Taloforum.fi

[urbaanin keskustelun mekka] Suomen johtava rakentamisaiheinen valokuvaus- ja keskustelusivusto.

Mikä on Taloforum?

Avatar
tekijänä TurkuCubed
#101111
Kantti kirjoitti: 13.09.19 00:37
Turkulaisessa oli artikkeli Heikkilän kasarmialueen ja ympäristön kaavoitussuunnitelmasta. Sieltä pukkaa umpikorttelia!
Heikkilän kasarmialueelle kerrostalokortteleita – kukkulat ja ranta rauhoitetaan

Kuva
Pihlajaniemen yleissuunnitelmaluonnos. Turun kaupunki

Turun Heikkilän kasarmialueen ympäristöön suunnitellaan uutta Pihlajaniemen kaupunginosaa. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee yleissuunnitelmaa 17. syyskuuta. Suunnitteluaineistoon voi tutustua 11.–22.9. Vierailukeskus Joessa. Yleissuunnitelman pohjalta valmistellaan asemakaavaluonnos, joka valmistuu vuoden vaihteessa.Yleissuunnitelman on laatinut kahden arkkitehtitoimiston tiimi, tanskalainen Gehl Architects ja suomalainen arkkitehtitoimisto AJAK yhteistyössä suunnittelua koordinoivan Urbanity Oy:n ja Turun kaupungin sekä Senaatti-kiinteistöjen kanssa.


Rakentaminen Pihlajaniemessä perustuu uudenlaiseen umpikorttelirakenteeseen, jollaista ei olla Suomessa juurikaan totuttu näkemään. Korttelit eivät ole muurimaisia blokkeja, vaan rakennusten korkeudet vaihtelevat kahdesta kahdeksaan, jolloin pystytään hyödyntämään auringon valoa maksimaalisesti ja samalla luomaan tuulilta suojaisia sisäpihoja. Korttelin yksittäiset talot voivat vaihdella arkkitehtuurinsa ja kokonsa puolesta merkittävästi toisistaan.Pihlajaniemen luonto ja maastonmuodot ovat luoneet hyvät edellytykset viheralueiden ja julkisten tilojen suunnittelulle. Alueen alavuus ja tulvariski on käännetty vahvuudeksi muodostamalla alueen keskelle lammista ja purosta muodostuva puistovyöhyke, joka samalla toimii keskeisenä reittinä alueen halki meren rantaan saakka. Kallioiset metsäkukkulat on rauhoitettu rakentamiselta samoin kuin ranta-alueet, joista muodostuu varmasti laajemminkin turkulaisia puoleensa vetävä viheralue, varsinkin jos rantareitti Majakkarannasta asti toteutuu.

Turun ilmastotavoitteisiin on vastattu myös liikenneratkaisuilla. Alueen sisällä on painotettu hyvää ja turvallista liikkumisympäristöä niin jalan kuin pyörällä. Kaupat ja bussipysäkit on suunniteltu osaksi luontevia kävelyreittejä ja keskustaan on mahdollista pyöräillä nopeasti. Pihlajaniemen kaupalliset palvelut ovat saavutettavissa kätevästi kävellen myös viereisiltä alueilta.Puolustusvoimilla tulee olemaan toimintaa Pihlajaniemessä jatkossakin. Suunnitelmassa tämä on huomioitu jättämällä väljyyttä puolustusvoimien käyttämän alueen ja uuden asuinalueen väliin.

Alueen vehreyden ja esimerkiksi lepakkojen kannalta tämä on myönteinen asia. Heikkilän kasarmialueella työskentelevät tuovat myös eloa alueelle sekä edesauttavat palvelujen syntymistä.

Kääntöpuolena voidaan pitää asukaskyselyssäkin paljon toivotun rantareitin katkeamista sotilasalueen kohdalla. Reitin jatkuvuus voidaan kuitenkin turvata kiertämällä sotilasalue.
https://www.turkulainen.fi/artikkeli/79 ... uhoitetaan

Jossakin vaiheessä tälle projektille on tehtävä oma ketju.
No tehdäänpä, kun on oikein aihettakin.

Turun kerrokantasi palveluun on tullut katsottavaksi ja kommentoitavaksi alueen kolmen ensimmäisen korttelin kilpailutyöt (linkki: https://kerrokantasi.turku.fi/pihlajaniemi), ja mukana on mielestäni erittäinkin onnistuneita töitä. Tästä alueesta tulee umpikortteleineen aikamoinen kontrasti parisenkymmentä vuotta sitten valmistuneeseen naapurin Majakkarantaan verrattuna. Ensimmäisten kortteleiden rakentamisen on tarkoitus alkaa 2022 ja alueelle on tulossa tilaa vähintään 5000 uudelle asukkaalle. Ja toivottavasti ratikkakin tuosta ohi kulkee joskus tulevaisuudessa. Alla olevassa kuvassa merkattu kilpailukohteena olevat korttelit.

