Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Tornitaloja - lisää tornitaloja! Yläkerrassa keskustelua kaikesta korkeisiin taloihin liittyvästä ja korkeuksiin kohoavista uudisrakennuksista.
#2917
Uutislehti 100:lla oli tänään mielenkiintoinen artikkeli pk-seudulle valmistuvista ja suunnitelluista tornitaloista. Jo tunnettujen hankkeiden lisäksi mainittiin että Matinkylään suunnitellaan 27-kerroksista tornia!!! (vapise Cirrus!). Artikkelissa mainittiin Cirruksen korkeudeksi 22 kerrosta - toivottavasti kirjoitusvirhe eikä viite artikkelin paikkansapitämättömyydestä.

tässä se kuitenkin on: http://koti.welho.com/pcatani/tornibuumi.jpg
Avatar
tekijänä OlliMolli
#2918
Suomessahan perinteisesti torneja on yhdistänyt yksi asia - niitä rakennetaan mieluiten kauppakeskusten yhteyteen. Olenkin jo odotellut ja ihmetellyt miksi Ison Omenan alueelle ei ollut suunnitteilla mitään. Nyt, kun sellainen näköjään on puuhattavana, on sanottava, että olen poikkeuksellisen toiveikas tornin suhteen. Vaikea sanoa onko 27-kerrosta lopullinen tulos, mutta jos siitä maamerkki halutaan, ei kerrosmäärä tuntuisi mahdottomalta. Matinkylässähän on jo nyt semi-korkeita asuinrakennuksia, jotka vievät kyllä tuolta tornilta sen maamerkkiyden, mikäli siitä tehtäisiin vähemmän kuin noin 22-23-kerrosta.

Ei kuulosta mahdottomalta.
tekijänä Jape
#2919
Hahhah, minä tässä jo odotinkin, että kuka sen artikkelin jaksaa mainita tai ottaa talteen. Lienee turhaa mainita, että luin saman koulumatkalla. Päivän kysymys muuten oli, että tarvitaanko Helsinkiin lisää korkeita taloja - eli huomio arvoisat talolaiset, nyt on mahdollisuus panna peitset tanaan ja järjestäytyä riviin pimeyden voimia vastaan!

Tuo matinkylän 27-kerroksisen asuintornin hanke oli meikäläiselle ainakin ihan uusi juttu. Ei mikään tynkä. Näemmä täällä on nyt lännen ja idän välillä armoton kamppailu siitä, kuka rakentaa korkeimman. No, toivotan kaikkea hyvää Matinkylän hankkeelle, vaikka silloin rakas itäni jäisikin häviölle. Eiköhän mekin sitten tajuta, ettei ne lännen kermapeput meitä missään voi päihittää ja rykäistäänkin siitä sitten jo yli sadan metrin skreipperi Kontulaan! ;)

Tuli muutenkin artikkelista sellainen olo, että Helsinkiin sittenkin rakennettaisiin paljon tornitaloja. Helsingin siluetin mitäänsanomattomuus ei siis johdu korkeiden talojen puuttesta, vaan sijoittelusta. Itse katsoisin niitä mieluummin yhdessä tai muutamassa komeassa ryppäässä kuin sinne tänne nukkumalähiöiden keskelle ripoteltuina.
Avatar
tekijänä OlliMolli
#2920
Jape kirjoitti: Tuli muutenkin artikkelista sellainen olo, että Helsinkiin sittenkin rakennettaisiin paljon tornitaloja. Helsingin siluetin mitäänsanomattomuus ei siis johdu korkeiden talojen puuttesta, vaan sijoittelusta. Itse katsoisin niitä mieluummin yhdessä tai muutamassa komeassa ryppäässä kuin sinne tänne nukkumalähiöiden keskelle ripoteltuina.
Sijoittelusta onkin tietenkin kysymys. Jostain syystä SSC:lläkin pidetään Suomea kaikkein tornivastaisimpana maana Pohjois-Euroopassa, vaikka nähdäkseni Norjassa ja itseasiassa myös Tanskassa ollaan huomattavasti kriittisempiä torneille. Ero on siinä, että Oslossa ja Kööpenhaminassa torneja löytyy myös keskustasta. Sitä paitsi todennäköisesti toteutuvien suunnitelmien määrä PK-seudulla on paljon suurempi kuin kummassakaan edellä mainituista kaupungeista. Tällä hetkellä PK-seudulle on tulossa luokkaa parikymmentä korkeaksi määriteltävää rakennusta, joilla on suhteellisen suuri todennäköisyys toteutua.
tekijänä Toni
#2921
Kyllä.

Jos jokainen Keski-Pasilan tornitalo myös lasketaan omaksi projektikseen, sekä nämä enemmän vision tasolla olevat suunnitelmat kuten Tapiolan tornit, pk-seudulla on noin 35 korkeata taloa suunnittelilla / rakenteilla. :) Kyseessä on sellainen joukko, että varmaankin ainakin puolet tuosta määrästä toteutuu enemmin tai myöhemmin.

