suunnitellaan yli tuhat asuntoa.

kuva (c) staff
Kuva

Kertokaahan mielipiteenne, mennäänkö tässä pahasti jo mauttomuuden puolelle? Jotenkin vain ei itseäni innosta, vaikka Kartanonkosken tyyli sekä muu uusvanha rakentaminen yleisesti ottaen miellyttää.
tekijänä Jape
#3154
Joo-o. Uusvanha tyyli miellyttää minuakin, mutta tässä kohtuuden rajat on ylitetty. Ei kai siihen muuta sanottavaa voi olla.
tekijänä Quu
#3156
Tuon kuvan perusteella näyttää hienolta paikalta, enkä katso sitä rikokseksi jos keskiaikaista tyyliä jäljitellään.
Avatar
tekijänä Darkmage7280
#3160
Ei tuo niin pahalta näytä... Piristävän erilainen idea, kunhan ei mennä turhan kikkailun puolelle.
Avatar
tekijänä OlliMolli
#3162
Sanotaanko näin, että vanhan rakentaminen uudestaan voi olla perusteltua, kuten esimerkiksi Gdanskin kaupungin tapauksessa. Olen myös suuri Kartanonkoski fani, jossa paitsi arkkitehtuuri, myös kaava seuraa käsittääkseni vanhaa englantilaista tyyliä. Malmöön tapaus tuntuu ylilyönniltä, tosin en tunne kaupunkia niin hyvin, että voisin kovin hyvää arviota asiasta antaa. Ei minulla ole sinänsä mitään esimerkiksi sitä vastaan, että Jykyläänkin on suunniteltu jonkinlaisia keskiaikaisia katuja.
tekijänä Joni
#3165
Morjens Helsingin Kurkimäestä, joka luettaneen Kontulaan kuuluvaksi.

Täytyy myöntää, että itse koen tämän todella uusvanhan lähiön tuon ja muutaman googlettamalla haetun kuvan perusteella tunnelmalliseksi.
Tosin varmaa mielipidettähän ei voi sanoa, ellei käy paikan päällä.

Mutta on tuo mielestäni hyvää vastapainoa nykyiselle palikkarakentamiselle.
Avatar
tekijänä grendy
#3168
Ei oikein iske... Menee jo vähän överiksi tollanen jotenkin. Ei miellytä silmää muutenkaan ja vielä kun ajattelee että rakennusajankohta on jostain 2000-luvulta niin tulee aika sekanen fiilis.
tekijänä Markus_G
#3177
Kuvan esittämä kohta on mielestäni tosi hienon näköinen. Vähän epäilyttää onko sitten samanlaista tunnelmaa koko mestassa. Pitäisi kyllä nähdä ennen lopullista tuomiota. Mutta positiivinen kuva jäi.
Avatar
tekijänä sw
#3178
Eipä tuossa mun mielestä mitään vikaa ole. Näyttää kivalle, ainakin ehkä sata kertaa paremmalle kuin jos olisi rakennettu betonielementtitaloja tuohon samaan riviin.

Miellyttää silmää kovasti.
tekijänä Alhena
#3290
Aivan yhtälailla kuin nuo keskiaikaiseen tyyliin rakennetut lähiötalot, minua ärsyttävät melkein kaikkien talotehtaiden 2-kerroksiset puiset omakotitalot. Ikkunoista löytyy ristikoita, peltiset listat näyttävät elementtien saumakohdat ja valkoinen on yleinen väri vuorilaudoissa. Onhan tietysti paljon helpompaa kopioida sotaa edeltävää tyyliä kuin suunnitella aidosti uutta. Kartanonkoski on ehkä ainoa poikkeus melko jyrkässä kannassani, tosin sielläkin on yksi paha tyylirikko; parvekkeet.
tekijänä Jape
#3291
Kai se on minunkin sanottava sitten vähän muutakin kun tuo yksi ympäripyöreä lause tuossa alussa. :)

Kuten pidempiaikaiset talolaiset ovat varmaan huomanneetkin, Kartanonkoski miellyttää minua suuresti ja olen innokas uusvanhan puolestapuhuja, joka suhtautuu todella karsastaen näihin kaikkialla Suomessa putkahteleviin aina samanlaisiin betonilaatikkopistetaloihin. Arkkitehtuurissa on kautta aikojen otettu vaikutteita menneisyydestä, joten en näe mitään syytä, miksei nytkään voisi tehdä niin. Alvar Aalto ei ole ylijumala, vaikka Suomessa niin yleisesti ajateltaisiinkin.