Kuva

Nostan muutamasta työstä havainnekuvat tähän, mutta kaikki työt tosiaan yllä olevan linkin takana.

Amiraalikortteli

Kuva

Kanaalinpiha

Kuva

Kohtaamisia

Kuva
Biosphere, Kantti, hmikko ja 4 muuta tykkää tästä
Avatar
tekijänä TurkuCubed
#101371
Pihlajaniemen ensimmäisten kortteleiden voittavat kilpailutyöt ja toteuttajakumppanit on valittu. Kaavaa yritetään saada valtuuston hyväksyttäväksi ensi vuoden kesäkuussa ja rakentaminen voisi alkaa 2022. ''Niemikortteli'' ehdotuksen liian korkeaksi moitittua julkisivua karsittiin siten että nyt korkein nurkka on seitsemän kerrosta ja eteläpuolella korttelin korkeus on viisi kerrosta. Sen sijaan ''Kanaalinpiha'' korttelissa kerroksia on 4-10. Alue on savimaata, joten ohjataan autot maanpinnalla oleviin pysäköintilaitoksiin.
Itse olisin toivonut 3. kortteliin ehdotusta ''Kohtaamisia'', mikä tuossa aiemmassakin viestissä on esillä, mutta alueelle on tulossa vielä monta korttelia näiden jälkeen jossa samanlaista työtä on mahdollista ehdottaa. Muuten erittäin onnistunut kilpailu ja onnistuneet kilpailutyöt, lisää tätä!

TS artikkeli (maksumuuri): https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/5 ... toteuttaja
Senaatti-kiinteistön tiedote: https://www.senaatti.fi/2020/12/21/turu ... n-valittu/

Kortteli 1. Pohjola Rakennus Oy Suomi. Yhteistyökumppanina NREP Oy. Suunnittelija Schauman Arkkitehdit, ”Niemikortteli”
Kuva

Kortteli 2. Rakennusliike Lapti Oy ja YH Kodit Oy. Suunnittelija Lundén Architecture Company, ”Kanaalinpiha”
Kuva

Kortteli 3. Skanska Talonrakennus Oy. Suunnittelija Arkkitehtitoimisto AJAK & Nomaji, ”Luontoruutu”
Kuva
hmikko, jfo, Tlahti ja 3 muuta tykkää tästä
tekijänä Tipi
#101424
Muutama kommentti TurkuCubedin postaamista kuvista ja Pihlajaniemen yleissuunnitelmasta.
En ole huomannu alueella mitään puroa joten ja kanaali ja vesiaihe lienee alusta alkaen rakennettua ympäristöä. Kanaali on mielestäni parempi osio koska puro voi helposti "heinittyä" pusikoksi.
Amiraalikorttelin kulman ravintolassa melko näyttävät ikkunat ja muutenkin hienoa reliefimuurausta.
Kanaalinpiha: Tiilijulkisivu yhdistettynä räystäättömään tiilikattoon tuo kortteliin Amsterdam-viboja :) . Kulman korkeimmassa valkoisessa talossa näyttävät, korkeat kattoikkunat ullakko kerroksessa. Autottomat promenadit vesiaiheen vierellä ja jatkossa merenrannassakin. Todella viihtyisän näköistä ja yllättävän paljon autottomia, laatoitettuja alueita suunnitelualueella yleensäkin :smt023
Kohtaamisia: Todella jylhännäköistä kattokulmaa ja rakennusten värit tyylikkäät. Rappausta ja tiiltä on vuoroteltu sopivasti polveillen.
Niemikortteli: Epäsuomalaisena piirteenä avoparvekkeet jotka tuo julkisivuun omanlaista ilmettä. Helteellä nuo hakkaa lasitetun "saunan" mennen tullen :)