Matinkylä on kyllä erittäin luonnollinen paikka korkealle maamerkille. Ostoskeskus ja olemassa olevia 16-kerroksisia tornitaloja vieressä. Länsiväylästä uhkaa tulla todellinen Suomen "Skyscraper Route" pikkuhiljaa.
tekijänä Larma
#2922
Moolio kirjoitti: Sijoittelusta onkin tietenkin kysymys. Jostain syystä SSC:lläkin pidetään Suomea kaikkein tornivastaisimpana maana Pohjois-Euroopassa, vaikka nähdäkseni Norjassa ja itseasiassa myös Tanskassa ollaan huomattavasti kriittisempiä torneille. Ero on siinä, että Oslossa ja Kööpenhaminassa torneja löytyy myös keskustasta. Sitä paitsi todennäköisesti toteutuvien suunnitelmien määrä PK-seudulla on paljon suurempi kuin kummassakaan edellä mainituista kaupungeista.
Täsmälleen samaa mieltä. Ja näkeehän sen jo Skyscraperpagen tilastoistakin, että Suomessa on selvästi enemmän korkeita rakennuksia jo nyt, kuin Tanskassa ja Norjassa. Kunhan vielä saadaan näitä oikeasti korkeita (kuten Turning Torso Ruotsissa) rakennuksia niin alkaa ero näkymään jo selvästi Tanskaan ja Norjaan nähden. :)
Sitten ois kiva saada viel kunnon torni rypäs aikaan. Keski-Pasila voisi olla tälläinen, mutta sielläkin tornit voisivat olla vähän korkeampia.

Toivottavasti tuo 27-kerroksinen torni nyt menee läpi sellaisenaan, ilman mitään kerroksien vähentelyä. Kunnon kilpailu olis asiaa, jossa eri alueet tappelis Suomen korkeimman rakennuksen tittelistä. :D
Avatar
tekijänä OlliMolli
#2923
Larma kirjoitti:Kunhan vielä saadaan näitä oikeasti korkeita (kuten Turning Torso Ruotsissa) rakennuksia niin alkaa ero näkymään jo selvästi Tanskaan ja Norjaan nähden.
Niin, tietenkin jos Suomeen rakennettaisiin vain yksi 150 metrinen tornin kaikkien noiden nykyisten suunnitelmien sijasta, yllättäen Suomea pidettäisiin tornimyönteisenä maana. Silti uskon yhäkin, että tuo 30-kerrosta ja sata metriä on sellainen maaginen raja, jota tuskin tullaan ylittämään, ellei sitten Pasilassa. Se on vähän niin kuin näiden Anttilan 99.99-hintojen kanssa; kun hinta jää alle sadan - vaikka sitten vain sen yhden sentin - se myös herättää ihmisissä illuusion suurestakin säästöstä.

On täsyin mahdollista, ja jopa todennäköistä, että tulevaisuudessa PK-seudulla tulee olemaan merkittävästi enemmän korkeita rakennuksia kuin nyt, mutta luulen, että siihen noin 27-kerrokseen ne korkeimmat sitten jäävätkin.
tekijänä Devi
#2929
:shock:
Wohou! 27 kerrosta Matinkylään?! Kyllä kiitos!
Muutenkin on kyllä tullut semmoinen fiilis että nyt kun on kunnolla päästy torneja rakentamaan vähän sinne sun tänne, niin niiden vastustus on pikkuhiljaa hivenen laantunut. Taitaa olla jopa niin että "kun viereisellä kaupunginosalla on oma maamerkkinsä niin miksei meillekin vois rakentaa oman..." Ja onneksi noita rakennetaan edes suht. keskeisille paikoille vaikkakin vain lähiöiden keskustaan eikä itse pääkallopaikalle stadin ytimeen.
Joka tapauksessa, jalansija on saatu - tästä on hyvä jatkaa =) Kun nyt vaan tulis se oikeasti korkea pilvenpiirtäjä vielä jonnekin (Keski-Pasilaan pliis?) eli tyyliin joku >35 kerrosta. Se vaan taitaa olla jo liikoja toivottu.

edit: Tässä voipi näkyä myös rakennuttajien lobbaus, nimittäin nuo tornit lienee heille hyvää bisnestä (pienelle tontille paljon rakennusoikeutta, ja näköaloista on hyvä veloittaa lisähintaa asuntoja myydessä) ja hyvää mainosta joten varmasti haluavat jatkaa tornitalojen tekemistä vastaisuudessakin. Espoossa on toisaalta helpompi tällaisten ehdotusten päästä läpi koska täällä ei ole niin kova vastarinta kuin Helsingin puolella (pahimmat NIMBYt asuu todnäk okt tai rivarialueilla eikä lähiökeskuksissa) Ja toisaalta onhan täällä tontitkin vielä hivenen edullisempia, ainakin noissa keskuksissa mitkä on kauempana Helsingin rajasta. (Vantaalla varmaankin sama homma)

edit2: Jahas muutkin näemmä toivovat vielä sitä todellista pilvenpiirtäjää =) Ehkäpä joskus vielä...
Avatar
tekijänä JR
#2938
Toivottavasti tuo Matinkylän torni toteutuu edes jonkinlaisena tornitalona. Mielellään tietysti noinkin korkeana. Olenkin pitkään ihmetellyt, että milloin myös Matinkylään aiotaan ehdottaa korkeaa rakennusta, kun niin moniin muihin kasvaviin lähiöihin niitä ollaan suunnittelemassa.