Jos minulta kysytään, rakennetaanko uusklassistisia yksinkertaista harmoniaa tavoittelevia kaupunkimaisia umpikortteleita (a la Töölö - ne ovat tosin oikeasti klassistisia, eivät uusklassistisia) vai valkomustia pusikkolähiöitä, niin vastaus on ilman muuta ensimmäinen. Tukholman St. Erikskvartet (vai mikä lie olikaan) näyttää kuvien perusteella todella viihtyisältä. Mutta siinä onkin vain jatkettu Tukholman kantakaupunkia - vaalittu Tukholman arkkitehtonisia perinteitä.

Jakriborgin tapauksessa sen sijaan näyttää siltä, että keskelle ei mitään on siitä niin vaan länttästy keski-eurooppalaisen keskiaikaisen kaupungin kopio. Näyttää mielestäni todella viihtyisältä, mutta kuitenkin noita kuvia katsellessa mieltä kalvaa tieto siitä totuudesta, että tuossa nyt vaan on jotain niin muovista ja epätodellista. Ei noita kujia tallatessa vaan saa sitä oikeaa fiilistä - Prahan kujilla tallatessa ei voi olla tulematta ajatelleeksi, että samoja maisemia on katsellut Kafka, Erfurtia on katsellut Martin Luther - ja Helsinginkin "Little St. Petersburgissa" on olleet Bobrikovit ja Schaumanit; ei ole vain viehättävä arkkitehtuuri vaan sen seassa huokuva historia. Tuollaisesta Jakriborgin tapaisesta muovikopiosta ei vaan saa mitään kiksejä, siitä puuttuu se jokin.

Jakriborgissa ei ole vaikutteita perinteisestä eurooppalaisesta kaupungista se on halpa muovikopio, voisiko asian ilmaista hieman kärjistäen ja yksinkertaistaen näin.

Tai hitto... Tuo on jotenkin vaikea pukea sanoiksi. :D No, jos valtaväestö haluaa elää tuollaisissa niin rakentakoot sitten tuollaisia.
tekijänä Toni
#3302
Mäkin nyt raotan sanallista arkkuani avausviestiä enemmän:

Kun katsoo alueen rakennuksia kokonaisuutena, huomaa että Jakriborgkin periaatteessa noudattelee 1970-luvun lähiöiden copy&paste-mentaliteettia. Muka yksilöllisen Disney World-kuoren alta löytää aivan samanlaista sielutonta rakentamista kuin mistä tahansa muualta. Ei se alueen fiilis yksinomaan tule rakennusten ulkomuodosta, kuten Jape ilmaisi, vaan tosiaankin useiden muuttujien muodostamasta kokonaisuudesta.

Moolio kirjoitti:Ei minulla ole sinänsä mitään esimerkiksi sitä vastaan, että Jykyläänkin on suunniteltu jonkinlaisia keskiaikaisia katuja.
Sehän nyt on aivan eri asia kuin tämä.

Oikeastaan Jakriborgissa pidän kaikista eniten keskiaikaisesta asettelusta: tiivis rakentaminen yhdistettynä kapeisiin kiemurteleviin katuihin, joita reunustavat vierekkäin kohovien kapeiden rakennusten rivistöt ovat aina pop ja tuhat kertaa inhimillisempiä kuin nämä Jumalan selän taakse kuusimetsään haulikolla ammutut lähiöt.

Suomessa haluaisin nähdä Jakriborgin kaltaisen alueen moderneilla tai Kartanonkosken näköisillä taloilla.
tekijänä Tyna
#3646
Minun mielestäni näytti varsin hienolta, tietenkin täytyy miettiä aluetta kokonaisuutena, mutta ainakin kuvassa näytti hienolta.
Uusvanha tyyli on monesti varsin kaunista, miksi turhaa pitäisi rakentaa modernia ihan vaan moderniuden vuoksi, varsinkin kun useimmiten ihmiset pitävät vanhoja rakennuksia kauniimpina kuin moderneja.
tekijänä Toni
#3974
Ja nyt esimerkkiä Pietarista, muutama sata kilometriä Suomen rajalta itään päin.

Kuva

Itselleni kelpaisi tälläinen uus-Eira, entä teille?

Kuva


Kuva


Osa taloista on jo valmistunut:
Kuva


Suomalaiset sairaalaa muistuttavat asuintalot kyllä ovat hienompia sisältä!
Kuva
Avatar
tekijänä grendy
#3977
^^ not in Finland :).. Noi on taas Venäjän ökyrikkaita varten, täällä sellasia ei oo tarpeeks joten blah :D