Saa nähdä minkälaista tuosta sitten jatkossa muotoutuu? Virtaviivaistamista jälleen useassa kierroksessa?? Rakennusfirma kun päättää neliöhinnat ja laskee kulut niin siinä vaiheessa homma voi mennä suunnitelmien osalta pahastikin reisilleen :(. Todellakin toivon että tällä kertaa yleissuunnitelman töiden visioita kunnioitetaan ja kaupungin viranomaispuoli ei lähtisi pelkäämiini karsintatalkoisiin hyväksymään ainakaan lepsusti mukaan. Suunnitelmat oli monimuotoisia ja tasokkaita, ympäristöä jossa kuvittelisin viihtyväni. Toteutuksen soisi olevan myös samassa linjassa!
Avatar
tekijänä huopa
#102305
Nyt on muuten huomion arvoista että tässähän on tusinan verran suunniteltu ihan aitoja umpikortteleita! Tästä ehdottomasti isot pisteet. Mielenkiintoista nähdä miten lopputulos muotoutuu.
tekijänä TheCultureHigh
#102308
maitokahvi kirjoitti: 07.05.21 19:35 Hyvä video. Kunpa vaan mainostoimistot luopuis murteiden raiskaamisesta. 😅
Tämä. On niin typerän kuuloista kun joku näyttelijäkin yrittää puhua sitä. Eikä se todellakaan ole lähelläkään. Tungetaan jotain raumaa, laitilaa sinne joukkoon. Ei se ei ole turunmurretta. Kuten ei tuokaan mainos.
Avatar
tekijänä Janne_H
#102313
TheCultureHigh kirjoitti: 11.05.21 11:01
maitokahvi kirjoitti: 07.05.21 19:35 Hyvä video. Kunpa vaan mainostoimistot luopuis murteiden raiskaamisesta. 😅
Tämä. On niin typerän kuuloista kun joku näyttelijäkin yrittää puhua sitä. Eikä se todellakaan ole lähelläkään. Tungetaan jotain raumaa, laitilaa sinne joukkoon. Ei se ei ole turunmurretta. Kuten ei tuokaan mainos.
Huoli pois. Tässä oma versionsa natiiveille turkulaisille ;)
https://www.youtube.com/watch?v=cxgZKkZ-p7Q
tekijänä James
#103893
Pihlajaniemen kaava on ollut nyt ymmärtääkseni jo kolmatta kertaa nähtävillä ja ehdotus kaupunkiympäristölautakunnan seuraavassa kokouksessa käsiteltävänä.

Kävin katselemassa tuota liitteenä olevaa vuorovaikutusraporttia ja ei herranjestas näitä omakotiasukkaita yhdistyksineen. Sain varmaan jonkin keskivaarallisen tartuntataudin ihan vaan lukemalla noita: liikenne kasvaa, piha varjostuu, talot vajoaa, lakia rikotaan, varjostustutkielmatkin on tehty tahallaan virheellisesti kaupallisista näkökulmista. Itsellä ei varmaan kyllä kuuppa kestäisi näitä asukastilaisuuksia ja niiden änkyröitä. Mielipiteistä muuten huomaa, että siellä todennäköisesti joku ihana yhdistyksen aktiivi kirjaillut valmiit mielipiteet, joihin on sitten hakenut luvan naapurustosta jotta saadaan varmasti spämmättyä päättäjät täyteen tämän aktiivin henk.koht. mielipiteitä.

Kaavassa on jo muutamaa korttelia siirretty etelään päin ja madallettu korkeimpia taloja kahdeksasta kerroksesta seitsemään. Toivottavasti ei enää anneta näille tippaakaan periksi ja runnotaan kaava läpi sen sijaan että koko alueen idea vesitetään näiden "minulla on oikeus" -änkyröiden takia. Ai että, notta ottaa päähän tällainen sabotointi. Voin kuvitella, että valitustietkin käytetään vielä viimeiseen pisaraan asti läpi, joten lapiota tuohon peltoon tuskin kovin nopeasti päästään lyömään. :smt021

Siitä vielä linkkiä raporttiin, jos joku on niin itsetuhoinen että siihen haluaa vapaaehtoisesti perehtyä:
https://ah.turku.fi/kylk/2022/0201003l/ ... 070114.pdf
veka tykkää tästä
tekijänä torredelmar
#104740
Kuva

Pihlajaniemeen vähäheikkiläntielle tuleva padelkeskus. Rakennus näyttää todella massiiviselta jo tässä vaiheessa. Siihen on suunniteltu 13 kenttää, kuntosali ja kaikennäköisiä muita palveluja.
hmikko, TurkuCubed, Kantti tykkää tästä
Avatar
tekijänä Kantti
#104749
Kun tuossa katselin Jannen runsas vuosi sitten postaamaa videota Pihlajaniemen visiosta, niin välittömästi alkaa jännittää millaiselta alkaa näyttää sen pikkuhiljaa noustessa todellisuuteen sellaisena jollainen se tulee olemaan? Näyttää jotenkin liian kiinnostavalta ja monimuotoiselta toteutuakseen noin.

Hartaasti tietenkin toivon olevani väärässä...