Paras vaihtoehto olisi tosiaan se, että eri alueet alkaisivat kilpailemaan korkeimman rakennuksen tittelistä. Tämä Matinkylän torni voisi jo olla osa tällaista: "Yksi kerros enemmän kuin Cirruksessa".

Torni myös sopisi alueelle ihan hyvin niiden nykyisten "tornien" sekaan.

Ihmettelen vain, että mikä on Kaupunkikuvalautakunta ja millainen päätösvalta sillä mahtaa olla? Ts. onko se ensimmäinen taho, jonka toimesta tornitalohanke voi kaatua?
tekijänä SdeS
#2939
JR kirjoitti: Ihmettelen vain, että mikä on Kaupunkikuvalautakunta ja millainen päätösvalta sillä mahtaa olla? Ts. onko se ensimmäinen taho, jonka toimesta tornitalohanke voi kaatua?
Helsingissä vastaava lautakunta (Kaupunkikuvaosasto) on Rakennusvaltontaviraston alainen.
"Kaupunkikuvaosasto vastaa lupahakemusten käsittelystä, neuvoo ja opastaa rakennushankkeisiin ryhtyviä sekä valvoo kaupunkikuvan kehittymistä."

Muistaakseni Cirrusta käsiteltiin useita kertoja kys. lautakunnassa, lisäksi vielä Kaupunginvaltuustossa, Kaupunkisuunnitteluvirastossa sekä rakennuslautakunnassa.

Kaupunkikuvaosastolla yhdessä rakennuslautakunnan kanssa olisi tietääkseni ollut päätösvalta kaataa projekti, ainakin muutama sen jäsen näin ehdotti (en ole ihan varma tästä).
tekijänä Larma
#2979
Mainittakoon tämä linkki vielä täälläkin, eli keskustelua Matinkylän 27 kerroksisesta tornista löytyy myös täältä: http://www.lansivayla.fi/keskustelu/815540528563/view

Alunperin vierailija kävi linkin tänne postaamassa (kiitokset hänelle), mutta viesti meni väärällä alueelle ja se poistettiin. Q kyllä laittoi linkin huutoikkunaan, mutta siinä taas keskustellaan sen verran aktiivisesti, että ajattelin laittaa tuon linkin vielä myös tänne.
Avatar
tekijänä H.C.
#3038
Uudenmaan uutisissa oli juttu pk-seudun tornitalorakentamisesta. Jos kiinnostaa niin ne uutiset voi käydä katsomassa täältä:
http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/uu ... ntent48204
Pääkaupunkiseudulle tulossa kymmeniä tornitaloja19.10.2005

Pääkaupunkiseudun tonttipula ja kasvavat liikenneruuhkat jouduttavat korkeiden talojen rakentamista.

Tornitalojen rakentaminen vilkastuukin tuntuvasti lähivuosina. Helsingin seudulla rakennushankkeita on lähes 40.

Tihein toimistotornien keskittymä kohoaa tässä vaiheessa Vantaan Aviapolikseen.

Kerromme aiheesta laajemmin Uudenmaan tv-uutisissa TV2:ssa kello 17.50 ja YLE24-kanavalla kello 19.20.
tekijänä Larma
#3039
Erinomaista! Inhottavaa toistella samoja asioita, mutta pakko oli silti postata. Tämä siis vain vahvistaa uskoa siihen, että Suomessa mennään parempaan päin tornitalojen suhteen. Tuossa video pätkässä mainittiin vielä, että vastustus on laantumassa. Vihdoin aletaan siis pääsemään niistä kirotuista NIMBYistä eroon. :)
Eiköhän se oikea pilvenpiirtäjäkin vielä saada rakennettua.
Avatar
tekijänä JR
#3221
Matinkylän 27-kerroksiseen torniin todennäköisesti liittyen löysin Espoon Kaipunkisuunnittelukeskuksen sivuilta (melko vähäpätöisen):
Kaavamuutoksella tutkitaan Matinkylän liikekeskuksen korttelialueen käyttötarkoituksen muuttamista pääosin asumiskäyttöön sekä rakennusoikeuden ja kerrosluvun huomattavaa lisäämistä.
http://www.espoo.fi/hankkeet/?Path=1;24 ... 6782;41171

Eipä kovin paljon tietoa, mutta asia on jo KSK:lla ja tilannetta voi seurata myös sieltä.

Kun nyt vain kerrankin menisi läpi sellaisenaan ja vieläpä suht nopeasti... :)
Avatar
tekijänä grendy
#3222
"...ja kerrosluvun huomattavaa lisäämistä."

Mmmm... sounds good :)